Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

jestem nowym użytkownikiem I chciałam się przywitać :)

Jeśli wszystko pójdzie dobrze, w przyszłym tygodniu sfinalizujemy zakup działki.

Od kilku miesięcy szukam dla nas wymarzonego projektu: domek średni, z pokojem gościnnym, spiżarką, pralnią/suszarnią I otwartą kuchnią, połączoną z jadalnią I z salonem. Przez kilka lat mieszkałam w takiej przestrzeni w wynajętym mieszkaniu I bardzo mi to odpowiadało.

Projektów, które by mnie zachwyciły, nie znalazłam wiele: tak naprawdę chyba tylko GALA (I jej pochodne typu: Nowoczesny, Prosty) oraz BUKOWIEC. Gala jest niestety dla nas za duża, Bukowiec zaś ma kuchnię po złej stronie, a I kominka nie chcę umieszczać na ścianie spiżarni (obawiam się za wysokiej w niej temperatury). Trafiłam w końcu na project Obieżyświat z pracowni Dobre Klimaty - najbliższy na chwilę obecną naszym wymaganiom i możliwościom. Faworytem pozostaje oczywiście Gala, ale przeraża mnie ta ilość metrów. Obieżyświat jednak wydaje się bliższy realu :)

Oto zmiany, które planujemy wprowadzić:

- wyrównanie ściany wejściowej (przedsionka i spiżarki) do poziomu ściany kuchni

- zlikwidowanie podcienia w prawym górnym rogu parteru, wstawienie w miejsce okien ścian dla wyrównania obrysu budynku - tym samym zamiana dwóch pojedynych okienek w jadalni na jedno duże, tym samym w salono-jadalni będą tylko dwa duże okna.

- zlikwidowanie podcienia automatycznie likwiduje tarasik na górze, co jest tylko plusem, bo nie chcę żadnych tarasów, a tak zyskuję dodatkowy metraż pokoju.

- podniesienie ścianki kolankowej o wysokość jednego lub dwóch pustaków pustaka (planuję budowę z Ytonga wys.199mm). Podnieść na pewno poddasze muszę, ponieważ 77cm to bardzo nisko, czy to bedzie jeden czy dwa pustaki zależy od ogólnego kosztu budowy murów z tego materiału

-zmiana okna w kuchni na nienarożne

Muszę również w jakiś fajny sposób przemyśleć rozplanowanie poddasza, gdzie planuję pralnio/suszarnię

Nasza sypialnia to w jedym końcu łazienka, w drugim graderoba, w części środkowej łóżko.

Rozważam również jedną wspólną łazienkę w dziecięcych sypialniach - wejście z każdego pokoju, zamiast oddzielnego wejścia z korytarza.

Teraz poćwiczę wstawianie obrazków :)

ob_fasada.jpgob_parter.jpgob_poddasze.jpg

Urzeka mnie mała ilość okien połaciowych :)

Oceniajcie, komentujcie, będę również wdzięczna za wszelkie pomysłowe koncepcje i rozwiązania :)

Edytowane przez Tymonka

Witam,

jestem nowym użytkownikiem I chciałam się przywitać :)

Jako nowy użytkownik warto zaznajomić się z zasadami panującymi na forum. Chociażby załozyć wątek we właściwym dziale. :p

Przenoszę i zmieniam nazwę na zgodny z zasadami.

Myślę, że zdajesz sobie sprawę, że ten dom to ok. 500 tyś do stanu deweloperskiego? A po twoich zmianach jeszcze wiecej (dom będzie miał ok. 300 m2)

Edytowane przez Elfir

Dziękuję za przekierowanie :)

Przepraszam za niewłaściwą miejscówkę, tak się kończy, jak się ma otwarte forum w 10 zakładkach :)

Czy mogę zapytać skąd te 300m? Wydaje mi się, że nawet po wyciągnięciu tego narożnika do takiej liczby nie dobiję.

Co za czasy, kiedy postawienie prostej stodoły wymaga milionowych nakładów :( Czyli marzenia w kulkę i do kosza?

Ten dom ma obrys zabudowy 170 m2. Nawet, kiedy odejmiemy od tego grubości ścian, nie sądzę byśmy zeszli poniżej 150 m2. Dodaj poddasze o tej samej wielkości i masz 300m2.

Pamiętaj, że nie budujesz powierzchni użytkowej tylko całkowitą.

To duży dom i dużo będzie kosztować.

Edytowane przez Elfir

No cóż... Powiem tak: całe życie różne sytuacje mi piaskiem po oczach sypały, ale jak widać nie zasypały. Wiele razy słyszałam o "niedasiach", ale przy odpowiedniej motywacji "niedasie" zamieniały się w 'dasie".

Nikt nie każe mi zbudować tego domu w rok. Nikt nie mówi, że (jakakolwiek) budowa to mięta z bubrem, wręcz przeciwnie, bliższa ona filozofią przeciąganiu drutu kolczastego via odbyt. Ale branie kredytu na pół zycia po to, by wybudować ciasnawą klitkę, gdzie znowu wszyscy się o siebie będą obijać i chodzić po kątach prostych omijając graty - to już duractwo zupełne, wolałabym dalej gnić w ciasnym M bez kredytu.

Przy debiucie na forum dostać od razu po uszach od Elfir (chylę czoło przed Twym stażem i doświadczeniem) nie jest miło, ale jak już mówilam, ja nie z tych, co się dają po uszach i tak dalej :)

Nie upieram sie przy Obierku, jeśli ktoś mi znajdzie projekt, który będzie spełniał obierkowe warunki, to go zmienię: szukam wygodnego domu rodzinnego, gdzie 4osobowa grupa gości na tydzień to nie będzie mordęga, tylko przyjemność, gdzie będzie można przygotować rodzinną Wigilię, gdzie wieczory będzie można spędzać z dziećmi lub przyjaciółmi przy iksboxie machając odnóżami bez obawy trafienia szyby w witrynie, albo w osiem osób, oblegając stół w jadalni, rozgrywać kolejne planszówki..

Nie pytałam "czy dam radę za 200k" tylko prosiłam o sugestie odnośnie koncepcji i rozwiązań technicznych. Zdaję sobie sprawę, że wybudowanie, wykończenie i umeblowanie domu to nie przelewki - ale mierzę siły na zamiary i decyzja o budowie zapadła świadomie i się nie dam :)

Szanuję wybory innych i nie krytykuję och decyzji (podyktowanych różnymi okolicznościami) o budowie takich, a nie innych domków. Też chętnie zamieszkałabym w 100m, ale skoro nie mieszczą się w nich moje marzenia, to lekko rozsunę ściany przyszłego domu.

Jednym słowem: na dziś Obierek jest jak najbardziej możliwy i będę stawał na głowie, żeby ten stan utrzymać.

Poza tym wielką pociechą i skarbnicą wiedzy są dla mnie ludzie (również na FM), którzy codziennie udowadniają, że można, że niekoniecznie za miliony, że da się żyć i nie zwariować :)

Alleluja i do przodu!

Poszukiwania trwają :) Przekleństwem staje się slogan jednej z pracowni, która po otwarciu strony wita tekstem: JAKI PROJEKT DZIŚ WYBIERASZ?

Żeby pękli... U mnie dziś prym wiedzie mniejszy braciszek Obierka, czyli projekt Ganimedes , również z Domowych Klimatów: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3000/projekt-domu-ganimedes-nf40

Podtrzymuję pomysł wyrównania obrysu (wyciagnięcie ściany z lewej strony), co przełoży się na rozsądne wymiarami pokoje na górze i co najważniejsze: pokój przeznaczony obecnie dla gości na starość pozwoli nam bytować na parterze na przyzwoitym metrażu :) Poza tym ten projekt, jak Obierek, ma wszystko, na czym mi zależy: porządny salon, spiżarkę, miejsce na pralnię, duży garaż. Pozostaje jeszcze kwestia wyrównania ściany frontowej, ale się nie upieram, spiżarnia 3-metrowa i tak jest super :) Jest miejsce na rodzicielską łazienkę na górze i porządną garderobę, no i planowo tylko jedno okno połaciowe :)

Po wywaleniu wszystkich udziwnionych okien i wstawieniu standardowych koszty też mam nadzieję zbliżą się do bardziej rozsądnych :) Elewacje marzenie, wszystko czyste, proste, bez udziwnień i pytań w stylu "z czego by tu zrezygnować".

Ech :) Dziś czuję, że jestem bliżej sukcesu :)

Skoro ci się podoba to buduj, w końcu ty będziesz tam mieszkać.

Ponieważ jestem długo na forum często spotykam się z ludzmi, którzy przeholowali z wyborem projektu. Albo skomplikowany, albo kierowali się tylko pow. uzytkową. A potem dom wykańcza się latami albo trzeba się zaharowywac na wiekszy kredyt. Desperaci sprzedają SSZ i zaczynają od nowa.

Dlatego zanim rozpatrywałam jakiekolwiek wartości uzytkowe, przestrzegłam przed realnymi kosztami budowy.

Starczyło napisac, że "wiem, liczę się z takimi kosztami". A ty byłaś zaskoczona, co dla mnie stanowiłoby wielkie czerwone światło ostrzegawcze.

Chcesz wybudować wielki, rodzinny dom - ok. Nanieś swoje poprawki na plan i daj do oceny.

Moje zaskoczenie spowodowane było głównie tym kubłem zimności, jaki wylałaś mi na głowę - to jak wejść pierwszy raz do obcego budynku, powiedzieć 'dzień dobry' i dostać od razu 'z liścia' - bo tu takie zasady, bo dobre maniery to przeżytek, bo się nie znam, bo million innych powodów.

Ale rozumiem, że zapomniał wół jak cielęciem był i jak się pisze któryś tam post, to się już nie pamięta, jak było na początku.

Zgadzam się, że wiele osób przelicza się z możliwościami i ma później problem. Ale wielu wybiera projekty, buduje, kończy i mieszka w nich szczęśliwie - Tobie nie zdarzyło się spotkać z takimi przypadkami? To zapraszam, chętnie przewiozę i pokażę :)

Istnieje coś takiego jak wolna wola i nawet Bóg się nie fatyguje, żeby wszystkich przestrzegać i pilnować, by nie popełniali błędów. Ty swój nochal pchasz wszędzie i czy ktoś chce, czy nie chce, wpychasz się ze swoją opinią. Nie umniejszam Twoim zdolnościom, wiedzy, doświadczeniu, czego tam sobie chcesz, ale na litość, wykaż odrobinę pokory i dopuść do siebie myśl, że nie wszędzie i nie wszyscy czekają na Twoją opinię (szczególnie tę wyrażoną w obcesowy i niesympatyczny sposób).

Czy Forum Muratora to jest Prywatny Folwark Elfir? Wlazłam komuś na prywatną stronę? Bo myślałam, że to jest ogólnodostępne forum, dla ludzi, którzy chcą porozmawiać, wymienić się opiniami, poglądami, czegoś nauczyć, zrezygnować ze złych pomysłów, utwierdzić się w wyborach. Swoim monopolem 'ja, ja' uniemożliwiasz, by odbywało się to w sposób kulturalny i cywilizowany (kolejny raz nie odmawiam Ci merytoryczności).

Przejrzałam sobie mnóstwo Twoich wypowiedzi i w miarę upływu czasu coraz mniejszą przyjemność znajdowałam w ich czytaniu. Dlatego specjalnie nie zwróciłam się z prośbą o ocenę któregokolwiek projektu DO CIEBIE, tylko założyłam nowy wątek, 'elfirfree'.

Wyniuchałaś, wlazłaś, obsikałaś.

Dyskusja z Tobą nie ma żadnego sensu, bo "jak ci się podoba to buduj", "ja tam mieszkać nie będę tylko ty", argumenty na poziomie ujadającego psa.

Jedna mała uwaga odnośnie Twojej piśmienniczej maniery (jednej z wielu, ale ta mnie wyjatkowo razi): 'starczy' to może być uwiąd. Po polsku pisze się 'wystarczy', 'dość'. I nie 'we projekcie' tylko 'w projekcie'.

Wiem już, że jedyny dobry, tani, energooszczędny, optymalny, maksymalnie funkcjonalny projekt to Twój klocek i przez Ciebie zastosowane rozwiązania stolarki, ogrzewania, murowania, instalacji i wszystkiego innego. Cała reszta to debilny badziew, idiotyczne rozwiązania nie warte uwagi. Życzmy sobie kraju usianego Twymi klockami. Ba, kraju, co się będziemy ograniczać - świata!

Wierzę, że można się znudzić tym, co się robi, że może doskwierać samotność, jeśli się za długo pracuje w domu, a nie wśród ludzi w biurze. Wierzę, że można pogrążyć się w rozdrażnieniu czytając bzdury, które ludzie wypisują, po raz n-ty odpisując na to samo. Wierzę, że masz swoje powody, dla których kąsasz i plujesz jadem. Wierzę też, że jeśli człowiek się czymś męczy, to znaczy, że przyszedł czas na zmiany.

Pomyśl nad tym, Elfir i pozwól, żeby forum zostało tym, czym było z założenia: miejscem wymiany opinii, gdzie ludzie nie będą bali się zadawać pytań lub przyznawać do porażek, jeśli popełnią błąd, bo to pozwoli uniknąc go innym. Znajdź sobie nowy projekt, który przywróci Ci radość życia.

Pozdrawiam Cię :)

Wiesz, nie szkoda ci klawiatury na pisane elaboratów i wylewanie bezsensownych żali?

Starczyłoby krótkie "spadaj z mojego wątku" :)

Jestem moderatorem a tym samym pilnuję, by wątki były zakładane we właściwych działach, bo inaczej robi się bajzel na forum. Po to są działy tematyczne, by w nich pisać a nie zakładac wątki w pierwszym lepszym, jaki się otworzy. I tylko tego dotyczy moje pouczenie.

Reszta to po prostu trzeźwa ocena projektu i naprawdę nie rozumiem twojej daleko idącej fantazji na temat moich motywów, jakimi kierowałam się otrzegając o kosztach budowy.

Ale jak chcesz być "słodziakowana", to na tym forum raczej z tym jest ogólnie problem :D Tu bardzo konkretni ludzie są.

chamska? Co jest chamskiego w stwierdzeniu:

"Jako nowy użytkownik warto zaznajomić się z zasadami panującymi na forum. Chociażby załozyć wątek we właściwym dziale."?

:eek:

Dziewczyno, ty jeszcze chamskiej wymiany zdań na forum nie widziałaś :D

Elfir, nie mam nic przeciwko temu, że zrobiłaś porządek z moim źle założonym wątkiem, za co podziękowałam - temat jest zamknięty, nie mam uwag, nie rozumiem, po co nim machasz na lewo i prawo, bo dla mnie konieczność wprowadzenia porządku jest jasna. Przeprosiłam za swój błąd, czego jeszcze oczekujesz?

Nie wchodzę na to forum (i nigdzie indziej) w poszukiwaniu chamskich tekstów - odniosłam się tylko do tonu Twoich wypowiedzi.

• 1 month później...
  • 3 years później...