Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja w domu pasywnym

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, polecam 2 dobre artykuły na tematy: "wentylacji z odzyskiem ciepła: fakty i mit: , oraz "kiedy nie warto robić wentylacji z odzyskiem ciepła?"

http://domdlawroga.pl/category/wentylacja-z-odzyskiem-ciepla/

Autorka ma rację. Poza wnioskami.

To oczywiste, że źle wykonana instalacja jest zła.

Rekuperację wymyślono po to by nie instalować centralnego, wiec i oczywistym jest, że najlepiej sprawdza się on w domach izolowanych, w których nie montuje się centralnego ogrzewania.

W podlodze jak sie da 30cm XPSa to U bedzie 0,08. Jak w suficie dam 70cm zwyklego granulatu to U bedzie poniezej 0,06. Jak na sciany da sie 50cm styro grafitowego to U=0,062 przy silce a przy BK ponizej 0,06. Dom trzeba ustawic na poludnie i dac dobre okna. Jezeli to pomoze nie dawac ogrzewania to bedzie dobrze ale to sie zobaczy przy liczeniu OZC i koszt tego nie bedzie wiekszy jak ocieplenie gorzej ale zrobienie ogrzewania.

A ja zapytam z innej beczki - ten dom, jak pisałeś, bedziesz budowal praktycznie z 100% z kredytu.

Dom nie jest maly, a rozwiazania, jakie chces stosowac drogie.

Jaką stopę zwrotu bedzie mialo te dodatkowe 20cm styropianu grafitowego (piszac dodatkowe, mam na mysli to, co ponad 30cm), te dodatkowe 10cm XPS, okna w ociepleniu, drogie drzwi, jeśli koszt zakupu będzie obciazony odsetkami dla banku ?

Oszczędzisz na rachunkach kilkaset zlotych w skali roku (porownujac do domu mocno energooszczednego), a ile wiecej rocznie będzie kasowal Cię bank ?

Edytowane przez fotohobby

Ładujesz 9k,PLN, żeby zyskać 350zł rocznie., co będzie zresztą od razu zjadał bank.

Jak sie doda do tego okna z kryptonem, te 10cm XPS, przeszklenia odpowiedniej wielkości, to ze 20k PLN się uzbiera.

A za to mialbyś pompę ciepła, ktora obniży Twoje rachunki bardziej, niż te "nadmiarowe" ilości izolacji, a jeszcze wodę Ci podgrzeje. Może nawet na jakiś klimakonwenter wystarczy, żeby się schłodzić.

Dla mnie to co robisz ekonomicznie nie ma sensu.

Ładujesz 9k,PLN, żeby zyskać 350zł rocznie., co będzie zresztą od razu zjadał bank.

Jak sie doda do tego okna z kryptonem, te 10cm XPS, przeszklenia odpowiedniej wielkości, to ze 20k PLN się uzbiera.

A za to mialbyś pompę ciepła, ktora obniży Twoje rachunki bardziej, niż te "nadmiarowe" ilości izolacji, a jeszcze wodę Ci podgrzeje. Może nawet na jakiś klimakonwenter wystarczy, żeby się schłodzić.

Dla mnie to co robisz ekonomicznie nie ma sensu.

Z tą dodatkową izolacją jest tak że to jest tylko taka myśl do zweryfikowania w trakcie liczenia OZC. Jak to pomoże nie instalowanie typowego ogrzewania to oszczędzi się właśnie na tym ogrzewaniu. Mam nadzieję że robiąc OZC da się przeprowadzić jakąś symulację przy najgorszej zimie jaka była czy przy dobrej izolacji jest potrzeba dodatkowego ogrzewania i jak nie będzie CO to jaka będzie temperatura w domu podczas normalnej pracy rekuperatora. Według mnie dom powinien naładować się ciepłem podczas dni ciepłych i dzięki grubej izolacji, odpowiedniej szczelności i ułożeniu względem słońca powinien wytrzymać bez ogrzewania całą zimę.

Okien z kryptonem w domu bym sobie i tak nie zainstalował bo są zbyt drogie. Rozmawiałem z jedną firmą która sprzedaje okna z drutexu i ponoć oni dużo okien 4-szybowych sprzedają na Niemcy bo u niech te okna są jeszcze droższe ale to mało istotne. Dla mnie jest to ciekawe że ponoć drutex robi okna 4-szybowe tylko z kryptonem i nie zmienią tego na argon aby okna były o wiele tańsze. Więc albo krypton albo okna 3-szybowe z argonem. Osobiście nie wiem co to robi im za różnicę czym wypełnią pakiety. Ale jeszcze trzeba rozmawiać z innymi producentami i może się gdzieś znajdzie takie okna w dobrej cenie.

Przy 10W/m2 nie można izolować domu! Przegrody myszą mieć powyżej 0.1W/m2 xK ( założenia z Darmstadt )
jak zwykle biegunowo odległe od prawdy ...

Darmstadt proponuje 0.15W/m2 xK i dopuszcza centralne ogrzewanie.
a Brzęczykowski robi to samo .. tylko ludziom oczy protexem mydli ..tym ultra ..

Musisz wziąć pod uwagę fakt, że zmniejszanie U wymaga nieproporcjonalnie więcej izolacji im niższe U chcemy osiągnąć. Nie warto po prostu schodzić poniżej tego 0,1. Pomysł Brzęczkowskiego z domem o kompletnej izolacji z U > 0,07 jest pomysłem chorym. Oszczędności z tego tytułu są mikre a nakłady bardzo duże. Tak to jest jak nieuk bierze się za wymyślanie od nowa tego co już dawno zostało wymyślone.
ma to sens do miejsca gdzie budynek się bilansuje na zero .. stąd trzeba przeliczyć ile cm potrzeba i jakiej izolacji ..

Mam tak przegrodę zrobioną że chce mieć 1m izolacji to mam .. w cenie tego co pod warszawą ekipa by zrobiła z 10cm i prostym marketowcem ..

stąd sobie dokładam izolacji ile chcę i jak chcę...

Nie ma takiej izolacji aby była taka tania i jeszcze dobra. Nawet ta kostka słomy o której nie raz wspominałeś nie ma zbyt dobrych parametrów a szkielet drewniany pod nią jest drogi. A sam kiedyś przyznałeś że ze słomy nie będziesz robić tylko dasz bale drewniane i na to chyba wełna ale tego nie pamiętam a wełna tania nie jest.

http://allegro.pl/rockwool-superock-welna-mineralna-100-mm-11-60-zl-i4889197974.html

pierwotny projekt zakładał wyburzenie tego co jest do cna .. i zrobienie konstrukcji pod

kostki słomy , ściana miała mieć 90cm grubości .. w dachu 1,3m słomy ..

ale nie mieszczę się ze ścianami przy obecnym domu ..

Edytowane przez מרכבה

http://allegro.pl/rockwool-superock-welna-mineralna-100-mm-11-60-zl-i4889197974.html

pierwotny projekt zakładał wyburzenie tego co jest do cna .. i zrobienie konstrukcji pod

kostki słomy , ściana miała mieć 90cm grubości .. w dachu 1,3m słomy ..

ale nie mieszczę się ze ścianami przy obecnym domu ..

Wełna dobra ale też ułożenie jej nie będzie tanie w tak grubej warstwie. Łatwiej jest dać styropian o metrowej grubości i przykleić do muru niż bawić się z wełną ale to ekstremalna wersja.

Wełna dobra ale też ułożenie jej nie będzie tanie w tak grubej warstwie. Łatwiej jest dać styropian o metrowej grubości i przykleić do muru niż bawić się z wełną ale to ekstremalna wersja.

Wiesz co kamil zamocuj do jakiegoś muru 1 m grubości styropianu a potem wypisuj to co piszesz. Chcieć to nie zawsze znaczy móc i potrafić .