Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa obiegowa zamiast cyrkulacyjnej co CWU

coppi

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam cyrkulację CWU z pompką 4.5W. Po wszystkich za i przeciw zrobiłem uruchamianie pompki razem ze światłem w łazience - świecę światło, załącza się pompka na dowolny okres czasu - mam 2minuty. Niestety do kranów mam po ok 10m od zasobnika i trwa to minutę i więcej zanim ciepła woda jest.

I tak pomyślałem, żeby zmienić pompkę - np. na obiegową do CO - taka najtańszą za stówkę ma 3 biegi z mocą max. 72W. I teraz pytanie czy to będzie działać? Wydaje się, że cyrkulacyjna z taką mała mocą jest przystosowana do pracy ciągłej, a obiegowa zrobi to samo, tylko dużo szybciej. Czy może jednak to nie zadziała?

• 2 weeks później...
Dzień dobry,

Mam cyrkulację CWU z pompką 4.5W. Po wszystkich za i przeciw zrobiłem uruchamianie pompki razem ze światłem w łazience - świecę światło, załącza się pompka na dowolny okres czasu - mam 2minuty. Niestety do kranów mam po ok 10m od zasobnika i trwa to minutę i więcej zanim ciepła woda jest.

I tak pomyślałem, żeby zmienić pompkę - np. na obiegową do CO - taka najtańszą za stówkę ma 3 biegi z mocą max. 72W. I teraz pytanie czy to będzie działać? Wydaje się, że cyrkulacyjna z taką mała mocą jest przystosowana do pracy ciągłej, a obiegowa zrobi to samo, tylko dużo szybciej. Czy może jednak to nie zadziała?

Trochę sam sobie podbiję, bo spada na drugą stronę.

Nikt nie pomoże??

• 2 years później...

Odswiezam temat.

Mam zamiar zrobic cyrkulacje CWU. Na cieplą wode w kuchni czekam ponad minute wiec chcialbym to przyspieszyc. W planach mam zrobic wlasny sterownik ktory zalaczy pompe po odkreceniu krany. Pompy przeznaczone do Cwu są za wolne , by musialy sie zalaczyc duzo wczesniej.

Wiec pomyslalem o pompie obiegowej do CO za stoPLN-omis 25-40. I teraz pytanie czy ta pompa sie nie rozszczelni i wytrzyma cisnienie sieci wodaciagowej? Czy ktos ma zrobione podobnie?

W sezonie grzewczym cyrkulacja nic nie kosztuje, bo jest ogrzewaniem domu.

Pompa do CO się nie nadaje, bo jest żeliwna i zasyfi wodę. A jak poszukasz takiej, co ma korpus mosiężny i policzysz, kiedy Ci się zwróci, to albo pogodzisz się z czekaniem, albo włączysz cyrkulację na stałe.

Oszczędności z zatrzymywania cyrkulacji na krótkie przerwy są niewielkie, bo po zatrzymaniu woda dalej stygnie. Coraz wolniej, bo różnica temperatur coraz mniejsza - ale stygnie. Dopiero dłuższe przerwy (np. z timera na noc czy na czas, gdy domownicy są poza domem) dalej poza sezonem grzewczym realne oszczędności.

Nie jest. Ponadto PC przy grzaniu CWU do wyższej temp ma niższy COP niż przy grzaniu podłogówki. Dodatkowo widzę, że niektórzy użytkownicy PC grzeją CWU do 42-45 stopni. Co oznacza, że dla ciągłej cyrkulacji trzeba będzie dogrzewać CWU w drogiej taryfie. Co innego w śmieciuchu, który grzeje CO i CWU do tej samej temp.

Dzień dobry,

Mam cyrkulację CWU z pompką 4.5W.

Napiszę jak jest u mnie zrobione więc może to komuś coś podsunie na myśl

Układ cyrkulacji załącza się zawsze z chwilą rozbrojenia alarmu na 15 min (każda pora dnia)

Układ cyrkulacji załącza się z chwilą zadziałania czujników ruch alarmu poza sypialnią.. czas działania cyrkulacji trwa 10min (noc) kolejne załączenie gdy przerwa w naruszeniu będzie większa niż 1h30min.

Układ cyrkulacji załącza się zawsze gdy zadziałał czujnik w kuchni i trwa 10 min... pierwszy raz, kolejne załączenie gdy przerwa w naruszeniu będzie większa niż 1h30min.

Cyrkulacja nie działa gdy "Alarm zazbrojony"

Układ zrealizował informatyk który "bawił się" moim alarmem Satel z ekspandera wyjść podłączył pod przekaźnik pompki cyrkulacyjnej. Działa już 4 lata :)

Nie do końca tak jest bo np każdy upływ ciepła w kierunku chudziaka to strata ciepła i nie grzeje domu. Podobnie gdy rury leżą na stropie pod którym jest garaż nieogrzewany lub jakiś podcień. Ponadto ogrzewanie stropu nawet nad piętrem mieszkalnym też nie musi dawać korzyści bo co nam po cieple które będzie na suficie kondygnacji poniżej.

Pompa do CO się nie nadaje, bo jest żeliwna i zasyfi wodę. A jak poszukasz takiej, co ma korpus mosiężny i policzysz, kiedy Ci się zwróci, to albo pogodzisz się z czekaniem, albo włączysz cyrkulację na stałe.

A w kotle wbudowana pompa jaka jest? Bo po roku życia kotła woda w obiegu jest w pełni klarowna.

Natomiast pompa zwykła za 120zł Omnigena mam wrażenie że faktycznie zasyfia mi CWU na bieżąco .Ale trochę się dziwię - czy to możliwe że

farbuje" przez cały czas? To by znaczyło że obieg CO też zasyfia...

