Jola_ 25.06.2002 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Proszę o podpowiedź, czy stan surowy otwarty to tylko mury zewnętrzne, ścianki działowe, stropy, dach itp.? Czy schody wejściowe i podest przed drzwiami do domu oraz taras zaliczają się też do stanu surowego, czy nie?Będę wdzięczna jeśli podzielicie się ze mną swoją wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 26.06.2002 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2002 To kwestia umowy. Mozna chyba przyjąć, ze bez tych elementów tez jest zaliczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 27.06.2002 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2002 Chyba niedopilnowaliśmy tego tematu podczas omawiania warunków budowy oraz jej zakresu. Dla nas to było tak oczywiste,że te elementy domu należą do stanu surowego i dopiero teraz oczy i buzię otwieramy ze zdziwienia gdy majster mówi, że taras, schodki czy podest przed drzwiami wejściowymi to oddzielny temat do rozmowy. Wydawało nam się, że oddzielnym tematem może być sprawa ogrodzenia posesji, ale nie taras czy podest? No i zapłacimy gapowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 28.06.2002 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 Ja za taras dałem extra, ale schody i ganek były w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 28.06.2002 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 Moim zdaniem Jola ma rację. Równie dobrze ktoś może powiedzieć, że balkon, czyścianki działowe nie wchodzą do stanu surowego. Uważam, że stan surowy to są roboty, które nie wchodza do stanu wykończeniowego. Jeżeli wykonawca miał coś innego na myśli powinien to zaznaczyć w umowie. Niestety, nie potrafię wskazać podstawy prawnej i traktuj to tylko jako moje zdanie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 28.06.2002 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 Ale może powołać się na słownik:stan surowykonstrukcja budynku (fundamenty, ściany, stropy, schody, dach) bez wykończenia, okien, drzwi i instalacjihttp://www.abcdom.pl/slownik/slownik.asp?l=S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 28.06.2002 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 Nie wiem co nam się uda wynegocjować u Majstra. W każdym bądź razie będziemy próbowali chociaż troszkę wywalczyć. Jak to trzeba o wszystkim pamiętać i być przewidującym. A swoją drogą jestem ciekawa, czy jest ktoś komu udało się uniknąc błędów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAN 28.06.2002 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 A dlaczego masz utępować. Jak majster nie ma pojęcia co to jest stan surowy, to jego wina. To ty mu płacisz. Zapłać tylko za to co zrobił. No, mozesz mu dorzucić premię jezeli zasłużył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAN 28.06.2002 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 Zobacz jakie roboty zaliczają się do stanu surowego http://www.ile.pl/roboty/rodzaje_rob2.htm#STAN_SUR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 28.06.2002 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 Mam podobny problem -ze względu na faktże nie wiem jak będę miał pomieszczenia na poddaszu umówiłem się, że nie budujemy ścianek działowych oprócz łazienek. Teraz wyszło, że ściany łazienki (ta akurat musi być tam gdzie jest w planie) to też ściany działowe. Po kilkugodzinnej dyskusji wyszło, że na parterze ściany łazienek będą a na poddaszu nie. Taras i dodatkowe wejście robią Panowie za dodatkową opłatą ale schody wejściowe w cenie. W cenie też kominy, ale znowu wynikła dyskusja bo ja uważałem, że zakończenie i otynkowanie części ponad dachem jest w cenie a tu podobno to już jest wykończeniówka i kosztuje dodatkowo.Teraz, aż się boję wykończeniówki bo tam to dopiero będzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 28.06.2002 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 W moim projekcie jest zestawienie materiałów i robocizny podzielone na etapy budowy. Z wykonawcą umawiam się tak, że płacę mu za konkretny etap z tego zestawienia. Przynajmniej każdy z nas wie, jakie roboty powinny zostać wykonane przy danym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiak2 29.06.2002 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2002 U nas wsztskie czynności, które miała wykonać firma wykonawcza, były dokładnie opisane w umowie. Efekt jest tego taki, że nie mamy "przykrych" niespodzianek. Płacimy po każdym wykonanym i odebranym etapie. Jesteśmy bardzo zadowoleni z naszej ekipy. Robi tanio i dobrze. U nas niedługo kończą, więc Zachar, jeżeli chcesz zmienić ekipę, to dam Ci namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 09.07.2002 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2002 Dzięki -swoich też na razie sobie chwalę. Do tej pory oprócz tej sprawy ze ścianami działowymi wszystko robią bardzo porządnie i w rozsądnych cenach. Zresztą doszło im np. skuwanie części stropu żeby związać zbrojenie z płytą schodową i nic nie chcieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypel 09.07.2002 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2002 Metoda, ktora stosuje franekF jest najbardziej oczywista. Ja stosuje ten sam mechanizm, do kazdego etapu wykonawca przedstawia szczegółowy kosztorys materiałów i prac, ktory po mojej akceptacji jest podstawa do odbioru i wynagrodzenia. A stroną webową ile.pl nie ma sie co sugerowac. U mnie np. schody nie wchodzily do stanu surowego bo beda drewniane. Poza tym balustrady i okładziny na pewno nie wchodzą w stan surowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts