Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie cyrkulacją cwu

ezg2014

Recommended Posts

Odkrycie ostatnio jak bardzo energożerna jest cyrkulacja cwu skłoniło mnie do szukania rozwazania problemu. Nie chcę zaśmiecać innego watku, dlatego zakładam nowy. Z dyskusji w innym wątku wynika, że stosujecie:

- programatory czasowa

- wyłączniki na pilota.

Czy coś jeszcze czego nie wymieniłem?

Znalazłem coś takiego:

http://www.cyrkulacjacwu.pl/sterownik-csc-eko/

Ma to sens? Sprawdzi się?

To coś takiego jak Pyxisa pilot - odkręcasz , zakręcasz, czekasz. A jak masz typowa pomkę do cwu a nie potwora jak Pyxis to możesz sobie usiąść bo to trochę potrwa. To już lepiej czujka ruchu . Jak ktoś się kreci po domu to ciepła woda w kranie zawsze potrzebna.

mam grudfossa , moc 25W. Potwór czy nie?

Sprawdź jak długo musisz czekać na ciepłą wodę najlepiej rano i czy jest we wszystkich kranach. Ja mam wilo 4,5W i kilka minut to trwa. Tu o mojej

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=6622927&viewfull=1#post6622927

Odkrycie ostatnio jak bardzo energożerna jest cyrkulacja cwu skłoniło mnie do szukania rozwazania problemu. Nie chcę zaśmiecać innego watku, dlatego zakładam nowy. Z dyskusji w innym wątku wynika, że stosujecie:

- programatory czasowa

- wyłączniki na pilota.

Czy coś jeszcze czego nie wymieniłem?

to ile wychodzi Ci ta cyrkluacja w skali miesiaca?

U mnie odległości do odbiorników 5m i 6m umywalki, 7m kabina , 9m kuchnia, rurki pex do cyrkulacji mam w piance i zalane w płycie podwieszane pod górne
zbrojenie i cały czas zastanawiam się czy robić cyrkulację a może w kuchni podłączyć ogrzewacz przepływowy. Co byście poradzili jest sens robić instalację na rozdzielaczu przy takim rozmieszczeniu pomieszczeń ?

Jasne że rób, zakręcić zawór zawsze się da, a obiegu później już nie dorobisz

Bez cyrkulacji 50-60zł. Z cyrkulacją włączoną przez cały dzień (od 6 rano do 24 w nocy) 150-160zł.

Nie przesadzaj u mnie przy zużyciu ok. 8m3 CWU wyszło średnio ok. 40zł/mies. oczywiście z cyrkulacją. Dla ciekawych dodam że np w styczniu było ok. 60 zł a we wrześniu niecałe 20zł przy podobnym zużyciu i tak samo pracującej cyrkulacji.

Edycja.

Kiedyś robiłem pomiary i wychodziło mi że bez cyrkulacji było o ok 25 % taniej, tylko nie pamiętam jaki to był miesiąc bo to również bardzo ważne.

Edytowane przez mar1173

Gość tymczasowy19
Nie przesadzaj u mnie przy zużyciu ok. 8m3 CWU wyszło średnio ok. 40zł/mies. oczywiście z cyrkulacją. Dla ciekawych dodam że np w styczniu było ok. 60 zł a we wrześniu niecałe 20zł przy podobnym zużyciu i tak samo pracującej cyrkulacji.

Edycja.

Kiedyś robiłem pomiary i wychodziło mi że bez cyrkulacji było o ok 25 % taniej, tylko nie pamiętam jaki to był miesiąc bo to również bardzo ważne.

przy bardzo podobnym zuzyciu CWU koszty miesięczne trochę wyższe, cyrkulacja okresowa.

Pomiar robiony w sierpniu, więc teoretycznie pompa grzała tylko cwu. Cyrkulacja włączona od 6 rani do 24 wieczorem. Grzanie cwu z histerez z histerezą 6 stopni. Zużycie dobowe prądu przez pompę bez cyrkulacji 3,7kwh, z cyrkulacją 9,6kwh. Może pompa dogrzewała nocą dom? Może to kwestia ustawienia pompy, histerezy, czasu grzania? Nie wiem. Ale tak to u mnie wygląda.

• 2 years później...
wiem ze stary wątek ale zajeło mi pół roku aby to ogarnąć sensownie. Używałem najpierw cyrkulacji cały czas , potem ze względu na koszty włącznika czasowego (który mnie irytował - bo jak funkcjonowałem codziennie w takich samych porach to było ok , ale lekka zmiana i musiałem czekać na wodę). I znalazłem sterownik bazujący na temperaturze rury tuż przy zbiorniku wody (model INSEL CWU-01) . Mechanizm jest banalnie prosty , spuszczenie wody powoduje ogrzewanie rury tuż za i to steruje włączeniem pompy. Sterowanie jest mikropocesorowe i można je ustawiać, ja u siebie mam ustawione aby po stwierdzeniu użycia wody sterownik włączal się na 30 min i włącza wodę na 3 minuty co każde 9 min. Te parametry można zmieniac ale dla mnie póki co to jest wystarczające. NIestety sterownik jest droższy od sterownika czasowego ale nie żałuje wydanych złotowek.