flufy 30.09.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 (edytowane) Jak w temacie. Wątek założony w celu przedwstępnego doinformowania jego właściciela - proszę o wyrozumiałość jego ew. niewiedzy. Rozglądam się i zastanawiam nad taką "konfiguracją" - malutki domek na wsi który będzie mi służył do mieszkania przez cały rok ("całoroczny"), oraz działka na której miałby stanąć nie chcę by była za duża. Ma to być alternatywa dla kawalerki w bloku, tak więc: wiatrołap, kuchnia + pokój dzienny, łazienka, sypialnia i ew. jakieś pomieszczenie gospodarcze - wszystko w rozmiarze "super-mini". Moje pytania: - czy istnieją w ogóle projekty "tak" małych domów?; w sieci znalazłem dosłownie kilka, wszystkie są zaklasyfikowane jako "domki letniskowe", niektóre z nich mają możliwość przeróbki na całoroczne...myślę że najbardziej odpowiadałaby mi prosta bryła z dachem dwuspadowym, okna mogłyby być tylko z dwóch stron, parterowy to rzecz jasna - czy jest szansa na tak małą działkę na wsi?; z tego co widzę w ogłoszeniach (małopolskie) to przeważa dzielenie przez pierwotnych właścicieli całych arów/hektarów pól na działki o powierzchni średnio od 11 arów - 21 arów, natomiast mniejsze działki własnie o takowej powierzchni jak ja chcę to są głównie w okolicach miast/tereny podmiejskie, czyli tam gdzie ja nie chcę, a chcę tylko na wsi by była cisza i spokój... - jak może wyglądać najprawdopodobniej końcowy całkowity koszt inwestycji?; interesuje mnie zakup działki budowlanej o pow. do 3 arów + budowa domu "pod klucz" w systemie developerskim, wybór firm mam raczej tych mniejszych w małych miastach sąsiednich <20 000 mieszkańców, jeśli chodzi o technikę/technologię budowlane i wykończeniowe to nie interesują mnie bajery z najnowszych technologii, ma być prosto i oszczędnie, ale tak by w zimie też nie było zimno...jakiś półśrodek najlepiej żeby wybrać ale też nie tak by oszczędzać tam gdzie naprawdę nie warto kosztem np. poważnego remontu w 2 lata po zakończeniu budowy/wykończenia techniką "chińską"... Tak więc proszę o pomoc znawców i speców od doradztwa budowlanego Edytowane 1 Października 2014 przez flufy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 01.10.2014 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Ten wątek widziałeś? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?227119-Ma%C5%82y-ciasny-projekt-w%C5%82asny-czyli-dom-wielko%C5%9Bci-mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.10.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?185911-MA%C5%81Y-TANI-ale-w%C5%82asny-w-poszukiwaniu-projekt%C3%B3w-bardzo-tanich-w-budowie&highlight=ma%C5%82y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flufy 01.10.2014 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 (edytowane) Ten wątek widziałeś? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?227119-Ma%C5%82y-ciasny-projekt-w%C5%82asny-czyli-dom-wielko%C5%9Bci-mieszkania nie, ale teraz widzę że jest i tak większy - przedział 40-50 metrów to już się zaczynają mieszkania dla rodzin, czyż nie? mnie ineteresują projekty o powierzchni użytkowej do max. 35-40m2 i z jedną sypialnią ciekaw jestem jaka jest obecnie cena budowy domu w przeliczeniu na 1m2 (SSO, SSZ, SD i "pod klucz") i w jakich standardach wykonania/jakości użytych materiałów są podawane informacje o cenach w sieci? wiem że dla różnych województw czy miast/miejscowości ceny mogą się bardzo różnić, ale mnie interesuje zaopatrzenie nie z dużego miasta ale mniejszego miasteczka - czy np. cena działki i materiałów do budowy domu będzie się bardzo różnić? wystarczą mi orientacyjne porównania, chciałbym wiedzieć czy zmieszczę się w 100-120 tyś. wraz z kupnem malutkiej działki (3 ary), prostym ogrodzeniem jej i tańszą budową domu dajmy 35-37m2 aż do pełnego wykończenia wewnętrznego i zewnętrznego - typu jakaś elewacja zewnętrzna i taras oraz płytki/panele na podłogach w środku, pomalowane ściany, drzwi wewnętrzne, itd. do wprowadzenia/wniesienia mebli i sprzętu (wiadomo, bez armatury/sanitariatów łazienkowych/kuchennych). Edytowane 1 Października 2014 przez flufy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.10.