Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy do drewnianych żaluzji pasują zasłony?

justyna678

Recommended Posts

Witajcie,

Prośba o poradę w kwestii wystroju okien w salonie-otóż mam ochotę zamontować w salonie grube na 50 mm żaluzje drewniane w jasnym kolorze,chciałabym dodać jasne zasłony( najchętniej ecru) na kółkach(ewentualnie inny system mocowania). Tylko nie wiem czy to będzie pasowało:/ . Dodam że salon mam z wyjściem na taras z dwuskrzydłowymi drzwiami oraz w odstępie mniej więcej metra od drzwi tarasowych znajduje się okno. Sposób montażu i wygląd rolet wyobrażam sobie w ten sposób:

rolety.jpg

doradźcie co z tymi zasłonami:)

Witam,

Również zastanawiam się nad żaluzjami i do tego zasłonami. Ewentualnie coś innego oprócz firanek co by pasowało do zasłon.

Znalazłam parę zdjęć tego typu połączenia, ostatnie zdjęcie mnie przekonuje :)

Jednak zastanawiam się czy w pokoju ze zwykłymi oknami, mając żaluzje tylko do parapetu będzie to dobrze wyglądaćJ

72837_2677b275-2483-425d-bc4e-1bd9b396843d_max_900_1200_-salon-styl-nowoczesny.jpg72837_50124e0f-b909-4266-bac1-917cba9b34a0_max_900_1200_-salon-styl-nowoczesny.jpg93450_54edc625-8eb3-47ad-ae66-a3695ef2fac0_max_900_1200_wypoczynek-salon-styl-nowoczesny.jpg

Edytowane przez mmooonia

u mnie ten sam problem bo w salonie mam szerokie dwukomorowe drzwi na taras i niedaleko zwykłe okno(na tej samej ścianie...i wpadłam na pomysł ze tam gdzie zwykłe okno zrobię żaluzje również do samej podłogi tak jak w drzwiach tarasowych,tym bardziej że w okolicach tego okna zamierzam postawić kanapę narożną która nieco przysłoni ten mankament-więc myślę ,że będzie grało:)tzn taką mam nadzieję;)

Zaluzje drewniane wygladaja super do podlogi. I gdyby nie to ze koszt mnie powala to zrobiłabym na całą ścianę od sufitu do podłogi drewniane żaluzje mając jedynie zwykłe okna. Jednak w standardowych żaluzjach maksymalna długość to jakoś 2m. Żeby zrobić dłuższe muszą być lamele 50mm (które są oczywiście ładniejsze ale i droższe :( ). Wyliczono mi za dwie rolety na wymiar 180cm na szerokość x 260cm na długość kwotę 2100zł. Niestety nie do przejścia jak za ozdobę okna :)

Znalazłam użytkownika na allegro, który miał swoją stronę internetową i do niego napisałam. Po przeczytaniu kwoty na tą chwilę przestałam szukać dalej. Znajomy robił w firmie, która się bezpośrednio tym zajmuje (stacjonarnie, lecz nie jako pośrednik) i zapłacił podobnie, więc uznałam że to chyba standardowa cena :)

Dużo taniej by było gdyby były do 2m, wtedy można użyc lamelek 25 mm i to chyba ma znaczący wpływ na cenę. Ale wtedy niestety nie ma efektu :)

Jeszcze zastanawiają mnie żaluzje drewniane na szerokość całej ściany (3.60m) ale tylko do wysokości parapetu czyli ok. 1.60m. Widział ktoś takie rozwiązanie przy normalnych oknach w mieszkaniu?

Potwierdzam, że cena u producenta jest ZNACZNIE ZNACZNIE niższa, niż w sklepach lokalnych - my zamówiliśmy białe żaluzje 50 mm w firmie BLISTER z Krosna, parę osób z forum ich polecało, więc mam nadzieję, że to produkt wysokiej jakości na lata, dziś mam montaż:)