Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja w domu pasywnym

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moze komus sie to przyda oprocz mnie. Moze i jest instrukcja ale nie znalazlem a mimo to z pomoca forumowiczow mozna to zrobic dokladniej tylko na razie jakos chetnych do pomocy malo

Ci, którzy się na tym znają są zawodowcami i im nie na ręke, taka "edukacja", co zresztą zrozumiałe.

Reszta ma pojęcie średnie.

Ty musisz mieć mnóstwo wolnego czasu,,ze ci się chce tracić go na cos, co i tak zlecisz profesjomajiscie

Ci, którzy się na tym znają są zawodowcami i im nie na ręke, taka "edukacja", co zresztą zrozumiałe.

Reszta ma pojęcie średnie.

Ty musisz mieć mnóstwo wolnego czasu,,ze ci się chce tracić go na cos, co i tak zlecisz profesjomajiscie

Przyjdę po pracy do domu i praktycznie mam czas. Temu też sam chcę budować bo mam na to na razie czas. Córka chodzi to zerówki i do szkoły od września więc nie ma na teraz zbyt dużo zadań i jak przyjdzie po przedszkolu to się bawi w swoim pokoju a od 19 wieczorynki ogląda i mam czas. W domu jest teściowa więc zawsze zrobi jakiś obiadek czy pomyje po tym w tygodniu. Więc mogę się spokojnie zastanowić na domem.

Jeżeli już drążysz tak temat to załóż nowy temat i poproś moderację o przeniesienie dotychczasowych postów bo zakopie się Twoje posty masa innych informacji i cały sens Twoich wypocin zginie w czeluściach Internetu :D

Mimo wszystko gratulacje za chęci

pozdrawiam

Może masz rację z osobnym tematem. Spróbuję gdzieś go umieścić.

Zrobiłem nowy wątek na te obliczenia więc tam można pisać w sprawie uzupełnienia OZC http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233951-Audytor-OZC-6-1-Pro-uzupe%C5%82nienie-i-projektowanie

a tu go nie będę już kontynuował. Powiedzcie jak się robi aby jakiś temat dać w stopce?

• 2 weeks później...
Dawno już tu nie zaglądałem. Mam do was pytanie o ggwc. Z tego co wiem to glikolowy GWC można zrobić z niebieskiej rury do wody chyba o średnicy wew.32mm a zew.40mm. Dobrze myślę? Ponoć też montuje się go na głębokości 1,5m-2m wiec tu mam pytanie czy można go zrobić pod domem czyli w moim przypadku pod płytą fundamentową? Na takiej głębokości powinna być stała temperatura niezależnie czy jest dom czy wolna przestrzeń. Jeszcze bardziej mnie interesuje w tym przypadku to czy jak wykopie dziurę na te 2m i ułożę te rurki to czy mogę to zasypać tą wykopaną ziemia czyli pewnie to będzie glina. Jeżeli tak to czy mogę to normalnie zagęszczarką zagęszczać co pół metra do uzyskanej głębokości pól metra bo na to pójdzie piach lub pospółka. Byłoby to mniej więcej tak jak na rysunku przekrój grunt.jpg co o tym myślicie?

widziałem tu na forum kilka przykładów ggwc pod budynkiem i nikt nie narzekał i to nie pod płytą więc rozwiązanie stosowane.

Rurki do zakopania to wg potrzeby średnica 25, 32 lub 40mm, zależne ile energii potrzebujesz, im dłuższy przewód tym opory przepływu rosną = większej mocy pompa obiegowa, im większa średnica tym opory maleją = większa ilość glokolu.

Co do zagęszczenia gliny niech się fachowcy od płyty wypowiedzą ale to chyba raczej nie praktykowana opcja, btw 2 m zakopania rurek to stanowczo za głęboko tym bardziej że cały zestaw będzie przykryty wielką ilościa styro.

nie bierz moim rad do serca; jetem czystym teoretykiem ;)

widziałem tu na forum kilka przykładów ggwc pod budynkiem i nikt nie narzekał i to nie pod płytą więc rozwiązanie stosowane.

Rurki do zakopania to wg potrzeby średnica 25, 32 lub 40mm, zależne ile energii potrzebujesz, im dłuższy przewód tym opory przepływu rosną = większej mocy pompa obiegowa, im większa średnica tym opory maleją = większa ilość glokolu.

Co do zagęszczenia gliny niech się fachowcy od płyty wypowiedzą ale to chyba raczej nie praktykowana opcja, btw 2 m zakopania rurek to stanowczo za głęboko tym bardziej że cały zestaw będzie przykryty wielką ilościa styro.

nie bierz moim rad do serca; jetem czystym teoretykiem ;)

Jakaś rada zawsze jest pomocna. Jak nie 2m to na jakiej głębokości najlepiej jest dać ggwc pod domem? Jeżeli zagęszczanie gliny jest przesadą to czy można dół zasypać gliną bez ubijania i na to piach i jego zagęścić? Tu mam obawę o siadanie gruntu po czasie. Mimo płyty to jak coś siądzie to będzie nie za dobrze.

Z ggwc pod domem jest jeden problem - praktycznie nienaprawialne ;) ( chociaż ryzyko awarii może nie jest zbyt duże ).

Nawet jak się zrobi obok domu to trzeba zrobić podejście do domu i to najlepiej pod domem aby nie robić mostka przebijając się przez ścianę wiec i tak byłby problem. Nie wiem co w ziemi mogłoby się stać z rurkami ale na pewno taniochy tam zakopać nie można.

ja bym gliną wykopu nie zasypywał, zresztą wątpię że projektant lub kierownik budowy się na to zgodzi.

Ale ggwc najlepiej się spisuje w terenie wilgotnym gliniastym więc jak się rurki zasypie piachem to co to da? Nie rozumiem tego. Zasypując piachem koszty rosną dość mocno i może nie mieć to sensu. To czym to zasypać?

Jaki jest powód,że chcesz pod domem?

Bo moim zdaniem to jedyne sensowne miejsce. I tak trzeba robić podejście pod domem do pomieszczenia gospodarczego więc po co robić dwa dołki pod dom i pod ggwc jak można to zrobić za jednym machem razem razem z domem. No chyba że jak zrobi się obok to będę mógł to zasypać tą samą ziemią którą się wykopie to wtedy to będzie bardziej opłacalne niż pod domem wymienić grunt na 2m głębokości.

Ale ggwc najlepiej się spisuje w terenie wilgotnym gliniastym więc jak się rurki zasypie piachem to co to da? Nie rozumiem tego. Zasypując piachem koszty rosną dość mocno i może nie mieć to sensu. To czym to zasypać?

nie wiem, pewnie piachem i nie tak głęboko. glina się nie zagęści prawidłowo, jak ją wykopiesz i wrzucisz do wykopu, to straci nośność i wtedy klops. często fundamenty ludzie z oszczędności zasypują gliną, a potem siada podłoga na gruncie

,,Bo moim zdaniem to jedyne sensowne miejsce."

,,No chyba że jak zrobi się obok to będę mógł to zasypać tą samą ziemią którą się wykopie to wtedy to będzie bardziej opłacalne niż pod domem wymienić grunt na 2m głębokości."

A czym niby chcesz zasypać jak nie ziemią z wykopu?

Jak chcesz skutecznie i tanio zagęścić grunt na tej głębokości pod domem?

Nie wolno gliny wrzucić pod fundament, żadne zagęszczenie tego nie zagęści do stanu pierwotnego. A już na pewno kopanie rowów pod fundamentem na GGWC i zasypanie tego gliną to czysty kretynizm.

Włosy na głowie się jeżą jak słyszę takie pomysły. Szkoda, że u nas kierownicy budowy zwykle pojawiają się 1-2x na budowie, a niedouczeni inwestorzy popełniają takie zasadnicze błędy, a potem jeszcze zwalają winę na murarzy że chata za 500 koła pęka tu i tam....

Nie wolno gliny wrzucić pod fundament, żadne zagęszczenie tego nie zagęści do stanu pierwotnego. A już na pewno kopanie rowów pod fundamentem na GGWC i zasypanie tego gliną to czysty kretynizm.

Włosy na głowie się jeżą jak słyszę takie pomysły. Szkoda, że u nas kierownicy budowy zwykle pojawiają się 1-2x na budowie, a niedouczeni inwestorzy popełniają takie zasadnicze błędy, a potem jeszcze zwalają winę na murarzy że chata za 500 koła pęka tu i tam....

Kretynizm. Delikatny jesteś:D

Kolega testuje chyba wytrzymałość psychiczną forumowiczów poprzez pomysły autorskie.

Macie rację z tym wszystkim że nie ma to sensu. Skoro wykopie się dołek a potem go zasypie tą samą ziemia to nie jest to takie najgorsze. Do GGWC użyje rury chyba fi 40 http://allegro.pl/rura-40-pe-do-wody-5mb-rury-pe100-sdr17-pn10-ab-be-i4960663876.html może taka być? Ciśnienie 16bar nie będzie za małe do tego układu?

Kretynizm. Delikatny jesteś:D

Kolega testuje chyba wytrzymałość psychiczną forumowiczów poprzez pomysły autorskie.

Pytam bo nie wiem i wole się dowiedzieć. Dla mądrzejszych to wydaje się głupie a dla mnie to powód do główkowania. Ale skoro mówicie że gliny się nie zagęści odpowiednio to w taki sposób tego nie zrobię i tyle.