Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY za wysokie otwory okienne

Recommended Posts

Wyjdzie na to że będzie koło 200zł od okna dopłaty. Zbliżamy sie do punktu gdzie bardziej opłacalne będzie dolanie nadproży z betonu do pierwotnie zaplanowanych wysokości albo włożenie tam gotowych systemowych nadproży, tylko nie wiem czy robią takie wysokie na 18cm.

I możliwe też że same więsze okna z przeszkleniami wyjdą taniej....

Edytowane przez dwiecegly

Chyba zdecydowanie najtaniej i najprościej po prostu wyjdzie kupienie większych okien, wysokość zwiększy sie o te 15cm - ile mogą za to zawołać więcej - 10%? Na pewno więcej za poszerzenia.

Załóżny najbardziej standrową zaprojektowana wysokość okien = 146cm na otwór 150cm, po zmianie bedzie 159cm, no niech zrobią nawet 160cm, reszte zniwelować podnosząc wylewki o kilka centów - jeśli drzwi wewnętrzne pozwolą lub parapet czyli dolną krawędź otworu.

Jeśli to bliźniak to ten z drugiej połówki będzie po prostu skazany na takie same okna.

Więc po wycenach sytuacja wygląda tak że nieco taniej wychodzi kupić po prostu większe okna - zamiast projektowych 146cm, bylylby 165cm. Ta opcja jest tańsza niż zastosowanie poszerzeń 10cm i okien 150cm (146cm nie da sie zrobic bo za duze poszerzenia by byly). Różnica okolo 400zł wiec relatywnie niewiele. Plusy wiekszych okien? Na pewno wiecej światła ale tego i tak nie bedzie brakowac bo tarasy i balkony są na południe. Minusy? Duże odejście od projektu i zmuszenie przyszlego własciciela drugiego blizniaka do takiego samego rozmiaru okien.

Minusem większych okien są też rozmiary drzwi tarasowych z ruchomym słupkiem - miałyby one 250cm co jak powiedział sprzedający jest górną granicą (okna M&S na profilu 82) - szerokosc 195cm. Opcja jest jeszcze taka żeby na parterze dać poszerzenia - drzwi tarasowe zmaleją do 235cm a na piętrze dać wyższe okna (jest ich dwa razy więcej). Czy to ma sens? Prosze o uwagi.

Więc zrobimy tak że na parterze bedą poszerzenia od góry bo oprócz tarasowych są tylko dwa okna więc zrobimy je wszystkie na jednym poziomie ponieważ stojać na rogu domu byloby widać różnice poziomów naproża. A na piętrze wszystkie okna bedą wyższe o te 12 do 15 cm (zależy jak ustalimy wysokość parapetów od podłogi).

Teraz mam tylko pytanie co dać pod drzwi tarasowe (ruchomy słupek) tak żeby było ciepło... też poszerzenie? czy ten ciepły profil styropianowy ? Gdzie będzie mniejszy mostek cieplny? Poszerzenie musiałoby być 15cm bo planowane ocieplenie podlogi to 12cm styro + 6cm wylewki. Czy cieplej i stabilnej będzie dać tam poszerzenie okna? Cenowo wychodzi podobnie. Rozumiem że te profile (cieple parapety) pod okna tarasowe są twardsze od tych okiennych ? Obok tarasowego mam tez fix do samej podłogi. On też powinien mieć cieply profil czy poszerzenie ?

Przepraszam za ilość pytań ale to trudny wybór a tu są osoby doświadczone... Sprzedajacym okna wszystko jedno, mówią że bedzie podobnie jesli chodzi o przenikalność ciepła.

Witam

Jestem zwolennikiem poszerzenia jeżeli chodzi o ciepło Weź pod uwagę że na chudziaka pod wylewkę dajesz styropian a samo poszerzenie ma przenikalność taką jak okno no więc Nie przesadzałbym z tym że tutaj koniecznie musi być Styrodur

to bardzo duże uproszczenie i nie do końca prawdziwe, poszerzenie będzie miało zawsze gorsze U niż okno.

Zawsze byłem zwolennikiem poszerzeń bo stabilność lepsza ale ... pojawiło się takie coś jak Klinaryt - na moje idealne rozwiązanie pod okna tarasowe itp.

Linkować nie będę, każdy znajdzie :)

pozdrawiam

Witam

Michale. Badzmy szczerzy. Pomijalne. Nie zapominaj ze ocieplenie pod wylewka dochodzi do okna.

Po prostu nie dajmy sie zwariowac :)

Wylewka ma przewaznie 4-6 cm i tylko tyle (zdylatowane dodatkowo specjalna gabka) prawie dotyka do poszerzenia.

Tak jest w tym konkretnym przypadku, ale np. na bokach okna już może być inaczej, dlatego lepiej być precyzyjnym, aby nikt Ci nie powiedział, że mówiłeś że poszerzenie jest tak samo "ciepłe" jak okno.

Pozdrawiam

• 3 years później...
Podepnę się pod temat bo nie wiem co zrobić w podobnej sytuacji. Nadproża okien wykonane okolo 20cm wyżej niż w projekcie. Otwór okienny jest jakieś 18cm poniżej stropu zamiast 38cm.

Co ostatecznie zrobiłeś?

Ja mam podobny problem, ale wystarczy mi, że obniżę okno przynajmniej o 10cm, żeby móc obniżyć sufit i poprowadzić kanał wentylacyjny w obniżonym suficie. Bez obniżenia otworu okiennego nie dam rady tego zrobić.

Czy poszerzenie systemowe u góry pomoże w moim przypadku? A może sam XPS?

Czy może należy podkleić bloczek betonowy, a może wkleić drugie gotowe nadproże bezpośrednio pod tym lanym z betonu, wkuwając się nieco w ścianę z gazobetonu po obydwu bokach pod nadprożem?

U mnie sytuacja dotyczy 2 otworów okiennych. Jeden ma wymiar 230/140, a drugi 160/140.

Zwykle bardzo cenię porady finlandii:

Robi się różnie: wylewa nowe nadproże, przekuwa stare, podkelja bloczek czy też dokleja jakiś styrodur. Każda z tych opcji ma swoje wady. To zależy co chcesz osiągnąć.

Witam jak zmniejszyć wysokość otworu okiennego o 5-8 cm. Można to zrobić tylko od góry.

I jak ostatecznie zrobiłeś?

• Like 1

Co ostatecznie zrobiłeś?

Ja mam podobny problem, ale wystarczy mi, że obniżę okno przynajmniej o 10cm, żeby móc obniżyć sufit i poprowadzić kanał wentylacyjny w obniżonym suficie. Bez obniżenia otworu okiennego nie dam rady tego zrobić.

Czy poszerzenie systemowe u góry pomoże w moim przypadku? A może sam XPS?

Czy może należy podkleić bloczek betonowy, a może wkleić drugie gotowe nadproże bezpośrednio pod tym lanym z betonu, wkuwając się nieco w ścianę z gazobetonu po obydwu bokach pod nadprożem?

U mnie sytuacja dotyczy 2 otworów okiennych. Jeden ma wymiar 230/140, a drugi 160/140.

I jak ostatecznie zrobiłeś?

Dziękuję za dobre słowo :) Twój przypadek jest konkretnie określony, więc i można typować:

- nowe gotowe nadproże się (chyba ) nie zmieści..

- styrodur na 10cm to za dużo. Okna o szer. 230 i 160cm koniecznie muszą być mocowane górą, a 10cm przerwy to skutecznie uniemożliwia.

- podklejenie bloczka - wydaje się ok..

- ale i tak poszerzenie będzie najszybsze i najskuteczniejsze..

Ps. w sprawie zakrycia piany: widuję zaciągnięte klejem do styropianu. Ale poprosiłem Mmichała o głos w tamtym temacie. On zna te materiały i ich właściwości od podszewki.

Dzięki finlandia.

Mam jeszcze jedną poradę spoza forum, a mianowicie podkuć bloczki betonu komórkowego pod nadprożem po bokach otworu i wylać beton w szalunku. Beton musi być ze specjalną domieszką. Oczywiście muszę to jeszcze omówić z wykonawcą, który zapewne w życiu czegoś takiego nie wykonywał.