Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[Pomocy] Duży problem z thujami...

cameo

Recommended Posts

Kochani, jakiś czas temu zakupiłem 9 sztuk pięknych thuji smaragd (dużych 120 cm).

Było to jakieś 3-4 miesiące temu. Wsadziłem je w dosyć duże donice, ocieplone styropianem oczywiście z dziurami na odpływ wody.

Przez kilka miesięcy było ok, thuje podlewałem praktycznie codziennie a w największe upały i dwa razy.

Kilkanaście dni temu thuje były nie podlewane przez wekend (3 dni). Po jakimś czasie zobaczyłem kilka zbrązowiałych końówek (nie suchych, tylko brązowych)

Obciąłem je żeby zobaczyć czy pojawią się następne.

Wczoraj podlewając thuje (podlewam do donicy plus wieczorem zraszam je całe ponieważ są pod zadaszeniem i nie pada na nie nigdy deszcz) przestraszyłem sie widząc że wszystkie brązowieją od środka. Poniżej filmik jak to wygląda:

https://www.dropbox.com/s/1dvu7ebu3cmxlxo/20140912_081016.mp4?dl=0 (trochę trzeba poczekać na załadowanie ewentualnie można pobrać na kompute, będzie szybciej)

Proszę o informacje czy thuje usychają? czy dzieje się z nimi coś innego i czy w jakiś sposób mogę je uratować?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc....

Elfir czyli nie martwić się? powoli to co na zdjęciach staje się suche i po dotknięciu ręką "odpada". Trochę to zaczyna być widać szczególnie na dole na zewnątrz suchych. Większość tych uschniętych gałązek jest na środku ale od strony mieszkania czyli tam gdzie dochodzi mniej słońca więc to pewnie też jest powód? Pytanie czy np. pomóc im jakimś nawozem przeciwko brązowieniu igieł?

Nie wiem jaką ziemię dałeś tam? Jak zwykła ogrodowa wzbogacona mikroelementami, to faktycznie nie ma sensu nawozić, bo przez 3 miesiące roślina nie wyczerpie wszytskich składników pokarmowych. Teraz roślina już weszła w stan spoczynku i rozbudzanie jej nazwozami raczej zaszkodzi.

Nawóz przeciwko brązowieniu to chyba głownie magnez.

Efekty wczorajszej akcji wytrzepywania poniżej :-)

https://www.dropbox.com/s/21a6jiqx66ekzhd/20140916_080211.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/nqxidjsct2t2qdw/20140916_080204.jpg?dl=0

Drzewka są teraz bardziej "przewiewne" może to wpłynie na przyrost nowych pędów. Mam nadzieję tylko że nie zrobią się za przewiewne tzn. jakieś gałązki zostaną :-)

Elfir jak uwazasz, sypnąć tego nawozu przeciwko brązowieniu?