Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie gazowe? pytanie ogólne

semmac

Recommended Posts

Nie widzę działu ogrzewanie więc tu popytam.

Z gazem nie miałem wcześnie za bardzo do czynienia, więc proszę o pomoc.

Myślę o wykorzystaniu gazu do ogrzewania bojlera z wodą lub/i ogrzewania domu.

Myślę albo o propanie albo gazie ziemnym.

Z tego co wiem to większość piecyków/ piecy może palić i jeden i drugi rodzaj gazu.

Czy są jakieś wyliczenia ile litrów gazu (propan lub ziemny) trzeba do ogrzania bojlera 300l lub domu o pow. 170m2?

Czy przygotowanie kotłowni pod propan a ewentualna zmiana zdania i przejście na ziemny, wiąże się z zmianami które trzeba wprowadzić w kotłowni?

Prosiłbym by nie pisać o tym, że ziemny jest tańszy.

Z góry dziękuję za pomoc

Wymagania co do kotłowni nie różnią się chyba dla gazu ziemnego i propanu. No poza miejscem na zbiorniki na propan. Co do kotła to zmiana paliwa łączy się ze zmianą palnika w piecu i ew jakiś ustawień sterownika. W skrócie, przychodzi Pan serwisant wymienia co trzeba i przytula stówkę lub trzy. Co do spalania to nie jest to takie proste. Ilość spalonego gazu poza tym co podałeś czyli metrażu i litrażu zależy również od zaizolowania domu, pory roku (czyli jak mocno trzeba grzać), zużycia CWU. Ja się np kąpie raz w tygodniu a inny dwa razy dziennie. Dużo czynników ma wpływ na zużycie gazu i tak łątwo tego nie określisz.

Nie widzę działu ogrzewanie więc tu popytam.

Z gazem nie miałem wcześnie za bardzo do czynienia, więc proszę o pomoc.

Myślę o wykorzystaniu gazu do ogrzewania bojlera z wodą lub/i ogrzewania domu.

Myślę albo o propanie albo gazie ziemnym.

Z tego co wiem to większość piecyków/ piecy może palić i jeden i drugi rodzaj gazu.

Czy są jakieś wyliczenia ile litrów gazu (propan lub ziemny) trzeba do ogrzania bojlera 300l lub domu o pow. 170m2?

Czy przygotowanie kotłowni pod propan a ewentualna zmiana zdania i przejście na ziemny, wiąże się z zmianami które trzeba wprowadzić w kotłowni?

Prosiłbym by nie pisać o tym, że ziemny jest tańszy.

Z góry dziękuję za pomoc

z tego co wiem miedzy ziemnym a propanem to wystarczy wymienic palnik w piecu, zadnhch zmian w kotlowni nie musisz robic.

jezeli chodzi o koszty to absolutnje nikt ci nie powie, za duzo zmiennych min

jak ocieplony dom

jak wykonana instalacja

jaka temperatura w domu

w jakiej sie kompiecie, ja np wole bardzo letnia a zona taka ze wychodzi czerwona spod prysznica, jednemu wystaczy 5L na wykapanid i innemu caly zasobnik 300L bedzie malo

to wszystko przeklada sie na koszty

jak masz dostep do ziemnego yo nie mysl nawet o propanie, jest drozszy bo

musisz wydzierzawic baniak

sam gaz jest drozszy

masz obrzydliwy baniak na podworku

nie ma zadnyc zalet w porownaniu do ziemnego

Wymagania co do kotłowni nie różnią się chyba dla gazu ziemnego i propanu. No poza miejscem na zbiorniki na propan. Co do kotła to zmiana paliwa łączy się ze zmianą palnika w piecu i ew jakiś ustawień sterownika. W skrócie, przychodzi Pan serwisant wymienia co trzeba i przytula stówkę lub trzy. Co do spalania to nie jest to takie proste. Ilość spalonego gazu poza tym co podałeś czyli metrażu i litrażu zależy również od zaizolowania domu, pory roku (czyli jak mocno trzeba grzać), zużycia CWU. Ja się np kąpie raz w tygodniu a inny dwa razy dziennie. Dużo czynników ma wpływ na zużycie gazu i tak łątwo tego nie określisz.

Ok. rozumiem to, ale co do bojlera 300l to muszą istnieć wyliczenia opierające się na jakichś stałych fizycznych (może kaloryczność?) które mówią: do ogrzania tylu litrów wody trzeba tyle i tyle propany/gazu ziemnego.

Pomijam różnice konstrukcyjne piecyków bo to może być różnica maksymalnie kilku procent.

Tak samo z ogrzewaniem domu. Zakładamy na powierzchni 170m2 jakieś uśrednione wartości dotyczące zewnętrznej temperatury w środku zimy, i izolacji.

Nie chcę tu uzyskać żadnych wyliczeń „pode mnie”. Tylko suche dane opierające się na fizyce.

Na ulotce kotła gazowego Saunier Duval Isotwin Condens (taki chcę kupić) znalazłem informację że jego zużycie gazu GZ50 wynosi od 0,53 do 3,24 m3/h Nie wiele to jednak mówi nie wiedząc na jakich parametrach będzie chodził kocioł, a to zależy właśnie od tych powyżej opisywanych zmiennych.

Zakładając że mamy takie same auta, palące tyle samo na 100km nie znaczy że wydajemy na paliwo tyle samo $. Ja jeżdzę np mało i po mieście, Ty w trasie na długich dystansach.... takie uproszczenie tematu. Zużycie gazu jest czasem opisane na prospektach kotłów. Ja w swoim znalazłem z tym że nie jest to tak pomocne jak przy samochodach.

Edytowane przez CzarnyIwan

z metra gazu ziemnego masz około 10 kW

przy zmianie gazu najczęściej się wymienia dysze

do samej wody użytkowej nie opłaca się zakładać kotła gazowego, w okolicach 6 tys są pompy ciepła do cwu z wbudowanym zasobnikiem 200-300 litrów, no chyba że juz masz podłączony gaz

najlepiej jechać na gazie ze wszystkim, przy tej wielkości domu to kocioł kondensacyjny, potrzebne odprowadzenie do kanalizacji

Założyłem taki sam wątek na forumbudowlane i tam udało mi się uzyskać konkretną odpowiedź. Podaję za użytkownikiem Greengaz:

"

Porównanie wartości opałowych

Propan - 91,3 MJ/m3

Gaz ziemny - 31 MJ/m3

===================

Czysta matematyka

Na podgrzanie 1 litra wody o 1 st potrzeba 11.6 Wh.

300 litrów o 50 st - 174 kWh.

1 kWh = 3,6 MJ

Na podgrzanie jw potrzeba

propanu - 1,9 m3

gazu ziemnego - 5,6 m3

Sprawność systemu taka sama. "

Drobne sprostowania

Wymagania co do kotłowni nie różnią się chyba dla gazu ziemnego i propanu.

Kotłownia z kotłem na propan musi mieć kratkę na poziomie podłogi lub w podłodze z wyprowadzeniem na zewnątrz.

jak masz dostep do ziemnego yo nie mysl nawet o propanie, jest drozszy bo

musisz wydzierzawic baniak

sam gaz jest drozszy

masz obrzydliwy baniak na podworku

nie ma zadnyc zalet w porownaniu do ziemnego

Nie ma obowiązku dzierżawy zbiornika na propan. Zbiornik można kupić na własność, a w propan zaopatrywać się na wolnym rynku. Wówczas koszty ogrzewania propanem są porównywalne z gazem ziemnym, a w niektórych przypadkach niższe. Na małych działkach zainstalować można zbiornik podziemny, również w przypadku zakłócania wrażeń estetycznych.

Pomijam różnice konstrukcyjne piecyków bo to może być różnica maksymalnie kilku procent.

Konstrukcyjnie kocioł do gazu ziemnego nie różni się od kotła na propan. Nie różni się również ceną.

Wg mnie to nie ma znaczenia jak policzą - na fakturze będzie opłata naliczona za kWh - ten koszt będzie rzeczywisty i niestety musi być taki przyjęty bez względu na ciepło spalania czy wartość opałową gazu (pewnie niektórzy już mają tak rozliczone faktury). Do ogrzewania cwu i co musimy przyjąć nie m3 a zapłacone kWh, pewnie LPG też to dotyczy - wtedy różnice kosztów między gazem ziemnym a LPG będą bez żadnych wątpliwości. Edytowane przez kbab

Poprawka

Propan 25,93 kWh

Gaz ziemny - 9,44 kWh

===================

Czysta matematyka

Na podgrzanie 1 litra wody o 1 st potrzeba 11.6 Wh.

300 litrów o 50 st - 17,4 kWh.

Na podgrzanie jw potrzeba

propan - 0,67 m3

gaz ziemny - 1,84 m3

Teraz powinno być dobrze.

Jeśli przyjmiemy ciepło spalania proporcje się nie zmienią.