CodeSnipper 08.07.2015 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Ile już szukasz? U mnie - a zielony byłem jak młode pędy na wiosnę - nauczenie się czego chcę i jak to mieć zrobione zajęło prawie pół roku siedzenia po 2-3 godz dziennie. Potem wybór projektu i na jego podstawie narysowanie własnego to już tylko formalność. Jest taki program sweethome 3d - fajny do eksperymentowania. A gotowych projektów idealnych nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 08.07.2015 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Zarywalem noce siedząc do 1-2 nad ranem analizując za i przeciw każdego ladnego "obrazka" w katalogu przed dobre pół roku, przebilem się przez kilkanaście dzienników budowy domów z niskim zapotrzebowaniem energetycznym, czytałem godzinami wątki o kolektorach poziomych i pompach ciepła ale na zime odpuscipem temat bo już nie daealem fizycznie rady, organizm dmagal się regeneracji. Szukam powoli działki i wiedzac jak ważną jest kwestia orientacji względem kierunków, chce znaleźć najpierw projekt żeby wiedzieć jakiej działki szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 08.07.2015 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Koledzy z gdzie znajdujecie idealne projekty i jak wybrać ten odpowiednio zaplanowany? Wiem jakie pomieszczenia i wielkość mnie interesują ale o rozkładzie nie mam pojęcia. Oczywiście mam kilkanaście kayalogow, przeglądarek setki projektów popularnych biur ale nie widzę nic przemyślanego, pargegowego o prostej bryle, bez zbędnych kykuszow, z podziałem na strefę dzienna i nocna, z prostym dachem dwuspadowym ale o nowoczesnej konstrukcji. Czy w grę wchodzi jedynie projektant? Znajomy ostatnio podeslal świetny projekt i pochodził z biura niszowego, nieznanego - jak i gdzie szukać takich rodzynkow? Na pw moge Ci podac namiar na architekta, ktory zrobi taki dom jaki chcesz. Wejdz sobie do mnie na dziennik i zobacz moj projekt, tez mam parterowke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.07.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Zarywalem noce siedząc do 1-2 nad ranem analizując za i przeciw każdego ladnego "obrazka" w katalogu przed dobre pół roku, przebilem się przez kilkanaście dzienników budowy domów z niskim zapotrzebowaniem energetycznym, czytałem godzinami wątki o kolektorach poziomych i pompach ciepła ale na zime odpuscipem temat bo już nie daealem fizycznie rady, organizm dmagal się regeneracji. Szukam powoli działki i wiedzac jak ważną jest kwestia orientacji względem kierunków, chce znaleźć najpierw projekt żeby wiedzieć jakiej działki szukać. Obawiam sie, ze moze sie to nie udac. Znalezienie dzialki ktora chociaz czesciowo spelnia wymagania jest trudne, a jak bedziesz chcial znalesc taka, ktora idealnie pasuje pod dany projekt domu, to sie moze okazac, ze to tylko w szczerym polu sie da zrobic. Dzialka nie musi byc duza, ale niech ma te 20-22 metry szerokosci, dluga na te 30-35 i juz mozna spokojnie sobie wszystko poustawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 08.07.2015 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Jestem mocno zdeterminowany zeby uwic wlasne gniazdko, na razie na horyzoncie jest taka dzialka ale to waska i dluga parowka z wjazdem od polnocy. Nie podoba mi sie jej ksztalt ani wymiary: szerokosc 19-22m i dlugosc 47m bo wydaje mi sie niezbyt ustawna jak na parterowke ale jak sie nie ma co sie lubi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.07.2015 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Jestem mocno zdeterminowany zeby uwic wlasne gniazdko, na razie na horyzoncie jest taka dzialka ale to waska i dluga parowka z wjazdem od polnocy. Nie podoba mi sie jej ksztalt ani wymiary: szerokosc 19-22m i dlugosc 47m bo wydaje mi sie niezbyt ustawna jak na parterowke ale jak sie nie ma co sie lubi... [ATTACH=CONFIG]323503[/ATTACH] Ja u siebie chciałem stawiać parterówkę i jak masz działkę jamnikową to parterówkę jamnikową też możesz stawiać. Ja myślałem o takim czymś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.07.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 i jeszcze rzuty lub w salonie dać jedne drzwi balkonowe oczywiście tam gdzie pokoje byłaby północ a wejście zrobić sobie trochę w nietypowy sposób. Domek można bardziej w głąb puścić i garaż dorobić od północy. Jak Ci się podoba to bierz i buduj bo i tak go nie postawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 08.07.2015 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Masz racje, stodola to rozwiazanie przy dzialce "parowce", musze przemyslec ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.07.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Jak Ci się podoba to bierz i buduj bo i tak go nie postawię Najlepszy tekst, jaki dzisiaj czytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.07.2015 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Masz racje, stodola to rozwiazanie przy dzialce "parowce", musze przemyslec ten temat http://z500.pl/projekt/945/Zx129,nowoczesny-dom-parterowy-na-waska-dzialke.html Piękny dom na wąska działkę i wjazd od północy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.07.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Masz racje, stodola to rozwiazanie przy dzialce "parowce", musze przemyslec ten temat Mój projekt ma to do siebie że na jednej stronie masz pomieszczenia jakby mokre do których będzie trzeba doprowadzić wodę, blisko do wyciągów z reku, od wschodu większość okien więc też domek nie będzie się za bardzo przegrzewał a poranne słonko będzie fajnie z rana budzić aby do pracy czy szkoły nie zaspać. Wejście mimo że od zachodu to za to jest w środku i po jednej stronie jest część dzienna a po drugiej nocna i nie ma do części dziennej długiego i niepotrzebnego korytarza. Przy okazji jak na wąską działkę to pomieszczenia są ciekawie rozłożone i funkcjonalnie a kuchnie można otworzyć na salon jeżeli się tak lubi i wizualnie będzie większa przestrzeń. Domek mimo niedużej powierzchni idealnie nadaje się na rodzinę 2+2 a jak dzieci wyfruną z domu jak będą starsze to nie zostanie za dużo metrów do grzania. W każdym bądź razie to są moje przemyślenia na dom parterowy na wąską działkę aby był możliwie jak najbardziej energooszczędny i niedrogi w budowie jeżeli już nie chcesz domu piętrowego. Jak nie grozi Ci zalanie działki to nie trzeba go aż tak bardzo podnosić do góry a tylko na jeden stopień starczy. Przemyśl bo i tak decyzja należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts