sweet_home 26.09.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Cześć, na forum jestem nowa i z góry przepraszam jeśli niepotrzebnie założyłam nowy wątek. Ja w temacie budownictwa jestem zielona, napiszę może moje oczekiwania co do domu - kuchnia, łazienka, salon, sypialnia i 2-3 pokoje nieduże dla dzieciaków Przede wszystkim rozchodzi się o koszt, wiadomo chyba każdy by chciał by był jak najmniejszy, oczywiście w miarę możliwości. Czytałam trochę o systemie gospodarczym i zleconym, o domkach z bali drewnianych, z płyt. I nie wiem - co najlepsze? Pewnie do wszystkiego znajdą się plusy i minusy ale jednak chciałabym trochę rozjaśnić sobie temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 26.09.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Hej, Trochę zbyt dużo pytań w jednym wątku. Na wiele z nich znajdziejsz odpowiedzi czytając forum. Tutaj jest wiele różnych teorii budowy, zarówno jesli chodzi o system (gospodarczy/zlecony), jak i technologie. Jeżeli chcesz taniej, musisz mieć świadomość, chęć, możliwości i umiejętności zakasać rękawy i robić wiele rzeczy samemu. To jest największa oszczędność na budowie. Często nie tylko pieniędzy, ale i nerwów (czasem lepiej dłużej robić coś samemu niż denerwować się na pseudofachowców). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sweet_home 26.09.2014 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 A jaki dom wychodzi najtaniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Lidia 26.09.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Dziwne pytanie zadajesz, tani jest tani. Generalnie prosta bryła budynku i prosty dach jedno, dwu spadowy, wszelkie prace wykonywane własnymi siłami obniżaj ogólny koszt inwestycji. Warto dobrze przemyśleć potrzeby i spróbować dostosować je do możliwości, żeby potem nie utknąć z rozpoczętą budową bez środków na kontynuację. Warto też uwzględnić fakt, że poza wybudowaniem trzeba również dom później utrzymywać, ogrzać, konserwować, a to również są koszty. Wszelkie instalacje powinny być gruntownie przemyślane, żeby nie przekombinować tworząc np. mega inteligentny dom, który z czasem może przysporzyć kłopotów eksploatacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.09.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 A jaki dom wychodzi najtaniej? 1.Ziemianka. 2.Kurna chata 3. Nowoczesne technologie: 3a. ....... 3b....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sweet_home 27.09.2014 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Przepraszam za moje pytania, po prostu w ogóle sie na tym nie znam i co mi z tego że czytam o domach, instalacjach jak nic mi to nie mówi. I nie dość, że jestem kobietą, to i blondynką. Ale farbowaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.09.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Przepraszam za moje pytania, po prostu w ogóle sie na tym nie znam i co mi z tego że czytam o domach, instalacjach jak nic mi to nie mówi. I nie dość, że jestem kobietą, to i blondynką. Ale farbowaną Masz dwie opcje -pierwsza to podszkolisz sie na tyle że będziesz wiedziała co chcesz, bedziesz potrafiła zadać pytanie i zrozumieć odpowedź lektura tego forum i innych plus bardziej fachowa literatura lub opcja druga to znajdziesz kogos za kasę kto pomoże Ci w wyborach projektu materiałów i papierach. W drugim przypadku jednak wybory będą czyjeś nie Twoje. A potem juz z górki zlecisz budowę i nadzór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.09.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Dziwne pytanie zadajesz, tani jest tani. Generalnie prosta bryła budynku i prosty dach jedno, dwu spadowy, wszelkie prace wykonywane własnymi siłami obniżaj ogólny koszt inwestycji. Warto dobrze przemyśleć potrzeby i spróbować dostosować je do możliwości, żeby potem nie utknąć z rozpoczętą budową bez środków na kontynuację. Warto też uwzględnić fakt, że poza wybudowaniem trzeba również dom później utrzymywać, ogrzać, konserwować, a to również są koszty. Wszelkie instalacje powinny być gruntownie przemyślane, żeby nie przekombinować tworząc np. mega inteligentny dom, który z czasem może przysporzyć kłopotów eksploatacyjnych. Można powiedzieć że ta odpowiedź wyczerpująco i najprościej odpowiedziała na Twoje pytanie . Musisz wiedzieć jeszcze że na tym forum wielu piszących "siedzi" od lat .. dlatego czasem niechcący "olewa" początkujących, zapominając jak sami zaczynali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 27.09.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Przepraszam za moje pytania, po prostu w ogóle sie na tym nie znam i co mi z tego że czytam o domach, instalacjach jak nic mi to nie mówi. I nie dość, że jestem kobietą, to i blondynką. Ale farbowaną to sobie poczytaj o domu za 250 tyś A potem przemyśl z czego możesz zrezygnować i co to znaczy najtaniej. Jedni chcą tanio, ale garaż w bryle budynku jest z kategorii "must have" podobnie jak balkon, wykusz, garderoba i prasowalnia. Więc najpierw sprecyzuj sobie te must have. Pamiętając przy tym: -każdy wykusz, "nawis" rozczłonkowanie ściany podraża budowę i potem ogrzewanie . Dom zwarty jest tańszy -każde załamanie dachu wymaga gąsiorów i obróbki, która jest droga i jest potencjalnym źródłem błędów wykonawcy -za każdy metr powierzchni trzeba zapłacić nie tylko w czasie budowy ale potem przy urządzaniu (metr ocieplenia, podłogi, tynku itd) -poddasze użytkowe vs. parterowy - jak lubisz, różnice w cenie są niewielkie (było to dyskutowane tyle razy, że nie ma sensu od nowa) - decyzja musi brać pod uwagę kształt i wielkość działki i potrzeby własne. -dom parterowy może być znacznie tańszy jeżeli zrobi się go bez stropu, ale poddasze będzie typowo nieużytkowe a w zasadzie go nie będzie. na początek szukaj projektu. a potem pytaj na forum "czy da się to tanio wybudować" i ludzie ci na pewno powiedzą, dlaczego nie Po 10 projekcie już zaczniesz coś rozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muiz Abdul Azis 27.09.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 nice post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.09.2014 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Cześć, na forum jestem nowa i z góry przepraszam jeśli niepotrzebnie założyłam nowy wątek. Ja w temacie budownictwa jestem zielona, napiszę może moje oczekiwania co do domu - kuchnia, łazienka, salon, sypialnia i 2-3 pokoje nieduże dla dzieciaków Przede wszystkim rozchodzi się o koszt, wiadomo chyba każdy by chciał by był jak najmniejszy, oczywiście w miarę możliwości. Czytałam trochę o systemie gospodarczym i zleconym, o domkach z bali drewnianych, z płyt. I nie wiem - co najlepsze? Pewnie do wszystkiego znajdą się plusy i minusy ale jednak chciałabym trochę rozjaśnić sobie temat. Rzeczywiście pytania z serii science fiction.Jest tu mała furtka byś dużą część łyknęła.Jeśli to to cel nadrzędny. moje oczekiwania co do domu - kuchnia, łazienka, salon, sypialnia i 2-3 pokoje nieduże dla dzieciaków Taki dom bez poddasza,parterowy ale poziomowy wybudujesz.Bez garażu,no i właśnie te bez.....:skomplikowanej bryły,prosty dach dwuspadowy,bez metrażu powyżej 100mkw,bez skomplikowanej instalacji gazowej,elektrycznej,wodnej,bez dodatków Vipowskich:D,bez drogiego materiału na ściany ale zgodnie ze sztuką i przenikliwością cieplną w normie ,bez stolarki -więźby dachowej w ekstra cenach ale także z zachowaniem norm,Ocieplenie skromne ale dopasowane do bryły,tych bez jest jeszcze kilka ale najpierw powiedz kochana mi co ty masz, jak się chcesz porwać na budowanie swojego gniazda??? 1.działka 2.kasa czy odwrotnie 1.kasa 2.działka a może ani to ani to???Bez tego nie ruszysz i lepiej zmykaj stąd bo cię zajadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 28.09.2014 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Ja również polecam wątek o domach za 200 tys :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171092-Dom-do-ok-200-tys-jest-sens-marzy%C4%87&highlight=jest+sens+marzy%C4%87oraz drugi bardzo pomocny w przemyśleniach nad potrzebami własnymi:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18808-Czego-w-urz%C4%85dzaniu-domu-nie-zrobiliby%C5%9Bcie-ponownie&highlight=czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 29.09.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Ja uważam, że dom o bardzo prostej bryle i bez żadnych udziwnień da się wybudować naprawdę bardzo tanio. Dodatkowo plusem jest to, że koszty budowy można sobie rozciągnąć w czasie - czego nie da się zrobić np. przy mieszkaniu... Co do zasady - dom jest oczywiście rozwiązaniem wygodniejszym! Kwestia tylko ustalenia szczegółów - czy budować samodzielnie czy firmą, czy z Porothermu czy betonu, czy dach ma być najtańszy dostępny czy jakiś bardziej sensowny, etc. Ogólnie jednak wiem że przy budowie domu można bardzo mocno zaoszczędzić, jeśli ma się zaufanych doradców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiraa 30.09.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Ja tam nie ufam żadnym innym materiałom niż cegła. Nie wiem czy kupiłabym dom z płyt lub bali. Nie wydaje mi się, aby domy takie były solidne. Jak dom to tylko cegła : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 30.09.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Ja tam nie ufam żadnym innym materiałom niż cegła. Nie wiem czy kupiłabym dom z płyt lub bali. Nie wydaje mi się, aby domy takie były solidne. Jak dom to tylko cegła : ) Masz na myśli pełną cegłę z jakiej dawniej się budowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.10.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 pewnie ma na myśli Malbork - wzór solidnego budowania na wieki Mysląc o domu zawsze wychodzisz od pieniędzy: - ile masz na budowę - jaką masz działkę (uzbrojenie) dopiero potem można konkretyzowac pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rob_budowniczy 03.10.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 A jaki dom wychodzi najtaniej? właśnie taki : http://www.mgprojekt.com.pl/sloneczny-2 i nie jest to żadna ściema. Buduję taki, jest prosty, bez udziwnień, strop drewniany, poddasze nieużytkowe, bez garażu- w sumie 85 m2,, takie większe mieszkanie. Liczę, że w 250 tys. się zamknę i jest to realne !!! rob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.10.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 faktycznie prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 04.10.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Zależy, o czym marzysz. Jeżeli po prostu o niedużym, prostym domu do mieszkania, a działkę masz lub stać Cię na zakup dzialki w Twojej miejscowości, to temat jest jak najbardziej do ogarnięcia. Najważniejsze jest to, o czym już pisali przedmówcy - kwestia działki i ile pieniędzy możesz lub chcesz przeznaczyć na budowę (tu możesz też wyliczać, czy jakieś prace dasz radę wykonać własnymi rękami). Do działki i budżetu zwykle da się dopasować projekt. Jeżeli natomiast marzysz z większym rozmachem, to może sie okazać kompletnie nierealne, bo na przykład koszt budowy wymarzonego domu na wymarzonej działce znacznie przekracza Twoje oszczędności plus łączne dochody od teraz do emerytury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rob_budowniczy 05.10.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 faktycznie prosty czy to potwierdzenie czy uwaga z przekąsem ? rob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts