Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja w domu pasywnym

Recommended Posts

Przestań, proszę, wyprowadzać ludzi z równowagi!!!

WENTYLACJA WENTYLUJE!

To się da zrobić i w pasywnym.

Oznacza KONTROLĘ WILGOTNOŚCI!!!

I niczego więcej!

Nie ogrzeje, nie ochłodzi, nie zadba o poziom CO2 i o zapachy...

Wiesz co znaczy, ze prawa fizyki są obiektywne?

To znaczy, ze czego byś nie zechciał i tak zrobi się tak, jak NATURA zadecyduje.

Ale Tobie to ciągle "nie pasuje"

Ogranicza Cię...

To ... powieś się w akcie sprzeciwu!

Świat i tak sobie jakoś poradzi...

W domach energooszcędnych STRATY pomagają stabilizować parametry, jakich wymagasz.

Wyeliminuj straty - jesteś w ... d.!

Adam M.

parę stron wcześniej podawałem kilka linków do różnych stron z fachowcami od domów pasywnych i wszyscy sa jednogłośni, wentylacja mechaniczna z reku oprócz tego że wentyluje (bo to jest oczywiste) w połączeniu z gwc latem dzięki temu że nawiewa chłodniejsze powietrze niż na zewnątrz działa jak klimatyzacja ale kurcze, Adamie to nie jest klima i nigdy nie będzie. tylko że w tak małych potrzebach jakie ma dom pasywny ta wentylacja do tego wystarczy i klima nie jest potrzebna. tak samo jest w zimie tylko że odwrotnie bo dzięki temu że na wstępie powietrze jest "podgrzane" w gwc do dodatniej temperatury to dzięki odzyskowi ciepła powietrze nawiewane do pomieszczeń może sięgnąć 16-18st czyli dostarczy już na wstępie trochę kWh ale to nie znaczy że wentylacja jest ogrzewaniem albo że grzeje. grzałaby gdyby nawiewała 50st ale też większym strumieniem powietrza a jak sami pisaliście to by się nie sprawdziło takie łączenie. ale też ze względu na tak małe straty jakie ma dom pasywny wentylacją można dostarczyć przy okazji wentylowania dużą porcję ciepła która też powinna wystarczyć do pewnego momentu czyli do pewnej temperatury zewnętrznej. przecież w takim domu wszystko może dostarczyć ciepło potrzebne do utrzymania pewnej temperatury. przy obciążeniu 10W/m2 to w pokoju 15m2 wystarczy włączyć kompa i zapalić światło i to może do tego wystarczyć. ale zanim się wejdzie do tego domu to trzeba jakoś uzupełnić straty gdy będzie taka potrzeba a potem to może się wyłączyć i zyskami bytowymi się utrzyma temperaturę. w każdym bądź razie taka jest idea pasywności. wiec o co chodzi z tymi prawami natury czy fizyki które zrobią i tak swoje bo tego nie rozumiem?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"ale też ze względu na tak małe straty jakie ma dom pasywny wentylacją można dostarczyć przy okazji wentylowania dużą porcję ciepła która ..."

Poprawnie zbudowaną wentylacją - nie można!

Czy Ty czasem nie mylisz ciepła z temperaturą?

Może dlatego się nie rozumiemy?

Żądanie, aby wentylacja pilnowała jednocześnie poziomu CO2 to też przesada.

Cały czas mocno akcentujesz fakt, że taki dom nie potrzebuje ogrzewania, bo same zyski bytowe mu starczą.

Ja to rozumiem.

Tylko co zrobić, jak zyski będą za duże?

Dla mnie, taki dom wymaga zbyt wielu "protez" i wspomagaczy.

Adam M.

"ale też ze względu na tak małe straty jakie ma dom pasywny wentylacją można dostarczyć przy okazji wentylowania dużą porcję ciepła która ..."

Poprawnie zbudowaną wentylacją - nie można!

Czy Ty czasem nie mylisz ciepła z temperaturą?

Może dlatego się nie rozumiemy?

Żądanie, aby wentylacja pilnowała jednocześnie poziomu CO2 to też przesada.

Cały czas mocno akcentujesz fakt, że taki dom nie potrzebuje ogrzewania, bo same zyski bytowe mu starczą.

Ja to rozumiem.

Tylko co zrobić, jak zyski będą za duże?

Dla mnie, taki dom wymaga zbyt wielu "protez" i wspomagaczy.

Adam M.

to właśnie ja się pytam co jak nawet zysków jest za dużo? skoro dom pasywny może się ochłodzić i ogrzać za pomocą wentylacji to jak to zrobić? jak to się stanie? aby w przypadku nadmiaru zysków jakoś żyć w domu to bypasem reku powinien ominąć odzysk ciepła i w ten sposób do pomieszczeń będzie się dostawało chłodniejsze powietrze które schłodzi jak będzie za ciepło ale skąd reku o tym będzie wiedział? skąd ma wiedzieć że ma odzyskiwać ciepło albo nie? do tego muszą być jakieś czujki choćby temperatury które wyłączą jakiś system ogrzewający i będą kazać rekuperatorowi dmuchanie zimniejszego powietrza. ale nie słyszałem aby ktoś takie sobie montował w domu wiec jak to z tym jest? łatwa sprawa jest jak jest bardzo ciepło lub bardzo zimno ale w większości czasu są warunki średnie. zdarzają się też wahania temperatur. w każdych warunkach trzeba żyć ale tez w każdych są inne warunki. więc proszę o wytłumaczenie jak to działa że jest dobrze.

co do mylenia ciepła a temperatury to nie wiem czy mylę. dzięki Twoim postom wiem że ciepło jest w każdej temperaturze aż do 0 absolutnego ale dla mnie ciepło jakie może przenieś wentylacja to takie co zapewni odpowiednia temperaturę w pomieszczeniu. też mówiąc ciepło rozumiem że dzięki niemu coś zimnego zrobi się cieplejsze o kilka stopni. czyli jak w wentylacji do pomieszczenia wlatuje przypuśćmy 30m3/h świeżego nowego powietrza o temperaturze 18st a pomieszczenie ma 50m3 kubatury to powietrze z pokoju zmiesza się z powietrzem z wentylacji i wtedy też te powietrze o temperaturze 18st zmiesza się z tym jakie jest w pokoju. dlatego pisałem o tym aby podgrzać powietrze w wentylacji do chociaż 21st jak w pokoju chcemy mieć 22st. ciepło rozumiem przez to ile zobaczę na termometrze stopni. pewnie źle wszystko pojmuję bo prosty mam rozumek.

Adamie znasz to ? od przybytku głowa nie boli :)

Jeśli będzie się chciał przegrzewać to mam garść rozwiązań, to że nie jadę z koksem równo to nie znaczy że

nie mam całych tali asów po rękawach schowanych.

to jak możesz to zaproponuj jakieś ciekawe rozwiązania. jak chcesz stale utrzymywać komfort w domu pasywnym? om autonomiczny który planujesz też będzie domem pasywnym więc co będzie go ogrzewało w krytycznych sytuacjach i jak rozwiążesz sprawę wentylacji?

Zmartwieniem ludzkości, przynajmniej na naszej szerokości geograficznej jest,czym i jak grzać. Panowie tym czasem wybiegają znacznie do przodu martwiąc się co zrobić jak zyski zbyt duże. Uwierzcie. To nie jest żaden problem w porównaniu do potrzeby grzania.

Może najpierw powiedzcie jak zrobić by zyski były zbyt duże:D

Może tak co robię jak zyski są za duże w budynku gdzie jest 20m2 szyby a powierzchnia to 40m2 czyli 50% posadzki

szyba zarąbiście dobrze przepuszcza energię słoneczną, Ug 2,8 ale TR to jest 85%

Otwiera się drzwi na zewnątrz i tyle. A zagospodarowanie nadmiaru jak u mnie to przepchanie tego ciepłego powierza do piwnicy np.

Może tak co robię jak zyski są za duże w budynku gdzie jest 20m2 szyby a powierzchnia to 40m2 czyli 50% posadzki

szyba zarąbiście dobrze przepuszcza energię słoneczną, Ug 2,8 ale TR to jest 85%

Otwiera się drzwi na zewnątrz i tyle. A zagospodarowanie nadmiaru jak u mnie to przepchanie tego ciepłego powierza do piwnicy np.

A jak nie ma piwnicy ,bo w nowych domach piwnica to rzadkość.

jak chcesz ciepłe powietrze które z natury idzie do góry przepchać do niższego poziomu czyli piwnicy? a jeszcze bardziej jest ciekawe po co Ci piwnica? 2t ziemniaków chcesz tam trzymać na cała zimę? kotłowni tam też nie zrobisz bo w takich domach się nie robi więc miejsce na węgiel też nie jest potrzebne. no chyba że tam chcesz zrobić sobie jakieś specjalne pomieszczenia typu warsztat czy siłownia to wtedy to nie jest głupi pomysł.

jak chcesz ciepłe powietrze które z natury idzie do góry przepchać do niższego poziomu czyli piwnicy? a jeszcze bardziej jest ciekawe po co Ci piwnica? 2t ziemniaków chcesz tam trzymać na cała zimę? kotłowni tam też nie zrobisz bo w takich domach się nie robi więc miejsce na węgiel też nie jest potrzebne. no chyba że tam chcesz zrobić sobie jakieś specjalne pomieszczenia typu warsztat czy siłownia to wtedy to nie jest głupi pomysł.

Ja mam barek i ciemnię. Ktoś może mieć stół bilardowy. Pokój audio-video...

jak się liczy straty przez wentylację? bo przez przegrody jest to dość proste znając współczynniki przenikania. wystarczy je zsumować i mamy ile się traci przez nie na 1K. a jak to jest z wentylacją? bo mając reku to co się traci przez wentylację można w jakimś procencie odzyskać.

bo przez przegrody jest to dość proste znając współczynniki przenikania. wystarczy je zsumować i mamy ile się traci przez nie na 1K. a jak to jest z wentylacją? bo mając reku to co się traci przez wentylację można w jakimś procencie odzyskać.

Skąd Pan zna współczynniki przenikania? Te katalogowe podane są

dla materiałów idealnie suchych

dla delta T 1 st.

dla braku różnicy ciśnień

dla prostopadłego przepływu ciepła.

dla powietrza po obu stronach

Jak policzyć coś takiego np.

to nie jest izolacja.jpg gdy Nie ma paroizolacji - więc jest dyfuzja, gdy jest wyższe ciśnienie wewnątrz ( wentylacja z odzyskiem ciepła) , gdy ciepło nie płynie prostopadle, gdy bk jest wilgotny, gdy grunt lepiej odbiera ciepło niż powietrze.

Wracając do pytania: jak się liczy straty przez wentylację?

Żeby Panu nie komplikować.

Średnia temperatura w okresie grzewczym - 160-170 dni to 0 st.C

Najczęściej ustawiana wentylacja na rodzinę to 130m3/h

ogrzanie 130m3/h od 0 st do +20 to 1kWh czyli 24 kWh na dobę.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

dla delta T 1 st.

dla braku różnicy ciśnień

dla prostopadłego przepływu ciepła.

dla powietrza po obu stronach

Jak policzyć coś takiego np.

[ATTACH=CONFIG]289226[/ATTACH] gdy Nie ma paroizolacji - więc jest dyfuzja, gdy jest wyższe ciśnienie wewnątrz ( wentylacja z odzyskiem ciepła) , gdy ciepło nie płynie prostopadle, gdy bk jest wilgotny, gdy grunt lepiej odbiera ciepło niż powietrze.

Liczy się to Brzęczkowski, liczy. To, że ty nie wiesz jak znaczy tylko, że ty w ogóle mało co wiesz. Na naukę nigdy nie jest za późno. Książki nie gryzą, naprawdę!

Wracając do pytania: jak się liczy straty przez wentylację?

Żeby Panu nie komplikować.

Średnia temperatura w okresie grzewczym - 160-170 dni to 0 st.C

Najczęściej ustawiana wentylacja na rodzinę to 130m3/h

ogrzanie 130m3/h od 0 st do +20 to 1kWh czyli 24 kWh na dobę.

No widzisz Kamil z kim masz do czynienia. Nieuk wymyśla bzdury nie mające nic wspólnego z rzeczywistością, bo tak mu pasuje.

Średnie temperatury w miesiącach grzewczych.

Średnio 5,5 st C Nawet Suwałki i Zakopane średnio około 3.

Przy takich założeniach jak powyżej (130m3/h, delta 15 st) to 14 kWh/doba. Przy realnej sprawności rekuperatora około 65% (na więcej raczej nie ma co liczyć) można odzyskać około 9 kWh na dobę. x 180 (sezon grzewczy) czyli 1600 kWh. Kupujemy reku z instalacją za 10 tyś i zwraca się około 12 lat a jak na raty to drugie tyle. Mamy jednak do tego skuteczną wentylację i po to się w ogóle reku stosuje.

Edytowane przez perm

Kamil, ciągle mnie zadziwiasz.

- "Skąd niby reku ma wiedzieć, kiedy odzyskiwać ciepło, a kiedy nie, bo jest go za dużo w domu" - kupujesz centralę z automatycznym bypasem, i ustawiasz mu progi temperatur przy których ma włączać/wyłączać odzysk. To wszystko. I jeszcze trochę wysiłku - na lato można ustawić centralę na wyższy bieg, będzie lepiej chłodziło wieczorem i w nocy..

- "A co, jak jest za dużo zysków ciepła" - no jak to co, załączasz sobie klimę latem lub otwierasz okno jak jest chłodniej. GWC jest znacznie droższy od klimy i mniej skuteczny, więc bez sensu.

- "Jak utrzymać temperaturę przy różnych zyskach" - na rozdzielaczu do podłogówki montuje się siłowniki osobno na każdy pokój sterowane indywidualnymi termostatami z funkcją PID (czyli w skrócie dedykowanymi do ogrzewania podłogowego)

To jest tak proste, że bardziej się nie da.

Liczy się to Brzęczkowski, liczy. To, że ty nie wiesz jak znaczy tylko, że ty w ogóle mało co wiesz. Na naukę nigdy nie jest za późno. Książki nie gryzą, naprawdę!

No widzisz Kamil z kim masz do czynienia. Nieuk wymyśla bzdury nie mające nic wspólnego z rzeczywistością, bo tak mu pasuje.

Przy takich założeniach jak powyżej (130m3/h, delta 15 st) to 14 kWh/doba. Przy realnej sprawności rekuperatora około 65% (na więcej raczej nie ma co liczyć) można odzyskać około 9 kWh na dobę. x 180 (sezon grzewczy) czyli 1600 kWh. Kupujemy reku z instalacją za 10 tyś i zwraca się około 12 lat a jak na raty to drugie tyle. Mamy jednak do tego skuteczną wentylację i po to się w ogóle reku stosuje.

Przy cenie gazu ziemnego to będzie ze 30-35 lat .

dla delta T 1 st.

wchodzi Pan na grząski grunt było o tym już ... podawałem w temacie domów 0-20.

Przy cenie gazu ziemnego to będzie ze 30-35 lat .
dodaj zakup pieca dodaj zrobienie przyłączenia, całą ferajnę grzejników i już tak różowo nie jest ...

800 * 2,4 = ile 1920 zł rok w rok ..

To że 18 cm i porotherm i w dachu 30-35 cm to nie oznacza że cały dom ma jeden współczynnik ... przy tych parametrach to śmiał koło 20 kWh można chodzić ..

Plus jeszcze alternatywne źródło ciepła ... jakiś kominek pewnie.

Założę się że cała ferajna klamotów grzewczych koło 25 -30 kzł kosztowała ?

około 1/2 mojej izolacji tylko że izolacja o rachunki się już nie upomni ...

Edytowane przez מרכבה

o co chodzi z tym 1st na 1kWh? czyli przy różnicy temperatur 1K w powietrzu w domu mamy 1kWh energii cieplnej? wiec przy różnicy 10K mamy 10kWh ciepła?