Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja w domu pasywnym

Recommended Posts

Ale ja też jestem zdania że 1m to byłaby gruba przesada i podobnie jak merkava jestem zdania że 50cm szarego to jest maks akceptowalna ilość którą można przyjąć. Jej koszt w porównaniu do grubości 30cm to jest maks. 9k więc cenowo nie zabija tak bardzo. Jak taka grubość pozwoli na to aby nie robić w domu centralnego z podłogówką i pompą ciepła to myślę że warto to zrobić ale to dopiero pokaże OZC. W łazienkach można dać grzejniki elektryczne. Myślę że tu istotną rolę grają okna i od nich dużo zależy gdyż dla pasywności okna południowe nie mogą być małe a duże okna to przy pochmurnym zimnym dniu tylko większe straty ciepła ale wszystko zależy jak duże. Śmiem nawet przypuszczać że mimo to powinno to pozwolić na nie instalowanie w domu ogrzewania. Przy grubej izolacji domu ciepło zakumuluje się w ścianach a styropian nie pozwoli mu uciec więc nawet jak w nocy zdarzy się -20st to przez te parę godzin dom nawet tego nie poczuje a zamykając rolety na noc okna nie będę generować takich strat i dom może być samo grzejny. Zazwyczaj przy dużych nocnych mrozach są dni słoneczne więc przez okna wpadnie na tyle ciepła że dom się ogrzeje i zakumuluje ciepło na potem. W dniach w których nie ma słońca i jest pochmurno nie ma takich tęgich mrozów a przez mniejszą dT są mniejsze straty ciepła i zyskami bytowymi się je uzupełni bez problemu. Wystarczy dom jakby uszyć na miarę czyli nie za duży i nie za mały. Warto o tym rozmawiać i się wspólnie zastanawiać a nie tylko mówić czy to ma sens czy nie.

Kamil zapominasz o jednym aspekcie domu pasywnego.

Jest coś takiego jak:

- częstość występowania nadmiernej temperatury wykazywanej w % (dotyczy temp. powyżej 25 stopni).

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Im większa wartość docieplenia (powyżej optymalnej) tym większy % występowania nadmiernej temperatury.

Czyli nie jest wskazane także "za duże" docieplenie. :-)

Jeśli chcesz możemy Ci sprzedać 1 pakiet do projektowania (obliczania) - koszt 250 zł - będziesz mógł wtedy sam wszystko sobie liczyć.

Edytowane przez kerado28

To po piszesz o 1m ociepleniu ?

PS.nie licz na duże zyski słoneczne w ziemie, popatrz ile masz w Polsce mroźnych dni ze słońcem . A przy aktualnych wiatrach ma znaczenie jak stabilnie zamontujesz ocieplenie - no chyba że robisz parterówkę ocieplaną od środka.

Jakbyś uważnie czytał co piszę to byś wiedział że pisałem merkavie że skoro on chce dać 90cm wełny to będzie to trudne do zrobienia i łatwiej byłoby przykleić styropian o metrowej grubości na kleju a nie że ja chciałbym dać tyle ocieplenia. Według mnie 50cm grafitowego styropianu to jest dobra opcja i można jechać ludziom po psychice:D Klejem jak się sklei to ani wiatr tego nie ruszy. Przy dobrym kleju to kołkowanie jest zbędne a przy grubym ociepleniu to grafitowy jest mocniejszy od białego więc powinien wytrzymać.

Im większa wartość docieplenia (powyżej optymalnej) tym większy % występowania nadmiernej temperatury.

Czyli nie jest wskazane także "za duże" docieplenie. :-)

Jeśli chcesz możemy Ci sprzedać 1 pakiet do projektowania (obliczania) - koszt 250 zł - będziesz mógł wtedy sam wszystko sobie liczyć.

O co chodzi z tą nadmierną temperaturą? Ja raczej słyszałem że im więcej tym lepiej i na pewno nie zaszkodzi. Trzeba zwrócić uwagę na to ze styropian się nie starzeje, nawet za 50lat nie straci swoich parametrów pod warunkiem że będzie dobrze zabezpieczony od UV bo to mu chyba nie wskazane. Więc w ciągu tych 50lat można kupić ze 3 pompy do grzania a koszt jednej to tyle co te dodatkowe 20cm styropianu. Tu jedynie okna są słabym elementem domu i one tracą trochę swoje parametry ale to nie jest duże pogorszenie.

Co to masz ten pakiet do obliczeń?

U ściany masz na poziomie 0,059 W/(m2K) - przy grubości 50 cm grafitu 0,031 [W/(mK)] grubość ściany 77,5 cm

U ściany masz na poziomie 0,073 W/(m2K) - przy grubości 40 cm grafitu 0,031 [W/(mK)]

U ściany masz na poziomie 0,096 W/(m2K) - przy grubości 30 cm grafitu 0,031 [W/(mK)]

Przy 50cm grafitu, silce gr.18cm i tynków po 1cm łączna grubość ściany wychodzi 70cm a nie 77,5cm ale to szczegół.

Przy moim projekcie poza oknami południowymi nie ma dużo pozostałych okien a północnych będzie tylko 3m2 plus drzwi wejściowe od północy. południowych okien będzie 29m2 a wschodnio-zachodnich jakieś 8m2 więc bilans powinien być dobry i prawie idealny. W płycie 30cm ocieplenia da U=0,08 a w suficie pod strychem nieogrzewanym łącznie 70cm izolacji o lambdzie 0,040 i da to U=0,06. Jak to nie pomoże aby nie instalować ogrzewania to nie wiem co może w tym pomóc bo lepiej się już nie da wymyślić.

A co masz konkretnie na myśli?

Fajnie byłoby sprawdzić w programie zapotrzebowanie na ciepło i obciążenie cieplne ale też sobie tak myślę że na to ma wpływ wiele różnych czynników i raczej zbyt szybko to by się nie zrobiło. Któregoś dnia zainwestuję i sprawię sobie taki program a tym bardziej że majątku nie kosztuje ale nie teraz. Nie jest mi to potrzebne na już a mam pilniejsze wydatki. Jakbym był architektem to pewnie bym miał taki program ale nie jestem.

U stropu masz na poziomie 0,057 W/(m2K)

U płyty ok. 0,098 W/(m2K) - przy grubości 30 cm grafitu 0,032 [W/(mK)]

Z tego co asolt pisał to ponoć do współczynnika liczy się też warstwa piachu którą się wymienia w gruncie i dając do obliczeń warstwę 30cm U wychodzi 0,08. Barth tak miał liczone.

Fajnie byłoby sprawdzić w programie zapotrzebowanie na ciepło i obciążenie cieplne ale też sobie tak myślę że na to ma wpływ wiele różnych czynników i raczej zbyt szybko to by się nie zrobiło. Któregoś dnia zainwestuję i sprawię sobie taki program a tym bardziej że majątku nie kosztuje ale nie teraz. Nie jest mi to potrzebne na już a mam pilniejsze wydatki. Jakbym był architektem to pewnie bym miał taki program ale nie jestem.

za darmo możesz ściągnąć wersję basic, problem to raczej wklepanie (prawidłowe) wszystkich danych