Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

materac dla dziecka

tombuild

Recommended Posts

Dla dziecka polecam sprężysty materac - z pianki wysokoelastycznej, ewentualnie lateksowy. Gdy będzie starsze zainwestować w taki z pianki termoelastycznej (bardzo małe dzieci mogą mieć problem ze zmianą pozycji na takim materacu).

Na kolejnej pozycji plasują się wg mnie materace kieszeniowe. Najgorsze są bonellowe.

Nie polecam materacy z kokosem i gryką - odkształcają się, przyjmują zapachy (mocz), są twarde i nie sprężyste.

Ano właśnie, o jakim rozmiarze materaca jest mowa ? Bo moje miały od razu takie dla dorosłych - 90x200 cm.

Pierwszy zakup był bardzo nieudany - materace sprężynowe z JYSK. Ale że małym dzieciom zdarzają się jeszcze w tym wieku różne "awarie", to nie żal było ich wyrzucić. Kolejne z http://www.mkfoam.pl/, sprawdzają się do dziś :) Ale jaki rodzaj, to bym już teraz nie umiała doradzić, tyle jest tego, że głowa mała :rolleyes: Materac z IKEA także się sprawdza, jednak nie udało mi się założyć pokrowca po wypraniu, trzeba go było rozpruć.

Przeczytaj najlepiej ten wątek :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228376-Materac-do-sypialni/page33&highlight=materac

"Dobry materac powinien:

- być wystarczająco twardy aby dobrze podpierać podczas snu, (wszystkie materace z wyjątkiem najtańszych piankowych)

- być wystarczająco elastyczny aby ugiąć się i dopasować do naturalnych krzywizn ciała, (przede wszystkiem termoelastyczne, dalej lateksowe, piankowe i dobre kieszonkowe)

- dobrze się wentylować, aby nie dopuścić do nadmiernego pocenia się podczas snu i zawilgocenia materaca, (piankowe, kieszonkowe, lateksowe - w tej kolejności)

- bezwzględnie posiadać pokrowiec zdejmowany do prania (na szczęście prawie każdy materac ma taką opcję)

- być trwały, aby wytrzymał jakieś 10 lat, i aby komfort użytkowania nie spadał znacząco w ciągu tych 10 lat (termoelastyczne, lateksowe, piankowe z wyższej półki)

- najlepiej aby trwałośc była poparta długą gwarancją materace uznanych marek, najwyższe modele marek krajowych

- kosztować tyle, aby było Cię na niego stać (moje kryterium jest takie, że na materac powinno się wydać jedną wypłatę, bo spędza się na nim 1/3 zycia, nie tylko śpiac :wink: ) "

No ja właśnie taki już "dorosły" 90x200, kilka osób widziałem że polecało te z jyska, ale jakoś nie mam do nich przekonania, z ikei też polecają, kojarzy ktoś markę sembella? bo takie też polecenia znalazłem. Ten w linku to chyba taki typowo dla dzieci (do łóżeczka szczebelkowego?)

Najlepiej jest właśnie pójść do sklepu i samemu wypróbować materac.

Lepiej jak dzieci wypróbują. Moim najbardziej spodobały się w sklepie takie bardzo miękkie, bo się im dobrze chwilę leżało. Ale jak powiedziałem, że po nim przecież nie da się skakać, to przyznały mi rację i zgodziły się na kieszeniowe :)