Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja w domu pasywnym

Recommended Posts

A ten 70 cm w nagrzewnicy 300W w kanale wentylacyjnym ogrzeje podłogę?

Jak Panu 300W ma nie ogrzać, to o jakim domu Pan raczy pisać?

Pomijam komfort i sterowanie.

Niech dom ma 6 grzałek po 300W, które nie są w stanie ogrzać tych 100m2. Skoro nie dogrzewają to termostat ich nie wyłączy.

1.8kW x 24h = 43.2 kWh x 160 dni = 6900kWh / 100m2 = 69 kWh/m2 . Dodając do tego zyski bytowe, wychodzi Panu dom 80kWh/m2

A ja piszę o domach do 15kWh/m2 a wiedza o budownictwie ( temat: izolacje ) kończy się na 30kWh/m2 rocznie.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ten 70 cm w nagrzewnicy 300W w kanale wentylacyjnym ogrzeje podłogę?

Jak Panu 300W ma nie ogrzać, to o jakim domu Pan raczy pisać?

Pomijam komfort i sterowanie.

Niech dom ma 6 grzałek po 300W, które nie są w stanie ogrzać tych 100m2. Skoro nie dogrzewają to termostat ich nie wyłączy.

1.8kW x 24h = 43.2 kWh x 160 dni = 6900kWh / 100m2 = 69 kWh/m2 . Dodając do tego zyski bytowe, wychodzi Panu dom 80kWh/m2

A ja piszę o domach do 15kWh/m2 a wiedza o budownictwie ( temat: izolacje ) kończy się na 30kWh/m2 rocznie.

ale ja nie chcę grzać podłogi tylko powietrze a jak powietrze będzie mieć 22st to podłoga poniżej 20st nie powinna zejść.

niemożliwe że grzałka będzie chodziła cały czas bo będzie chodzić wtedy jak spadnie żądana temperatura.

ale ja nie chcę grzać podłogi tylko powietrze a jak powietrze będzie mieć 22st to podłoga poniżej 20st nie powinna zejść.

niemożliwe że grzałka będzie chodziła cały czas bo będzie chodzić wtedy jak spadnie żądana temperatura.

Cóż... w domy izolowanym, sprawdza się wyłącznie ogrzewanie płaszczyznowe ( podłogowe, sufitowe i podobno (bo sam nie robiłem) ścienne. . Przy małych potrzebach, ogrzewanie punktowe, Panu nie wyjdzie.

Nawet, żeby Pan miał nagrzewnice 50W ( bo te 300W na strumieniu powietrza z wentylacji wyłączy ich bezpiecznik) )

Oczywiście, że nie będzie, dlatego nie może być ON/OFF w grzaniu powietrza, bo jest ono odczuwalne w momencie gdy się włączy, czy wyłączy grzałka.

Nie wiem czy nagrzewnca sie nada czy nie ale wszyscy znawcy od domom pazywnych mowia ze w nich do ogrzewania i chlodzenia wystarczy wentylacja wiec ja sie tylko pytam jak to zrobic aby bylo dobrze. Jak Pan nigdy tego nie robil w domu pasywnym to Pan nie wie ale moze jest ktos kto sie tym zajmowal i moze ten temat rozwinac. Moze robiac ozc jakis wniosek sie wyciagnie na podstawie ktorego cos sie ciekawego dobierze. Ja tu liczylem na to ze ktos kto sie na tym zna moglby cos podpowiedziec. Nie zamierzam sie klocic kto jest madrzejszy bo nie o to chodzi. Nawet jak takie ogrzewanie wentylacja sie nie nada zawsze mozna powiesic grzejnik elektryczny i sprawa zalatwiona. Bardziej mnie interesuje burza mozgow i pomyslenie jak to zrobic.

Nie wiem czy nagrzewnca sie nada czy nie ale wszyscy znawcy od domom pazywnych mowia ze w nich do ogrzewania i chlodzenia wystarczy wentylacja
To ja nie znam ani jednego takiego "znawcy" a domami 15kWh/m2 zajmuję się 25 lat. Wentylacja ma inne cele niż ogrzewanie i klimatyzacja.

Jak Pan nigdy tego nie robil w domu pasywnym to Pan nie wie ale moze jest ktos kto sie tym zajmowal i moze ten temat rozwinac
W roku 1990 nikt domów nie izolował, nie było też wentylacji z odzyskiem ciepła a 1kWh kosztował dokładnie tyle co 1m3 gazu i 0.8 l oleju. Nie było też internetu i żadnej literatury. Przerobiłem wszystkie systemy ogrzewania do domów z przegrodami 0.1W/m2 xK. pierwsze centrale z 1989.jpg rekuperatory robione z szafek.

I tak naprawdę to poza domami którymi się zajmuję to j-j ma pasywny a reszta Instytutów itp tylko teoretyzuje.

Ja tu liczylem na to ze ktos kto sie na tym zna moglby cos podpowiedziec.

ale j-j przestał pisać, więc zostałem Panu ja. Większość tu zajmuje się zwalczaniem domów izolowanych. Izolacja to konkurencja dla rynku instalacyjnego. Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

j-j nie ma domu pasywnego wiec Jego przykład nie jest miarodajny. przez to że wykasował swoje posty to nie wiem o co chodzi w Jego wątku. jak dla mnie to dom pasywny ma się mieścić w zapotrzebowaniu do 15kWh/m2 i obciążeniu cieplnym do 10W/m2 a z tego co wiem to On nie spełnia przynajmniej tych dwóch warunków bo to jest niemożliwe dla domu piętrowego. nawet barthowi nie wychodzi obciążenie cieplne poniżej 10W/m2 a ma dosyć fajną parterówkę. asolt też wiele razy pisał że parterówki nie osiągną takiego obciążenia. zapotrzebowanie można osiągnąć ale obciążenie już nie a ono ma znaczenie przy pasywności. a Pan się zajmuje nie domami pasywnymi tylko kablami a one mają sens tylko w domach o małym zużyciu więc temu tylko to Pana interesuje bo do przykładowo domu 10l nikt o zdrowych zmysłach nie wpakowałby kabli do grzania bo po pierwszym rachunku by se chyba w łeb strzelił.

proszę mi też wiecznie nie pisać o roli izolacji bo ją dobrze znam i wiele razy pisałem jak chcę ocieplić dom więc te teksty są nie na miejscu.

co do wypowiedzi że nie trzeba ogrzewania i chłodzenia:

1) http://www.rekuperatory-ask.pl/co-to-jest-dom-pasywny "Cała idea sprowadza się to do tego, iż izolacja budynku jest tak doskonała, że budynek praktycznie nie wymaga ani ogrzewania ani chłodzenia. Źródło ciepła jakim jest człowiek, lodówka czy wanna z ciepłą wodą, są w stanie uzupełnić ubytek energii, zapewniając komfort cieplny w budynku bez pieca i centralnego ogrzewania." (ale to sam Pan wie)

2) tu bardzo ciekawy artykuł http://www.dompasywny.info/wentylacja_i_ogrzewanie "Natomiast możliwe staje się ogrzewanie pomieszczeń tylko przy pomocy systemu wentylacji. Nawiewany do pomieszczeń strumień podgrzanego powietrza jest w stanie przenieść odpowiednią ilość ciepła"

3) http://www.pro-vent.pl/dom-pasywny,0.html "możliwość dogrzewania pomieszczeń poprzez wentylację (słońce pokrywa część potrzeb na ogrzewanie pomieszczeń). Budynek jest tak dobrze zaizolowany, że nie potrzeba grzejników, ani ogrzewania podłogowego"

4) http://www.e-instalacje.pl/a/6042,ogrzewanie-w-domu-pasywnym "jednym z systemów dodatkowego ogrzewania budynku pasywnego mogą być powietrzne nagrzewnice elektryczne umieszczone w kanałach nawiewnych wentylacji"

5) http://informator.zumi.pl/jak-wybrac/jakie-ogrzewanie-do-domu-pasywnego/gtgdj "Najczęściej stosowanym typem ogrzewania w domach pasywnych są urządzenia grzewcze, które są wmontowane w system wentylacji. Mogą to być na przykład nagrzewnice powietrzne zainstalowane w nawiewach wentylacji "

nie chce mi się szukać więcej przykładów. jak widać najlepiej i najtaniej do ogrzania domu pasywnego trzeba wykorzystać wentylację wiec pytam się jak to zrobić aby było dobrze? będę wdzięczny wszystkim za pomoc i mam nadzieję że te informacje przydadzą się mi i wielu forumowiczom.

Dom j-j zużywa poniżej 10kWh/m2

Nikt takiej mocy nie zastosował, w ogrzewaniu elektrycznym im większa moc tym mniejsze zużycie.

pozostałe linki są na poziomie de.ila co nigdy domu izolowanego nie widział .

zużycie a zapotrzebowanie to dwie różne rzeczy. ważne jest zapotrzebowanie bo ono świadczy jaki się ma domek a zużycie będzie takie jak kto chce. można w domu ustawić sobie przykładowo 18st i z domu 3l zrobić 1l zużycie.

Pan uznaje tylko swoje zasady i innych nie toleruje twierdząc że nikt nie ma racji poza Panem. chciał Pan przykłady kto pisze o ogrzewaniu za pomocą wentylacji to Panu podałem. i ma Pan prawo się nie zgadzać i mieć swoje zdanie ale to nie znaczy że inni się mylą. nie podał Pan jeszcze konkretnego przykładu domu izolowanego w którym zastosował pan kable do ogrzewania więc Pan też nie jest wiarygodny.

Dom j-j zużywa poniżej 10kWh/m2

Nikt takiej mocy nie zastosował, w ogrzewaniu elektrycznym im większa moc tym mniejsze zużycie.

pozostałe linki są na poziomie de.ila co nigdy domu izolowanego nie widział .

A ja myślałem ,że Pan ma klasę mimo interesów jakie prowadzi.A tu pisanina do adwersarzy takim słownictwem ?Szanowny Pan jesteś udawaczem i to nie koniecznie skutecznym, faceta z klasą. Potocznie burakiem ,jak wielu. Szanowny Pan raczy się pogrążać . Rozumiem ,że z braku argumentów.

A ja myślałem ,że Pan ma klasę mimo interesów jakie prowadzi.A tu pisanina do adwersarzy takim słownictwem ?Szanowny Pan jesteś udawaczem i to nie koniecznie skutecznym, faceta z klasą. Potocznie burakiem ,jak wielu. Szanowny Pan raczy się pogrążać . Rozumiem ,że z braku argumentów.

Klasa nie klasa - jak czytam o ogrzewaniu wentylacją to czytam debi.la. Nic na to nie poradzę, nie wyobrażam sobie nic głupszego.

Przykro mi ale tak już jest.

Klasa nie klasa - jak czytam o ogrzewaniu wentylacją to czytam debi.la. Nic na to nie poradzę, nie wyobrażam sobie nic głupszego.

Przykro mi ale tak już jest.

powiem Panu w tej sprawie tylko tyle że wariat zamknięty w wariatkowie też myśli sobie że inni są nienormalni.

jeżeli dom potrzebuje normalnego ogrzewania to nie jest domem pasywnym więc jak Pan robi instalację w domu który potrzebuje źródło ciepła to nie jest to dom pasywny. może to są jak to Pan nazywa domy izolowane ale bardziej 3l niż 1,5l bo w 3l potrzebne jest ogrzewanie.

nie mówię o grzaniu całego domu wentylacją bo łazienki się nie ogrzeje itp ale w takim pomieszczeniu jest wyciąg i to ciepło jest przekazywane do nawiewu podgrzewając powietrze w rekuperatorze wiec ciepło z łazienki się nie marnuje. jakby się podgrzało jeszcze bardziej powietrze nawiewane to ono powinno utrzymać komfortową temperaturę. jeżeli nagrzewnica w kanale nawiewnym w każdym pokoju się na to nie nadaje to jedynie jakaś grzałka w rekuperatorze powinno się do tego nadać podgrzewając powietrze nawiewne do pewnej temperatury przykładowo 25st a ta temperatura powinna utrzymać komfort cieplny w domu.

tak, pakowanie 100W/m2 kabli w domu pasywnym czy nawet 200W/m2

Pan zobaczy u producentów szwedzkich, norweskich, duńskich - maty ( gotowe kable) mają od 80 do 200W - jak Pan myśli 100% się myli?

80W/m2 Raychem http://static1.bygghemma.se/files/9c12fb94-af2e-4160-91da-f3e7e5ef593b/installation.pdf

http://www.ebeco.se/golvvarme/cable-kit-300 ebeco 160W/m2

Tu chodzi o komfort i małe zużycie.

Pan zobaczy u producentów szwedzkich, norweskich, duńskich - maty ( gotowe kable) mają od 80 do 200W - jak Pan myśli 100% się myli?

80W/m2 Raychem http://static1.bygghemma.se/files/9c12fb94-af2e-4160-91da-f3e7e5ef593b/installation.pdf

http://www.ebeco.se/golvvarme/cable-kit-300 ebeco 160W/m2

Tu chodzi o komfort i małe zużycie.

pewnie że dają taką moc kabli, sam bym tak zrobił na miejscu producentów bo inaczej bym nie sprzedał ani metra, to jest logiczne. ale nie logiczne jest to pakowanie do domu pasywnego który nie potrzebuje aktywnego źródła ciepła a kable mimo że są niecentralne tylko pośrednie są aktywnym źródłem ciepła. czego Pan nie rozumie? mój wątek nie jest o domach do 30kWh/m2 tylko typowo PASYWNYM do 10kWh/m2. nie jest ważne czy uda mi się taki dom zrobić czy nie bo to już moja sprawa i moja w tym głowa. mówię o przykładzie że zbuduję taki dom i on nie będzie potrzebować takiego źródła ciepła do grzania. podawałem Panu linki i wszyscy są zgodni że najlepiej do ogrzania wykorzystać wentylację i czy się to Panu podoba czy nie to jak Pan wie to proszę powiedzieć jak to zrobić. niech sobie Pan wyobrazi że nie ma inne sposobu tylko taki i jak już Pan by musiał coś wymyślić to co? jeżeli Pan nie wie to proszę otwarcie powiedzieć że nie ma wiedzy na ten temat i tyle. będę wdzięczny za konkrety.