Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja w domu pasywnym

Recommended Posts

To Pan napisał o obliczeniach OZC a ja napisałem co z nich wynika!! Niech Panu Szanowny asolt policzy Pana dom z oknami i bez, to się Pan przekona.

i dalej

Panie Kamilu, czy może mi Pan odpowiedzieć :

Dlaczego pompy ciepła powietrze woda, są tańsze i efektywniejsze od tych grunt woda?

Dlaczego pompy powietrze powietrze są tańsze i efektywniejsze od tych powietrze woda?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To Pan napisał o obliczeniach OZC a ja napisałem co z nich wynika!! Niech Panu Szanowny asolt policzy Pana dom z oknami i bez, to się Pan przekona.

i dalej

Dlaczego pompy ciepła powietrze woda, są tańsze i efektywniejsze od tych grunt woda?

Dlaczego pompy powietrze powietrze są tańsze i efektywniejsze od tych powietrze woda?

że są tańsze to wiem ale czy efektywniejsze to już nie wiem na pewno. Nigdy pompa powietrzna nie będzie lepsza od gruntowej. Nie wierzę też w to że powietrzna pompa daje rade w ujemnych temperaturach pracować z dobrym COPem. Może do -3st popracuje ale jak będzie zimniej to już z COPem pewnie 1 grzeje wiec czystym prądem. Nie interesuje mnie to co producent podaje bo ja też sobie wiele mogę napisać ale o fakty. A fakt jest taki że wiele firm które też mają pompy powietrzne w swojej ofercie ich nie poleca w naszym klimacie bo się nie spisują. Jakbym Mieszkał pod warszawą to bym chętnie Pana odwiedził ale z południa Polski nie chce mi się jechać a przejazdem mi się nie zapowiada w najbliższym czasie.

i dalej

Bez okien - wskaźnik mocy cieplnej na ogrzewanie - SPADNIE !!

A zapotrzebowanie - WZROŚNIE !

Nigdy pompa powietrzna nie będzie lepsza od gruntowej.
Pan nie wie jak to działa!!! Dlatego Pan tak pisze. Powietrzne pompy ciepłą wyparły gruntowe, dzięki Panom Clausius i Clapeyron. Wie Pan, że można zagotować wodę w 7 st.C - wystarczy obniżyć ciśnienie do 0.1 at.

Nie wierzę też w to że powietrzna pompa daje rade w ujemnych temperaturach pracować z dobrym COPem.
To nie kwestia wiary a wiedzy. Jak Pan nie ma wiedzy to zapraszam dotknąć - Domy mieszkania sklepy restauracje ogrzewam z klimatyzacji. Odwracalność,inwertor images.jpeg

Pan nie wie jak to działa!!! Dlatego Pan tak pisze. Powietrzne pompy ciepłą wyparły gruntowe, dzięki Panom Clausius i Clapeyron. Wie Pan, że można zagotować wodę w 7 st.C - wystarczy obniżyć ciśnienie do 0.1 at.

To nie kwestia wiary a wiedzy. Jak Pan nie ma wiedzy to zapraszam dotknąć - Domy mieszkania sklepy restauracje ogrzewam z klimatyzacji. Odwracalność,inwertor [ATTACH=CONFIG]295822[/ATTACH]

o qrwa...

mogłem wpaść na to ze stadem chomików można napędzić turbinę w elektrowni...

To nie kwestia wiary a wiedzy. Jak Pan nie ma wiedzy to zapraszam dotknąć - Domy mieszkania sklepy restauracje ogrzewam z klimatyzacji. Odwracalność,inwertor [ATTACH=CONFIG]295822[/ATTACH]

Może jakieś dobre pompy dadzą radę ale nie ma szans aby kosztowały parę tysięcy i to jeszcze kupując dobry produkt z montażem.

Może jakieś dobre pompy dadzą radę ale nie ma szans aby kosztowały parę tysięcy i to jeszcze kupując dobry produkt z montażem.

Na bartyckiej takie dostaniesz. Nie dośc ze grzeją z wielkim copem w ujemnych temperaturach to jeszcze jest to wersja centralno - niecentralna. Centralna ponieważ jest jedna pompa która ogrzewa nadmuchowo cały dom. Niecentralna ponieważ w domach izolowanych nie stosuje się ogrzewania centralnego. Ot - taka sztuczka.

Na bartyckiej takie dostaniesz. Nie dośc ze grzeją z wielkim copem w ujemnych temperaturach to jeszcze jest to wersja centralno - niecentralna. Centralna ponieważ jest jedna pompa która ogrzewa nadmuchowo cały dom. Niecentralna ponieważ w domach izolowanych nie stosuje się ogrzewania centralnego. Ot - taka sztuczka.

To chyba tylko tam można takie dostać.

Temat dotyczy domu pasywnego a Pan uważa że takich domów nie warto budować bo są drogie w utrzymaniu a ja uważam że Pański izolowany jest droższy

Tak, dokładnie. Uważam, że domy pasywne, są drogie i dość energochłonne. Takie mam doświadczenie. Dlatego wolę domy aktywne, gdzie ustawia Pan Sobie komfortową temperaturę, a dzięki izolacji i odzyskowi ciepła z wentylacji oraz pc do cwu - zużywa Pan poniżej 15kWh/m2 na ogrzewanie chłodzenie i cwu (200l dziennie)

nie zapominajmy że kupisz tam cudowne grzałki do rekuperatorów które sprawiają że podgrzane powietrze w całosci trafia do pomieszczeń. Nie kupisz tam natomiast GWC bo powietrze podgrzane w ten sposób trafia do wyrzutni.

Budka pełna cudów! Korzystajcie póki czas!

Tak, dokładnie. Uważam, że domy pasywne, są drogie i dość energochłonne. Takie mam doświadczenie. Dlatego wolę domy aktywne, gdzie ustawia Pan Sobie komfortową temperaturę, a dzięki izolacji i odzyskowi ciepła z wentylacji oraz pc do cwu - zużywa Pan poniżej 15kWh/m2 na ogrzewanie chłodzenie i cwu (200l dziennie)

To już nie domy izolowane tylko aktywne - ciekawe.

Prosiłem już wiele razy aby Pan nie kłamał. Wiem że Panu wydaje się to jedyną prawdą ale tylko Panu. Ciekawe z jakim cudem taki mądry i doświadczony człowiek wylądował w jakiejś kitce na bartyckiej? Ale niech się Pan nie boi, żaden prorok nie był lubiany w swoich stronach. Może gdzieś na zachodzie Pana docenia...