Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalany strop bez wpisu kierownika budowy w dziennik a kierownik robi wykręty

Recommended Posts

Podpowiedźcie jak rozwiązać ta sytuację. Niedawno zalewaliśmy strop. Strop został zazbrojony zgodnie z dokumentacją. Nasz kierownik budowy niestety nie dokonał wpisu w dziennik budowy bo nie przyjechał na odbiór zbrojenia bo... nie mógł. Powiedział przez telefon, że jesli jest wykonany zgodnei z projektem to OK, on potem wpisze to w dziennik budowy. bardzo mi się to nie podobało ale cóż. Zbrojenie oglądaliśmy my bardzo skrupulatnie z majstrem, ponadto na budowe ściągnąłem wujka, który jest inzynierem budownictwa i faktycznie tez potwierdził, że jest OK.

Przy fundamentach kierownik był obecny nawet kilka razy natomiast przy murach to pojawił się tylko na chwilę i sprawiał wrażenie mało zainteresowanego budową bo nawet nie chciał wejść do budynku dopiero po naszych namowac w zasadzie wszedł, dosłownie zerknał na mury, powiedział, że jest dobrze i że on musi juz jechać bo jest już spóźniony. Brak przyjazdu na odbiór zbrojenia to juz w zasadzie czerwona kartka dla tego człowieka, niemniej wczoraj rozmawiałam telefonicznie z kierownkiem bo znów go chcieliśmy go zaprosić na budowę m.in. po to by uzupełnił dziennik budowy własnie o to zbrojenie stropu. Kierownik zaczał cos kręcić, że on nie wie jak to jest zrobione, że powinien być na budowie i że nie wie co ma teraz zrobic bo nie pwienien wpisywac w dziennik odbioru stropu. Między słowami zasugerował, że za takie wpisanie zbrojenia bez oglądania będzie oczekiwał opłaty EXTRA.

Co mamy w takiej sytuacji zrobić? W zasadzie od razu zadecydowaliśmy o zmianie kierownika bo za taka partyzantke to może dostac tylko extra kopa w d upe. Ale jak teraz zobic z tym wpisem w dziennik odbiór zbrojenia. Podejrzewam, że żaden kierownik w ciemno się nie zgodzi. Czy my możemy wpisac to w dziennik? Czy może to zrobic wujek inzynier (bez uprawnień kierownika budowy). Co robić bo od wczoraj chodze i myśle tylko o tym.

Nie na oko tylko wg projektu. Wujek wpisał by się nie jako wujek tylko jako inzynier budownictwa. Nie wiem co zrobić. Kiedyś czytałam że nawet inwestor ma prawo wpisywać się w dziennik budowy ale nie wiem czy to prawda i w jakim zakresie moglibyśmy się tam wpisać czy także jako odbiór zbrojenia. Piszesz żeby postraszyc go izbą. A co to da? Co mam im powiedzieć i ewentualnie co oni moga zrobić że on sie tego przestraszy

mam nadzieje, że cos mi doradzicie co zrobić w takiej sytuacji...

Padło istotne pytanie masz fotki zbrojenia? Powinieneis mieć w sytuacji braku odbioru. Dajesz to kierownikowi temu lub innemu i po kłopocie.

Inwestor ma prawo wpisywac w DB, ale odbioru takich robót może dokonać osoba z uprawnieniami. Wujek skoro takich nie posiada nie może nic wpisywać. Jeżeli kierownik był powiadomiony o zbrojeniu i nie przyjechał to jego broacha skad będzie czerpał wiedze do wpisu wg mnie ma obowiązek dokonania takiego wpisu. Jeżeli go nie dokona powidz mu, daj na pismi że rezygnujesz z jego usług i dokonujesz adnotacji o stanie robot za czasów jego kierownia czyli wpisujesz stop - nowy kieronik potwierdza stan, czyli i tak stary kieornik ma na swoim koncie strop. Brak wpisu w DB nie zwalna go z odpowiedzialności za budowę.

Dzięki za rady.

Jakieś fotki mam, choć nie jest to obszerna dokumentacja.

Kierownik był powiadomiony telefonicznie. Przypuszczam, że gdyby doszło do konfliktu to on się tego będzie wypierał. Moge ewentualnie postarać się o wykaz połaczeń telefonicznych potwierdzających kontakt z nim w tym terminie.

Czyli nie wpisuje teje rezygnacji z jego usług i zakresu prac w DB tylko daje mu odrębne pismo, że rezygnuje z jego usług i w tym piśmie wpisuje stan rzeczy, czyli co zostało wykonane za jego "kadencji" tzn strop i wpisuje, że był informowany o tym fakcie telefonicznie. A co w takiej sytuacji z wpisami nt stropu do DB. Dokonuje je nowy kierownik, czy w ogóle nie wpisuje się tego stropu tylko załacza do DB to odrebne pismo?

• 4 months później...
Witam.Chcielismy zglosic dom do zamieszkania.Udalismu sie do PINB z wymaganymi dokumentami.Na miejscu okazalo sie ze ....budynek jest wybudowany jest zgodnie z projektem podpisany jest przez szefa Multicomfortu a powinien byc podpisany przez kierownika budowy natomiast odbior budynku po wybudowaniu w stanie surowym zamknietym jest podpisany w dzienniku budowy pomiedzy wierszami i innymi uwagami a mial byc napisany wyraznie na specjalnym formularzu.Zwrocilam sie emailowo do kierownika budowy /zreszta zatrudnionego przez firme budujaca dom tz Multicomfort/ze pominieto dosc istotne jego podpisy.Wyjasnienie kier.budowy ,,wszystko dopelnilem a podpis niech zlozy kierownik budowy ktory robil ostateczny odbior,,Problem w tym ze nie bylo juz nastepnego kier.budowy/co mu napisalam w nastepnym emailu/ bo jak nam wczesniej wyjasniono w PINBie do montowania malowania scian,ukladania płytek czy podłog nie jest wymagany kier.robot.W PINB czekaja na wyzej wymienione dok. kierownik budowy z Multicomfortu na nasze monity udaje ze zniknał,my nie mozemy zglosic domu....co nam kochani radzicie?

Witam.Chcielismy zglosic dom do zamieszkania.Udalismu sie do PINB z wymaganymi dokumentami.Na miejscu okazalo sie ze ....budynek jest wybudowany jest zgodnie z projektem podpisany jest przez szefa Multicomfortu a powinien byc podpisany przez kierownika budowy natomiast odbior budynku po wybudowaniu w stanie surowym zamknietym jest podpisany w dzienniku budowy pomiedzy wierszami i innymi uwagami a mial byc napisany wyraznie na specjalnym formularzu.Zwrocilam sie emailowo do kierownika budowy /zreszta zatrudnionego przez firme budujaca dom tz Multicomfort/ze pominieto dosc istotne jego podpisy.Wyjasnienie kier.budowy ,,wszystko dopelnilem a podpis niech zlozy kierownik budowy ktory robil ostateczny odbior,,Problem w tym ze nie bylo juz nastepnego kier.budowy/co mu napisalam w nastepnym emailu/ bo jak nam wczesniej wyjasniono w PINBie do montowania malowania scian,ukladania płytek czy podłog nie jest wymagany kier.robot.W PINB czekaja na wyzej wymienione dok. kierownik budowy z Multicomfortu na nasze monity udaje ze zniknał,my nie mozemy zglosic domu....co nam kochani radzicie?

kierownik robót to nie to samo co kierownik budowy. Kierownik budowy potrzebny jest aż do formalnego zakończenia robót.

Przepisy są jednakowe w całym kraju. Po raz drugi napiszę kierownik budowy to nie to samo co kierownik robót. Widzę ze używasz tych określeń zamiennie.

Kierownik budowy nie odbiera budynku, a jak już to oddaje. Swoimi wpisami potwierdza wykonanie robót. Płytki i malowanie nie jest konieczne do uzyskania odbioru budynku, ale podpis kierownika budowy o zakończeniu prac jest konieczny.