Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ciągiem wstecznym

lamcpp

Recommended Posts

Witam, z kratek wentylacyjnych w łazience i kuchni wwiewa mi powietrze do wnętrza mieszkania zamiast wywiewać na zewnątrz.

Słyszałem, że są jakieś kratki wentylacyjne z jakąś taśmą, która rozwiązuje problem.

Czy ktoś słyszał o takim rozwiązaniu i mógłby podać jakąś nazwę tego

Anemostat to jest rozwiązanie

Nie moja dzialka, ale jak zobaczylem tytul watku to juz pomyslalem, ze ktos ma prywatny odrzutowiec i mu sie ciag wsteczny w silnikach przy ladowaniu zepsul i szuka rady na naszym forum jak to naprawic w garazu :)

Ustal , dlaczego masz ciąg wsteczny. Jeżeli masz kanał wentylacyjny w kominie murowanym (lub systemowym) to dziwne. U mnie był ciąg wsteczny w kratce, która jest połączona rurą spiro z wywiewką dachową. Wiele osób tak robi, a to złe rozwiazanie wentylacji. Zainstalowałem taki zawór:

http://allegro.pl/pvc-100mm-lacznik-z-zaworem-zwrotnym-awenta-i4570834271.html

Ciągu wstecznego nie było, ale jak był prawidłowy ciąg to strasznie hałasowało. I zainstalowałem coś takiego:

http://allegro.pl/zawor-zwrotny-zl-d-do-wentylatorow-sr-100-tanio-i4559687408.html

Są różne rozmiary.

Gość Konto usunięte_12*

Szanowni "doradcy"! Nie mąćcie autorowi wątku w głowie! Na samym początku Elfir słusznie poradziła szukać przyczyny a nie leczyć skutek.

Przyczyn "cofki" może być wiele. Temat był "wałkowany" w dziale "wentylacja" wiele razy (proszę poczytać starsze wątki).

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Sprawdzałem na popularnym serwisie aukcyjnym..wszystkie anemostaty są okrągłe, nie ma takich, które są prostokątne jak kratka wentylacyjna? Może jakoś inaczej się nazywają?

możesz zmienić kratki na okrągłe albo dopasować łącznik kanałowy z zaworem zwrotnym albo zajrzeć tutaj ale to już drożej wychodzi http://muratordom.pl/dzial-dedykowany/darco/wentylacja-w-domu-wieje-z-kratki-wentylacyjnej,586_11402.html

możesz też jak koledzy radzą zamontować nawietrzniki, albo lepiej zostawić otwarte okna, sorka za złośliwość ale nie mogę pojąć jak ktoś wydaje masę kaski na okna tylko po to żeby późnej dawać nawietrzniki (na marginesie ciekawie jakie wtedy mają Uw takie okna)

jak dla mnie najlepiej sprawdzają się anemostaty a w łazienkach na wentylatory założone dodatkowo blokady cofania i jest spokój. Problem u nas był dość spory z powodu częstego palenia w kominku.

skresz - a możesz zrozumieć, że ktoś wydaje 15 tyś na urządzenie, które pompuje powietrze z zewnątrz do domu (rekuperator)

Ideą wentylacji jest wymiana powietrza. A to powietrze skądś musi napłynąc do domu. Nie da się go tylko wyciągać.

Szanowni "doradcy"! Nie mąćcie autorowi wątku w głowie! Na samym początku Elfir słusznie poradziła szukać przyczyny a nie leczyć skutek.

Przyczyn "cofki" może być wiele. Temat był "wałkowany" w dziale "wentylacja" wiele razy (proszę poczytać starsze wątki).

Pozdrawiam :)

Szanowny doradco!!!.Podaj te wiele cofek bo mnie to bardzo ciekawi.Autor założył topik w konkretnym celu.Rzeczywiście jak to Elfir pisze przyczyna jest w za szczelnym domku.To po pierwsze.Po drugie nie znamy systemów kominowych autora.A po trzecie dom jest nowy czy problem zjawił się w starym bo coś tam.:o

Elfir przestań nabijać posty i zaśmiecać, wystarczy jak raz napiszesz. Tak jak napisał niktspecjalny nie ma żadnych konkretnych danych o domu a autor zadał proste pytanie "Słyszałem, że są jakieś kratki wentylacyjne z jakąś taśmą, która rozwiązuje problem.

Czy ktoś słyszał o takim rozwiązaniu i mógłby podać jakąś nazwę tego"

wiec jak chcesz pomóc to odpowiedz albo przestań bić pianę.

Edytowane przez skresz

Gość Konto usunięte_12*
Szanowny doradco!!!.Podaj te wiele cofek bo mnie to bardzo ciekawi.

"Wiele cofek" a "wiele przyczyn cofki" to ZASADNICZA różnica!! Szanowny adwersarzu - proszę czytać ZE ZROZUMIENIEM :p

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Chcę pomóc - i to w sposób bardziej kompleksowy niż przysłowiowe pudrowanie "syfa".

Trzeba usunąc przyczyny cofki - to jest jedyne słuszne rozwiązanie.

ok skoro jesteś jasnowidzem to proszę bardzo ale jeśli nie to pomocą jest opowiedz na pytanie zadane przez autora.

Przecież autor może dopiero remontuje dom dogrzewa kozą a po paru godzinach grzania zaczyna się cofka, bądź tak jak ja pali w kominku i lubi mieć otwartą szybę co powodowało cofkę, co w cale nie znaczy że jest konieczność stosowania nawiewników bo przy normalnym użytkowaniu domu tej cofki nie ma i jest prawidłowa cyrkulacja powietrza. Może mieć przynajmniej kilka przyczyn które do tego doprowadziły mimo że instalacja jest sprawa i może doskonale zdawać sobie z tego sprawę dlatego chce konkretny odpowiedz na konkretne pytanie. Przecież wystarczy wpisać "przyczyny cofki w kominie" i już jest kilka stron no ale jak wiesz lepiej to nie wnikam tylko później jest 1000 tematów o tym samym i w żadnym odpowiedzi.

skresz- masz fantazję, ale to, co opisujesz nijak nie wynika z pierwszego posta, które przedstawia mieszkanie w bloku i typową przypadłość budownictwa.

O ciągu wtsecznym w budynkach wielorodzinnych pisze się od wielu, wielu lat i w 99% wypadków wynikiem problemu był brak nawiewu odpowiedniej ilosci powietrza do mieszkania.

Adam mk pisze o tym na forum też od kilku lat.

Miałem podobny problem. Przeszedłem przez wszystkie etapy od zaklejania kratki wentylacyjnej taśmą po blokowanie żaluzjami, ale odradzam (z wiadomych niekorzyści dla zdrowia ) jakiegokolwiek blokowania kanału wentylacyjnego. Wentylacja jest zachowana i w pomieszaniu jest cieło.

Znazlałem takie rozwiązanie dosyć nowe ale wytestowałem i dobrze się sprawdziło. Zimne powietrze nie wraca mi do ubikacji. [[bez reklam] - kratka wentylacyjna autoaktywna

Edytowane przez Elfir