kamilb1987b 02.01.2015 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Pompy ciepła nie stosuje się do grzania podłogi, jeżeli już to podczerwienią z sufitu. [ATTACH=CONFIG]296705[/ATTACH] Pompa ciepła tak zamontowana może prawidłowo chłodzić. Najtaniej jest dać kanałówkę i kable z podłodze. Jaki sens jest mieć pompę ciepła i nie mieć klimatyzacji? W domach izolowanych klimatyzacja to podstawa komfortu. A nie da się pompy ciepła połączyć z rekuperatorem aby przy okazji wentylacji chłodzić pompą to powietrze i w ten sposób nie robiąc dodatkowych kanałów mieć pasywne chłodzenie? To że Pan w podłodze nie daje rurek to nie znaczy że nikt tak nie robi i że to jest złe. Ostatnio byłem w domu parterowym z ogrzewaniem podłogowym i było przyjemnie ciepło w stopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.01.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 izolacji puszczać więc dużo kucia w ścianach będzie i dużo prowadzenia rur ale na szczęście nie są zbyt drogie nie mniej czas też kosztuje. dziwny pomysł kucie w ścianach bruzd pod rury .. to nie przechodzi !.. szczególnie jeśli chce się dobrze izolować... ani jednej rury nie puściłem u rodziców w murze, wszystko idzie na "powietrzu" skryte tylko za maskownicą .. Ostatnio byłem w domu parterowym z ogrzewaniem podłogowym i było przyjemnie ciepło w stopy. byłem też .. i nieswojo się czułem.. od takiego ogrzewania.. wystarczy sobie grzejnik dać na 25 st i sprawdzić jak długo można trzymać tak nogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 A nie da się pompy ciepła połączyć z rekuperatorem aby przy okazji wentylacji chłodzić pompą to powietrze i w ten sposób nie robiąc dodatkowych kanałów mieć pasywne chłodzenie? To że Pan w podłodze nie daje rurek to nie znaczy że nikt tak nie robi i że to jest złe. Ostatnio byłem w domu parterowym z ogrzewaniem podłogowym i było przyjemnie ciepło w stopy. Połączyć można, tylko jak tym sterować. Wentylacja to stały strumień około 20-30m3/h na anemostacie, Klimatyzacja to strumień modulowany temperaturą, w jednym pokoju potrzebny dużo większy niż 30m3/h w innym wcale. Kolejna kwestia to kasa. Dobru reku + dobra kanałówka + kanały do niej są tańsze niż słaby reku zintegrowany z pc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 byłem też .. i nieswojo się czułem.. od takiego ogrzewania.. wystarczy sobie grzejnik dać na 25 st i sprawdzić jak długo można trzymać tak nogi... Po czym poznać, źle zrobione ogrzewanie podłogowe?Najprościej po tym, że jak wejdziemy to możemy wyczuć, że jest ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.01.2015 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 dziwny pomysł kucie w ścianach bruzd pod rury .. to nie przechodzi !.. szczególnie jeśli chce się dobrze izolować... ani jednej rury nie puściłem u rodziców w murze, wszystko idzie na "powietrzu" skryte tylko za maskownicą .. Jak za maskownicą? Czyli za gk? Jak nie w ścianach to w podłodze trzeba rury puścić tak jak to widziałem u fotohobby ale ja bym to puścił w płycie fundamentowej jeżeli można a potem w pionie pod kran to zrobiłbym w głównym murze wnękę czyli jak będę murować z silki gr.18cm to wnękę wymuruje z silki gr.12cm i nie będzie trzeba tyle kuć. Takie wnęki powinny być dobrym rozwiązaniem nie tylko pod rurki ale inne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.01.2015 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Połączyć można, tylko jak tym sterować. Wentylacja to stały strumień około 20-30m3/h na anemostacie, Klimatyzacja to strumień modulowany temperaturą, w jednym pokoju potrzebny dużo większy niż 30m3/h w innym wcale. Kolejna kwestia to kasa. Dobru reku + dobra kanałówka + kanały do niej są tańsze niż słaby reku zintegrowany z pc. [ATTACH=CONFIG]296707[/ATTACH] Niech Pan nie zapomni że mierzę w dom pasywny lub bardzo do niego zbliżony więc ja nie będę potrzebować typowej klimy. To co z wentylacji pójdzie to powinno mi wystarczyć. Jeżeli tak da się zrobić bo sam Pan przyznał że się da ale według Pana to jest głupie ale możliwe to czy można tak podłączyć do reku pompę od cwu aby ona chłodziła czy nie bo musi być to pompa typowo do CO i dzięki temu może być do chłodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.01.2015 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Po czym poznać, źle zrobione ogrzewanie podłogowe?Najprościej po tym, że jak wejdziemy to możemy wyczuć, że jest ogrzewanie podłogowe. A nie powinno się czuć ciepłej podłogi? Myślałem że taka jest tego idea aby było ciepło w stopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.01.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 System na rury wodne mam taki iż dostają na około po 10cm izolacji .. i temat się urywa strat ciepła.. Bez izolacji a w tynku, to tylko ciągłe strzelanie po rurach .. bo nie mają bidule się gdzie rozepchać .. Teraz są takie bajeczne rozwiązania, że głupotą jest pchać jakieś rury w tynk, ścianę itp .. A nie powinno się czuć ciepłej podłogi? Myślałem że taka jest tego idea aby było ciepło w stopy. specjalnie testowałem podłogówkę u znajomych .. jest to przyjemne na chwilę .. później dziękuję .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 System na rury wodne mam taki iż dostają na około po 10cm izolacji .. i temat się urywa strat ciepła.. Sam Pan widzi, że się na izolowaniu nie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.01.2015 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Kiedy Szanowny Pan przestanie bajtloczyc, zmyslac i w blad wprowadzac? Tak... ogrzewanie podlogowe jak nazwa wskazuje ogrzewa podloge. kamil .... jak bardzo ci sie dom pasywny wychlodzi przez 0,5-1h gdy PC grzeje CWU? I tak... jak grzeje CWU to nie grzeje CO.... po zagrzaniu CWU wraca do grzania CO jezeli jest taka potrzeba.... Jezeli sie sprawdza bardzo dobrze w "normalnych" domach to i w bardzo cieplym nie bedzie problemu. Ze względu na to że grzałoby cwu a nie grzało domu to tym się przejmować nie mam zamiaru ale dzięki temu można być spokojnym o moc pompy. Jeżeli na dom pasywny wystarczy mi jakieś 1,6kW to ta omawiana pompa jula pobiera prądu do 1,7kW wiec nawet jakby przy -20st miała COP1 to na te parę dni i tak przeżyje bez problemu. A ze względu na akumulację i możliwe zyski słoneczne mimo że ich dużo nie będzie to można mieć śmiesznie niskie rachunki za ogrzewanie, czyli prawie niezauważalne a za cwu też bardzo małe. Przykładowo można grzać tak pompą aby w domu było 22st a jak wystąpią zyski to pewnie nie podbiją temperatury o więcej jak 2st lub 3st więc przez chwilę będzie cieplej i taka temperatura będzie długo się utrzymywać więc pompa nie będzie musiała chodzić może nawet do następnego dnia nie licząc to co pójdzie na cwu. Na pewno to będzie lepsze niż typowo kable do ogrzewania i grzanie cały czas z COP1. Nawet jak się pompa zepsuje w środku zimy to dom prędko się nie wychłodzi i albo się naprawi albo jak to będzie dłużej trwało to jakiś kocioł elektryczny zasili i też będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Po czym poznać, źle zrobione ogrzewanie podłogowe?Najprościej po tym, że jak wejdziemy to możemy wyczuć, że jest ogrzewanie podłogowe. A ja myślałem ,że Pan zna tylko domy izolowane-pasywne. W takich nie czuć ,że jest ogrzewanie podłogowe. Wszak gradient 1oC to 10Wh/m2.Pan się szwenda po takich durszlakach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 A ja myślałem ,że Pan zna tylko domy izolowane-pasywne. W takich nie czuć ,że jest ogrzewanie podłogowe. Wszak gradient 1oC to 10Wh/m2.Pan się szwenda po takich durszlakach? Dom pasywny nie należy do kategorii domów izolowanych. Panie nydar - tyle stron a Pan albo nie czyta albo nie rozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Dom pasywny nie należy do kategorii domów izolowanych. Panie nydar - tyle stron a Pan albo nie czyta albo nie rozumie. :hug:Kocham Pana Panie Tomaszu.Pan jest ,,ozdobą " tego forum . Jak by to nie zabrzmiało ,to relacja męska-szorstka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 :hug:Kocham Pana Panie Tomaszu.Pan jest ,,ozdobą " tego forum . Jak by to nie zabrzmiało ,to relacja męska-szorstka. Cieszę się, że zaczyna Pan rozumieć. Usystematyzuję Panu: Czym się różni dom izolowany od pasywnego. W pasywnym izolacja może mieć 0.15 W/m2 xK w izolowanym, najgorzej to 0.1W/m2 xK W domach izolowanych potrzeby ciepłą są tak małe, że nie da się założyć centralnego ogrzewania. Dom pasywny dopuszcza biopaliwa i gruntowe pompy ciepła Prof Żmijewski : Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania. Kolejna różnica . Moc na m2 w domach pasywnych nie może przekraczać 10W/m2 a domach izolowanych, im większa moc na m2 tym mniejsze zużycie i większy komfort. To trzy podstawowe różnice pomiędzy domem izolowanym a pasywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Tyle,że pasywne istnieją a izolowanych brak . Tyle,że w domu o małym zapotrzebowaniu 10-15KWh kabli jest absurdem , Tyle,że w domu pasywnym <15kWh/m2 można zainstalować każdy system ogrzewania,nawet węglem ,drewnem ,szyszkami i czym Pan chce. ps.Szanowny Pan mi wieścił straty większe jak cała wioska,podczas,gdy moja chałupka zużywa 4L/h 28/23oC. Szanowny Pan wprowadza w błąd nie bez udziału świadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.01.2015 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Cieszę się, że zaczyna Pan rozumieć. Usystematyzuję Panu: Czym się różni dom izolowany od pasywnego. W pasywnym izolacja może mieć 0.15 W/m2 xK w izolowanym, najgorzej to 0.1W/m2 xK W domach izolowanych potrzeby ciepłą są tak małe, że nie da się założyć centralnego ogrzewania. Dom pasywny dopuszcza biopaliwa i gruntowe pompy ciepła Prof Żmijewski : Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania. Kolejna różnica . Moc na m2 w domach pasywnych nie może przekraczać 10W/m2 a domach izolowanych, im większa moc na m2 tym mniejsze zużycie i większy komfort. To trzy podstawowe różnice pomiędzy domem izolowanym a pasywnym. To czemu się Pan chwalił że w 1990 roku wymyślił Pan pierwszy rekuperator w domu PASYWNYM a teraz Pan o domu izolowanym mówi? Źle Pan rozumie pojęcie w izolacji w domu pasywnym. To ma być średnio 0,15 czyli jak się wszystkie przegrody zsumuje to średnia ma być 0,15 a wiadomo że okna mają gorszy współczynnik wiec dając ściany 0,1 i okna 0,8 to łącznie średnia nie powinna przekraczać 0,15 no chyba że Pan wszystkie przegrody łącznie z oknami zrobi 0,15 to wtedy tak też może być tylko ze takich okien nie ma więc trzeba lepiej izolować ściany aby łącznie też było lepiej. Czego Pan tu nie rozumie? Jeszcze jest taka kwestia że oprócz izolacji przegród jest podane zapotrzebowanie i moc cieplna jaka wystarczy a nie że źródło do grzania ma tyle mieć. Inne zapotrzebowanie na ciepło będzie mieć dom parterowy, inne piętrowy a jeszcze inne blok mieszkalny. Im więcej kondygnacji i bardziej rozległy dom tym mniej potrzebuje izolacji aby w całości osiągnąć zamierzane zapotrzebowanie. Ale Pan chyba i tak tego nie rozumie tylko głupoty wypisuje na forum o domach izolowanych. Jeżeli Pan by zaizolował dom według Pańskich przesłań ale nie miał okien od południa tylko elewację północną to zużyłby Pan więcej niż w swoim wątku o domach 0-20kWh/m2. Myśli Pan że tylko izolacja się liczy? A