Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ocieplić strop poddasza nieużytkowego na wiązarach ?

mic81

Recommended Posts

Dylematy dylematy dylematy - na każdym etapie mnie nachodzą. Może ktoś pomoże mi rozwiać wątpliwości na temat materiału, który wybrać do ocieplenia stropu powstałego z dolnego pasa wiązarów.

Plan był taki aby zrobić porządny stelaż na to regipsy i zasypać celulozą 30 - 40 cm ale już się znowu nasłuchałem i dywaguję nad innym rozwiązaniem.

Może wełna z 40 cm albo więcej, nie wiem naprawdę nie wiem :( pomocy.

Temat czytam, ale broń Boże nie namawiam, zrobisz jak chcesz. Mam wysypane na płytę gipsową 17-32cm regranulatu styropianu,a miedzy wiązarami 15cm (docelowo 20cm) wełny na sznurkowaniu. Pamiętam że wybór ocieplenia stropu sprawił mi najwięcej problemów decyzyjnych. Czemu mam tak? Nie wiem. Tak wyszło :) Dziennik Lobo_M był chyba główną inspiracją.

Stelaż nie musi być super solidny (chociaż stałem na nim), bo obciążenia konstrukcji i samych płyt są bardzo małe. Granulat tani, lekki, a samodzielna aplikacja to sama przyjemność. Pozostaje w głowie obawa o palność, ale próbowałem to podpalać (oczywiście nie po wsypaniu na strop) i się nie chciało zająć. Mierzyłem temperaturę na granicy materiałów i dzieliłem się niedawno w wątku kszhu o tanim małym.

Nie wiem jak się sprawdza, bo jeszcze nie mieszkam. Grzałem w zimie bodajże od listopada do wiosny, zwykle do temperatury 15-18 stopni. Na 100m2 poszło mi poniżej 350m3 gazu, w tym sporo na początku na wygrzewanie podłogówki i troszkę na ciepłą wodę. Poza tym to pierwszy sezon po budowie. Dopiero na wiosnę będę mógł powiedzieć więcej.

Możesz jeszcze porównać obciążenia na m3, jeśli sypiesz na regipsy to ważne kryterium.

Celuloza - 30kg, styropian nawet 25kg, jak sypniesz grubą warstwę to trochę to będzie ważyć.

Za miedzą sypią supafil, masz blisko, sprawdź może ceny będą akceptowalne, on jest leciutki - 13kg/m3.

Chyba nawet nie połowę tego. Nie ważyłem swojego, wiem że jest bardzo lekki. W Internecie znajduję regranulat na 10-12 kg/m3.

regranulat to zmielony odpad z budowy, opakowań itp.

granulat jest robiony jak zwykłe styro tylko nie trafia do "szafy" i im jest cięższy tym lepszy - jak to styropian

zerknij to;

http://www.ekobud.com.pl/s/101/granulat_regranulat_styropianowy

Z opakowań podobno się nie nadaje, chyba że do mieszania z betonem. Producent styropianu informował mnie, że opakowaniowy szybciej się utlenia i nie ma dodatków zmniejszających palność. W regranulacie kuleczki połączone są po kilka-kilkanaście, w związku z czym na pewno jest między nimi więcej luzu, bo się tak dokładnie nie dopasują jak same kulki. Problem w tym, że regranulat jest tani, a granulat oferowano mi w cenie za m3 prawie takiej samej jak w formie płyt, chociaż tak sp®asowany jak płyta na pewno nie był.

Witam, ja właśnie rozsypuję regranulat piany zamknięto-komorowej, za tira 44 big bagi z kaucją za worki i transport zapłaciłem 5500, ale u mnie trasport to 2200, regranulat z okolic Poznania

W moim przypadku regranulat z rozebranych płyt blacha - piana - blacha, całe płyty zajebiście drogie, ale regranulat z popękanych już w miarę ok

Zapomniałem dodać około 43-45 kg/m3

Edytowane przez miron2

Dylematy dylematy dylematy - na każdym etapie mnie nachodzą. Może ktoś pomoże mi rozwiać wątpliwości na temat materiału, który wybrać do ocieplenia stropu powstałego z dolnego pasa wiązarów.

Plan był taki aby zrobić porządny stelaż na to regipsy i zasypać celulozą 30 - 40 cm ale już się znowu nasłuchałem i dywaguję nad innym rozwiązaniem.

Może wełna z 40 cm albo więcej, nie wiem naprawdę nie wiem :( pomocy.

Wełna to bardzo dobre rozwiązanie i nawet z grubością trafiłeś. Możesz się zdecydować na 4 warstwy po 10 cm albo 2 warstwy po 20 cm.

Ważne jest aby pierwsza warstwa była miedzy wiązarami a druga nachodziła na pas wiązara tak aby dolny pas wiązara był otulony z trzech stron. Wełnę od spodu możesz zasznurować i w zasadzie zostaje tylko wykonanie sufitu na ruszcie stalowym.

W tym rozwiązaniu najlepiej będą się sprawdzać płyty np.

http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/1314/produkty/superrock albo najlepszy stosunek jakości do ceny http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/2355/produkty/rockmin-plus

U mnie jest podobnie ta sama sytuacja. Nieużytkowe poddasze, dach dwuspadowy wiązarowy.

Między wiązary dałem wełnę 20cm na sznurowaniu. Stelaż dwupoziomowy. Pomiędzy stelaż i dół wiązara - prostopadle do wiązarów dałem kolejne 20cm wełny. Następnie 5cm wełny znowu pod kątem prostym do dolnej warstwy wełny ( niestety nigdzie w lokalnych hurtowniach nie mieli 25cm ).

Na dzień dzisiejszy mam 45 cm. Czy to wystarczy - nie wiem - dopiero na tą zimę będzie pierwsze grzanie ( czekam na zakończenie montażu kotłowni ).

Planuję jeszcze ( jeżeli będzie za mało :-) ), gdy będę układał na wiosnę podłogę na strychu - położyć kolejne 5 cm wełny pomiędzy legarami podłogi od góry ( oczywiście prostopadle do dolnego pasa wiązarów ).