Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Potrzebuję projektu domu, nie wiem tylko jakie biuro projektowe wybrać i czym się kierować przy wyborze, czy będzie solidne, terminowe i czy co najważniejsze będzie w miarę tanie w zależności o stawianych wymagań. Czy może wyznacznikiem ma być kompleksowość i doradztwo w sprawach formalnych i prawnych. Jakie są Wasze opinie

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Ja z własnego doświadczenia polecam F3 Architekci z Poznania :) Prócz wzornictwa i fajnego spojrzenia na przestrzeń to można się z nimi bezproblemowo dogadać, co znaczy że wzajmna współpraca przebiega spoko i nie ma "kwasów", jak to często z 'artystami' bywa :) no i jeśli chodzi o eco-domy to jest to jedna z ich specjalizacji

Potrzebuję projektu domu, nie wiem tylko jakie biuro projektowe wybrać i czym się kierować przy wyborze, czy będzie solidne, terminowe i czy co najważniejsze będzie w miarę tanie w zależności o stawianych wymagań. Czy może wyznacznikiem ma być kompleksowość i doradztwo w sprawach formalnych i prawnych. Jakie są Wasze opinie

Wyznacznikiem powinna być umiejetność zaprojektowania domu o jakim marzysz. Czyli dotychczasowe realizacje pracowni. Sprawy formalno-prawne są banalne i możesz załatwić je nawet samemu.

A są jakieś znaki charakterystyczne, symptomy, które powinny sprawić, że w głowie zapali mi się czerwona lampka i powinnam z usług danego biura zrezygnować?

Na przykład:

- gdy architekt z kilkunastoletnim albo i kilkudziesięcioletnim doświadczeniem nie może pochwalić się żadną realizacją. Nie dotyczy to tych najmłodszych.

- gdy podczas wstępnej rozmowy nie potraficie złapać ze sobą dobrego kontaktu, albo architekt kompletnie nie orientuje się w aspektach, na których bardzo Ci zależy

- gdy chcesz projekt indywidualny, a architekt wyciąga coś z szuflady, żeby tylko lekko pozmieniać...

A są jakieś znaki charakterystyczne, symptomy, które powinny sprawić, że w głowie zapali mi się czerwona lampka i powinnam z usług danego biura zrezygnować?

Przykładowo - chcemy dom izolowany - czyli taki co bez pomp ciepła i OZE zużyje do 30kWh/m2 lub dom pasywny ( 2 x lepszy) i chcemy na to audyt z gwarancją .

Często oz razu widać, że projektant nawet nie wie co to dom izolowany. Nie wie, że za 5 lat wchodzi w Polsce standard zeroenergetyczny.

Przykładowo - chcemy dom izolowany - czyli taki co bez pomp ciepła i OZE zużyje do 30kWh/m2 lub dom pasywny ( 2 x lepszy) i chcemy na to audyt z gwarancją .

Często oz razu widać, że projektant nawet nie wie co to dom izolowany. Nie wie, że za 5 lat wchodzi w Polsce standard zeroenergetyczny.

Dobry przykład. Jeżeli architekt mówi o domu "izolowany" zamiast używać powszechnie stosowanych określeń - "pasywny", "energooszczędny" to omijaj z daleka. Coś z głową nie tak a i wiedza szczątkowa. Będzie ci wciskał jakieś bzdury tak jak ten powyżej.

• 1 year później...
Jeśli masz jakiekolwiek wytyczne odnośnie tego, jaki dom chcesz i jakiego projektu oczekujesz to zbierz sobie te dane i wklep je w aplikację play.google.com/store/apps/details?id=com.mgprojekt.projektydomow. Przesieje Ci projekty i zaproponuje tylko takie, które spełniają Twoje oczekiwania. To co zrobisz z tym później - twoja sprawa, możesz wykonać je w tej samej firmie, możesz je zanieść gdzieś indziej. Wiadomo, że w tej samej bardziej ogarniają swoje projekty ale co kto lubi. Ja tez teraz szukam i ta apke jest dla mnie mega pomocna

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Projekt domu, jak i sam dom kupuje się (buduje) zazwyczaj raz w życiu. Zazwyczaj to nie idzie w parze budując dom o wartości 300 tyś. i więcej oszczędzać jeszcze na samym projekcie. Warto czasami dołożyć, niż później narzekać.

Co do wyboru biura, lepiej może poszukać opinii, czym się kierują klienci?

Ja polecam Galerię Domów

• 11 months później...
Tak naprawdę wszystkim musisz się kierować przy wyborze biura projektowego. Co z tego że będzie terminowe jak mało solidne? Albo w drugą stronę? Nam wnętrze domu projektowało biuro Designas z Targówka, byliśmy zadowoleni z samych pomysłów jak i realizacji na każdym polu. Biuro dysponuje własną ekipą wykończeniową, więc nie traciliśmy czasu na szukanie ekipy remontowej i sprawdzaniu opinii.

• 2 years później...
Wybór tak naprawdę jest uwarunkowany różnymi czynnikami. Dla jednych najważniejszym wyznacznikiem jest cena, dla innych termin. Każde biuro projektowe ma też inne podejście i styl, dlatego warto przeprowadzić poszukiwania na lokalnym rynku i samodzielnie wybrać kogoś do współpracy. Wtedy na pewno będziemy najbardziej zadowoleni.