Oszczędności z zatrzymywania cyrkulacji na krótkie przerwy są niewielkie, bo po zatrzymaniu woda dalej stygnie. Coraz wolniej, bo różnica temperatur coraz mniejsza - ale stygnie. Dopiero dłuższe przerwy (np. z timera na noc czy na czas, gdy domownicy są poza domem) dalej poza sezonem grzewczym realne oszczędności.

Zgadzam się.

W instalacjach wodnych ekspertem nie nie jestem. Ale o metalach i korozji się mogę trochę wypodzieć.

Co do korozji, to potrzebny jest zazwyczaj tlen i wilgoc. W instalacji wodnej tlen jest zabierany. Chyba że nie mamy dobrze dobrze odpowietrzonego układu. Czasem wystarczy minuta do powstania nalotu korozji przy dostepie powietrza i wilgoci

Mysle ze oprocz odpowietrzania problem powinien byc "ominiety" montujac pompe na powrocie.

Moim zdaniem siedzi gdzies powietrze. Glowice w samochodach są zeliwne, tez powinny korodowac..

Nie do końca tak jest bo np każdy upływ ciepła w kierunku chudziaka to strata ciepła i nie grzeje domu.

Tak bawiąc się w aptekarza, to temat na długie rozprawy i robienie na tym magistra albo i doktora.

Jak masz na myśli chudziak pod posadzą, to niewiele tam może się dostać. A nawet to co dostanie się, to co się z tym dzieje dalej? Pędzi do środka Ziemi? Raczej nie, bo tam jest cieplej. Pędzi w bok? No, przewodnictwo piasku i chudziaka nie jest rewelacyjne. Więc za daleko się nie rozejdzie a w końcu powinno trafić na izolację termiczną pionową. Więc zostaje pod domem a co za ty idzie powoduje mniejszą różnicę temperatur pomiędzy pomieszczeniem a gruntem poniżej więc... ogrzewa dom.

Podobnie gdy rury leżą na stropie pod którym jest garaż nieogrzewany lub jakiś podcień.

Czy nad, czy pod - to jak ktoś wypuścił sobie taki radiator do nieogrzewanego pomieszczenia, to i tak pod stropem ma ciepło i taki radiator wychładza mu dom.

Ponadto ogrzewanie stropu nawet nad piętrem mieszkalnym też nie musi dawać korzyści bo co nam po cieple które będzie na suficie kondygnacji poniżej.

Ogrzanie stropu cyrkulacją powoduje, że mniejsza jest różnica temperatury pomiędzy powietrzem w pomieszczeniu a stropem czyli mniej się tym stropem wychładza pomieszczenie.

Tak naprawdę trzeba popatrzeć z lotu ptaka - co z tego ciepła umknie w daleki świat. Bo nawet ogrzanie gruntu pod budynkiem, tak długo jak to ciepło tam pozostanie, nie jest stratą.

W instalacji wodnej tlen jest zabierany.

Wręcz przeciwnie. Na etapie uzdatniania wody jest ona napowietrzana. W co lepszych stacjach woda jest ozonowana. I rozpuszczony tlen wodociągami podąża do odbiorców.

Co nazywasz zabieraniem tlenu z instalacji wodnej?

Mysle ze oprocz odpowietrzania problem powinien byc "ominiety" montujac pompe na powrocie.

Jak sobie wyobrażasz odpowietrzenie wodociągu? Tu woda w czasie cyrkulacji (pod warunkiem braku poboru) owszem, krąży w obiegu zamkniętym. Ale odkręcenie kurka powoduje, że wpada świeża woda z wodociągu. A w tej wodzie jest rozpuszczony tlen. Tego nie da się uniknąć

A głowica w aucie to zupełnie inna bajka. Przede wszystkim dlatego, że od dawna nikt nie leje tam wody a płyn chłodniczy zawiera inhibitory korozji.

W każdym razie pompa omnigena żeliwna zamontowana jako cyrkulacyjna do CWU brudzi wodę w czasie rzeczywistym. Ewentualnie mam dwie złączki ze stali czarnej - być moze to one brudzą? Przeczytałem by do CWU nie dawać ocynku to dałem czarne. I teraz nei wiem czy pompa jest przyczyną czy te złączki. Wydaje mi się że pompa bo te ze stali czarnej redukcje mają raptem ze 2cm długości

W każdym razie ...... dwie złączki ze stali czarnej - brudzą?

Uwierz,że to one brudzą - przepływająca woda silnie je degraduje - miałem coś takiego w systemie nawadniania - sitka zraszaczy błyskawicznie zanieczyszczały się rdzawymi , czarnymi osadami...co się oszukałem ale jak znalazłem to nie wierzyłem bo materiału wydawało mi się, że jest więcej niż one same mają w sobie. Po ich wymianie spokój.

Adam626,

Powyzej 50, 60 stopni ocynk podobno przestaje chronic. Ja ogolnie raczej nieprzekraczam takich temperatur. Jesli bysmy właczali pompe raz na jakis czas na 30s. To temperatura na powrocie bedzie napewno mniejsza bo nienagrzane rury.

Teraz gdy sie dowiedzialem o niechroniacym ocynku powyzej tej tempuratury to powinien 20 lat temu wywalic ocynk i wstawiac dawno plastik.

Odpowiedzią czemu tak sie niedzieje może być to że z cieplej wody korzysta sie kilka razy dzienni przez krotki czas.

Teraz drugie pytanie. Produkowali bojlery ocynkowane i mi rowniez wytrzymal chyba 17 lat