Tomasz Brzęczkowski 27.12.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 To Pan napisał o obliczeniach OZC a ja napisałem co z nich wynika!! Niech Panu Szanowny asolt policzy Pana dom z oknami i bez, to się Pan przekona. i dalejPanie Kamilu, czy może mi Pan odpowiedzieć : Dlaczego pompy ciepła powietrze woda, są tańsze i efektywniejsze od tych grunt woda? Dlaczego pompy powietrze powietrze są tańsze i efektywniejsze od tych powietrze woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.12.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 pompa do klimy będzie działać i grzać przy ujemnej temperaturze? Jest ujemna temperatura, chce Pan wpaść do sklepu czy domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.12.2014 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Wyobraź sobie... Ty, pan Koparkowy i pan Hydraulik Warunkiem jest kilkaset m2 wolnej powierzchni. Dla pompy 5kW to wystarczy z 400-450. chodzi Ci o poziomy kolektor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.12.2014 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 To Pan napisał o obliczeniach OZC a ja napisałem co z nich wynika!! Niech Panu Szanowny asolt policzy Pana dom z oknami i bez, to się Pan przekona. i dalej Panie Kamilu, czy może mi Pan odpowiedzieć : Dlaczego pompy ciepła powietrze woda, są tańsze i efektywniejsze od tych grunt woda? Dlaczego pompy powietrze powietrze są tańsze i efektywniejsze od tych powietrze woda? że są tańsze to wiem ale czy efektywniejsze to już nie wiem na pewno. Nigdy pompa powietrzna nie będzie lepsza od gruntowej. Nie wierzę też w to że powietrzna pompa daje rade w ujemnych temperaturach pracować z dobrym COPem. Może do -3st popracuje ale jak będzie zimniej to już z COPem pewnie 1 grzeje wiec czystym prądem. Nie interesuje mnie to co producent podaje bo ja też sobie wiele mogę napisać ale o fakty. A fakt jest taki że wiele firm które też mają pompy powietrzne w swojej ofercie ich nie poleca w naszym klimacie bo się nie spisują. Jakbym Mieszkał pod warszawą to bym chętnie Pana odwiedził ale z południa Polski nie chce mi się jechać a przejazdem mi się nie zapowiada w najbliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 27.12.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 To Pan napisał o obliczeniach OZC a ja napisałem co z nich wynika!! Niech Panu Szanowny asolt policzy Pana dom z oknami i bez, to się Pan przekona. i dalej Panie Kamilu, czy może mi Pan odpowiedzieć : Dlaczego pompy ciepła powietrze woda, są tańsze i efektywniejsze od tych grunt woda? Dlaczego pompy powietrze powietrze są tańsze i efektywniejsze od tych powietrze woda? Bez okien - wskaźnik mocy cieplnej na ogrzewanie - SPADNIE !! A zapotrzebowanie - WZROŚNIE ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.12.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Nigdy pompa powietrzna nie będzie lepsza od gruntowej. Pan nie wie jak to działa!!! Dlatego Pan tak pisze. Powietrzne pompy ciepłą wyparły gruntowe, dzięki Panom Clausius i Clapeyron. Wie Pan, że można zagotować wodę w 7 st.C - wystarczy obniżyć ciśnienie do 0.1 at. Nie wierzę też w to że powietrzna pompa daje rade w ujemnych temperaturach pracować z dobrym COPem. To nie kwestia wiary a wiedzy. Jak Pan nie ma wiedzy to zapraszam dotknąć - Domy mieszkania sklepy restauracje ogrzewam z klimatyzacji. Odwracalność,inwertor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.12.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 przepraszam że nie na temat znowu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 27.12.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 27.12.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Właśnie bardzo na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 27.12.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Pan nie wie jak to działa!!! Dlatego Pan tak pisze. Powietrzne pompy ciepłą wyparły gruntowe, dzięki Panom Clausius i Clapeyron. Wie Pan, że można zagotować wodę w 7 st.C - wystarczy obniżyć ciśnienie do 0.1 at. To nie kwestia wiary a wiedzy. Jak Pan nie ma wiedzy to zapraszam dotknąć - Domy mieszkania sklepy restauracje ogrzewam z klimatyzacji. Odwracalność,inwertor [ATTACH=CONFIG]295822[/ATTACH] o qrwa... mogłem wpaść na to ze stadem chomików można napędzić turbinę w elektrowni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.12.2014 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Bez okien - wskaźnik mocy cieplnej na ogrzewanie - SPADNIE !! A zapotrzebowanie - WZROŚNIE ! Dlatego okna najlepiej dobrać optymalnie i nie przesadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.12.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Bez okien - wskaźnik mocy cieplnej na ogrzewanie - SPADNIE !! A zapotrzebowanie - WZROŚNIE ! Temat dotyczy domu izolowanego, a w takich nie stosuje się centralnego, skąd więc to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.12.2014 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Pan nie wie jak to działa!!! Dlatego Pan tak pisze. Powietrzne pompy ciepłą wyparły gruntowe, dzięki Panom Clausius i Clapeyron. Wie Pan, że można zagotować wodę w 7 st.C - wystarczy obniżyć ciśnienie do 0.1 at. To nie kwestia wiary a wiedzy. Jak Pan nie ma wiedzy to zapraszam dotknąć - Domy mieszkania sklepy restauracje ogrzewam z klimatyzacji. Odwracalność,inwertor [ATTACH=CONFIG]295822[/ATTACH] Może jakieś dobre pompy dadzą radę ale nie ma szans aby kosztowały parę tysięcy i to jeszcze kupując dobry produkt z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.12.2014 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Temat dotyczy domu izolowanego, a w takich nie stosuje się centralnego, skąd więc to? Temat dotyczy domu pasywnego a Pan uważa że takich domów nie warto budować bo są drogie w utrzymaniu a ja uważam że Pański izolowany jest droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.12.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Może jakieś dobre pompy dadzą radę ale nie ma szans aby kosztowały parę tysięcy i to jeszcze kupując dobry produkt z montażem. Na bartyckiej takie dostaniesz. Nie dośc ze grzeją z wielkim copem w ujemnych temperaturach to jeszcze jest to wersja centralno - niecentralna. Centralna ponieważ jest jedna pompa która ogrzewa nadmuchowo cały dom. Niecentralna ponieważ w domach izolowanych nie stosuje się ogrzewania centralnego. Ot - taka sztuczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.12.2014 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Na bartyckiej takie dostaniesz. Nie dośc ze grzeją z wielkim copem w ujemnych temperaturach to jeszcze jest to wersja centralno - niecentralna. Centralna ponieważ jest jedna pompa która ogrzewa nadmuchowo cały dom. Niecentralna ponieważ w domach izolowanych nie stosuje się ogrzewania centralnego. Ot - taka sztuczka. To chyba tylko tam można takie dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.12.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Temat dotyczy domu pasywnego a Pan uważa że takich domów nie warto budować bo są drogie w utrzymaniu a ja uważam że Pański izolowany jest droższy Tak, dokładnie. Uważam, że domy pasywne, są drogie i dość energochłonne. Takie mam doświadczenie. Dlatego wolę domy aktywne, gdzie ustawia Pan Sobie komfortową temperaturę, a dzięki izolacji i odzyskowi ciepła z wentylacji oraz pc do cwu - zużywa Pan poniżej 15kWh/m2 na ogrzewanie chłodzenie i cwu (200l dziennie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.12.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 nie zapominajmy że kupisz tam cudowne grzałki do rekuperatorów które sprawiają że podgrzane powietrze w całosci trafia do pomieszczeń. Nie kupisz tam natomiast GWC bo powietrze podgrzane w ten sposób trafia do wyrzutni. Budka pełna cudów! Korzystajcie póki czas! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.12.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Tak, dokładnie. Uważam, że domy pasywne, są drogie i dość energochłonne. Takie mam doświadczenie. Dlatego wolę domy aktywne, gdzie ustawia Pan Sobie komfortową temperaturę, a dzięki izolacji i odzyskowi ciepła z wentylacji oraz pc do cwu - zużywa Pan poniżej 15kWh/m2 na ogrzewanie chłodzenie i cwu (200l dziennie) To już nie domy izolowane tylko aktywne - ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.12.2014 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Tak, dokładnie. Uważam, że domy pasywne, są drogie i dość energochłonne. Takie mam doświadczenie. Dlatego wolę domy aktywne, gdzie ustawia Pan Sobie komfortową temperaturę, a dzięki izolacji i odzyskowi ciepła z wentylacji oraz pc do cwu - zużywa Pan poniżej 15kWh/m2 na ogrzewanie chłodzenie i cwu (200l dziennie) Prosiłem już wiele razy aby Pan nie kłamał. Wiem że Panu wydaje się to jedyną prawdą ale tylko Panu. Ciekawe z jakim cudem taki mądry i doświadczony człowiek wylądował w jakiejś kitce na bartyckiej? Ale niech się Pan nie boi, żaden prorok nie był lubiany w swoich stronach. Może gdzieś na zachodzie Pana docenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts