Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malutki domek dla singla <40m.kw. + działka - wybór??

flufy

Recommended Posts

A w moim mieście działki są po kilka(naście) tysięcy za metr :D Dlatego właśnie kupiłem kilkaset metrów po 400zł za metr w wiosce kilkanaście km pod wawą :) Działki na osiedlu szczęsna nie miały 500 tylko około 300m. Na pięciuset metrach da się zupełnie przyzwoity dwukondygnacyjny dom postawić, a przy korzystnych warunkach zabudowy nawet sensowną parterówkę około 120 metrów użytkowych.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i tu wychodzi twoja niewiedza. Indywidualny wcale nie musi być droższy niż gotowy plus adaptacja. To po pierwsze. Po drugie polecane są indywidualne jeśli trudno znaleźć coś sensownego w gotowcach. Po trzecie wspomniałam o rozbudowie w przyszłości bo jak sam napisałeś te 35 m jest dla singla. A co w potem ? Zmieścisz się tam z rodziną ? Zupełnie mnie nie zrozumiałeś. Jesli za kilka/ kilkanaście lat nie będziesz mógł rozbudować domu to co zrobisz ? Będziesz chciał go sprzedać i kupić coś większego a ile osób zdecyduje się na kupno tak małego domu ? Tylko błagam nie pisz że będziesz mieszkał z rodziną na 35 m.

Indywidualny zawsze bedzie drozszy niz gotowy,tym bardziej w niskim pułapie cenowym,bez sensu robic indywidualny..spróbuj rozplanować od 30 do 60 m2 w tak różny sposób zeby to miało znaczenie...nie ma.Większosc małych projektów powiela rozmieszczenie bo są pewne optymalne standarty....jak masz do dyspozycjii 8 m2 to nie zrobisz z tego dwóch pokoi,jak masz 40 m2 to mozesz zrobic..prosta zależnosc.

Ja mieszkam na 34 m2 z rodziną..5 osób jest prawie ok:)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Kalisa, nie szukam domku z możliwością rozbudowy. Napisałbym przecież o tym, że takiego szukam.

IZA30, dzięki za linki. Pierwsze dwa są za duże (>40m2), ten trzeci mi pasuje. Układ całkiem podobny do tych co zarzuciłem linki poniżej. Tylko jakoś wolałbym wchodząc z przejścia pokój dzienny mieć po prawej stronie.

Elfir, dom pasywny/mocno energooszczędny, rekuperatory, pompy ciepła itd. to nie moja półka cenowa i chyba...nie za mały metraż? Ja chcę dom tani w budowie, wykończeniu i wyposażeniu. Może być średnio tani w utrzymaniu. Nie musi być pasywny, zero energetyczny lub plus...nie przesadzajmy. Singiel, w dodatku klasy średniej niższej aż tak dużo nie potrzebuje do życia. Chyba że w cenie do 100 tyś. się z tymi innowacjami zmieszczę.

Czy ogrzewanie gazowym kotłem dwufunkcyjnym też będzie za drogie? Elektryczne ogrzewanie nie będzie bardzo drogie? a może klimatyzator z pompą ciepła? Nie ma dla nich ograniczeń?

http://extradom.pl/projekt-domu-estella-dom-letniskowy-SLN1012

http://extradom.pl/projekt-domu-honolulu-dom-letniskowy-SLN1520

http://extradom.pl/projekt-domu-marmaris-dom-letniskowy-SLN1029

http://extradom.pl/projekt-domu-dakar-dom-letniskowy-SLN1519

http://extradom.pl/projekt-domu-aurora-dom-letniskowy-SLN1450

http://extradom.pl/projekt-domu-bazylea-dom-letniskowy-SLN1022

http://www.archeton.pl/projekt-domu-maluch_445_opisogolny

ktoś zna te biura projektowe?

Edytowane przez flufy

Indywidualny zawsze bedzie drozszy niz gotowy,tym bardziej w niskim pułapie cenowym,bez sensu robic indywidualny..spróbuj rozplanować od 30 do 60 m2 w tak różny sposób zeby to miało znaczenie...nie ma.Większosc małych projektów powiela rozmieszczenie bo są pewne optymalne standarty....jak masz do dyspozycjii 8 m2 to nie zrobisz z tego dwóch pokoi,jak masz 40 m2 to mozesz zrobic..prosta zależnosc.

Ja mieszkam na 34 m2 z rodziną..5 osób jest prawie ok:)

Nie chodziło mi o to że wśród gotowców nie ma żadnego fajnego projektu i dlatego proponuję indywidualny , tylko dlatego żeby ktoś sensownie zaprojektował ewentualną rozbudowę. No ale jeśli autor wątku nie bierze pod uwagę rozbudowy to inny temat.

Te 34 m na twoją rodzinę to chyba jednak za mało skoro budujesz dom :cool:

a może taki: http://z500.pl/projekt/42/Z42,maly-dom-caloroczny-lub-letniskowy-szybki-i-tani-w-realizacji-jako-murowany-lub-drewniany.html

projekty pracowni oceniane jako dobrze dopracowane, przemyślane. kominy do wywalenia, do zastanowienia ten przedłużony daszek nad werandą, jeśli bardzo chcesz ciąć koszty. wnętrze sensownie rozplanowane, ściany działowe, więc z opcją usunięcia jeśli wolisz open space. Chociaż osobiście uważam, że zarówno przesłonięcie sypialni, jak i ta częściowa ściana w kuchni dają iększe możliwości aranżacyjne, no i bałagan się mniej rzuca w oczy, gdybyś jednak gości miał w swojej samotni ;)

"Pracownia KBProjekt posiada szeroki wybór domków małych i tanich.

http://www.kbprojekt.pl/projekty-domow-malych-i-tanich-kolekcja

Ponadto trwa ciekawa promocja "PROJEKT INDYWIDUALNY W CENIE GOTOWEGO"

http://www.kbprojekt.pl/czytaj/projekt-indywidualny-w-cenie-gotowego

Oznacza to, że możemy zamówić indywidualny projekt domu jednorodzinnego nawet do do 150m2 wg. własnych upodobań, płacąc za niego jak za projekt typowy. Opłaca się, bo projekty indywidualne są drogie a nierzadko tylko takie podejście do zakupu jest w stanie spełnić nasze wymagania.

Zamieszczone na:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230814-Malutki-domek-dla-singla-lt-40m-kw-dzia%C5%82ka-wyb%C3%B3r

nie sądzę, ze taki mały dom będzie trudno sprzedać. myślę, że w dzisiejszych czasach (kiedy zeby kupić/postawić sensowny dom/mieszkanie trzeba zaciagac kredyty na 30 lat) w cenie moze byc mały domek, ktory gwarantuje niezaleznosc, plus jest tani w utrzymaniu i ogrzaniu (latwiej ogrzac 35 metrow niz 170)

wszystko fajnie tylko gdzie wiatrołap?? nie wyobrażam sobie w środku zamiecistej zimy otwierać drzwi i wpuszczać tumany śniegu do...kuchni.

"Pracownia KBProjekt posiada szeroki wybór domków małych i tanich.

http://www.kbprojekt.pl/projekty-domow-malych-i-tanich-kolekcja

Ponadto trwa ciekawa promocja "PROJEKT INDYWIDUALNY W CENIE GOTOWEGO"

http://www.kbprojekt.pl/czytaj/projekt-indywidualny-w-cenie-gotowego

Projekty z pierwszego linka mają powyżej 40m2. Ja szukam poniżej tego pułapu. Z wyszukiwarki wychodzą same garaże.

Ps. sprzedawać też nie mam w planach, mam natomiast żyć tam na stałe jak pewnie większość z Was w swoich domkach...ktoś z Was zakłada możliwą sprzedaż swojego domu w przyszłości? Bo ja nie.

Proszę skończyć już te dywagacje, bo w niczym mi one nie pomagają. Chcę informacji typu doboru technologii budowlanych, wyposażenia, jak np. owe ogrzewanie co już zostało zapoczątkowane, ale chyba mało znawców tematu na tym forum. Więcej radców rodzinnych, porad życiowych.... NIE, dzięki! ;)

Kalisa, chyba mało znasz świat i ludzi, albo jesteś z innej...planety, bowiem są single w tym i na mojej obecnej wsi, którzy posiadają własne domy w których mieszkają SAMI od wielu lat. Ba, nawet całe życie! Sporo gotówki to trzeba mieć by w dzisiejszych czasach pokusić się o zakładanie rodziny, budowę domu >100m2 dla tej rodziny za 200 czy 300 tyś., moim zdaniem ale to mnie i tak nie dotyczy. Ja swojej rodziny nie planuję, nie będę mieć (to informacja już dla tych nie kumatych co nie potrafią się domyśleć, tylko trzeba im napisać to WPROST). Rodziny zatem nie będę miał, bogaty też jakiś nie jestem by nieruchomościami handlować, więc sprzedaż domu nie wchodzi w grę. Ani dziś, ani jutro ani...nigdy.

Kredyty faktycznie, w Polsce są dyskryminujące. Ale ja nie mam w planie zaciągania kredytu na dom. W mojej rodzinie która liczy dobrych kilka rodzin nikt nie zaciągał kredytu na dom, wszyscy postawili je za własnoręcznie zarobione pieniądze, a nie pożyczane od banków. A co dopiero taki "kurnik"...jak mój ewentualny. Jestem więc tym nielicznym typem singla, który chce mieszkać na wsi we własnym i tylko swoim domu. Czy single jakoś zarabiają mniej, czy jak? W sumie nie mają na utrzymaniu rodziny, więc Twój tok myślenia Kaliso by się nie zgadzał.

Jeśli się to komuś nie podoba, proszę nie zaśmiecać tego wątku. Kalisa, Twoje ostatnie posty nic nowego nie wnoszą. Nie rozumiesz potrzeb ludzi. To samo do wszystkich innych. Ludzie, nie żyjcie w jakimś dziwnym przekonaniu że domy budują sobie tylko ludzie, pary z planami na powiększanie rodziny o kolejnych potomków. Naprawdę jest wiele innych ludzi którzy też chcą mieć własne domy.

Ci bardziej obyci w temacie życia, chyba wiedzą że istnieje coś takiego jak singielstwo, wiele takich ludzi jest i również w Polsce wciąż przybywa według ostatnich danych. W tym są pary bezdzietne czy single w różnym wieku, o różnym statusie cywilnym, o różnych sytuacjach życiowych...kurczę, komu ja to tłumaczę?Chyba jednak musiałem, skoro od dobrych kilkunastu postów temat zboczył na kurs porad życiowych...nie budowlanych!

Na początku wątku zaznaczyłem, ale chyba mało wyraźnie. Teraz gdy po raz kolejny to podkreśliłem, czuje jakieś zgryźliwe uwagi.

Proszę takie osoby o NIE PISANIE. Zajmijcie się czymś pożyteczniejszym, bo Wasze posty (w tym Kalisy) w niczym mi nie pomagają.

Edytowane przez flufy

I jeszcze powiesz mi że oni wszyscy sami dla siebie wybudowali te domy ? Tak, w takim razie jestem z innej planety, w mojej okolicy single wolą małe mieszkania blisko centrum niż domy na wsi dla jednej osoby. Zresztą nie tylko single,ale też rodziny bez dzieci które spędzają w pracy dużo czasu i lubią mieć blisko rozrywki.

I wiesz ja nie krytykuję twojego pomysłu a chyba tak to odbierasz. W pierwszym poście nie wspominałeś nic o rodzinie, napisałam więc tylko że w przyszłości może się okazać że 35 m to za mało, ale jesli jesteś pewien że taki dom wystarczy ci na całe życie to pomysł jest ok. Dla mnie osobiście zawsze dom będzie lepszy niż mieszkanie w bloku.

wszystko fajnie tylko gdzie wiatrołap?? nie wyobrażam sobie w środku zamiecistej zimy otwierać drzwi i wpuszczać tumany śniegu do...kuchni.

nie ma już czasu rysować, bo zaraz do pracy ;/ ale jak przesuniesz drzwi do łazienki w stronę sypialni o jakieś 40-50cm(otwierane na prawo, żeby nie kolidowały) to wygospodarujesz wiatropłap - z projektu wychodzą wymiary 1,89 szeroki, 0,8 głęboki. po lewej nawet ci mała szafa wejdzie, albo wieszaki, po prawej szafka na buty spokojnie

technologicznie - każdy podpowie to, co mu w duszy gra. samodzielnie nie planujesz budować, prawda? bo jeśli byś się pokusił to warto sprawdzić izodom / thermomur. alternatywnie beton komórkowy + styro. ogrzewanie - my planujemy kable grzewcze po całości, ale jak już wspomiano wcześniej na taki mały dom spokojnie klimatyzator powinien wystarczyć - tu musisz pytać mądrzejszych i najlepiej na konkretny temat się wbić ze swoim zapytaniem, bo do Twojego wątku pewnie sami nie wejdą - chyba, ze zmienisz tytuł na megapasywny budynek zeroenergatyczny ;p (sorry za drobną złośliwość wobec wiadomego grona)

zmykam do pracy

Elfir, dom pasywny/mocno energooszczędny, rekuperatory, pompy ciepła itd. to nie moja półka cenowa i chyba...nie za mały metraż?

Nic nie pisałam ani o rekuperatorach ani o pompach.

Pisałam o ogrzewaniu prądem.

Różnica cenowa między styropianem 10 cm a 20 cm na takim maleństwie to będzie, ja wiem 700-1500 zł?

Koszt przyłącza gazowego niecałe 2 tyś + dokumentacja. Najmniejszy piec co najmniej drugie tyle i będzie taktował, bo będzie za duży, przez co spalać gaz będzie nieekonomicznie.

Najpierw się dom dobrze ociepla a potem wybiera najtańsze w montażu źródlo ciepła.

Zapomnij o gazie:),inwestycyjnie cię zmiażdzy ,tylko i wyłącznie prąd,może być II taryfa,jakieś konwektory ze sterowaniem to grosze w porównaniu do gazu,moze być także podłogówka elektryczna.

Jak lubisz to mozesz sobie wmurować mały komin systemowy (1000 zł) i wrzucić malutką kozę za 1000 zł...i juz masz uzupełnienie ogrzewania.Ekonomicznie i komfortowo.

Technologia murowana Ytong,tanio,łatwo i ciepło...no i większosc ekip to zbuduje.

Dach dwuspad ,pokrycie jakie chcesz jak ci pasuje cenowo i wizualnie,możesz znależć dachóweczke ceramiczną za nizszą kase niz blachodachówka,tutaj juz własna inwencja.

Wentylacja grawitacyjna,szkoda pieniedzy ,czasu i miejsca na WM,bo jak nie umiesz sam to przy twoim domu 10% budzetu.

Okna jakie sobie wybierzesz.

Jeśli nie mozesz znalezc gotowego projektu ,to wejdz w painta albo wez kartkę i narysuj sobie rzut z góry w planie prostokąta powiedzmy 6x7 metrów,wyskaluj porozmieszczaj pomieszczenia i zanies to do jakiegos architekta,podejrzewam ze ci zrobi w małej cenie te 1 kondygnacje. Możesz takze wybrać projekt domu gotowy nawet 50m2...i architekt ci go zaadaptuje do 40m2...podejrzewam ze da rade.

Tak patrze na swój domek 83m2....jakby go podzielić na pół...hm dało by radę:)

Przy tak małym wyborze projektó do 40 m2 nie powinieneś moim zdaniem się tak zapierać. 38m2 i 44 m2 to będą te same koszty w skali budowy,a moze nawet byc tak ze mniejszy bedzie drozszy w zaleznosci od szczegółów projektu.Ale oczywiscie twój wybór.

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

Możesz takze wybrać projekt domu gotowy nawet 50m2...i architekt ci go zaadoptuje do 40m2...podejrzewam ze da rade.

Nie wiem, czy wiesz, ale między "zaadoptowaniem" i "zaadaptowaniem" jest podobna różnica jak między "spaniem" i "sraniem"... Jak sobie wyobrażasz adopcję domu? Przygarnie, wykarmi, odchowa do osiemnastki i wyda za mąż?

Natomiast co do wyboru gotowca lub nie- to pewnie prawda. Przy każdym projekcie niezbędna jest adaptacja do działki. Więc dla tak małego i prostego domku może się okazać, że cena gotowca+adaptacji do działki wyjdzie drożej niż narysowanie od początku do końca.