Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja w domu pasywnym

Recommended Posts

Ostatnio zmniejszyłem sobie projekt domu i teraz tak będzie wyglądać parter.rzut.jpgpiętro.pasywniak.jpg

w porównaniu do poprzedniego projektu to najważniejsza zmiana to to że na piętrze będzie jedna łazienka w której będzie też pralka oraz będą 4 pokoje. Więc jak w tym projekcie może być dobrana wentylacja? Czy ilość nawiewanego powietrza musi być taka sama jak wywiewanego? Czy musi to być dobierane równa na poziom czyli przykładowo jak musi być dmuchane 300m3/h to na parterze 150m3/h oraz na piętrze 150m3/h? No chyba że moze być przykładowo 200m3/h na parterze a 100m3/h na piętrze?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A dlaczego niby nadmuch ma być wiekszy o 100m3 od wyciągu ?

Nie wiem. Temu się pytam jak to rozwiązać aby było dobrze. Nawet jak będę musiał zrobić 300m3 nadmuchu aby było tak samo jak z wyciągiem to nie wiem jak to zrobić aby było dobrze. W pomieszczeniu gospodarczym nadmuch 25m3/h powinien wystarczyć więc zostaje 275m3. Jedna rura fi63 to 25m3 powietrza więc 11 rur a 7 punktów z nadmuchem i jest trochę dziwnie. No chyba że w salonie zrobię zamiast 150m3 to 100m3 a w pokojach na piętrze nr1 i nr3 dam zamiast 50m3 to 25m3 i wtedy łącznie będzie 300m3/h bo nie da się zwiększyć wyciągu przy kuchni i dwóch łazienkach.

No, piszesz przecież!

MUSISZ wymieniać tyle, ile potrzebuje dziewięcioosobowa rodzinka, co się często kapie, pierze i dużo gotuje!

No to znaczy - taka właśnie masz!

Mam uwierzyć, że sobie zamierzasz zniszczyć chałupę ostrym przesuszaniem?

Adam M.

No, piszesz przecież!

MUSISZ wymieniać tyle, ile potrzebuje dziewięcioosobowa rodzinka, co się często kapie, pierze i dużo gotuje!

No to znaczy - taka właśnie masz!

Mam uwierzyć, że sobie zamierzasz zniszczyć chałupę ostrym przesuszaniem?

Adam M.

Nie pisalem ze mam rodzine 9 osobowa

Ale projekt masz na tyle osób ;-)

W projekcie mam na pietrze 4pokoje więc teoretycznie jeden pokój dla rodziców, drugi dla córki, trzeci dla syna który jest w drodze a czwarty może być na gabinet lub jako pokój dla gościa lub dla może kolejnego dziecka w przyszłości więc gdzie ta dziewiątka domowników? No chyba że tak to liczycie przez to że pisałem o tym że do wymiany byłoby 300m3 a to dzieląc przez 30m3 i z małym zapasem wychodzi na 9 mieszkańców. Ale ja już wiem że 30m3/h/osobę powinno się wymieniać powietrza w domu aby było komfortowo i temu nie zaprzeczam ale trzeba chyba mieć zaprojektowaną wentylację pod wymianę całego powietrza kubatury domu lub chociaż przez prawię całą, choćby na wypadek szybkiego przewietrzania lub jak przyjdą goście i będzie w domu więcej ludzi. Ale do wyciągu nie będę miał dużo pomieszczeń więc zbyt dużo tez nie da rady usunąć więc tez zbyt dużo nie mogę chyba dmuchać bo nie można więcej dmuchać niż to co się wyciągnie.

Wywiew w łazienkach i kuchni. Jak Pan da wywiew w spiżarni to zgnije, jak w wiatrołapie to mniej "pójdzie" przez łazienki i nie zbilansuje Pan wentylacji.

kuchnia10m2 i łazienki łącznie też 10m2, łącznie 20m2 i ile z tego niby można jakby wyciągnąć? To co zrobić w spiżarce? A w wiatrołapie jak będą kurtki i buty to nie może być chociaż małego wyciągu? Ma to się kisić wszystko przez wilgoć z ubrań? To co tam dać?

kuchnia10m2 i łazienki łącznie też 10m2, łącznie 20m2 i ile z tego niby można jakby wyciągnąć?
Dokładnie tyle ile się nawiewa, ani mniej, ani więcej.
To co zrobić w spiżarce?
Wentylacja jest dla ludzi. W spiżarce nic lub nawiew. Wywiew ciepłego i wilgotnego powietrza przez chłodniejszą spiżarnię spowoduje gnicie produktów.
A w wiatrołapie jak będą kurtki i buty to nie może być chociaż małego wyciągu?
Wentylacja jest dla ludzi! Jeśli chodzi o suszenie, to suszy powietrze nawiewane !!
Ma to się kisić wszystko przez wilgoć z ubrań?
Kisi się Panu do tej pory?
To co tam dać?
Może lepiej "Po co?"

Każdy wywiew poza łazienką oddala Pana od komfortu.

Dokładnie tyle ile się nawiewa, ani mniej, ani więcej. Wentylacja jest dla ludzi. W spiżarce nic lub nawiew. Wywiew ciepłego i wilgotnego powietrza przez chłodniejszą spiżarnię spowoduje gnicie produktów. Wentylacja jest dla ludzi! Jeśli chodzi o suszenie, to suszy powietrze nawiewane !! Kisi się Panu do tej pory? Może lepiej "Po co?"

Każdy wywiew poza łazienką oddala Pana od komfortu.

To jak dobrać przewody do odpowiedniej wentylacji aby było dobrze? Na pewno trzeba chyba mieć możliwość do maksymalnej wymiany powietrza czyli mając 140m2x2,6m=364m3/h. Mając kuchnię i dwie łazienki to mogę dać przypuśćmy w kuchni wyciąg gdzie łącznie będzie 150m3 więc wychodzi mi że musi być 6 rur fi 63, w łazience na piętrze tyle samo a w małej na parterze 75m3 czyli 3 rury fi63? Bo jedna rura to 25m3/h. Może tak być zrobione?

Bo jedna rura to 25m3/h
Nie ma czegoś takiego! Chyba, że w ogóle jest jedna rura.

Przy rozdzielaczu, nie podaje się strumienia na poszczególnych kanałach ( choć robi to sporo ludzi, ale widać sporo się nie zna) tylko strumień nawiewu.

Np. leci 130m3/h na 6 anemostatów, zatka Pan jeden, poleci dalej 130m3/h .

Jest coś takiego jak OPTYMALNA PRĘDKOŚĆ POWIETRZA W KANALE . To przedział prędkości gdzie mamy najcichsze przepływy o najmniejszych oporach. Wynosi on od 2 do 5 m/sek. Czyli przy kanałach 63mm wewnątrz - to od 20 do ponad 50m/h. Zaś ile na którym... to się będzie non stop zmieniało.

140m2x2,6m=364m3/h.
To do niczego nie jest potrzebne. Tyle samo Pana rodzina "produkuje" H2O i CO2 w mieszkanku 30m2 /2.4m jak i w rezydencji 1000m2/4m . Tak więc i strumień wentylacji będzie podobny.

Mając kuchnię i dwie łazienki
Najczęściej montowaną w takim domu są skrzynki rozdzielcze 160mm/8x75mm

Jedna na wywiewie z odejściami do redukcji kątowych 3x75mm/125 do łazienek i 2x75/125 do kuchni.

Nawiew to najczęściej redukcje kątowe 1x75 /100mm

Obrazowo to taki układ:

WP_20141124_10_42_10_Pro.jpg