Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieustawny salon w bloku

malgom83

Recommended Posts

Witam,

przekopałam mnóstwo postów w poszukiwaniu inspiracji jak urządzić mój nieustawny salon w 3-pokojowym mieszkaniu w bloku.

Jest to pokój przechodni i ma pełnić fukncję pokoju dziennego i jadalni. Za kilka lat prawdopodobnie również sypilani ale narazie o tym nie myślę skoro nie muszę :)

W głowie ułożyłam już przykładowy plan który uwidoczniłam w programie do projektowania i wklejam co mi wyszło:

Plan:

plan.JPG

Proste wizualizacje (proszę nie zwracać uwagi na kolory mebli oraz ścian):

rzut z góry.JPG

rzut z góry 2.JPG

Serdecznie proszę osoby doświadczone w remontowaniu i urządzaniu o wyrażenie swojej opinii i oczywiście o inne pomysły na ten salon.

Może i ta szafka jest katastrofą ale dla mnie jest niezbędna, niestety kuchnię mamy bardzo małą i część talerzy, szklanek i innych elementów kuchennych musimy przechowywać w salonie. Mam nadzieję że wchodząc się o nią nie zabijemy.

Zastanawiam się nad fototapetą na ścianie przy stole naprzeciw okna ale nie wiem czy będzie pasować do tego wnętrza. Może ktoś jeszcze coś poradzi:?

Nie bardzo wiem jak miałaby wyglądać taka zabudowa tv, czy chodzi o meblosciankę?

Mąż wymarzył sobie kino domowe ze sporymi kolumnami więc też muszą się gdzieś tam zmieścic.

Jeżeli chodzi o stół to akurat mamy taki który ma 150 cm lub kwadat 100x100 więc pewnie będzie ustawiony raz tak raz tak :)

powiedzmy, że meblościanka, chociaż to się kojarzy bardzo z czasami PRLu :)

Zabudowanie głośników to nie jest zaden problem.

Mozna skorzystac z systemu besta Ikea - tymi szafkami obudować kolumny niemal na styk.

Przykładowo:

http://images70.fotosik.pl/183/fd1f8ba42cf9738bgen.jpg

Dzięki, może to i dobry pomysł z taką zabudową, muszę to przemyśleć.

A doradzicie jeszcze w dwóch kwestiach?

1/ czy dobrze by wyglądała fototapeta na ścianie przy stole, tak jak tutaj na tym obrazku:

rzut z góry.JPG

podobają mi się fototapety z drzewami, może z drogą idącą w głąb lasu, ale nie wiem czy w tak niedużym i zastawionym meblami salonie ma to sens.

2/ nie mam pomysłu jak oświetlić ten pokój, wstępny plan to jeden żyrandol wiszący na środku, kinkiet nad stołem oraz lampa stojąca w rogu przy kanapie. Podobają mi się też podwieszane sufity z oczkami ale nie bardzo wiem gdzie w tym wypadku by to pasowało.

fototapeta nie może być wciśnięta, a tu wygląda jak zapchajdziura między narożnikiem a kredensem. Lepiej będzie wyglądac na ścianie naprzeciw drzwi. Musiałaby być bardzo subtelna, stonowana kolorystycznie. Powinna też być dopasowana do mebli - chodzi o kolor okleiny/forniru/lakieru

Nie podwieszaj sufitów - mały pokój powinen być jak najwyższy.

Jedna lampa nad stołem

jedna nad kącikiem teleziwzyjnym

kinkiety do czytania przy kanapie

lampa stołowa gdziesz przy telewizorze

Edytowane przez Elfir