jokosfera 14.09.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 witam serdecznie, z racji, że jest to mój pierwszy post pokrótce się przedstawie. Mam na imię Łukasz i mam 27 lat. W raz z żonką i synkiem powoli przygotowujemy się do projektu pt. nasz własny dom. W tym momencie mieszkamy z teściami- co nie jest komfortowe ani dla nich, ani dla nas. Po dziadkach dostałem stary dom wraz z sporą działką i starą stodołą. Na wiosne chcemy się zabrać za remont. Sęk w tym, że na temat remontów mam tylko iluzoryczne pojęcie i nie wiem jak sie do tematu zabrać. Na codzień pracuję w innej branży i tematy budowlane to dla mnie całkowite novum. W załączniku dołączyłem zdjęcia domu. Jest to stary dom z lat 60. Bez wody bieżącej i ogrzewania. Budżet jak na razie na remont nie mam imponujacy- ok 100 tys zł. Z tego co wiem, na wszystko gmina wymaga pozwoleń, chciałbym je ograniczyc do minimum. Z żona zawsze marzylismy o 4-spadowym dachu, ale najprawdopodobniej ograniczymy się do takiego kształtu jaki jest teraz. Planowałem więc zacząc od dachu- przedłuzyc go i poszerzyć, zmienić wiąźbę i położyć dachówkę ( tutaj nie wiem czy dachówka czy blacha- jak się to ma kosztowo ) . W związku na nasz budżet- ograniczymy się najpewniej do jednej kondygnacji bez poddasza. Tutaj nie wiem, bo w domu na sufitach są podsibitki (czy jak się tam to zwie) i nie wiem jak to się ma do zrobienia jakiegoś pokoju na poddaszu. Później wybić większe okna, okna balkonowe na taras, ogrzewanie wodę, kominy itp/ roboty wykończeniowe, centralne ogrzewanie- te prace wykonam sam. Obok domu stoi stodoła- częściowo murowana- planowałem murowaną częśc zaadaptowac jako pomieszczenie gospodarcze, a z drugiej części zrobić wiatę. Prosił bym Państwa o poradę: 1) jak się za to zabrać 2)Czy 100tys. zł powinno starczyć na remont 3)i czy ktoś ma jakis jeszcze pomysł na remont? 4) Czy znają Państwo jakąs ekipę dekarzy z okolic Krakowa? 5) o ile wyższy będzię koszt pokrycia dachu dachówką? 6)czy ktoś ma jakieś doświadczenia związane z remontem takiej "rezydencji" Jestem budowlanym laikiem raczej i tematy budowlane jak na razie są mi stsunkowo obce -dlatego tutaj zajrzałem . Prosze więc o pomoc i poradę. Będę wdzięczny za każdą opinnię. ps. Jak napisałem w złym dziale- prosze o przeniesienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archivi 15.09.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 (edytowane) Witam. Kolego, zostaw stodołę "na inne czasy" - ten dom pochłonie duuuużo...Oczywiście raczej niemożliwym jest wycenienie remontu po dwóch zdjęciach, ale w moim przypadku, dom lata 70 już z gotowym ogrzewaniem i wszystkimi mediami prace które były niezbędne, żeby w ogóle przetrwać:- Piec CO (ekogroszek, 15kW, dość drogi ale ma być na lata) z całą armaturą - 15.000 zł- Ocieplenie stropu - 7.000 złU Ciebie napewno jeszcze:- Grzejniki i cała instalacja - strzelam - 5.000 - 7.000 zł- Wymiana okien - 5.000 zł- Dach (nie wiadomo jak więźba, 10.000 - 20.000 zł za dwuspadowy dach z blachodachówki)To już jest 42 - 54 tyś. Wewnątrz jak planujesz robić kuchnię to ok 5.000 zł minimum + AGDŁazienka - kolejne 3 - 4.000 zł (zależy jak duża, ale w starych domach są dość duże) I to tak licząc raczej po dolnych kosztach. Stary dom to prawdziwa skarbonka - sam się o tym przekonałem, ale nie żałuję. Głupio się rozpisałem - mój nowy sąsiad w podobnym stanie dom zaczął remontować. Robił dach dwuspadowy z blachodachówki, okna wszystkie, instalacje CO, elektryczna, i woda - wykończył parter bez szaleństw - poszło ok 100.000 zł. Podsumowując - uważam że w tej cenie się da zamieszkać, duuuuuużo pracy przed Tobą (tak - Tobą, bo dużo sam musisz zrobić), ale budynek gospodarczy ja bym zostawił... Co do blachodachówka vs dachówka - nie zawsze się da. U mnie się nie zgodzili (robił to poprzedni właściciel). Dach z dachówki jest duuuużo cięższy, może wymagać wymiany całej więźby, a i to nie zawsze wystarczy (ogólnie chyba chodzi o konstrukcję ścian - sam się nie znam, ale coś takiego podobno mówili). Edytowane 15 Września 2014 przez archivi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 przede wszytskim potrzebujesz projekt przebudowy domu. Zamawiasz go u architektaPotem pozwolenie na przebudowę/remont Koszt remontu starej chałupy zwykle przypomina koszt postawienia nowej, o prostej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jokosfera 15.09.2014 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 tak jak pisałem wyżej- chciałbym jak najbardziej ominąc wszelkie formalności. Bez pozwoleń na przebudowe itp bo to generuje spore koszty. Dziekuję kolego archivi za konkretna odpowiedź- zrobie tak jak mówisz- stodołe zostawię na później. Dachówki mi sie bardzo podobają (w szczególności takie antykowane), ale jeżeli będa przeciwwskazania- zostane przy opcji blachodachówek.... Zastanawiam sie jeszcze co zrobic ze stropem- sa podsibitki- chciałbym w przyszłości jednak do poddasze zaadoptować do zamieszkania- i nie wiem czy je zostawić jak będą w dobrym stanie i kombinowac później- czy przy remoncie nastawić sie na wyższe koszta i płytę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 jak sobie wyobrażasz bez pozwolenia? Samowolę? Planowałem więc zacząc od dachu- przedłuzyc go i poszerzyć, zmienić wiąźbę i położyć dachówkę - to nie jest drobny remoncik tylko przebudowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jokosfera 15.09.2014 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 ale nie wystarczy do tego tylko zgłoszenie???? Przepraszam za moje nieco infantylne pytania, ale w temacie jestem zielony, a nie ma bardzo mam kogo sie zapytac o porade:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 15.09.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Zgłasza się proste prace np. ocieplanie budynku, postawienie wiaty ( nie każdej ! ) ale nie przebudowę dachu. Ktoś musi fachowym okiem ocenić czy po takiej przebudowie chałupa się nie rozpadnie. Ty się nie boisz samowoli ? Jaką masz pewność że po zainwestowaniu oszczędności w remont dach ci się nie zawali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 zamiast pytać o poradę można poczytać kodesk prawa budowlanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jokosfera 15.09.2014 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 hm... te wszystkie pozwolenia pewnie opóźniły by remont o przynajmniej rok:/ a jaki koszt takich pozwoleń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 pozwolenia sa w zasadzie za darmo (poza takimi drobnymi wydatkami jak np. mapki geodezyjne).Zrobienie dokumentacji budowlanej kosztuje. BTW. ocieplenie budynku nie jest remontem, też wymaga pozwolenia na budowę (zmienia się powierzchnia zabudowy dzialki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 15.09.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Ja tylko zgłaszałam ocieplanie ścian Fakt, to było 6 lat temu, może coś się zmieniło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 15.09.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Zgłaszamy ocieplanie domu poniżej 12 m. Ocieplanie wyższego niż 12 m wymaga pozwolenia . http://muratordom.pl/budowa/remont-domu/remont-domu-pozwolenie-zgloszenie,23_7001.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jokosfera 15.09.2014 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 zrobienie takiej dokumentacji ile może kosztowac? może te dokumenty załatwie sam.... hm... jest szansa zdążyć z tym do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 dokumentację budowlaną przebudowy domu sprządza architekt. Ile kosztuje zalezy od tego co dokładnie chcesz wykonać. Podzwoń po kilku i popytaj. Ok. 3-8 tyś. Na pewno chcesz zmienić kształt dachu - wymaga to na nowo przeliczenia konstrukcji dachuPóźniej wybić większe okna, okna balkonowe na taras, - pytanie czy masz odpowiednie nadproża czy trzeba zaprojektowac nowe? Gdyby to był rzeczywiście remont (czyli wymiana więźby bez zmian, zmiana pokrycia, wydłużenie otworu okiennego bez poszerzania - czyli zrobienie z okna drzwi tarasowych tej samej szerokości , wymiana instalacji wewnętrznych, remont komina) - wystarczyłoby tylko zgłoszenie. Swoją drogą - dlaczgo chcesz zmienić kształ dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jokosfera 15.09.2014 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 chce tylko przedłuzyc dach poza fajermury tylko i żeby z tyłu domu zadaszyć od razu taras....kształt jako taki zostanie bez zmian.... Okna napewno muszę powięszyc, tak samo wybić drzwi tarasowe.... powoli sytuacja mi sie klaruje... po architekcie jakie pozwolenia trzeba załatwić? jak to czasowo wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.09.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Wymiana pokrycia dachu na zgłoszenie wymiana lub naprawa wieźby już na pozwolenie. Zmiany okien pozwolenie schodu i dziury w stropie pozwolenie. Wspominasz coś o zabudowie w przysżłosci poddasza - warto juz teraz dostoswac do tego strop czyli potrzbujesz soldnej opini o tym co masz. 100 tys na ten dom to będzie mało kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.09.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 . po architekcie jakie pozwolenia trzeba załatwić? jak to czasowo wygląda? Potrzbujesz pozwolenia na budowę to zlecasz najczęsciej architektowi, on częsc prac zleca konstrukorowi, cześc elektrykowi hydraulikowi. Zbiera to do jednego opracowania i masz gotowy projekt. Dostajesz pozwolenie w TV mówia że teraz to szybko łatwo i przyjemnie, moje ostanie załatwialem prawie pół roku - od gotowego projektu. Ale to było rok temu od tego czasu "jeszcze raz" upraszczali system Potem juz z górki zgłaszasz do nadzoru rozpoczęcie robót wynajmujesz kierownika budowy i szukasz ekip i materiału. Wtedy worek kasy muisz rozwiązac lub budowac 20lat cykając po troszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 naprawa wieźby już na pozwolenie. Ooo tego nie wiedziałam. Myślałam, że wymiana elementu na identyczny będzie tylko na zgłoszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 chce tylko przedłuzyc dach poza fajermury tylko i żeby z tyłu domu zadaszyć od razu taras.... Naprawde potrzebujesz przedłużenia dachu? Nad tarasem można dostawić odrębne zadaszenie, nie ppowiązane konstrukcyjnie z dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jokosfera 15.09.2014 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Naprawde potrzebujesz przedłużenia dachu? Nad tarasem można dostawić odrębne zadaszenie, nie ppowiązane konstrukcyjnie z dachem. Myślę, że to też jest dobry pomysł. Widzę, że bez architekta sie nie obejdzie... postaram sie jakiegoś znaleść dobrego w okolicy... 100tyś planowałem zainwestować do momentu wprowadzenia się na parter, elewacje zewnętrzne, poddasze- planuje w późniejszym czasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts