מרכבה 27.11.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 to juz będzie pytanie do architekta konstruktora, architekt jest od bryły .. A taki beton tylko do środka .. od zewnątrz szkoda takiej masy .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 30.11.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 zdobyłem namiary na Solbet 24x24x59 o gęstości 540 P+W biały za 5,54zł z transportem wychodzi mi 6,04zł palety bez kaucji i rozładunek w cenie. chyba dobra cena?? zastanawiałem się nad tym najlżejszym ale obawiam się o konstrukcje i pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.11.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 zastanawiałem się nad tym najlżejszym ale obawiam się o konstrukcje i pęknięcia to pytanie do konstruktora. Ale BK .. to jest materiał może i dobry, ale nici z pojemności cieplnej takiego domu. Tobie proponuję skupić się na dokładnej analizie izolacji cieplnej, co byś nie tylko dał te .. skromne 15cm grafitu. Ale też zrobił ciągłą izolację A jeśli by mi wpadła cegłą z rozbiórki to ... budował bym taką cegłą .. taką co ładnie dzwoni jak się ją uderzy .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 01.12.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Najlżejsze betony komórkowe nie mają praktycznie żadnej pojemności cieplnej - w lecie jest tam gorąco, a w zimie w jedną dobę chałupa wyziębia się do syberyjskich temperatur. Nie spotkałem się jeszcze z tak szybkim oddawaniem ciepła w domu jednorodzinnym (niby zaizolowanym). Plusem jest jednak to, że taki dom też się względnie szybko zagrzeje po powrocie, ale jak się ma np. psa albo innego kota, to marna z tego pociecha. Jeśli nie planuje się nigdzie wyjeżdżać w zimie, a w lecie będzie hulać klima to można sobie budować W innej sytuacji proponowałbym pomyśleć o innym materiale, niekoniecznie w wyższej cenie - choćby Porotherm na zwykłą zaprawę z betoniarki będzie chodził w podobnej kategorii. A pojemności cieplnej przy ceramice akurat nie sposób odmówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 01.12.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 jednak nie podejmę się SAM stawiania ścian na zaprawe tradycyjną. Średnio mi to wychodzi no i powoli, jednak z bk mam o wiele milsze doświadczenia i wiem, że dam radę zrobić to sam, będzie prawidłowo i prosto. Przy piecu na ekogroszek chyba nie będzie potrzeby akumulacji ciepła w ścianach. akumulatorem w zamierzeniu ma być podłoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.12.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Nie spotkałem się jeszcze z tak szybkim oddawaniem ciepła w domu jednorodzinnym (niby zaizolowanym) masz rację .. niby .. bo w dobrym domu gdzie jest z 30cm izolacji ten proces jest nie na 1dobę .. a kilka .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 19.12.2014 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 witam czy ktos buduje lub juz wybudowal z pustaka thermopor 25 p+w ?wychodzi 10.5 szt /m2 i cena jest przystepna na allegro 2,75 zl /szt widzialem tez w castoramie w promocji za 2,99 zl/szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1Grzes 20.12.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 raczej 12,5 sztuki na m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 20.12.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 niewiem w koncu ile na allegro pisze 10.7 szt /m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisek_79 24.12.2014 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 W odpowiedzi na pytanie kolegi założyciela wątku.... najtańszy nie znaczy najlepszy... generalnie to każdy "specjalista" będzie tobie mówił co innego im więcej będziesz się zagłębiał w temat tym więcej możliwości... Ja polecam rozeznać się co dla CIEBIE będzie najlepszym rozwiązaniem... ! Bo np dla mnie.... budowalem na cichej spokojnej wsi, domek parterowy 109m2, z dwuspadzistym dachem a zamiast wieźby dałem wiązary (więźbe prefabrykowaną) domek prosty (nie prostacki) i tani w budowie Zdecydowałem się na Solbet 500 żeby łatwiej mi było robić instalacje... i nawet Te mądrale co tak krzyczą że beton komórkowy jest do bani bo słaby zgodzą się że do mojego domku na pewno wystarczający... Porothermu nie lubię przez zaprawę betonową i przez to że potem trzeba kuć pod instalację.... a w moim przypadku nic by nie dał więc po co sobie komplikować... Silka ... zimna aż strach ale za to cicha... i jak bym budował się w mieście lub przy ruchliwej drodze na pewno bym z niej budował. pustaki alfa... tak dobre na garaż lub pomieszczenie gospodarcze. Ważne jest to co budujesz... i gdzie... a cena to można brać pod uwagę jeśli stawiasz garaż lub chlew ! radzę konsultować takie sprawy najpierw z kierownikiem budowy a potem z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 25.12.2014 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 lisek_79 mozesz napisac ile placiles za ta wiezbe na wiazarach i gdzie ja kupiles ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 29.12.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Przy piecu na ekogroszek chyba nie będzie potrzeby akumulacji ciepła w ścianach. akumulatorem w zamierzeniu ma być podłoga. Ściany z jednowarstwowego, taniego betonu komórkowego będą się wychładzać w max kilka godzin. Efekt? Szybko się przekonasz, że będziesz grzać dom nawet wtedy, kiedy nie będziesz w nim nocować... Akumulacyjność Porothermu E3 będzie wielokrotnie wyższa i to się odbije na rachunkach za ogrzewanie (z mojego doświadczenia wynika, że zawsze się odbija)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 23.01.