Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mała kuchnia w kształcie U otwarta na salon - jak zmniejszyć koszta?

Cirrus

Recommended Posts

Witajcie, niedawno kupilismy mieszkanie, które jeszcze się buduje - 44,67 m2.

Na łazienkę w ogóle nie mam pomysłu, więc zaczęłam od kuchni - jako, że jest dosyć mała (241 na 170 cm, druga ścianka boczna, od strony przedpokoju, 80cm.) poradzono nam, żeby wyciągnąć blat na salon, bo inaczej nie będzie miejsca na przygotowywanie posiłków.

Podobają mi się NIESTETY nowoczesne kuchnie, białe lakierowane meble z systemami bezuchwytowymi, magic cornery, szmery-bajery.

Niestety, taka mała kuchnia cała w lakierze, bez uchwytów, zabudowana lodówka i słupek pod zmywarke, piekarnik i mikrofale, szuflady pod blatem roboczym itd kosztuje okolo 10-12 tysiecy (same meble).

Załączam zdjęcie, rzuty i mały plan kuchni który zrobiłam poglądowo w jakimś programie:

kuchnia1.jpgrzutpomniejszony.jpgpomniejszonezdjeciekuchni.JPG

Wiem, że muszę zejść z ceny o kilka tysięcy, bo mam całe mieszkanie do wyremontowania.

Planuję, niechętnie, zrezygnować z lakierowanej kuchni, zostawić sam laminat (w miejscu w którym robię kuchnie nie ma akrylu), do tego jakieś tanie uchwyty. Lodówka byłaby wolnostojąca, jedna szafka nad zlewem, a nad płyta indykcyjną okap wolnowiszący, beż żadnej szafki. Nie wiem ile to będzie kosztowało, może ktoś jeszcze ma pomysły jak zejść z ceny ale zachować ładną kuchnię, a może zaprojektować ją jakoś inaczej?

Ogólnie lubię kolory typubiały, czarny, szary, srebrny, granatowy, nie lubię kolorów ziemi i ciepłych, planuje kuchnię białą z czarnym blatem, szkło hartowane pewnie jakieś mleczne z Leroy Merlin nad blat.

Sprawdzałam i niestety wyszło ponad 8 tysiecy, bez roznych dodatkow, swiatelek itd - w projekt mam wliczone wszytsko plus montaż, a takze dodatkowo granitowy zlew, także niestety cenowo wychodzi dosyć podobnie, przy czym nie mam kompletnie wyobrazni i zlozenie czegos w ikei troche mnie przerasta, nie mowiac o dopasowaniu, nie znam sie na instalacjach, kolankach itd.

Planuję zadzwonic jeszcze do jednego polecanego stolarza i zapytac go po prostu czy taka kuchnie da sie zrobic za 6 tysięcy, a jeżeli nie - to jaką :rolleyes:

jak nie będziez wymyslac lakierów to będzie taniej.

W Ikei nie musisz się znać na dopasowywaniu - program sam określa czy mozna szafkę wstawić czy nie. A na dodatek stanowiska komputerowe są także w sklepie i mozna poprosić pracownika o pomoc.

Koszty kuchni tworzą okucia - jak zrezygujesz z Bluma na rzecz np. rejsu też będzie taniej. Im mniej szuflad tym taniej.

Niestety w cenie są tylko meble, nie ma zadnego cargo, ani le mansa ani nic wliczonego:no: bardzo mi się podobają te wszystkie nowoczesne rozwiązania, elektryczne szafki, kosze obrotowe, wysokie carga itd. ale mnie na nie nie stać, więc ich nie będzie, co najwyżej Le Mans z jednej strony,a z drugiej nie wiem, bo nie wiem co można zrobić pod zlewem (którego notabene też nie wybrałam jeszcze).

Wiem, że szuflady bardzo zawyżają cenę, ale tak naprawdę oprocz szuflad pod płyta i pod "barkiem" nie bede miala innych miejsc na przechowywanie. Kuchnia bez lakierowanych frontow to juz tysiac mniej, bez frezowanych uchwytow to tez juz troche... Byłam dzisiaj w hurtowni z różnymi rozwiązaniami, były carga, siłowniki, Le Mansy, magic cornery, pełno cudowności, sprzedawca mówił, że starają się odchodzic od Bluma i polecają Amixy i coś na H...

• 5 weeks później...

Hej, witajcie:)

Dziekuję za wszytskie komentarze, wzięłam je pod uwagę i wizja kuchni klaruje się coraz wyrazniej.

Będzie ona dalej w U, ale wyjdzie poza komin - dopiero za kominem zacznie się blat. Wstępną wizualizację już mam zrobioną w studiu meblowym, kuchnia w białym laminacie plus wiszące szafki i część widoczna od strony salonu - w białym połysku.

• 2 weeks później...

Hej,

już jestem bliżej niż dalej z kuchnią. Koszt całej kuchni z agd zamknie sie w około 18-20 tysiącach. Chcieliśmy to zrobić do 15, ale niestety, coś za coś...

Za to jestem bardzo zadowolona z układu, zmieściliśmy 8 szuflad, małe cargo, miejsce na wode, wysuwany kosz na smieci, Le Mansa, 2 i pol szafki z półkami na dole, do tego 5 szafek na górze.

kuchnia1.jpg