Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan surowy otwarty

Jola_

Recommended Posts

Proszę o podpowiedź, czy stan surowy otwarty to tylko mury zewnętrzne, ścianki działowe, stropy, dach itp.? Czy schody wejściowe i podest przed drzwiami do domu oraz taras zaliczają się też do stanu surowego, czy nie?

Będę wdzięczna jeśli podzielicie się ze mną swoją wiedzą.

Chyba niedopilnowaliśmy tego tematu podczas omawiania warunków budowy oraz jej zakresu. Dla nas to było tak oczywiste,że te elementy domu należą do stanu surowego i dopiero teraz oczy i buzię otwieramy ze zdziwienia gdy majster mówi, że taras, schodki czy podest przed drzwiami wejściowymi to oddzielny temat do rozmowy. Wydawało nam się, że oddzielnym tematem może być sprawa ogrodzenia posesji, ale nie taras czy podest?

No i zapłacimy gapowe!:cry:

Moim zdaniem Jola ma rację. Równie dobrze ktoś może powiedzieć, że balkon, czyścianki działowe nie wchodzą do stanu surowego. Uważam, że stan surowy to są roboty, które nie wchodza do stanu wykończeniowego. Jeżeli wykonawca miał coś innego na myśli powinien to zaznaczyć w umowie. Niestety, nie potrafię wskazać podstawy prawnej i traktuj to tylko jako moje zdanie na ten temat.

Mam podobny problem -ze względu na faktże nie wiem jak będę miał pomieszczenia na poddaszu umówiłem się, że nie budujemy ścianek działowych oprócz łazienek. Teraz wyszło, że ściany łazienki (ta akurat musi być tam gdzie jest w planie) to też ściany działowe. Po kilkugodzinnej dyskusji wyszło, że na parterze ściany łazienek będą a na poddaszu nie. Taras i dodatkowe wejście robią Panowie za dodatkową opłatą ale schody wejściowe w cenie. W cenie też kominy, ale znowu wynikła dyskusja bo ja uważałem, że zakończenie i otynkowanie części ponad dachem jest w cenie a tu podobno to już jest wykończeniówka i kosztuje dodatkowo.

Teraz, aż się boję wykończeniówki bo tam to dopiero będzie ...

U nas wsztskie czynności, które miała wykonać firma wykonawcza, były dokładnie opisane w umowie. Efekt jest tego taki, że nie mamy "przykrych" niespodzianek. Płacimy po każdym wykonanym i odebranym etapie. Jesteśmy bardzo zadowoleni z naszej ekipy. Robi tanio i dobrze. U nas niedługo kończą, więc Zachar, jeżeli chcesz zmienić ekipę, to dam Ci namiary :smile:

• 2 weeks później...
Metoda, ktora stosuje franekF jest najbardziej oczywista. Ja stosuje ten sam mechanizm, do kazdego etapu wykonawca przedstawia szczegółowy kosztorys materiałów i prac, ktory po mojej akceptacji jest podstawa do odbioru i wynagrodzenia. A stroną webową ile.pl nie ma sie co sugerowac. U mnie np. schody nie wchodzily do stanu surowego bo beda drewniane. Poza tym balustrady i okładziny na pewno nie wchodzą w stan surowy