kongresmen 22.09.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Witam wszystkich i proszę o radę. Nie mam na działce wody, a wodociąg będzie nieprędko. Postanowiłem więc wykopać studnię. Wody na moich terenach nie ma. Studnie głębinowe są na 70-80m. Większość sąsiadów korzysta ze studni kopanych które mają od 6 do 8 m. Chciałem kopać studnię głębinową ale zażyczyli sobie 25 000zł więc odpuściłem sobie i postanowiłem kopać studnie. Wziąłem studniarza, który wziął druty i wyznaczył 3 miejsca. Po wybraniu 1 z 3 wskazanych miejsc studniarz zrobił odwiert. Woda była na 6,5 metrach, ale dokopał do 7,5. Pierwszego dnia w odwiercie było 1 m, po dwóch dniach 3-4 m wody. Postanowiliśmy że skoro woda jest to kopiemy. Wziąłem koparkę i wykopałem dół na 7 metrów. Od odwiertu odsunęliśmy się maksymalnie na 1 m. Przez pierwsze 7 m była sama glina. Ostatnie 3 metry praktycznie skała, nie do wykopania łopatą. Doszliśmy do piasku na 7 m i wody nie ma. Jakieś po bokach delikatne strużki ciekły, ale za małe żeby zasilić studnie. Wykopaliśmy łopatą piasek, który może miał maksymalnie 0,5 m i znowu zaczęła się brązowa glina. Ustawiliśmy kręgi zasypaliśmy otwór obok nich i czekamy na wodę która według studniarza miała napłynąć. Przez kilka dni niestety nic nie naciekło. Aktualnie mam studnię z piaskiem na dnie. Poradźcie co robić dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 piasek to teoretycznie warstwa wodonośna między dwoma złożami nieprzepuszczalnymi (glina i ił) - widocznie macie susze w regionie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kongresmen 23.09.2014 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Warstwa piasku jest maksymalnie na 0.5 m. Dalej jest znowu glina. Czy jest mozliwe ze ten piasek to nie jest warstwa wodonosna? Czy sa tu jacys studniarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 23.09.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Oczywiście jest możliwe że ten piasek to nie jest warstwa wodonośna. Nie każdy piasek czy żwir pod powierzchnią terenu musi od razu wodonośny. Istnieje w naturze coś takiego jak strefa aeracji. Być może na wiosnę po opadach i stopnieniu śniegu Twój piasek będzie zalany wodą a może nie. Nie wiemy jak duże są wahania zwierciadła wód gruntowych w Twoim rejonie. To może być czasowa sytuacja (skoro sąsiedzi mają wodę) albo stała. A nie wiesz może jak tam obecnie woda w sąsiednich studniach? Uciekła czy jest na normalnym poziomie? Nie mieszkasz może gdzieś niedaleko skarpy, zbocza doliny? Skoro Grudziądz to może stok Wysoczyzny Chełmińskiej i Doliny Wisły czy Osy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kongresmen 24.09.2014 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Kolego pieknyromek jest dokładnie jak mówisz. Dom wybudowałem na zboczu. Zbocze to opada w kierunku Osy, tak więc mam widok na piękną dolinę. Kilka kilometrów dalej Osa wpada do Wisły. Sąsiedzi jednak mają wodę. Jest jej mało ale jest. Wysoczyzna Chełmińska to 40km ode mnie. Byłem pewny że skoro w odwiercie woda jest to w studni również będzie ale nie ma... i to mnie zdziwiło... i nie bardzo wiem co robić dalej... kopać głębiej, robić nowy odwiert. Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 25.09.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Są plusy takiego położenia - piękne widoki ze stoków wysoczyzny na malowniczą dolinę Osy czy Wisły. Minusem jednak może być problem z wodą w studni na zboczu. Tak to już jest że nawet jeśli warstwy geologiczne nie są na stoku specjalnie zaburzone to zwierciadło wód gruntowych obniża się przy rozcięciu erozyjnym czytaj np. przy dolinie, zboczu, skarpie, urwisku itd. Jeśli sąsiedzi do których się porównujesz są na tej samej co Ty wysokości na tym stoku to może nie być najgorzej ale jeśli sąsiedzi są wyżej od Ciebie, jeszcze na "płaskim" to jest wielce prawdopodobne że masz inne warunki wodne w gruncie na swojej działce. Po prostu trochę inną sytuację hydrogeologiczną. Jeśli warstwy geologiczne są zaburzone na stoku - częsta sytuacja - to bez badań nic konkretnego nie jestem w stanie powiedzieć. To są bardzo indywidualne przypadki. Jeden konkret aby na pewno mieć wodę - wiercić głęboko do warstw wodonośnych powiązanych z doliną Osy lub Wisły ale to są koszty. Nic specjalnie lepszego na odległość bez badań nie wymyślę. Jeśli chcesz zrobić jakieś analizy, wiercenia, lub po prostu zasięgnąć opinii specjalisty hydrogeologa to znam odpowiednią osobę z doświadczeniem i wiedzą(także z rejonu Grudziądza) z Torunia. Jeśli chcesz namiary to proszę o kontakt na priv. A tak obok tematu:Mistrzem wiedzy z zakresu geografii fizycznej Polski i Regionalizacja fizycznogeograficzna Kondrackiego może nie jestem ale wiem że Pojezierze Chełmińskie "podchodzi" od południa i od wschodu pod Grudziądz. Zatem Wysoczyzna Chełmińska nie jest 40 km od Grudziądza. Może do Chełmna masz 40 km ale nie na wysoczyznę. Chyba że mieszkasz po północnej stronie doliny Osy wtedy możesz mieć kilka km do Wysoczyzny Chełmińskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts