Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja w domu pasywnym

Recommended Posts

Temp powietrza 50stC - kurz się nie pali, ale czy próbowałeś takim powietrzem oddychać?

Nie próbowałem ale też nie będzie się takim oddychać bo tak będzie w przypadku maksymalnego obciążenia gdy na zewnątrz będzie -20st ale jak będzie 0st to moc będzie mniejsza a więc i temperatura powietrza będzie mogła być mniejsza lub jakby rzadziej dmuchana o takiej temperaturze. Takie ciepłe powietrze będzie mieszać się z powietrzem w domu i się to wszystko wyrówna. Ale jedno jest pewne, że coś musi być. Jak komuś to nie będzie pasować to może pójść w grzejniki elektryczne lub kable. Można zrobić tak że się spróbuje z ogrzewaniem za pomocą wentylacji a jak to nie zda egzaminu to można powiesić sobie jakiś mały grzejnik który załatwi sprawę i po problemie. Na pewno głupotą jest robienie CO w takim domu z kominkiem i jeszcze jakimś innym systemem grzewczy lub dwoma w razie czego jakby... Powiedziane jest że awaryjnie to za pomocą wentylacji można dogrzać i nic innego nie trzeba.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To pomysł kompletnego głupka te 10W/m2 i ogrzewanie wentylacją.

Co do mocy, zużycia i wykonania zadania. Podam Panu przykład:

Ma Pan podnieść temperaturę 1 litra wody w czajniku z 20 do 100st.C

- ma Pan czajnik 2kW - zagotuje wodę w 5 minut zużywając 0.2kWh

- ma Pan czajnik 0.5kW-zagotuje Panu wodę w 40 min zużywając 033kWh

-ma Pan czasnik 0.2kW-nie zagotuje Pan wody. zużycie... chodzi non stop.

Którą wersję Pan woli. Pierwsza poza oszczędnością daje największy komfort.

To nie jest pomysł głupka tylko sprawdzona metoda. Jeżeli dom ma bardzo małe straty że do ogrzania przy ujemnej temperaturze wystarczy 10W/m2 to wystarczy podgrzać powietrze w wentylacji i to da odpowiednią temperaturę. Nie bez powodu też mówi się ze dom pasywny jest jakby szyty na miarę rodziny. Właśnie po to aby to było możliwe. jak sobie Pan zrobi domek 300m2 dla dwóch ludzi to będzie sprawą oczywistą że tego warunku nie da się spełnić. Nie jest tez prawdą ze każdy dom może być pasywny a już na pewno nie w każdym uda się spełnić warunku obciążenia. Zapotrzebowanie jest łatwiej osiągnąć niż obciążenie i wychodzi na to że Pan zajmuje się domami aby mało zużywały a to jest co innego niż dom pasywny. To że dom pasywny ma mieć zapotrzebowanie do 15kWh/m2 to nie znaczy ze tyle zużyje a o pasywności świadczy zapotrzebowanie a nie zużycie. Ale to nie znaczy że że jak zapotrzebowanie jest 15kWh/m2 to zużycie będzie większe bo może być mniejsze w zależności od zimy i sposobu użytkowania. wystarczy że rodzinka będzie lubić sobie otwierać często okna w domu nawet jak nie trzeba to już z zużyciem się nie wyrobi. Ale i tak nadal to będzie dom pasywny. Według mnie też ma Pan strasznie głupią miarę na dom pod względem zużycia a nie zapotrzebowania. jest to zupełne nieporozumienie. Bo zrobi sobie Pan domek i w normalnych warunkach i normalnym użytkowaniu będzie zużycie do 20kWh/m2 ale przyjdzie jakiś rok w którym zdarzy się że zużyje się więcej bo to i tamto i tak wyszło i co wtedy? Powie Pan że ktoś ma durszlaka mimo że rok wcześniej mieścił się w widełkach? Tylko niech Pan nie pisze bezsensownie że nie ma szans aby się tak stało.

A przykład z wodą jest nie na miejscu i zupełnie głupi i nieprawidłowym przykładem w kontekście domów.

• 1 month później...
Na targach rozmawiałem z firmą pro-vent i jednym z ich instalatorów i byli zdziwieni że wyciągi robi się tylko w łazienkach i kuchni a że w garderobie nie może być. Oczy zrobili WIELKIE. Gościu mówił że można robić w garderobie i nawet w przedpokoju wyciąg i nie ma z tym problemu a nawet że tak trzeba zrobić aby zbilansować wentylację typu że jak się zrobi 300m3 nawiewu to tyle trzeba zrobić wywiewu i temu tak to się robi. Można zgłupieć słuchając wiele opinii. Jedynie to gościu potwierdził że w spiżarce lepiej nie robić wentylacji ale tylko w tym pomieszczeniu. A skoro poważna firma mówi że tak się robi tzn że tak może być.

Gościu mówił że można robić w garderobie i nawet w przedpokoju wyciąg i nie ma z tym problemu a nawet że tak trzeba zrobić aby zbilansować wentylację typu że jak się zrobi 300m3 nawiewu to tyle trzeba zrobić wywiewu i temu tak to się robi.

300 m3/h to 10 osób.

Dla 10 osób w domu robi się 2 łazienki + osobna toaleta.

Nie widzę tu rozbieżności.

Na targach rozmawiałem z firmą pro-vent i jednym z ich instalatorów i byli zdziwieni że wyciągi robi się tylko w łazienkach i kuchni a że w garderobie nie może być. Oczy zrobili WIELKIE. Gościu mówił że można robić w garderobie i nawet w przedpokoju wyciąg i nie ma z tym problemu a nawet że tak trzeba zrobić aby zbilansować wentylację typu że jak się zrobi 300m3 nawiewu to tyle trzeba zrobić wywiewu i temu tak to się robi. Można zgłupieć słuchając wiele opinii. Jedynie to gościu potwierdził że w spiżarce lepiej nie robić wentylacji ale tylko w tym pomieszczeniu. A skoro poważna firma mówi że tak się robi tzn że tak może być.

A czy ktoś kto wpadł na pomysł puszczania ogrzanego powietrza na wymiennik rekuperator-mistral-duo-600_big.jpg może się znać na temacie?

Wymienniki dokłada się równolegle nie szeregowo RS 160.jpg

A czy ktoś kto wpadł na pomysł puszczania ogrzanego powietrza na wymiennik [ATTACH=CONFIG]314726[/ATTACH] może się znać na temacie?

Wymienniki dokłada się równolegle nie szeregowo [ATTACH=CONFIG]314727[/ATTACH]

A co ma rekuperator z tym co pisałem? Skoro zrobili taki tzn że jest dobry.

Na temat gustów, nie będę się wypowiadał.

Natomiast co do sprawności, to producent podaje dokładną nazwę wymiennika (tu akurat RS 160 RecAir) Można Sobie wejść i sprawdzić.

Mnie chodziło tylko o podstawową wiedzę o wymiennikach powietrze powietrze. Takie wymienniki "rozbudowywuje" się równolegle, zwiększa to powierzchnię wymiany zmniejszając opory.

Dokładanie wymiennika w szereg, powoduje znaczy wzrost oporów i spadek sprawności, jednego wymiennika, bo powietrze przed nim jest ogrzane.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Na temat gustów, nie będę się wypowiadał.

Natomiast co do sprawności, to producent podaje dokładną nazwę wymiennika (tu akurat RS 160 RecAir) Można Sobie wejść i sprawdzić.

Mnie chodziło tylko o podstawową wiedzę o wymiennikach powietrze powietrze. Takie wymienniki "rozbudowywuje" się równolegle, zwiększa to powierzchnię wymiany zmniejszając opory.

Dokładanie wymiennika w szereg, powoduje znaczy wzrost oporów i spadek sprawności, jednego wymiennika, bo powietrze przed nim jest ogrzane.

Skoro jest ogrzane to chyba dla niego znacznie lepiej. Jeżeli jeden wymiennik podgrzeje powietrze do przykładowo 140st to drugi może je ogrzać do 20st lub 21st więc powietrze wychodzące z reku będzie miało wyższą temperaturę i co w tym złego? Ja widzę duży plus no chyba że takie coś jakby rozbije strumień powietrza i spowoduje że pierwszy wymiennik nie podgrzeje tak powietrza i da to podobny efekt jak jeden wymiennik ale lepszy.

Ale nie o tym pisałem tylko o wyciągu w garderobie czy wiatrołapie w której jest szafa na ubrania czy też w przedpokoju. Pan z pro-ventu twierdził że w tych pomieszczeniach można dać wyciągi i tyle a Pan pisał że tylko w kuchni mogą być i łazienkach.

Powietrza wyciąga się dokładnie tyle ile nawiewa. Nawiew jest dość ściśle określony naszym komfortem i zdrowiem. Za słaby nawiew - źle za silny nawiew źle.

Taka górna granica komfortowego nawiewy ( nie tylko w przepisach, ale i na podstawie od lat użytkujących wentylację mechaniczną, nie przekracza 30m3/h.

Jeżeli teraz porobi ktoś wywiewy gdzie indziej niż w łazienka i mały w kuchni to nie zbilansuje Pan wentylacji. Będzie Pan miał wybór - dyskomfort w pokojach, lub grzyb w łazience

Jak Pan widzi, Pan z... nie zna się na wentylacji domowej. Nie wie, że tyle co wywieje, tyle będzie musiał nawiać!

Poza zdrowiem i komfortem jakie są wady wywiewu przez pomieszczenia czyste i często chłodniejsze: rzeczy w garderobie łapią zach, powietrze ciepłe i wilgotne źle suszy ubrania w wiatrołapie.

A najważniejsze w wentylacji WENTYLACJA JEST DLA LUDZI.

Powietrza wyciąga się dokładnie tyle ile nawiewa. Nawiew jest dość ściśle określony naszym komfortem i zdrowiem. Za słaby nawiew - źle za silny nawiew źle.

Taka górna granica komfortowego nawiewy ( nie tylko w przepisach, ale i na podstawie od lat użytkujących wentylację mechaniczną, nie przekracza 30m3/h.

Jeżeli teraz porobi ktoś wywiewy gdzie indziej niż w łazienka i mały w kuchni to nie zbilansuje Pan wentylacji. Będzie Pan miał wybór - dyskomfort w pokojach, lub grzyb w łazience

Jak Pan widzi, Pan z... nie zna się na wentylacji domowej. Nie wie, że tyle co wywieje, tyle będzie musiał nawiać!

Poza zdrowiem i komfortem jakie są wady wywiewu przez pomieszczenia czyste i często chłodniejsze: rzeczy w garderobie łapią zach, powietrze ciepłe i wilgotne źle suszy ubrania w wiatrołapie.

A najważniejsze w wentylacji WENTYLACJA JEST DLA LUDZI.

Oczywiście że wyciąga się tyle ile nawiewa bo jakże inaczej? Tylko że jak ma się domek to nie projektuje się wentylacji na 120m3 tylko na kubaturę aby móc wymienić całe powietrze jak będzie taka potrzeba a na co dzień ustawić tak aby wymienić tyle co trzeba. Więc jak ma Pan dać centralę 300m3/h to jak Pan zbilansuje wentylację dając wyciągi tylko w kuchni i łazience? NIE DA SIĘ i temu też trzeba wyciąg dać w wiatrołapie czy garderobie czyli w brudnych pomieszczeniach. Niech Pan nie zrobi wentylacji w garderobie i wejdzie Pan tam po tygodniu. Ciekawe jak długo wytrzyma Pan tam bez oddychania? Jak nie będzie wyciąg to będzie czuć jakiś smród.

Tylko że jak ma się domek to nie projektuje się wentylacji na 120m3 tylko na kubaturę
Szanowny Panie, ja tylko doradzam, wyjaśniam. Piszę dlaczego nie robi się wentylacji kubatury tylko ludzi. Może Pan skorzystać z moich rad lub nie. Wentylacja dla ludzi zapewnia komfort i zdrowie ludziom. Chce Pan wentylować kubaturę, proszę bardzo.
Więc jak ma Pan dać centralę 300m3/h to jak Pan zbilansuje wentylację dając wyciągi tylko w kuchni i łazience?
Nie ma znaczenia wydajność centrali. Bilans polega na tym, że mam komfort (wilgotność 440-50% i CO2do800ppm) bez nawilżaczy itp.
NIE DA SIĘ
Lepiej napisać : Ja nie potrafię.
i temu też trzeba wyciąg dać w wiatrołapie czy garderobie czyli w brudnych pomieszczeniach.
Może Pan dawć wyciąg w garderobie i wiatrołapie, staną się wtedy , faktycznie brudnymi i wilgotnymi pomieszczeniami. Tyle, że Pan TO ROBI SOBIE. Ja wykonuje innym. Ja nie spotkałem inwestora który, chciałby mieć "brudną" garderobę i wiatrołap.

Wywiew w łazienkach i kuchni. Jak Pan da wywiew w spiżarni to zgnije, jak w wiatrołapie to mniej "pójdzie" przez łazienki i nie zbilansuje Pan wentylacji.

Tak to czytam i nijak się to ma do obowiązujących obecnie przepisów: "PN-83/B-03430 Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej Wymagania"

Proszę jeszcze doszkolic się ze znajomości obowiązującego prawa lub się na nie nie powoływac

Edytowane przez rübezahl

Tak to czytam i nijak się to ma do obowiązujących obecnie przepisów: "PN-83/B-03430 Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej Wymagania"

Proszę jeszcze doszkolic się ze znajomości obowiązującego prawa lub się na nie nie powoływac

Słuszna uwaga. Ale to tak jakby mówić do ściany.

Nie twierdze, że przepisy są idealne i w moim własnym domu nie jestem w 100% z nimi zgodny, ale nie przedstawiam moich rozwiązań jako wzorcowych i zgodnych z obowiązującymi przepisami.

Ale wietrzenie garderoby i spiżarni mam i nie wyobrażam sobie jak byłoby bez nich. Nawiew mam przez pomieszczenia mieszkalne (pokój dzienny sypialnia itp) a wywiem przez pomieszczenia techniczne, pomocnicze i higieniczno-sanitarne. Przy czym u mnie jest grawitacja/mechaniczne

Nie twierdze, że przepisy są idealne i w moim własnym domu nie jestem w 100% z nimi zgodny, ale nie przedstawiam moich rozwiązań jako wzorcowych i zgodnych z obowiązującymi przepisami.

Ale wietrzenie garderoby i spiżarni mam i nie wyobrażam sobie jak byłoby bez nich. Nawiew mam przez pomieszczenia mieszkalne (pokój dzienny sypialnia itp) a wywiem przez pomieszczenia techniczne, pomocnicze i higieniczno-sanitarne. Przy czym u mnie jest grawitacja/mechaniczne

Norma na którą się Pan powołuje wyklucza łączenie wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną!!!

Garderoba nie jest pomieszczeniem technicznym, czy sanitarnym.

A wiatrołap... Ma Pan tam wentylację grawitacyjną?

Szkolenie...

Ile wg PN powinno być m3/h na osobę?

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Norma na którą się Pan powołuje wyklucza łączenie wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną!!!

Garderoba nie jest pomieszczeniem technicznym, czy sanitarnym.

A wiatrołap... Ma Pan tam wentylację grawitacyjną?

Szkolenie...

Ile wg PN powinno być m3/h na osobę?

Skoro jest Pan taki mądry to proszę powiedzieć jaką centralę mam dać do tego domku rzut parter.jpgrzut piętro.jpg i jakie kanały nawiewny i wywiewne i po ile m3 czyli zaprojektować tak aby było dobrze i komfortowo.