kamilb1987b 29.12.2014 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Wiele PC pracuje do -25*C..... Jak to wiele? To czemu mało kto te pompy poleca? Przecież powietrzne pompy są najtańsze w zakupie i montażu więc instalatorzy powinni chętnie je polecać no chyba że wolą sprzedawać droższe pompy aby więcej zarobić. Ale mimo to dostałem parę ofert na pompy powietrzne i ceny były w okolicach 15k więc temu myślałem o pompie gruntowej która powinna być o wiele lepsza. Też jednak wziąłem się za czytanie wątku o pompie jula. Trochę tego jest ale myślę że trzeba. Z tego co czytałem z początku to byleś sceptyczny co do tej pompy a czy tak dalej jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.12.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 pompy są najtańsze w zakupie i montażu więc instalatorzy powinni chętnie je polecać no chyba że wolą sprzedawać droższe pompy aby więcej zarobić Szanowny Panie!!! Nie polecają, bo nie zarobią. Na allegro jest tego cała masa a montaż to 500-700zł . Dlatego tak nie jest to polecane, przez montażystów i sprzedawców. Może wytłumaczę Panu jak to działa, dlaczego jest takie tanie i skuteczne. Jest obwód zamknięty ( cykl Carnota ) z jeden strony parownik z drugiej sprężarka. Ciecz paruje odbierając ciepło z otoczenia, sprężarka parę "ściska" i zamienia się ona na ciecz oddając ciepło. By poprawić parowanie, można podnieść temperaturę na parowniku ( np. zakopać go w gruncie) lub obniżyć w nim ciśnienie. (woda w 0.1at. wrze w temperaturze niecałych 7 st.C!!!!) . Pompy gruntowe wykorzystują metodę zakopywania dolnego źródła . Zaś pomp odwracalne wykorzystują sprężarkę, która i tak jest w obwodzie. Jak z jednej strony spręża, to z drugiej może robić niskie ciśnienie. I nie wiąże się to wcale z dodatkowym zużyciem energii. Ponieważ obniżenie ciśnienia, pozwala na szybsze parowanie niż podgrzanie w gruncie, dlatego pompy powietrzne są sprawniejsze. Ponieważ jeszcze są tańsze i ODWRACALNE (latem mogą chłodzić) to nikt nie kupi drogich pomp gruntowych. Mój sąsiad który gruntówki montuje, na pytanie: dlaczego nie wchodzi w technologie XXI wieku, odpowiada: barany są od tego by ich strzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.12.2014 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Opisywalem to co o niej czytalem na innym forum.... sa zadowoleni i sa ze tak powiem mniej zadowoleni uzytkownicy. Komus sie sprawdzi.... innemu juz nie. Wiele zalezy tez od zalozen i oczekiwan. Tak to wiele.... I zastanow sie czy dyskutujesz cene PC czy ich sprawnosc, prace przy niskich temp itd. PC P/W sa powrzechne w klimacie nie cieplejszym od tego w PL. Pracuja tam w niskich temperaturach nie zaleznie od tego z jakiej elektrowni prad pochodzi. Malo kto je poleca... taki rynek w PL. Jest gaz, jest wegiel... jest wybor i sa mity ktore np. ty rozpowrzechniasz... o COP 1 przy -3*C i nie funkcjonowaniu gdy zrobi sie jeszcze zimniej.... Ba nawet prasa"fachowa" nieraz pisala ze PC nie nadaja sie jako jedyne zrodla CO & CWU w domach.... Wegiel jest najtansza forma ogrzewania ponoc... to dlaczego nie powrzechna wszedzie? Chcesz gruntowa... kup gruntowa.... kazdy robi jak chce. Masz swoje przekonanie, nikt cie nie namawia i PC P/W do domu nie wciska. Ceny jakie dostawałem za pompe powietrzną nie były za parę tysięcy tylko za ok.15k lub więcej i jeszcze ich nie polecali więc jak taka jula może być dobra to nie ma się nad czym zastanawiać. O jakich założeniach i oczekiwaniach mówisz? Ja mam takie że ma grzać dom i wodę do kąpieli. Dużo tego grzania w swoim nie przewiduje bo domek będzie można rzec prawie pasywny czyli będzie zaizolowany jak pasywny bo nie będę się taryfować więc ma być tanio też w zwykłej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 29.12.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 By poprawić parowanie, można podnieść temperaturę na parowniku ( np. zakopać go w gruncie) lub obniżyć w nim ciśnienie. ... Zaś pomp odwracalne wykorzystują sprężarkę, która i tak jest w obwodzie. Jak z jednej strony spręża, to z drugiej może robić niskie ciśnienie. I nie wiąże się to wcale z dodatkowym zużyciem energii. Ponieważ obniżenie ciśnienia, pozwala na szybsze parowanie niż podgrzanie w gruncie, dlatego pompy powietrzne są sprawniejsze. A mnie te fragmenty najbardziej rozbawiły coś gdzieś słyszał, ale jak to działa, to tylko sobie wyobraził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.12.2014 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Szanowny Panie!!! Nie polecają, bo nie zarobią. Na allegro jest tego cała masa a montaż to 500-700zł . Dlatego tak nie jest to polecane, przez montażystów i sprzedawców. Może wytłumaczę Panu jak to działa, dlaczego jest takie tanie i skuteczne. Jest obwód zamknięty ( cykl Carnota ) z jeden strony parownik z drugiej sprężarka. Ciecz paruje odbierając ciepło z otoczenia, sprężarka parę "ściska" i zamienia się ona na ciecz oddając ciepło. By poprawić parowanie, można podnieść temperaturę na parowniku ( np. zakopać go w gruncie) lub obniżyć w nim ciśnienie. (woda w 0.1at. wrze w temperaturze niecałych 7 st.C!!!!) . Pompy gruntowe wykorzystują metodę zakopywania dolnego źródła . Zaś pomp odwracalne wykorzystują sprężarkę, która i tak jest w obwodzie. Jak z jednej strony spręża, to z drugiej może robić niskie ciśnienie. I nie wiąże się to wcale z dodatkowym zużyciem energii. Ponieważ obniżenie ciśnienia, pozwala na szybsze parowanie niż podgrzanie w gruncie, dlatego pompy powietrzne są sprawniejsze. Ponieważ jeszcze są tańsze i ODWRACALNE (latem mogą chłodzić) to nikt nie kupi drogich pomp gruntowych. Mój sąsiad który gruntówki montuje, na pytanie: dlaczego nie wchodzi w technologie XXI wieku, odpowiada: barany są od tego by ich strzyc. Panie Tomaszu, zadziwia mnie Pan swoją postawą wobec pomp ciepła. W swoim wątku Pan miał główne założenie że bez pomp i ozc domek ma zużywać do 20kWh/m2 a teraz z pompą Pan chce już 15kWh a tak długo próbował Pan zwalczać pompy twierdząc że są droższe w użyciu od kabli. Jest Pan niemożliwy i trudny do zrozumienia. Wiem że chce Pan pompę do obniżania rachunków bo po to została stworzona aby właśnie nie zużyć przy domu 150m2 ponad 2200kWh tylko poniżej 1000kWh więc obniżyć rachunki trzy krotnie. I nie kablami Pan to obniży tylko pompą a dokładnie jej pracy z COPem. Tu może mieć jedynie sens to co Pan chce kablami ustawiać temperaturę w domu to można wodną podłogówkę ustawić tak aby w domu dzięki niej było 20st a jakimś grzejnikiem dobić do 22st jak ktoś będzie chciał w pokoju mieć więcej ale min.20st zawsze będzie. Jedynie w taki sposób widzę sens ale typowo kablami to jest za drogie w użyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.12.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Panie Tomaszu, zadziwia mnie Pan swoją postawą wobec pomp ciepła. W swoim wątku Pan miał główne założenie że bez pomp i ozc domek ma zużywać do 20kWh/m2 a teraz z pompą Pan chce już 15kWh a tak długo próbował Pan zwalczać pompy twierdząc że są droższe w użyciu od kabli. Jest Pan niemożliwy i trudny do zrozumienia. Wiem że chce Pan pompę do obniżania rachunków bo po to została stworzona aby właśnie nie zużyć przy domu 150m2 ponad 2200kWh tylko poniżej 1000kWh więc obniżyć rachunki trzy krotnie. I nie kablami Pan to obniży tylko pompą a dokładnie jej pracy z COPem. Tu może mieć jedynie sens to co Pan chce kablami ustawiać temperaturę w domu to można wodną podłogówkę ustawić tak aby w domu dzięki niej było 20st a jakimś grzejnikiem dobić do 22st jak ktoś będzie chciał w pokoju mieć więcej ale min.20st zawsze będzie. Jedynie w taki sposób widzę sens ale typowo kablami to jest za drogie w użyciu. To Pan nie zrozumiał!!! Panie Tomaszu, zadziwia mnie Pan swoją postawą wobec pomp ciepła. W swoim wątku Pan miał główne założenie że bez pomp i ozc domek ma zużywać do 20kWh/m2 To jest z wątku o instalacji w domu izolowanym, na poziomie zużycia 20 kWh/m2 na ogrzewanie. Czyli gdyby dom był tak izolowany, że ogrzewany np kablami zużyłby 20kWh - to jakie można by w nim zrobić instalacje. I wniosek (do takiego konkretnego domu) -ogrzewanie - elektryczna podłogówka -chłodzenie- klimatyzacja kanałowa - wentylacja -rekuperator -cwu - zasobnik z pompą ciepła. Ponieważ takie domy budujemy ( ) to dlaczego o nich nie miałem założyć wątku? a teraz z pompą Pan chce już 15kWh a tak długo próbował Pan zwalczać pompy twierdząc że są droższe w użyciu od kabli Pompa ciepła jest do chłodzenia, kable do ogrzewania, NAPRAWDĘ PAN TEGO NIE ODRÓŻNIA?. Nie znam skuteczniejszej metody chłodzenia niż pompa ciepła. Technologia spowodowała, że pompa ciepła (klimatyzacja, też grzeje i to bardzo efektywnie, DLACZEGO WIĘC NIE MIAŁBYM TAKIEGO "BONUSA" Z KLIMATYZACJI, WYKORZYSTAĆ ZIMĄ? Pozwoli to na "zejście" w domu zaizolowanym tak, że na ogrzewanie kablami zużyłby 20kWh/m2, że zużyje 13-15 kWh/m2 ale na ogrzewanie, chłodzenie i 200 l cwu przez 330 dni ( miesiąc średnio nie ma nas w domu). Bardzo proszę !!Pan zapamięta, by nie było nieporozumień. Inwertor jest do chłodzenia (zastąpiłem nim gwc), Kable są do grzania i utrzymania komfortu zimą. Zasobnik z pompą ciepłą jest do cwu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.12.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Ceny jakie dostawałem za pompe powietrzną nie były za parę tysięcy tylko za ok.15k lub więcej i jeszcze ich nie polecali więc jak taka jula może być dobra to nie ma się nad czym zastanawiać. Gdzie takie ceny? Na dom 150m2 najlepsze 8000nie kosztują. A jula... to na złom, przecież pompy ciepła tego typu nie będą działać w domach izolowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 29.12.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Panie Tomaszu, świetne teksty na poprawę humoru Mało z krzesła ze śmiechu nie spadłem, jak napisał Pan o zasadzie pracy pompy ciepła. Cena montażu pompy ciepła z zasobnikiem i jednostką zewnętrzną za 500zł to też niezłe - na wsi w Chinach więcej biorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.12.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Bardzo proszę !!Pan zapamięta, by nie było nieporozumień. Inwertor jest do chłodzenia (zastąpiłem nim gwc), Kable są do grzania i utrzymania komfortu zimą. Zasobnik z pompą ciepłą jest do cwu! Super sprawa. (Dla instalatora. Sprzedac i zainstalowac trzy urządzenia) Ty strzyżesz barany skuteczniej, niz Twój sąsiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.12.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Panie Tomaszu, świetne teksty na poprawę humoru Mało z krzesła ze śmiechu nie spadłem, jak napisał Pan o zasadzie pracy pompy ciepła. Cena montażu pompy ciepła z zasobnikiem i jednostką zewnętrzną za 500zł to też niezłe - na wsi w Chinach więcej biorą Cieszę się, że poprawiłem humor. Gdzie Pan wyczytał o pompie ciepła z zasobnikiem i jednostką zewnętrzną za 500zł? To co piszę śmieszy, niedouczonych, np. takich co jeszcze w XXI wieku kolektory montują, czy pompami ciepła rurki w podłodze zasilają. To, że niedouczonych jest, sporo nic nie zmienia. Można inwestora trzymać w ciemnocie i kasować. Pozdrawiam Panie Andrzeju, pompa ciepła jest u mnie do chłodzenia, zastąpiłem ją gwc i do cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.12.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Bardzo proszę !!Pan zapamięta, by nie było nieporozumień. Inwertor jest do chłodzenia (zastąpiłem nim gwc), Kable są do grzania i utrzymania komfortu zimą. Zasobnik z pompą ciepłą jest do cwu! Super sprawa. (Dla instalatora. Sprzedac i zainstalowac trzy urządzenia) Ty strzyżesz barany skuteczniej, niz Twój sąsiad Na Bartyckiej sprzedawca pomp ciepła do zasilania rurek w podłodze, spytany, dlaczego to jeszcze sprzedajesz, odpowiedział: Barany są od tego by ich strzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 29.12.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Zupełnie nie przeszkadza mi uchodzić za niedouczonego w oczach nieuka, zdecydowanie wolę korzystać z doświadczeń i wiedzy nowoczesnej szkoły instalatorki niż z folderów producentów. Teraz aby utrzymać się na rynku i zdobywać nowych klientów trzeba posiadać i ciągle rozszerzać wiedzę specjalistyczną na temat ogrzewania, solarów, hydrauliki, korzystać z doświadczeń innych firm i własnych i uczciwie doradzać klientom a nie co sezon wciskać na chama nowy produkt na który jest akurat najwyższa marża.... Praktycznie każdy dom trzeba przeanalizować i dobrać coś odpowiedniego, jest sporo źródeł ciepła a tak reklamowane przez Pana PC są tylko jedną z wielu możliwości, akurat jedyną którą można łatwo i z dobrym zyskiem opchnąć przez sklepik internetowy..... Wstyd.... Na pewno lepiej się czuję uczciwie doradzając niż gdybym miał wciskać ciemnotę ludziom nieznającym tematu i nachalnie reklamować asortyment swojego sklepiku, ośmieszając się każdym postem w oczach osób posiadających jakiekolwiek pojęcie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.12.2014 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Bardzo proszę !!Pan zapamięta, by nie było nieporozumień. Inwertor jest do chłodzenia (zastąpiłem nim gwc), Kable są do grzania i utrzymania komfortu zimą. Zasobnik z pompą ciepłą jest do cwu! Super sprawa. (Dla instalatora. Sprzedac i zainstalowac trzy urządzenia) Ty strzyżesz barany skuteczniej, niz Twój sąsiad Czytając to o mały włos a udławiłbym się kanapką ze śmiechu. Fajnie podliczyłeś Pana Tomasza :lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.12.2014 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Gdzie takie ceny? Na dom 150m2 najlepsze 8000nie kosztują. A jula... to na złom, przecież pompy ciepła tego typu nie będą działać w domach izolowanych. za 8k to może jakaś kanałówka będzie kosztować ale ja nie chcę montować kanałówki tylko jedną pompę do co i cwu. Wiem że w takich domach CO nie powinno być ale to będzie najtańsze w montażu i eksploatacji i przynajmniej dwa razy taniej niż samymi kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.12.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 kanałówka będzie kosztować ale ja nie chcę montować kanałówki tylko jedną pompę do co i cwu. To dobrze, tylko, ze takie rozwiązanie nie chłodzi i nie nadaje się do domów izolowanych, a to jest podstawa. Poza tym, że źle działa to jeszcze drogo kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.12.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Zupełnie nie przeszkadza mi uchodzić za niedouczonego w oczach nieuka, zdecydowanie wolę korzystać z doświadczeń i wiedzy nowoczesnej szkoły instalatorki niż z folderów producentów. Teraz aby utrzymać się na rynku i zdobywać nowych klientów trzeba posiadać i ciągle rozszerzać wiedzę specjalistyczną na temat ogrzewania, solarów, hydrauliki, korzystać z doświadczeń innych firm i własnych i uczciwie doradzać klientom a nie co sezon wciskać na chama nowy produkt na który jest akurat najwyższa marża.... Praktycznie każdy dom trzeba przeanalizować i dobrać coś odpowiedniego, jest sporo źródeł ciepła a tak reklamowane przez Pana PC są tylko jedną z wielu możliwości, akurat jedyną którą można łatwo i z dobrym zyskiem opchnąć przez sklepik internetowy..... Wstyd.... Na pewno lepiej się czuję uczciwie doradzając niż gdybym miał wciskać ciemnotę ludziom nieznającym tematu i nachalnie reklamować asortyment swojego sklepiku, ośmieszając się każdym postem w oczach osób posiadających jakiekolwiek pojęcie.... Panie Andrzeju, przecież to nie moja wina, że Pan się na tym nie wyznaje. Po co te frustracje. Naprawdę warto się uczyć. By Pan wtedy wiedział dlaczego nieekonomiczne są kolektory, że pompa ciepłą jest do chłodzenia i jak już zasila rurki, to umieszcza się je na suficie, a tak... Jak Pan będzie to wiedział, to proszę śmiało komentować. Bez podstawowej wiedzy, nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.12.2014 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Byłem dziś w sklepie jula i rozmawiałem w sprawie pompy i ogólnie o tym. Na dzień dzisiejszy oni nie mają swoich instalatorów więc albo samemu to robić albo zlecić we własnym zakresie instalatorowi. Jak się zrobi coś źle to NIE MA GWARANCJI!!!!! Ale to jeszcze można zaryzykować ale pytam jeszcze o kwestie pogwarancyjne bo wiadomo, te dwa lata może pochodzić ale jak coś się zepsuje za 5lat czy za 10lat to czy dostanie się do tego części to babka mówiła mi że tego raczej nie może być pewna. Ma taką sytuację że do pompy klimatyzacji zepsuł się pilot czy zgubił i chciała dostać nowy czyli że sklep jula się stara o ten pilot i nie mogą go zdobyć bo urządzenie zostało już wycofane z produkcji i pilota nie będzie. Więc jak się coś zepsuje po gwarancji to może być całe urządzenie to wymiany ale podejrzewam że taka sytuacja może być u każdego producenta. Wystarczy popatrzeć na stare lodówki. Też może w takiej wystarczy wymienić sprężarkę i będzie dalej śmigać ale już jest to nieopłacalne i też nie ma do nich części. Jula też jest krótko na rynku a pompy od nich nie schodzą jak świeże bułeczki więc też nie wiadomo jak jest z żywotnością urządzenia. To że będzie pracować na podanych przez producenta parametrach to raczej można być spokojnym a nawet jak podają COP gorszy o 1 to i tak nie jest najgorzej ale to jest chińskie urządzenie a każdy wie że chińszczyzna to jest szajs. Można tez trafić na dobre urządzenie które pochodzi bez problemu 15lat. To jest w pewnym sensie ryzyko ale nikt nie da gwarancje na swoje urządzenie na 10lat nawet najlepsze firmy tego nie dadzą więc trzeba sobie samemu odpowiedzieć na pytanie co warto a co nie.Myślę że patrząc na cenę warto spróbować. Nawet jak za 2lata się rozsypie to w tym czasie te markowe urządzenia które dziś kosztują 15k wtedy będą tańsze a może inne lepsze i tańsze i wtedy się wymieni na coś lepszego a jak szczęście dopisze to będzie się miało chyba najtańszy system grzewczy w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.12.2014 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Najciekawsze jest to że pytałem o zbiornik do tego na cwu to już nie mają i się nie kupi ale jego cena to 7k więc strasznie drogo no chyba że taka jest normalna cena za zbiornik ale mi się wydaje strasznie drogo. Babka w sklepie mówiła że to może być jakikolwiek inny zbiornik i nie musi być tego producenta. Macie jakieś namiary na jakieś dobre zbiorniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.12.2014 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 i jeszcze takie pytanie. Na pompie jest moc grzewcza 6kW+kW a w instrukcji znalazłem dane techniczne czyli mam rozumieć że pobór mocy jest do 1,75kW? Więc jakby pompa już z COPem ma te 6kW? Więc jak będę miał dom pasywny o obciążeniu 1,5kW to pompa może pobierać maksymalnie 1kW prądu i dać z COPem więcej mocy grzewczej? Ja myślałem że 6kW maksymalnie pobiera a COPem będzie grzała do 18kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.12.2014 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Ta pompa ciepła - kosztuje 5500 zł pobiera maksymalnie 700W i chłodzi dom 150m2 oraz ogrzewa powietrze zimą do ustawionych 22 st,C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts