kamilb1987b 31.12.2014 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Ta pompa ciepła - [ATTACH=CONFIG]296291[/ATTACH] kosztuje 5500 zł pobiera maksymalnie 700W i chłodzi dom 150m2 oraz ogrzewa powietrze zimą do ustawionych 22 st,C.[ATTACH=CONFIG]296292[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296293[/ATTACH] Jak parę dni temu pisałem o dogrzewaniu domu wentylacją czyli ciepłm powietrzem to mówił Pan że to jest niekomfortowe i nie ogrzewa się domu powietrzem a sam Pan próbuje mi wcisnąć pompę powietrzną do grzania i chłodzenia? Ciężko za Panem nadążyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 31.12.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 i jeszcze takie pytanie. Na pompie jest moc grzewcza 6kW+kW a w instrukcji znalazłem dane techniczne [ATTACH=CONFIG]296244[/ATTACH] czyli mam rozumieć że pobór mocy jest do 1,75kW? Więc jakby pompa już z COPem ma te 6kW? Więc jak będę miał dom pasywny o obciążeniu 1,5kW to pompa może pobierać maksymalnie 1kW prądu i dać z COPem więcej mocy grzewczej? Ja myślałem że 6kW maksymalnie pobiera a COPem będzie grzała do 18kW. 1,75 kW, to pewnie latem na pełnym obciążeniu. Zimą max pobór to 1,2-1,3 kW, wiec z COP 2 np przy - 15C będzie odpowiednio 2,2-2,6 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.12.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Jak parę dni temu pisałem o dogrzewaniu domu wentylacją czyli ciepłm powietrzem to mówił Pan że to jest niekomfortowe i nie ogrzewa się domu powietrzem a sam Pan próbuje mi wcisnąć pompę powietrzną do grzania i chłodzenia? Ciężko za Panem nadążyć. A gdzie Pan ma dogrzewanie i chłodzenie wentylacją? Wentylacja jest oddzielnie! Chłodzenie bez pompy ciepła jest bardzo iluzoryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 31.12.2014 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 A gdzie Pan ma dogrzewanie i chłodzenie wentylacją? Wentylacja jest oddzielnie! Chłodzenie bez pompy ciepła jest bardzo iluzoryczne. Ja mówiłem o tym aby podgrzać powietrze w wentylacji o parę stopni i tym ogrzewać dom który nie potrzebuje ogrzewania o ile tak by się udało. Ja to rozumiem tak że w standardowym domu z WG przez nieszczelności wchodzi do domu powietrze o temperaturze zewnętrznej więc jak na polu mamy -15st to te powietrze ma -15st wiec system grzewczy musi to wziąć pod uwagę i być znacznie mocniejszy. Ale jak się zrobi WM z rekuperatorem to przez odzysk ciepła powietrze wlatujące do pomieszczeń będzie miało 15st a przy lepszym reku może nawet 17st. Więc układ grzewczy nie musi zbyt bardzo grzać bo zimne powietrze zewnętrzne domu nie wychładza. Tak więc w domach energooszczędnych z 20cm styropianu na ścianach jest oszczędnie. A jakby się dało więcej styropianu i ograniczyło straty do minimum a powietrze w wentylacji podgrzało niewiele bardziej niż przy normalnej pracy wiec o jakieś 3st-5st to wtedy nawiewane powietrze miałoby temperaturę o 1st niższą niż temperatura w domu i wtedy zyskami bytowymi by się dobiło do odpowiedniej bo dużo tego nie powinno być potrzebne. Mi się wydaje to logiczne ale nikt tego tutaj mi nie potwierdza. Zupełnie nie rozumiem czemu temperatura nawiewanego powietrza musiałaby mieć 70st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 31.12.2014 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 1,75 kW, to pewnie latem na pełnym obciążeniu. Zimą max pobór to 1,2-1,3 kW, wiec z COP 2 np przy - 15C będzie odpowiednio 2,2-2,6 kW. Skoro tak to się ma na rzeczy to dobrze. Myślałem zupełnie inaczej że 6kW to pompa pobiera prądu, mocy. Więc to temu się mówi że jula najlepiej się sprawdzi w domu jak najcieplejszym. Więc budując dom według moich założeń tą pompą mogę mieć bardzo małe rachunki za ogrzewanie i cwu. Dodatkowo mając dom z silki zawsze nadmiar mocy można jakby utopić w akumulacji więc też się nie zmarnuje. Tylko trzeba znaleźć kogoś kto to zamontuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.12.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Ta pompa ciepła - [ATTACH=CONFIG]296291[/ATTACH] kosztuje 5500 zł pobiera maksymalnie 700W i chłodzi dom 150m2 oraz ogrzewa powietrze zimą do ustawionych 22 st,C.[ATTACH=CONFIG]296292[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296293[/ATTACH] Panie TB jakie ogrzewanie ????? REGULACJA temperatury z dokładnością do 0,1 C - ciepłowniku jeden. Ogrzewają i chłodzą to laicy i dyletanci. Fachury jak Pan - regulują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 31.12.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Skoro tak to się ma na rzeczy to dobrze. Myślałem zupełnie inaczej że 6kW to pompa pobiera prądu, mocy. Więc to temu się mówi że jula najlepiej się sprawdzi w domu jak najcieplejszym. Więc budując dom według moich założeń tą pompą mogę mieć bardzo małe rachunki za ogrzewanie i cwu. Dodatkowo mając dom z silki zawsze nadmiar mocy można jakby utopić w akumulacji więc też się nie zmarnuje. Tylko trzeba znaleźć kogoś kto to zamontuje. Pod tym względem też jest fajna, bo nie wymaga sprzętu i wiedzy fachowca od chłodnictwa. Czynnik jest już w jednostce, rurki też i są na specjalnych szybkobiegaczkach. Zamontować, to może w zasadzie hydraulik, tylko z gwarancją może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.01.2015 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Wpadłem jeszcze na jeden pomysł no chyba że już ktoś o tym też myślał i wie że coś jest dobre czy też nie. Co myślicie o tym aby w moim domu zastosować dwie pompy ciepła na każde piętro? Już tłumaczę dlaczego. Na parterze mógłby zastosować jedną pompę typowo do ogrzewania domu a na piętrze pompę do cwu dzięki temu blisko będzie ciepła woda do kąpieli czy mycia a w kuchni będę miał zmywarkę więc tam do kranu wystarczy zwykły podgrzewacz przepływowy. Temu tak myślę bo wodę do cwu będę najbardziej potrzebować na piętrze a z parteru rurki od ciepłej wody miałyby długą drogę do pokonania a jak pompę dam na piętrze to ta droga będzie znacznie krótsza. No chyba że zrobić taki myk i pompę do co i cwu dać na piętrze w pralni? Może tak być? Co proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.01.2015 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Nikt nie chce się wypowiedzieć? Czyli to daremny pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Wpadłem jeszcze na jeden pomysł no chyba że już ktoś o tym też myślał i wie że coś jest dobre czy też nie. Co myślicie o tym aby w moim domu zastosować dwie pompy ciepła na każde piętro? Już tłumaczę dlaczego. Na parterze mógłby zastosować jedną pompę typowo do ogrzewania domu a na piętrze pompę do cwu [ATTACH=CONFIG]296441[/ATTACH] dzięki temu blisko będzie ciepła woda do kąpieli czy mycia a w kuchni będę miał zmywarkę więc tam do kranu wystarczy zwykły podgrzewacz przepływowy. Temu tak myślę bo wodę do cwu będę najbardziej potrzebować na piętrze a z parteru rurki od ciepłej wody miałyby długą drogę do pokonania a jak pompę dam na piętrze to ta droga będzie znacznie krótsza. No chyba że zrobić taki myk i pompę do co i cwu dać na piętrze w pralni? Może tak być? Co proponujecie? Przecież już pisałem. Tak się właśnie robi. Nie łączy się ogrzewania domu z ogrzewaniem wody. Jedna pompa ciepła do chłodzenia i dogrzewanie, druga do cwu. Taniej i bardziej komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 02.01.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 czy na pewno taniej ? trzeba doliczyć koszt drugiego urządzenia ( co prawda mniejszej mocy ale zawsze) , małe zmiany w instalacji itp. Zwrot takiej inwestycji szybko nie nastąpi. Chyba że ktoś nie liczy na zwrot a po prostu ma być wygodnie. A nie myślałeś o pompie obiegowej do ciepłej wody uruchamianej przyciskiem minutę przed planowaną kąpielą? Wtedy masz jedna pompę ciepła dla co + cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 czy na pewno taniej ? trzeba doliczyć koszt drugiego urządzenia ( co prawda mniejszej mocy ale zawsze) , małe zmiany w instalacji itp. Zwrot takiej inwestycji szybko nie nastąpi. Chyba że ktoś nie liczy na zwrot a po prostu ma być wygodnie. A nie myślałeś o pompie obiegowej do ciepłej wody uruchamianej przyciskiem minutę przed planowaną kąpielą? Wtedy masz jedna pompę ciepła dla co + cwu. czy na pewno taniej ? trzeba doliczyć koszt drugiego urządzenia ( co prawda mniejszej mocy ale zawsze) , małe zmiany w instalacji itp. Zdecydowanie taniej. To łatwo się porównuje. Cyrkulacja to masakra. Często pod zlewozmywakiem dajemy małe termy pojemnościowe, a zasobnik z pompą jest do łazienek. Zużycie cw w kuchni przy zmywarce jest tak małe, że nie opłaca się ciągnąć z pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.01.2015 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 czy na pewno taniej ? trzeba doliczyć koszt drugiego urządzenia ( co prawda mniejszej mocy ale zawsze) , małe zmiany w instalacji itp. Zwrot takiej inwestycji szybko nie nastąpi. Chyba że ktoś nie liczy na zwrot a po prostu ma być wygodnie. A nie myślałeś o pompie obiegowej do ciepłej wody uruchamianej przyciskiem minutę przed planowaną kąpielą? Wtedy masz jedna pompę ciepła dla co + cwu. Jest to jakiś sposób z ta pompą obiegową tylko u siebie widzę problem w odległości. Jeżeli pompa będzie na parterze w pom.gosp. to do łazienki w sypialni rury będą mieć 15m długości więc daleko a tak to pompę do cwu mogę dać na piętrze w pralni i wtedy wszędzie będzie blisko. Do CO pompa byłaby w pom.gosp. razem z reku aby pompę móc podłączyć z reku do chłodzenia latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 02.01.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 obecnie w domu rodziców ( rozległa parterówka) od pompy cyrkulacyjnej wody do skrajnej łazienki jest 22 metry. Pompka cykrulacyjna wody jest włączana oddzielnym przyciskiem ukrytym w szafce w łazience. Od momentu załączenia mamy gorącą wodę pod zaworem kranu w kilkadziesiąt sekund ( zanim pompka przepompuje wodę z rur). Jest na tym strata energii i to jest oczywiste ale komfort użytkowania jest wysoki a nie było dodatkowych kosztów do zakupu pompy ciepła specjalnie do wody. Jedna pompa grzeje wszystko i zostaje jej jeszcze zapas mocy na wypadek dużych mrozów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.01.2015 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Alez Szanowny pan bajki opowiada ... robi sie.... Przeciez kazdy wie ze gdy PC grzeje dom to nie grzeje wody... i na odwrot. A swoje parametry dopasuje do tych 2 roznych zadan. Ci sami producenci ktorych pan tak chwali takie urzadzenia robia i .... no wlasnie sprzedaja. Tysiace uzytkownikow i powaznych producentow twierdzi inaczej anizeli handlarz ktory neguje cos na czym sie nie zna i nie sprzedaje. W jaki sposob chce pan poprawic swoja wiarygodnosc klamiac na fm? To pompa grzeje albo dom albo cwu a nie przykładowo na raz gdy jest taka potrzeba? Szczerze mówiąc pierwszy raz o tym słyszę. Myślałem że jak idzie grzanie to grzeje cwu jednocześnie z całym domem a przeważnie dom grzeje a cwu jak jej temperatura spadnie do określonej granicy ale pierwsze słysze aby przez to grzanie domu było wyłączane. Nie żeby mi to przeszkadzało bo zanim podłoga się wychłodzi chociaż o 1st to już pewnie dawno temu pompa skończy grzać wodę w zbiorniku bawet jeżeli przez kąpanie zbiornik byłby opróżniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 02.01.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Pompa grzeje albo co albo cwu. Sa na to dwa oddzielne obiegi i dwie oddzielne pompki obiegowe. Ogrzanie cwu nie trwa długo ale trzeba się liczyć z tym że w tym czasie grzanie podlogi zostanie wyłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.01.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 ale pierwsze słysze aby przez to grzanie domu było wyłączane. to nie pierwszy, tylko dziś miałem przykład jak to działa w wersji ręcznej, zamknij wodę na grzejniki .. i nagrzej baniak .. zapomnisz ..? woda wygotowana i tak sobie teść wodę wygotował .. inaczej jeśli jest na kotle 30-40st .. to po prostu woda w baniaku (140L:bash::bash:) stygnie do takiej samej temp .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.01.2015 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 obecnie w domu rodziców ( rozległa parterówka) od pompy cyrkulacyjnej wody do skrajnej łazienki jest 22 metry. Pompka cykrulacyjna wody jest włączana oddzielnym przyciskiem ukrytym w szafce w łazience. Od momentu załączenia mamy gorącą wodę pod zaworem kranu w kilkadziesiąt sekund ( zanim pompka przepompuje wodę z rur). Jest na tym strata energii i to jest oczywiste ale komfort użytkowania jest wysoki a nie było dodatkowych kosztów do zakupu pompy ciepła specjalnie do wody. Jedna pompa grzeje wszystko i zostaje jej jeszcze zapas mocy na wypadek dużych mrozów. Straty ciepła to raz a w domu pasywnym trzeba rury od wody w grubszej izolacji puszczać więc dużo kucia w ścianach będzie i dużo prowadzenia rur ale na szczęście nie są zbyt drogie nie mniej czas też kosztuje. Jak masz taka wiedzę to powiedz czy w takim razie pompa do co i cwu może być na piętrze w pralni? Jest na to jakiś przepis który mówi grze może być montowane urządzenie grzewcze w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Pompa grzeje albo co albo cwu. Sa na to dwa oddzielne obiegi i dwie oddzielne pompki obiegowe. Ogrzanie cwu nie trwa długo ale trzeba się liczyć z tym że w tym czasie grzanie podlogi zostanie wyłączone. Pompy ciepła nie stosuje się do grzania podłogi, jeżeli już to podczerwienią z sufitu. Pompa ciepła tak zamontowana może prawidłowo chłodzić. Najtaniej jest dać kanałówkę i kable z podłodze. Jaki sens jest mieć pompę ciepła i nie mieć klimatyzacji? W domach izolowanych klimatyzacja to podstawa komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.01.2015 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Pompa grzeje albo co albo cwu. Sa na to dwa oddzielne obiegi i dwie oddzielne pompki obiegowe. Ogrzanie cwu nie trwa długo ale trzeba się liczyć z tym że w tym czasie grzanie podlogi zostanie wyłączone. Ale mając w domu centralne na węgiel podpina się zbiornik i przy okazji grzania chałupy grzeje się woda w zbiorniku a jak chce się zagrzać w nim tylko wodę to zamyka na zaworze grzanie domu. Więc myślałem że z pompą jest podobnie że grzanie cwu jest przy okazji grzania domu. Mając rurki do podłogówki zatopione w płycie fundamentowej nie straszne mi to że na jakiś czas nie będzie się grzała podłoga. Co innego jak ktoś ma tradycyjne grzejniki w domu a jego dom to durszlak to wtedy jak ktoś ma liczną rodzinę i na przykładowo godzinę wieczorem wyłączy się grzanie bo wszyscy biorą prysznic to może się w domu zrobić trochę chłodniej. Ale mi to nie grozi więc tm to się akurat nie będę przejmować. Ale dzięki temu wiem że nie muszę brać specjalnie mocniejszej pompy z myślą o cwu bo nawet najmniejsza mi wszystko opędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts