Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja w domu pasywnym

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poczytasz i sobie poradzisz.

Miałem na myśli w audytorze OZC spróbować z pomocą forumowiczów to zrobić nawet jakby to miało tydzień czasu zająć. Będę robić zdjęcia po kolei, krok po kroku i spróbować to wypełnić. Może się to komuś przyda. Ale mimo wszystko, nawet jakbym to wszystko dobrze zrobił to i tak będę chciał aby asolt mi to sprawdził na spokojnie i jeszcze jeden weryfikator, może Ty w tym programie PHPP aby mieć pewność ale najpierw samemu muszę spróbować.

Proszę bardzo

Jak na parterówkę to myślę że świetny projekt ale czy da radę z niego zrobić zero-energetyczny??? To szczerze mówiąc wątpię aby dla parterówki było to możliwe. Nawet jak na dom pasywny, typowo pasywny to też raczej wątpię. Aby zejść z obciążeniem poniżej 10W/m2 to AV poniżej 0,7 musi być a parterowe domy to w okolicach 1 mają.

Mam rzut boczny domu bok.samogrzejny.1.jpg myślę że teraz mogę pomału zacząć wrzucać dane do audytora OZC. Drodzy forumowicze, jak ktoś ma o tym pojęcie i może pomóc to będę wdzięczny. Będę tu wrzucać fotki po kolei wypełnione i jak gdzieś zrobię błąd to proszę o poprawienie mnie abym to zrobił dobrze. Jak czegoś nie będę wiedział lub miał wątpliwość to też będę to opisywać i proszę o pomoc w uzupełnieniu tego. Może komuś się to przyda do swoich symulacji. Z góry każdemu dziękuję za pomoc. Za chwilkę z tym ruszam...

bok.samogrzejny.1.jpg

Więc do dzieła.

Jakiś czas temu pobrałem sobie wersję OZC 6.1 Pro demonstracyjną i ogólnie w tej wersji to można graficznie zrobić domek. Jeżeli ktoś wie że nie da się w tym zrobić obliczeń czy coś takiego to proszę o taką informację. Jak kiedyś próbowałem to zrobiło obliczenia ale z maś błędów bo uzupełniałem po łebka aby zobaczyć jakie błędy pokaże więc niby coś to robi.

mamy więc okienko które się otwiera po uruchomieniu programu ogólne.jpg i go uzupełniam ogólne1.jpg

Następnie mamy zakładkę dane podstawowe dane podstawowe.jpg i mam pierwszy przystanek 1.jpg

1) Co mam wpisać w rzędna terenu?

2) Rzędna wody gruntowej to jest głębokość na której normalnie woda gruntowa występuje? Nie znam jej dokładnie ale mamy w domu studnię i ona jest z gruntówki i lustro wody ma na głębokości ok.3m wiec może taka to jest wartość?

3) W Ag mam wpisać pole powierzchni ogrzewanej części domu razem z ściankami wewnętrznymi czyli 10,67*7,84=83,65m2?

4) W Pg mam wtedy wpisać obwód po wewnętrznej stronie ścian z Ag? czyli (10,67+7,84)*2=37,02m?

proszę o podpowiedź

Jeszcze muszę uzupełnić dane o ogrzewaniu, jakie mam wybrać ogrzewanie bo wstępnie planuję nie robić typowego ogrzewania wiec najwyżej jakieś grzejniki elektryczne w pokojach a w łazience albo kable albo grzejniki więc które z proponowanych przez program wybrać? [ATTACH=CONFIG]298502[/ATTACH]

Pomóżcie co tu wybrać.

Jeżeli chodzi o rzędne to chyba już to zrozumiałem. bok.samogrzejny.1.jpg ze względu na to że nie będę miał piwnicy to podłoga domu będzie 0,00 a teren wokół będzie -0,55 względem podłogi domu więc chyba to trzeba wpisać, więc też względem podłogi to rzędna wody gruntowej będzie niżej więc chyba tak to będzie dane pods.1.jpg jako ogrzewanie wybrałem na razie brak a później najwyżej to zmienię w zależności co mi doradzicie.

Następna zakładka to kondygnacje kondygnacje.jpg wizę że domyślnie coś ustawiło ale zmieniłem na razie tylko wysokość pomieszczeń z 2,7m na 2,6m ale wysokość kondygnacji zostawiłem na 3m bo tyle mi wychodzi a co z pozostałymi polami które domyślnie się ustawiły? Mają one teraz jakieś znaczenie czy można tak zostawić i pominąć bo przykładowo w czasie projektowania i tak zrobi się swoje?

Na dziś kończę i liczę ze pomożecie mi przez to przejść i rozwiać moje wątpliwości.