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Nie wiem czy ktoś wyda zgodę na wybudowanie domu na działce do 3 ar.Indywidualny projekt wchodzi w rachubę tylko pytanie dlaczego singiel pyta tu a nie w jakim biurze projektów.a nawet w NB.A gdzie twe wiadomości o Planie zagospodarowania Przestrzennego przeca w każdej gminie jest inaczej.Musisz dostosować to do przepisów a nie ,że chciałbyś. To wszystko co piszą powyżej jest w zasadzie prawdziwe, działkę kupuję się odpowiednią do domu jaki chce się postawić, ale istnieje coś takiego jak Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który to ściśle określa minimalne powierzchnie działek dla rodzaju zabudowy na terenie gminy. Obecnie plany takie posiadają nieliczne gminy, ale przed zakupem działki należy sprawdzić czy taki plan istnieje dla interesujących nas terenów. Jeśli tak to określa on nie tylko rodzaj zabudowy (budownictwo jedno/wielorodzinne, wysokie, niskie itd) ale także szczegóły takie jak przednia linia zabudowy, powierzchnia biologicznie czynna czy właśnie min wielkość działki. Miejscowy plan jest ustawą, więc zapisy w nim zawarte obowiązują jako przepisy prawne, czyli nie dostaniemy pozwolenia na budowę jeśli ich nie spełnimy. Jeśli nie ma obowiązującego planu, urzędnicy powołują się na Studium uwarunkowań i kierunków rozwoju dla gminy. Studium jest w każdej gminie, bo takie są przepisy, natomiast to co w nim jest zawarte to już nie przepisy prawne i tylko od dobrej woli urzędników zależy czy uznają nam odstępstwa czy nie. Czyli przed zakupem działki należy udać się do gminy i dowiedzieć co też sobie urzędnicy zaplanowali dla terenu na jaki chcemy się budować, a potem dopiero dobierać wielkość działki do planowanego domu. Dodam tylko, że 5 arów to bardzo mała działka i ja osobiście nie kupowałabym mniejszej niż 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 02.10.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Jet dużo takich projektów w sieci,zależy czy ma on sie tobie podobać z zewnątrz(dach płaski,stodoła),czy tylko miec określony metraż i funkcjonalność.40 m2 jestes w stanie spokojnie postawić za 100 tysięcy pod klucz,własny wkład pracy jakies 50 %...a może i mniej. Taka powierzchnia to jak garaż...dla niektórych:)Ale to zalezy od standartu,jeśli bateria umywalkowa będzie kosztować 1000 zł,a ekipę najmiesz najdroższą to może nie starczyć.I najpierw znajdz działkę bo z tym to może być największy kłopot,znajomy mojego kolegi wybudował domek na 4,5 ara...ale działka kwadrat ,wbrew pozorom jest miejsce. Edytowane 2 Października 2014 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.10.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Jet dużo takich projektów w sieci,zależy czy ma on sie tobie podobać z zewnątrz(dach płaski,stodoła),czy tylko miec określony metraż i funkcjonalność. 40 m2 jestes w stanie spokojnie postawić za 100 tysięcy pod klucz,własny wkład pracy jakies 50 %...a może i mniej. Taka powierzchnia to jak garaż...dla niektórych:) Ale to zalezy od standartu,jeśli bateria umywalkowa będzie kosztować 1000 zł,a ekipę najmiesz najdroższą to może nie starczyć. I najpierw znajdz działkę bo z tym to może być największy kłopot,znajomy mojego kolegi wybudował domek na 4,5 ara...ale działka kwadrat ,wbrew pozorom jest miejsce. Czyli jak rozumiem wybudował zgodnie z PZP w danej gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 02.10.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Pomyśl o projekcie indywidualnym i wybierz dom z opcją do rozbudowy. Za ileśtam lat będziesz potrzebował czegoś większego a taki 35 m domek będzie ci ciężko sprzedać i co wtedy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flufy 02.10.2014 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Nie wiem czy ktoś wyda zgodę na wybudowanie domu na działce do 3 ar.Indywidualny projekt wchodzi w rachubę tylko pytanie dlaczego singiel pyta tu a nie w jakim biurze projektów.a nawet w NB.A gdzie twe wiadomości o Planie zagospodarowania Przestrzennego przeca w każdej gminie jest inaczej.Musisz dostosować to do przepisów a nie ,że chciałbyś. Dzięki za przypomnienie. Muszę jeszcze oblukać plany zagospodarowania przestrzennego w owych wsiach......ups! Jet dużo takich projektów w sieci,zależy czy ma on sie tobie podobać z zewnątrz(dach płaski,stodoła),czy tylko miec określony metraż i funkcjonalność. 40 m2 jestes w stanie spokojnie postawić za 100 tysięcy pod klucz,własny wkład pracy jakies 50 %...a może i mniej. Taka powierzchnia to jak garaż...dla niektórych:) Ale to zalezy od standartu,jeśli bateria umywalkowa będzie kosztować 1000 zł,a ekipę najmiesz najdroższą to może nie starczyć.. Akurat wygląd nie ma znaczenia, byle miał prosty dach (tani) i funkcjonalność układu wewnętrznego jest dla mnie ważna. Oraz mało okien. Akurat na budowaniu nie znam się nic, więc wkład własny pracy będzie żaden. Czyli nie zmieszczę się w 100 tyś. z budową takiego "kurnika"? Jak pisałem, chciałbym tańszy domek mieć (poza tym że będzie budowany czyimiś rękami), tak więc materiały w tym i bateria łazienkowa byłyby takowe. Pomyśl o projekcie indywidualnym i wybierz dom z opcją do rozbudowy. Za ileśtam lat będziesz potrzebował czegoś większego a taki 35 m domek będzie ci ciężko sprzedać i co wtedy ? Nie rozumiem dlaczego wszyscy zalecacie mi projekt indywidualny skoro w sieci są projekty tak małych domów? Projekt indywiduwalny z tego co się orientuję może kosztować kilka razy tyle co gotowy, a to już podnosi koszty. Rozbudowa? Po co. Nie będę potrzebował takiego. Skąd w Tobie takie wnioski? i czemu zakładasz sprzedawanie.....za ileś tam lat?? Dom buduje się zwykle na całe życie...chyba że ja jestem jakiś niedzisiejszy? Edytowane 2 Października 2014 przez flufy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 02.10.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) No i tu wychodzi twoja niewiedza. Indywidualny wcale nie musi być droższy niż gotowy plus adaptacja. To po pierwsze. Po drugie polecane są indywidualne jeśli trudno znaleźć coś sensownego w gotowcach. Po trzecie wspomniałam o rozbudowie w przyszłości bo jak sam napisałeś te 35 m jest dla singla. A co w potem ? Zmieścisz się tam z rodziną ? Zupełnie mnie nie zrozumiałeś. Jesli za kilka/ kilkanaście lat nie będziesz mógł rozbudować domu to co zrobisz ? Będziesz chciał go sprzedać i kupić coś większego a ile osób zdecyduje się na kupno tak małego domu ? Tylko błagam nie pisz że będziesz mieszkał z rodziną na 35 m. Edytowane 2 Października 2014 przez Kalisa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 02.10.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 http://z500.pl/projekt/58/Z60,maly-zgrabny-i-tani-w-budowie-dom-z-weranda-sprawdzi-sie-rowniez-jako-letniskowy.html ciut większy ale b.fajnyhttp://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-kuklikach-ver-2/m5fa2048aa2671 http://pracownia-projekty.dom.pl/pt_honolulu_murowany_caloroczny.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amarulla 02.10.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 zdecydowanie zacznij od MPZP. w mojej przyszłej gminie (wioskowej minimalna działka pod zabudowę to 700m, a na niej dwa miejsca parkingowe pewne rzeczy ktoś przewidział za ciebie, niezależnie od Twoich planów życiowych (bo przyszłej rozbudowy i zakładania rodziny nie zamierzam Ci imputować jak co niektórzy ;p) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.10.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Przy budowie część kosztów jest stała (np. podciągnięcie mediów, kotłownia) dlatego wbrew pozorom różnica kosztów między budową 40 a 60 m2 wcale nie wynosi 50%.Przy tak małej powierzchni celowałabym w dom pasywny/mocno energooszczędny ogrzewany prądem. Inne systemy grzewcze wychodzą za drogo w stosunku do powierzchni. Małe działki tylko w mieście. Poza miastem minimalna wielkośc działek zwykle ograniczona jest przez MPZP. Ale w mieście działka może kosztować tyle, co duża działka za miastem + domek. Edytowane 2 Października 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 02.10.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 zdecydowanie zacznij od MPZP. w mojej przyszłej gminie (wioskowej minimalna działka pod zabudowę to 700m, a na niej dwa miejsca parkingowe pewne rzeczy ktoś przewidział za ciebie, niezależnie od Twoich planów życiowych (bo przyszłej rozbudowy i zakładania rodziny nie zamierzam Ci imputować jak co niektórzy ;p) No jasne, lepiej patrzec tylko oczami singla, wybudować dom 35 m a kiedyś zastanawiac się co z tym domem zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amarulla 02.10.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 No jasne, lepiej patrzec tylko oczami singla, wybudować dom 35 m a kiedyś zastanawiac się co z tym domem zrobić. słuchaj, ja buduję z myślą o tym, że dwójkę dzieci mam a na trzecie bym się nie obraziła. natomiast jest w stanie wyobrazić sobie, że może autor wątku to zatwardziały samotnik albo po prostu ktoś w wieku nierozpłodowym? skoro jasno pisze, że takiego domu szuka, to po co chcesz go namawiać na 'rozwojowy' dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 02.10.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Nie namawiam, piszę o tym o czym być może singiel nie pomyślał. Cokolwiek się w życiu wydarzy , niekoniecznie powiększy się rodzina, wystarczy że z jakis powodów autor tego wątku będzie chciał wyjechać / przeprowadzić się w inne miejsce, to taki mały 35 m dom będzie mu trudno sprzedać. Jasne, że nikt nie przewidzi przyszłości, ale po co pchac się w coś co może nas kiedyś w jakiś sposób blokować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.10.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 mały dom nie będzie trudno sprzedac, o ile będzie zaprojektowany w sposób umozliwiający rozbudowę, przebudowę, nadbudowę itp. Trzeba brac pod uwagę, że najprawdopodobniej działka będzie miała wyższą wartośc od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 02.10.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 I o tym właśnie pisałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 02.10.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Mieszkanie w domu na działce poniżej 500 metrów jest mocno meczące . Takie małe działeczki sprzedawano kiedyś np w Grodzisku Mazowieckim osiedle "Szczęsna" , nazywało się to ładnie "osiedle robotnicze".Efektem tak małego podziału były domy jak palce do nieba o małych podstawach a wszystkie praktycznie 3 -4 kondygnacyjne [ piwnica na parterze, parter na pietrze..] Dawniej na taki mały domek 40 metrów decydowało się wielu "na dorobku".. potem z biegiem lat doklejali kolejne pokoje i pietra ..i nie było to jakieś specjalne "przestępstwo przeciwko ludzkości"Teraz wszyscy startują z 140+ ... bo 200 metrów wyszło z mody .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 02.10.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Tu się nie zgodzę. Nawet na takich małych działkach można wybudować fajny dom i niekoniecznie 4 kondygnacyjny Nie każdy lubi ogród, koszenie, pielęgnowanie. Lepszy dom na małej działce niż mieszkanie w bloku. Często na małe działki decydują się osoby które chcą mieszkać w centrum. W moim mieście w centrum działki kosztują około 300, 400 zł za metr, więc mało kogo stać na kupno działki 1000 m i większej, a te małe się sprzedają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts