Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja w domu pasywnym

Recommended Posts

Tak przy okazji grzania powietrzem wentylacyjnym.

Kiedyś natknąłem się na takie opracowanie:

LINK

Łamią sobie nad tym głowę od dawna. Jedyny postęp to zintegrowanie reku i PC.

Ja, im dłużej nad tym myślę tym bardziej jestem przekonany, że najlepsza będzie farelka w każdym pomieszczeniu.

jak byś chciał zintegrować pompe i reku? w jakim sensie? aby pompa podgrzewała powietrze w wentylacji? tak jak to ma pro-vent?

daj link do jakiejś farelki która według Ciebie byłaby odpowiednia w domu pasywnym z możliwością ustawiania temperatury i najlepiej tak aby pod ID można było podpiąć.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szanowny Panie Kamilu!!! Na koniec tych pytań dojdzie Pan do wniosku, że:

- Zintegrować ogrzewania z wentylacją się nie da - inne strumienie i zadania.

-Ogrzewanie nadmuchowe jest mało komfortowe i nie daje się precyzyjnie sterować (farelka to ogrzewanie nadmuchowe )

-Najbardziej komfortowe i precyzyjne a przy tym najtańsze jest ogrzewanie kablami z termostatami w pomieszczeniach.

-do chłodzenia najlepsza jest i najtańsza ppc

A ponieważ dzisiejsze klimatyzacje są odwracalne i sprawniejsze od gruntowych pomp ciepła, to należy ich COP (średnio zimą 4) wykorzystać do dogrzanie powietrza.

Dojdzie Pan też do wniosku, że na 40 cm (minimum 30) kable grzewcze + dogrzewanie z inwertera zużyją mniej kWh niż podłogówka wodna z pompy ciepła

Dojdzie Pan też do wniosku, że kable grzewcze + inwerter kosztują mniej niż podłogówka wodna zasilana pompą ciepła .

Dojdzie Pan też do wniosku, że podłogówka wodna, mimo że jest droższa i mniej sterowalna - nie załatwi Panu kwestii chłodzenia.

Teraz może Pan teoretyzować z teoretykami, Połączenie komfortu latem i zimą z niskimi kosztami materiałów i prostotą wykonania we własnym zakresie i tak prawdopodobnie wygra.

Szanowny Panie Kamilu!!! Na koniec tych pytań dojdzie Pan do wniosku, że:

- Zintegrować ogrzewania z wentylacją się nie da - inne strumienie i zadania.

-Ogrzewanie nadmuchowe jest mało komfortowe i nie daje się precyzyjnie sterować (farelka to ogrzewanie nadmuchowe )

-Najbardziej komfortowe i precyzyjne a przy tym najtańsze jest ogrzewanie kablami z termostatami w pomieszczeniach.

-do chłodzenia najlepsza jest i najtańsza ppc

A ponieważ dzisiejsze klimatyzacje są odwracalne i sprawniejsze od gruntowych pomp ciepła, to należy ich COP (średnio zimą 4) wykorzystać do dogrzanie powietrza.

Dojdzie Pan też do wniosku, że na 40 cm (minimum 30) kable grzewcze + dogrzewanie z inwertera zużyją mniej kWh niż podłogówka wodna z pompy ciepła

Dojdzie Pan też do wniosku, że kable grzewcze + inwerter kosztują mniej niż podłogówka wodna zasilana pompą ciepła .

Dojdzie Pan też do wniosku, że podłogówka wodna, mimo że jest droższa i mniej sterowalna - nie załatwi Panu kwestii chłodzenia.

Teraz może Pan teoretyzować z teoretykami, Połączenie komfortu latem i zimą z niskimi kosztami materiałów i prostotą wykonania we własnym zakresie i tak prawdopodobnie wygra.

Panie Tomaszu ale gwc i tak będzie potrzebne w domu choćby do rekuperatora aby zimnego powietrza nie łykał. jak się go nie zrobi to trzeba będzie instalować grzałki w reku a nawet jak już one są to będą pobierać prąd cały czas jak będą mrozy. nie wiem jakiej mocy są te grzałki ale pewnie co najmniej 1kW lub mocniejsze które będą chodzić cały czas przy ujemnych temperaturach. pompa ciepła też będzie pobierać powietrze z zewnątrz i przy ujemnych temperaturach też będzie pobierać prąd a w lato jak będzie zaciągać powietrze +30st lub większe to jak będzie pracować? nie przegrzeje się od tego?

jak byś chciał zintegrować pompe i reku? w jakim sensie? aby pompa podgrzewała powietrze w wentylacji? tak jak to ma pro-vent?

daj link do jakiejś farelki która według Ciebie byłaby odpowiednia w domu pasywnym z możliwością ustawiania temperatury i najlepiej tak aby pod ID można było podpiąć.

Najnowsza tendencja to takie coś:

PC NIbe

Tyle, że tanie to nie jest.

Farelek które dałyby się zamontować w ścianie czy szafce albo pod sufitem i do tego sterować zdalnie nie ma niestety więc pomysł pozostaje tylko w sferze teorii. Pewnie się pojawią, bo są logiczną konsekwencją poszukiwania najtańszego i najskuteczniejszego systemu ogrzewania dla domu energooszczędnego i pasywnego.

Panie Tomaszu ale gwc i tak będzie potrzebne w domu choćby do rekuperatora aby zimnego powietrza nie łykał.
To dlaczego 5 lat temu, po 20 latach robienia gwc z niego zrezygnowałem?

Odpowiem.

Ogrzewanie powietrza przed rekuperatorem miło sens, gdy nie było wymiennika RS160 tylko 60-70%. Przy ponad 90% odzysku, i gwc mamy cieplejsze powietrze na wyrzutni i kłopoty z wodą.

Gwc w ogóle nie ogrzewa domu i beznadziejnie mało chłodzi, więc skoro stało się droższe (wprowadzono obowiązek atestu PZH) od inwertera, który świetnie chłodzi i tanio grzeje - trzeba było iść z duchem, ekonomii i komfortu

Grzałka rozmrażająca i tak jest w komplecie w centrali, a pomiary wykazały, ze zużywa ona mniej kWh niż wentylatory na pokonanie gwc.

Poza tym, w większości gwc po latach "gościły" taki ilości wody, że użytkownicy i tak przełączali się na czerpnie powietrzne.

Żeby z gwc wyciągnąć tyle mocy grzewczej i chłodniczej co z inwertera, prądu pójdzie znaczenie więcej a instalacja będzie droższa.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Najnowsza tendencja to takie coś:

PC NIbe

Tyle, że tanie to nie jest.

Farelek które dałyby się zamontować w ścianie czy szafce albo pod sufitem i do tego sterować zdalnie nie ma niestety więc pomysł pozostaje tylko w sferze teorii. Pewnie się pojawią, bo są logiczną konsekwencją poszukiwania najtańszego i najskuteczniejszego systemu ogrzewania dla domu energooszczędnego i pasywnego.

faktycznie taka PC jest fajna ale jej cena też fajna. nie mniej warta uwagi jak stanieje o połowę.

farelka byłaby bardzo dobrym rozwiązaniem gdyby dało się nią jakoś sterować. ale myślę że takie sterowanie można byłoby dorobić. wystarczy podpiąć pod jakieś gniazdko ON/OFF do tego jakiś termostat zamontować i jak będzie odpowiednia temperatura w pokoju to termostat odłączy zasilanie w gniazdku i farelka się wyłączy.

faktycznie taka PC jest fajna ale jej cena też fajna. nie mniej warta uwagi jak stanieje o połowę.

farelka byłaby bardzo dobrym rozwiązaniem gdyby dało się nią jakoś sterować. ale myślę że takie sterowanie można byłoby dorobić. wystarczy podpiąć pod jakieś gniazdko ON/OFF do tego jakiś termostat zamontować i jak będzie odpowiednia temperatura w pokoju to termostat odłączy zasilanie w gniazdku i farelka się wyłączy.

To się nie nadaje do domów izolowanych, nie ma chłodzenia

Poza tym to centralne, więc raczej coś dla ciepłowników a nie człowieka myślącego. Takie systemy zawsze więcej produkują niż potrzeba .

A cena? Eksponaty muzealne nie wycenia się wg wartości uźytkowej

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

wchodzi Pan na grząski grunt było o tym już ... podawałem w temacie domów 0-20.

dodaj zakup pieca dodaj zrobienie przyłączenia, całą ferajnę grzejników i już tak różowo nie jest ...

800 * 2,4 = ile 1920 zł rok w rok ..

To że 18 cm i porotherm i w dachu 30-35 cm to nie oznacza że cały dom ma jeden współczynnik ... przy tych parametrach to śmiał koło 20 kWh można chodzić ..

Plus jeszcze alternatywne źródło ciepła ... jakiś kominek pewnie.

Założę się że cała ferajna klamotów grzewczych koło 25 -30 kzł kosztowała ?

około 1/2 mojej izolacji tylko że izolacja o rachunki się już nie upomni ...

Cała ta ferajna z przyłączem to 12k

Gaz we współczesnym budownictwie? Po co? To chore!

Powiedział zdrowy .Wytłumacz kucharzą aby przesiedli się na kuchnie elektryczne.

Gaz to przeżytek, nie te czasy.

Może i tak ale jak piszesz 160 kW i 1000 zł to napis z w jakim nośniku bo go nie znam .

Panie Tomaszu ale gwc i tak będzie potrzebne w domu choćby do rekuperatora aby zimnego powietrza nie łykał. jak się go nie zrobi to trzeba będzie instalować grzałki w reku a nawet jak już one są to będą pobierać prąd cały czas jak będą mrozy. nie wiem jakiej mocy są te grzałki ale pewnie co najmniej 1kW lub mocniejsze które będą chodzić cały czas przy ujemnych temperaturach. pompa ciepła też będzie pobierać powietrze z zewnątrz i przy ujemnych temperaturach też będzie pobierać prąd a w lato jak będzie zaciągać powietrze +30st lub większe to jak będzie pracować? nie przegrzeje się od tego?
Pomysły Brzęczkowskiego w większości mają jedną wspólną cechę. Ignorują zjawiska których zignorować się nie da. PC kanałowa jest ogrzewaniem/chłodzeniem centralnym z bardzo problematycznym sterowaniem. Sam Brzęczkowski pisze o tym, że zapotrzebowanie pomieszczeń na ciepło/chłód jest różne. Przy jednej kanałówce nie da się tego sensownie rozdzielić choćby dlatego, że taka PC ma wymagany minimalny przepływ. Kable w podłodze w domu który ma już ogrzewanie PC kanałową i zapotrzebowanie maksymalne bez problemu przez tę kanałówkę zaspokajane czemu mają służyć?Jak będą kable, to po co kanałówka do grzania? Jak kanałówka to po co kable? Nie wspominam już o sensie montowania 100W/m2 w domu o maksymalnym zapotrzebowaniu 10W/m2. To po prostu idiotyzm, w przypadku Brzęczkowskiego dający się wytłumaczyć tylko tym, że jest autoryzowanym sprzedawcą kabli Elektry.

drugi wariant jest najbardziej prawdopodobny w życiu codziennym bo ludzie jeżdżą na narty i w tym czasie może być psikus i prąd wyłączą. ciekawe czy ktoś robił takie badania i przy okazji dla różnych technologii budowy domu. ja jak zbuduje swój dom to tak to kiedyś przetestuję. nie będę miał z tym problemu aby na dzień pójść do teściowej i sprawdzić jak się będzie zachowywać. zostawię tylko lodówkę włączoną z znanych przyczyn.

Gdzieś już liczyłem jak długo będzie stygł dom pasywny ... oj bardzo bardzo długo .. na tyle długo że

spadek o 4K to będzie sukces .. a jeśli zdechnie wentylacja to tym bardziej będzie wolniej stygł ..

Powiedział zdrowy .Wytłumacz kucharzą aby przesiedli się na kuchnie elektryczne.

Kucharzom. :) W kuchni liczy się jeszcze coś innego. Możliwość osiągnięcia dużych temperatur w krótkim czasie przede wszystkim i bardziej precyzyjne dozowanie temperatury. W dużych kuchniach jednak stosuje się głównie urządzenia elektryczne. Przemysłowe patelnie i gary są ogrzewane prądem tyle, że grzałki są wbudowane w urządzenia więc nie ma problemu z przekazywaniem ciepła.

Może i tak ale jak piszesz 160 kW i 1000 zł to napis z w jakim nośniku bo go nie znam .
?

Można i tak. Ideałem byłaby jednak płaska listwa do schowania w ścianie lub szafce.

Szybciej policzę raz jeszcze ... mam 20 ton drewna = 500 00 kJ / 3600=13,8 kWh na 1st C lub K ...

czyli jak dom przy -30 traci 1,6 kW w domyśle przez godzinę 1,6 kWh to ...w ciągu doby stracę 38 kWh

spadek temp ? 2,75 st na dobę ... 4 dni mrozu -30 przez 24 h aby w domu było +10 st ..

co jest nie realne ... a gdzie jeszcze naście ton w piwnicy ? cały beton piwnicy ma jednakową temp i jest zwarty i gotowy przejąć na klatę

jest go przynajmniej 60 ton czyli licząc jeszcze 3x zapasu .. co daje 12 dni kolejne ... nie realnie długi czas ...

góra 3 dni pod -20 to max co może być średnio -20 max .. dłużej jak 3 dni przy -18 nie widziałem ...bez słońca

przeważnie mróz = słońce i ładowanie zysków ... z poza zakresu

a dom nastawiony na inne niż słoneczne ...do -6

Kucharzom. :) W kuchni liczy się jeszcze coś innego. Możliwość osiągnięcia dużych temperatur w krótkim czasie przede wszystkim i bardziej precyzyjne dozowanie temperatury. W dużych kuchniach jednak stosuje się głównie urządzenia elektryczne. Przemysłowe patelnie i gary są ogrzewane prądem tyle, że grzałki są wbudowane w urządzenia więc nie ma problemu z przekazywaniem ciepła.

?

Piszesz o garkuchniach albo stołówce zakładowej a ja o kuchni z profesjonalnym kucharzem .

A ten czas zwrotu rekuperatora to chyba przy grzaniu prądem .

Piszesz o garkuchniach albo stołówce zakładowej a ja o kuchni z profesjonalnym kucharzem .

A ten czas zwrotu rekuperatora to chyba przy grzaniu prądem .

Przy grzaniu prądem. :)

W restauracjach również używa się patelni i garnków elektrycznych. Tam jednak gdzie liczy się smak a nie szybkość przygotowania potraw używa się gazu. To nie jest kwestia oszczędności. Da się na nim gotować bardziej precyzyjnie.

Edytowane przez perm

to fakt. ale mądre głowy mają pole do popisu. gdyby standard pasywny miał obowiązywać od przypuśćmy przyszłego roku to pewnie szybko by się takie wynalazki znalazły.

nie w Polsce, ze względu na to, że od 2021r. ma być Ep mniej niż 70 kWh/m2 razem z CWU. to przy grzaniu prądem onacza zużycie niższe niż 23 kWh/m2 na CO+CWU. samo CWU się nie zmieści przy niewielkim domu i np. czteroosobowej rodzinie.