Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja w domu pasywnym

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za ta cenę ogniwa można podpiąć tylko układ rozmrażania, czy również całą pompę (inwrtor)?

To cena układu z akumulatorem, pozwala ma pracę centrali w razie zaniku zasilania. W wersji passiv układ rozmrażania nie pobiera energii.

Rzadko ktoś się na razie decydował na całość, bo dodając ogniwa, koszt instalacji zaczyna być porównywalny z gazem.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

5m/s to jest bardzo szybko i przy tej prędkości będzie słychać szumy. Mimo że wentylacja jest dobra licząc 30m3/h/osobę to i tak przy powierzchni domu 150m2 nie zrobi Pan centrali dla 4osób 120m3/h bo tak małej i tak nie ma tylko da się taką co może wymienić całą kubaturę jak będzie taka potrzeba więc te 450m3/h musi być w stanie dać centrala więc trzeba tak zaprojektować aby kanałami tyle było w stanie jakby przepchać na największych obrotach ale do normalnej pracy to można ustawić mniejszy bieg aby wymieniało tylko tyle co mieszkańcy zużywają ale zawsze będzie możliwość zwiększenia pracy gdy przyjdą przykładowo goście.
Pan raczy pisać "za Siebie", Ja mogę zrobić ale nie robię, bo wentylacja jest dla ludzi, nie kubatury. Pojęcie "X wymian na kubaturę" świadczy, o braku zrozumienia tematu. Co do gości - 400m3/h jest na 20 osób, Nie wiem jak często ma Pan impresy z większą ilością gości, ale jeżeli jest to tak częste, że trzeba pod to budować wentylację, TO PO CO PISAĆ O WENTYLACJI W DOMU PASYWNYM..Zapewniam Pana, że tylko co sobotnie imprezy na minimum 20 osób, będą tak kosztowne, że koszty ogrzewania nie mają najmniejszego znaczenia.

Ale pomijając to, proszę mi powiedzieć jak to dokładniej działa w wentylacji. Mamy przykładowo 8 punktów z nawiewem i wentylacja będzie podawała te 120m3/h to po ile tego powietrza przejdzie w tych punktach?
Te wartości będą się bez przerwy zmieniać. Poza tym nie ma to większego znaczenia, bo ilość CO2 i H2O będą w pokojach bardzo zbliżone. To się nazywa dyfuzja. Przy takiej wentylacji pomieszczenia muszą być połączone ze sobą choćby szczeliną pod drzwiami.

Jeżeli przykładowo przejdzie po równo to 120/7=17m3/h więc jak w salonie będą 4 punkty to tam będzie dmuchać 68m3/h powietrza, w sypialni małżeńskiej będą dwa punkty to tam 34m3/h a w dwóch pokojach po jednym punkcie więc w nich po 17m3/h. Ale co będzie jak przykładowo 4 domowników będzie w jednym małym pokoju z jednym punktem w którym będzie dmuchać 17m3/h? Nie będzie się robić za duszno czy coś takiego? Wiem że pokój to nie termos i powietrza i tak nie braknie ale czy przez to może być niekomfortowo? W domu z WG w pokoju uchyli się okno i będzie więcej powietrza ale w domu pasywnym z WM okien się nie powinno otwierać bo wentylacja wtedy działa mniej efektywnie a z drugiej strony nie po to się inwestuje w taki dom aby potem wszystko w nim robić po staremu. Sam Pan pisał że wentylacja jest dla ludzi więc jak to wygląda z praktycznego punktu widzenia?

Pan zapali papierosa w jednym pokoju, zobaczy Pan, że za chwilę będzie go czuć w całym domu. A H2O i CO2 to gazy cieplarniane, są znacznie szybsze od dymu.

Mają ludzie takie wentylacje od 25 lat, umieszczają tu swoje komentarze. Ci co mają, podają wyraźnie, że wentylacja ustawiona jest na około 100m3/h.

Inne wartości podają Ci co takiej wentylacji nie posiadają.

Jest, jeszcze grupa takich, co założyli sobie duże i tanie centrale myśląc, że będzie lepiej i nie mogąc ustawić mniej jak 200m3/h dorabiają teorię, że tak trzeba, tylko po to, żeby się lepiej czuć, że dobrze zrobili.

To normalne zjawisko, Pan poczyta w wątkach o ogrzewaniu węglem... nie można osiągnąć w życiu szczęścia jak się nie ma węglowej kotłowni.

Siedmioma kanałami 75 mm może do domu z optymalną prędkością lecieć 150 -380m3/h. Jeżeli centrala ma wyjście fi 160mm to właśnie do takiej liczby kanałów jest przewidziana. Jeżeli Pan do takiej central, dołoży więcej kanałów, nic to nie zmieni, dalej poleci tyle samo powietrza, na każdym biegu.

...

Siedmioma kanałami 75 mm może do domu z optymalną prędkością lecieć 150 -380m3/h. Jeżeli centrala ma wyjście fi 160mm to właśnie do takiej liczby kanałów jest przewidziana. Jeżeli Pan do takiej central, dołoży więcej kanałów, nic to nie zmieni, dalej poleci tyle samo powietrza, na każdym biegu.

Czy w takim przypadku jeśli między szkrzynką rozdzielczą a jednym z anemostatów są dwa kanały 75mm, można to uznać jako jeden kanał z tych siedmiu dopuszczalnych dla wyjścia 160mm z rekuperatora?

Dwa kanały zajmują dwa wyjścia ze skrzynki . Nie ma znaczenia czy to wersja "do zalewania w stropie" czyli kanały PE WP_20150211_10_57_44_Pro (2).jpg czy kanały izolowane do puszczania "po wierzchu" kanał 63mm.jpg czy nieizolowane miękkie do przejść przez zakamarki kanał elastyczny 63mm.jpg wszystkie mają optymalną dla domowej wentylacji średnicę 63mm czyli przy 2m/sek 22m3/h a przy 5m/sek 55m3/h.

Zwiększenie ilości kanałów (lub ich średnic) poza "optimum" nie będzie miało wpływu na strumień powietrza.

Dając do centrali z wyjściami fi 160mm więcej jak 8 x 75 wyłącznie podnosimy koszt instalacji.

Poza rosnącym kosztem to chyba zmniejszają się nam opory przepływu. U mnie są odcinki po około 16-18 metrów, te najdłuższe.

Prędkość optymalna powietrza w kanale, to prędkość przy jakiej są najcichsze przepływy o najmniejszym oporze. Nie ma to znaczenia, bo wartość jest oporu jest znikoma, ale opory rosną. A zwłaszcza gdy są bardzo gładkie ścianki. Powietrze do nich przylega i zwalnia, "środkowe" powietrze wyprzedza te przy ściankach i się rozpręża. Przepływ jest turbulentny, co minimalnie zwiększa opór i może być słyszalne.

Do domu gdzie od skrzynki do anemostatu jest 18m , robiłbym dwie centrale. W takich ogromnych rezydencjach, jedna duża centrala może być mało komfortowa.

To cena układu z akumulatorem, pozwala ma pracę centrali w razie zaniku zasilania. W wersji passiv układ rozmrażania nie pobiera energii.
Myślę, że w razie braku zasilania są inne tańsze sposoby zasilania, a jak zabraknie prądu np. w pochmurny wieczór?

Rzadko ktoś się na razie decydował na całość, bo dodając ogniwa, koszt instalacji zaczyna być porównywalny z gazem.

Pisał Pan też o zasilaniu bateriami pompy ciepła, jak to wygląda finansowo. Ile baterii trzeba aby taka pompę skutecznie zasilać, oraz co trzeba zastosować jako urządzenia peryferyjne.

Myślę, że w razie braku zasilania są inne tańsze sposoby zasilania, a jak zabraknie prądu np. w pochmurny wieczór?
Na dzień dzisiejszy, zapewne tak. Ale już nadwyżki kWh można korzystnie sprzedawać, więc PV będzie się rozwijać. Może przestaną blokować produkcje tanich ogniw z plastiku, to wtedy ruszy to lawinowo. konarka.jpgkonarka0.jpg

Prędkość optymalna powietrza w kanale, to prędkość przy jakiej są najcichsze przepływy o najmniejszym oporze. Nie ma to znaczenia, bo wartość jest oporu jest znikoma, ale opory rosną. A zwłaszcza gdy są bardzo gładkie ścianki. Powietrze do nich przylega i zwalnia, "środkowe" powietrze wyprzedza te przy ściankach i się rozpręża. Przepływ jest turbulentny, co minimalnie zwiększa opór i może być słyszalne.

Do domu gdzie od skrzynki do anemostatu jest 18m , robiłbym dwie centrale. W takich ogromnych rezydencjach, jedna duża centrala może być mało komfortowa.

To jest jeden z większych idiotyzmów jaki Brzęczkowski z zapałem rozpowszechnia. Tak to jest jak zamiast wiedzy z książek uzywa się mniemanologii stosowanej. W maglu się dowiedział więc to musi być prawda.

To jest jeden z większych idiotyzmów jaki Brzęczkowski z zapałem rozpowszechnia. Tak to jest jak zamiast wiedzy z książek uzywa się mniemanologii stosowanej. W maglu się dowiedział więc to musi być prawda.

Na piłce golfowej, w kolektorach samochodów wyścigowych czy bardzo niskoenergetycznych wentylatorach. itp zmniejsza się opory przepływu

piłka do gofa.jpg

kolektor 1.jpgwentylator (2).jpgwentylator (1).jpg

Czy kanały do wentylacji

WP_20150211_10_57_44_Pro (2).jpg

Na piłce golfowej, w kolektorach samochodów wyścigowych czy bardzo niskoenergetycznych wentylatorach. itp zmniejsza się opory przepływu

[ATTACH=CONFIG]316023[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]316024[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]316025[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]316026[/ATTACH]

Czy kanały do wentylacji

[ATTACH=CONFIG]316034[/ATTACH]

Jak zwykle wiesz, że gdzieś dzwonią tylko nie wiesz gdzie. Ograniczenie oporów przepływu nijak ma się do tego co wypisujesz. Twierdzisz, że istnieje coś takiego jak minimalna szybkość poniżej której przepływ laminarny wskutek "klejenia się" powietrza do ścianek zamienia się w burzliwy generując dźwięki. To stoi w sprzeczności z równaniami Naviera-Stokesa czyli, mówiąc prosto przepływ dla małych prędkości jest ZAWSZE laminarny a dla tylko dla większych może być burzliwy. Mały przepływ może stwarzać większe opory ale będzie laminarny czyli nie generuje "dudnienia". To oznacza, że przy zmniejszaniu prędkości NIE ZACHODZI opisywany przez ciebie proces zamiany przepływu laminarnego w burzliwy. To absurd, który wymyśliłeś i powtarzasz. Nie ma "optymalnej" prędkości powietrza w kanałach ze względu na możliwość "dudnienia" przy zbyt niskich szybkościach. Jedynym kryterium, przy takich przepływach jak w wentylacji jest wzrost oporów przepływu przy kanałach zbyt małych i niepotrzebny koszt materiałów przy kanałach zbyt dużych. DLATEGO nie robi się instalacji wodociągowej w domu na rurach 3,2'' tylko 1.5" i mniejszych. Są tańsze a przepływ nie generuje zbyt dużych oporów. Poczytaj, piszę to po raz kolejny. Książki nie gryzą.

Przy okazji; Piłeczka golfowa ma dołki nie po to by dalej leciała tylko, by dało się ją podkręcać. Podobnie jest z piłkami do tenisa. Gdybyś kiedykolwiek grał w którąś z tych dyscyplin to byś o tym wiedział.

Dobra, teraz zrozumiałem co miał Pan na myśli bo myślałem trochę inaczej. Jeżeli mi Pan pisał 2x75 to miał Pan na myśli pewnie dwa kanały o średnicy 75mm po zewnątrz więc 63mm wewnątrz? Jeżeli tak to źle Pana zrozumiałem. Odebrałem to jako 75m3/h i że na to się składają 3 rury fi 63. Więc jak Pan pokazywał rozdzielnię z kilkoma wyjściami tzn że przez każde z tych wyjść jednym kanałem może iść maksymalnie 50m3/h powietrza? Więc jak jest 8 wyjść to 8x50=400m3/h? Wtedy przykładowo jedna taka rura może iść do jednego pokoju i w tym pokoju przez ten przewód wlecieć 22-50m3/h powietrza? Więc jak mam salon w którym chciałbym mieć w przyszłości pokój to wtedy przykładowo na środku mogą iść do anemostatu dwie rury a po bokach po jednej i na salon będzie mogło pójść maksymalnie 200m3/h. Dobrze to rozumiem? Wtedy do salonu będą prowadzić 4 rury a na każdy pokój, których będzie 4 będą iść po jednej rurze?

Co do podawania średnic... Wszystkie średnice podaje się wewnętrzne, wyjątkiem stały się kanały PE, bo są do zalewania na stropie, gdzie ważna jest ich wysokość czyli średnica zewnętrzna.

Ponieważ przy prędkościach optymalnych ( od 2 do 5m/sek ) kanał 63mm wewnątrz ma 22 d0 55m3/h czyni go takim podstawowym kanałem do wentylacji domowej. Zdjęcie J.E Storkair / Zehnder kanały PE je storkair.jpg jak widać pojedyncze nawiewy.

Nie ważne czy to kanał sztywny do zalewania czy miękki bez czy z izolacją , 63mm wewnątrz to najoptymalniejsze i najcichsze kanałyDSC08077.jpgkanał elastyczny 63mm.jpg

Ponieważ pkt. wywiewnych ( anemostatów ) mamy znacznie mniej niż nawiewów, dajemy tam po dwa lub trzy kanały na anemostat, tak by suma z nawiewem się zgadzała.

W ping pongu chodzi o to, by piłka leciała jak najwolniej, dlatego jest gładka i lekka . A kęci się nią nieporównywalnie lepiej niż w golfie.

W ping-ponga akurat z jaką prędkością leci płka ma znaczenie przede wszystkim rakietka i styl gry ale też waga piłeczki bo są różne i różne jej klasy wytrzymałości.

Skoro kanały fi 63 są optymalne to czemu większość proponuje stalowe fi 125 czy 150?