kształt domu to już nie ma znaczenia? Pierdoły Pan opowiada jakich mało na świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.01.2015 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Tyle,że pasywne istnieją a izolowanych brak . Tyle,że w domu o małym zapotrzebowaniu 10-15KWh kabli jest absurdem , Tyle,że w domu pasywnym <15kWh/m2 można zainstalować każdy system ogrzewania,nawet węglem ,drewnem ,szyszkami i czym Pan chce. ps.Szanowny Pan mi wieścił straty większe jak cała wioska,podczas,gdy moja chałupka zużywa 4L/h 28/23oC. Szanowny Pan wprowadza w błąd nie bez udziału świadomości. W domu pasywnym nie każdy system ogrzewania można dać. Wszystkie takie co coś spalają aby było ciepło się nie nadają bo przez to nie będzie domu pasywnego bo się nie uzyska szczelności odpowiedniej i takie gadania o jakiś dodatkowych rurach z powietrzem do kominków itp. to sobie mogą głupio opowiadać sprzedawcy kominków aby ktoś w to uwierzył i kominek sobie kupił. Bo jak powiedzą że się nie da przez kominek osiągnąć domu pasywnego to by kominka w takim domu nie sprzedali więc muszą kłamać i ściemniać aby biznes się kręcił. Ale jak na razie wielu ludziom się kominek podoba więc sprzedawcy nie muszą się bać o ich sprzedaż. Ja kominków w domu będę unikać jak ognia bo mi kotłownia w salonie się nie marzy a co najwyżej dla klimatu to można sobie jakiś bio kominek wpakować i też będzie dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.01.2015 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 W domu pasywnym nie każdy system ogrzewania można dać. Wszystkie takie co coś spalają aby było ciepło się nie nadają bo przez to nie będzie domu pasywnego bo się nie uzyska szczelności odpowiedniej i takie gadania o jakiś dodatkowych rurach z powietrzem do kominków itp. to sobie mogą głupio opowiadać sprzedawcy kominków aby ktoś w to uwierzył i kominek sobie kupił. Bo jak powiedzą że się nie da przez kominek osiągnąć domu pasywnego to by kominka w takim domu nie sprzedali więc muszą kłamać i ściemniać aby biznes się kręcił. Ale jak na razie wielu ludziom się kominek podoba więc sprzedawcy nie muszą się bać o ich sprzedaż. Ja kominków w domu będę unikać jak ognia bo mi kotłownia w salonie się nie marzy a co najwyżej dla klimatu to można sobie jakiś bio kominek wpakować i też będzie dobre. Ty jesteś człowiekiem małej wiary. Czy źródło nadaje się do użycia,wynika z ilorazu sprawności i ciepła spalania .Dom energooszczędny zaspokoisz każdym paliwem . Nawet węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.01.2015 23:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Ty jesteś człowiekiem małej wiary. Czy źródło nadaje się do użycia,wynika z ilorazu sprawności i ciepła spalania .Dom energooszczędny zaspokoisz każdym paliwem . Nawet węglem. dom energooszczędny to nie pasywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 03.01.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Co się nie da zrobić kotła w domu pasywnym, montowałem osobiście kocioł kondensacyjny w domu NF40 i przeszedł próbę szczelności bez problemu. Teraz na wiosnę będziemy robić kilka domków pasywnych na NF15, wszystkie z kotłami gazowymi. Podłogówka wodna prawidłowo zaprojektowana i wykonana nie daje odczucia ciepła w stopy. Podłoga jest zimna, nie przekracza 24'C przy dużych mrozach, klienci nawet narzekają że nie tak sobie podłogówkę wyobrażali - myśleli, że będzie ciepło w stopy, a nie jest Czasem na specjalne życzenie osób które chcą mieć podłogę naprawdę ciepłą, robimy podłogówkę w łazience z obiegu grzejnikowego z ogranicznikiem, ale to 1-2 razy w roku. Przy czym właśnie ci klienci są najbardziej zadowoleni, ja tak jak większość nie znoszę ciepłej podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts