Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ustawa (mdm) obowiazuje do 2018 roku wiec wydaje mi sie ze trzeba zakonczyc budowe i zlozyc wniosek do konca 2018. Ale nie jestem pewny wiec nie chce wprowadzac w blad.

całość została dokładnie wytłumaczona tutaj: https://interpretacje-podatkowe.org/budowa/ibpbii-2-415-127-14-ak

wynika z tego że zwrot nastąpi za faktury wystawione do dnia 30.09.2018.

Użytkowanie budynku może nastąpić później, więc warto zakupić jak najwięcej materiałów do końca września i złożyć wniosek o zwrot - zawsze będzie jakaś kasa na umeblowanie :)

• 4 weeks później...
Czy mogę się dowiedzieć jaki kolor okien? Rolety ma Pani we wszystkich oknach?Podoba mi się antracyt, ale podobno ten kolor jest bardzo drogi. Ja mam pozostawione miejsce na rolety nadstawne (tylko na parterze). Nie wiem czy mogłabym w takiej sytuacji zmienić na inny rodzaj rolet.
  • 2 months później...
Panie i Panowie pochwalcie się swoim wjazdem do garażu. Szukam inspiracji na podjazd do garażu oraz wejście do domu, google przejrzane i nadal brak pomysłu. Napewno ma być kostka brukowa nostalite grafitowy w połączeniu z płukaną jasną kostką. Może jakaś łezka? Narazie brak pomysłu. Jeśli macie wykonany podjazd to poproszę o fotki. Pozdrawiam
  • 3 months później...

Witam,

Czy realizuje bądź zrealizował ktoś budowę domku przy alabastrowej 21 w woj. Podlaskim bądź okolicy, jesteśmy na etapie papierków a chcielibyśmy obejrzeć taki domek.

• 1 month później...
Witam,

Czy realizuje bądź zrealizował ktoś budowę domku przy alabastrowej 21 w woj. Podlaskim bądź okolicy, jesteśmy na etapie papierków a chcielibyśmy obejrzeć taki domek.

Myślę ze warto
Kończę docieplenie fundamentu i teraz czytając fora sam niewiem jak zaizolowac fundament podpowiecie czy po docieleniu trzeba dać jakiś podkład gruntujacy i potem dysterbit i jak nałożyć warstwy? Czy go rozcienczac i ile razy i co z tym gruntem podkladowym jaki tam kupić?
  • 1 month później...

Alabastrow 21 + zmiany. Co sądzicie na temat zmian? Jakieś sugestie co do zmian w instalacjach wewnętrznych tj: układ instalacji w łazienkach, kuchni itp.

Na chwilę obecną 99% prac wykonałem sam z ojcem. Teraz zbieram siły na prace wewnątrz.

dom.jpg

dom2.jpg

dom3.jpg

dom4.jpg

dom1.jpg

Edytowane przez szprychaalabastrow21
  • 3 months później...
  • 4 months później...
Alabastrow 21 + zmiany. Co sądzicie na temat zmian? Jakieś sugestie co do zmian w instalacjach wewnętrznych tj: układ instalacji w łazienkach, kuchni itp.

Na chwilę obecną 99% prac wykonałem sam z ojcem. Teraz zbieram siły na prace wewnątrz.

Kolego tak patrzę na twoje zmiany odnośnie okien dachowych? Jak rozwiązałeś doświetlenie klatki schodowej oraz pokoików na górze nie będzie za ciemno w tych miejscach?

Pytanie jeszcze ogólne. czy przy zamontowanej bramie garażowej jesteście w stanie otworzyć wewnętrzne drzwi garażowe na garaż. Czyli przechodząc z przedsionka do garażu?

Świetne zdjęcia powodzenia w dalszych krokach. Jakbyś szukała studia, które zajmuję się projektowaniem wnętrz to polecam http://www.d-interior.com.pl

Pozdrawiam :)

• 2 weeks później...
Kolego tak patrzę na twoje zmiany odnośnie okien dachowych? Jak rozwiązałeś doświetlenie klatki schodowej oraz pokoików na górze nie będzie za ciemno w tych miejscach?

Pytanie jeszcze ogólne. czy przy zamontowanej bramie garażowej jesteście w stanie otworzyć wewnętrzne drzwi garażowe na garaż. Czyli przechodząc z przedsionka do garażu?

Pokoje na górze mają zwiększone okna (te ze skosami) a w pralni zamiast okna dachowego jest male okienko w ścianie. Co do klatki jest dość widna. Sporo światłą wpada z salonu. Korytarz na górze oczywiście sztucznie doświetlony.

• 1 year później...

Wiem że temat sprzed ponad roku ale kupujemy dom w stanie surowym zamkniętym projektu Przy Alabastrowej 31. Zastanawiałem się nad zrobieniem niedużej spiżarni w miejscu gdzie jest korytarz, sięgała by aż do WC.

przerobki.jpg

Drugie pytanie to jak z temperaturami na poddaszu? Wiem że wszystko zależy od użytych materiałów ale zastanawiam się nad klimatyzacją, salon jest na ekspozycje południowo-wschodnią, budżet napięty więc planowałbym małe splity w sypialni i salonie ale też do przemyślenia kwestia gdzie jednostki umiejscowić i jak poprowadzić rurki żeby wyszło to najtaniej.

Oprócz tego ktoś byłby w stanie doradzić na co jeszcze zwrócić uwagę bazująć na własnych doświadczeniach z tym projektem?

Pozdrawiam.