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Proszę o ostateczną poradę. Po przebrnięciu przez tony materiałów wybrałem silikaty. Niestety żeby łatwo nie było umówiłem się na rozmowę z murarzem. I on oczywiście zburzył mi cały światopogląd. Silikaty odradza twierdzi, że to materiał który ma kilka zalet ale więcej wad i on doradza mi pustaki keramzytowe z czamaminka. Twierdzi, że jakby budował dom to robiłby z tego materiału, choć oczywiście jak się uprę na silikaty to nie ma problemu. Ja już zgłupiałem i się poddaje. Wstaje jednego dnia i jestem za silikatem wstaje drugiego i jestem za keramzytem. Nie wiem już sam co wybrać bo mam 50/50 więć decyzje zostawiam wam (ludziom których na oczy nie widziałem ot taki paradoks) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 23.01.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Ogólnie mówiąc to murarze dość niechętnie patrzą na silkę bo to ciężkie w diabły. Weź przerzuć paletę silki na piętro (tak, tak, wiem, mają dźwigi i maszynerię...) Mnie do silki przekonała cena, po prostu. Moi murarze - przynajmniej przy mnie - nie narzekali, że ciężko mają. Kładli na klej. Wyszło b ładnie, proste, równe ściany, w których b fajnie kładzie się instalacje (tak mówił elektryk i instalator wod-kan). Jako plus silikatów podaje się też, że to b naturalny materiał, w sensie nie ma żużla i sztucznych syfów. Izolacja dźwiękowa - nie interesuje mnie bo domek daleko od szosy. A i tak hałas bardziej przez okna i wentylację przejdzie. Jak to się na różnych forach mówi - sam mam i polecam!!!11jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 23.01.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 dzięki za odpowiedź a powiedz mi na jakim etapie jesteś czy to prawda że na silke da się zaciągnąć gips i już tynkować nie trzeba czy to jest kolejna bujda jak z tymi kanałami do przewodów elektrycznych. Za silką u mnie przemawia to, że dom będzie z 3 stron otoczony drogą wewnętrzną a działeczka mała 715 metrów więc chyba jakaś dźwiękoszczelność by się przydała (choć drogi jeszcze piaskowe ale nie wiadomo jaki będzie na nich ruch za 10 lat). Za keramzytobetonem przemawia to, że murarze mają doświadczenie w tym materiale więc chyba mniej błędów będzie i że wychodzi taniej niż silka, którą wszyscy chwalą za cenę a wcale tak różowo nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 23.01.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Tynki wewnętrzne mam na razie cementowo-wapienne, na to przyjdzie gips jeszcze. Nie badałem nawet opcji samego gipsu. Ale z tego co pamiętam jak gołe ściany były to chyba samym gipsem by nie dało rady. Ale nie bierz mnie za słowo, po prostu nie wiem, nawet tego nie rozważałem. Kable - teściu elektryk robił instalację, twierdzi że bruzdy robił dla świętego spokoju, ale normalnie nigdy nie robi (chyba że za dopłatą) bo w karierze nie miał jeszcze przypadku, żeby prześwitywało. Choć oczywiście takie przypadki są i można mieć pecha. Doświadczenie - hmmm, nie bardzo wiem jakie tu specjalne doświadczenie potrzebne jest, że równo układać bloczki, dobrze mieszać klej i trzymać kąty i poziomy. Robota nielekka, ale to żadna magia. Jak złapią dobrze pierwszy wiersz i winkle, to potem z górki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.01.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Ja mam na silikatach i tynk gipsowy i cementowo-wapienny . Gipsowy np. w garderobie i na sufitach, gdzie może być mniej wytrzymały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 24.01.2015 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Jeszcze dodatkowa informacja dla tych, którzy twierdzą że ceramika jest zdrowa i nie promieniotwórcza.http://www.przegladbudowlany.pl/2012/07-8/2012-078-PB-39-42_Zapotoczna.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 25.01.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Jeszcze dodatkowa informacja dla tych, którzy twierdzą że ceramika jest zdrowa i nie promieniotwórcza. http://www.przegladbudowlany.pl/2012/07-8/2012-078-PB-39-42_Zapotoczna.pdf W tym opracowaniu promieniotwórczość ceramiki (pytanie jeszcze jaką wzięli do porównania, bo to nie jest tam zbyt szczegółowo opisane) jest dokładnie na poziomie betonu komórkowego. Przecież ten link się pojawiał na tym forum od przynajmniej 1,5 roku i zawsze był mniej lub bardziej wyśmiewany przez użytkowników. Nie kumam jaki sens znowu bo tu umieszać i to jeszcze z takim komentarzem. Totalnie ślepy strzał przeciwko ceramice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 26.01.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Nie chodzi o wyśmiewanie. W kilku miejscach zwolennicy ceramiki podkreślają że to naturalny, zdrowy, porządny materiał konstrukcyjny i góruje nad innymi. A to materiał jak wszystkie inne, żaden zdrowy. Tą kwestię przy budowie ścian można śmiało pominąć. Np. gleba jest źródłem o wiele większej promieniotwórczości. Ściany domów to przy tym pikuś.Natomiast inne materiały w wielu aspektach przewyższają ceramikę. Np. silikat lepiej tłumi hałas, charakteryzuje się o wiele wyższą akumulacyjnością. Beton komórkowy jest lepszym materiałem na ścianę 1W (choć ściana 2W jest lepsza). Jeśli ktoś wykonuje instalacje samorobnie, niewątpliwie atutem suporexu jest łatwość wycinania bruzd. Wady i zalety można mnożyć ale ceramika w niewielu aspektach góruje nad innymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts