ezg2014 30.09.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Odkrycie ostatnio jak bardzo energożerna jest cyrkulacja cwu skłoniło mnie do szukania rozwazania problemu. Nie chcę zaśmiecać innego watku, dlatego zakładam nowy. Z dyskusji w innym wątku wynika, że stosujecie:- programatory czasowa- wyłączniki na pilota.Czy coś jeszcze czego nie wymieniłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.10.2014 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Czujnik ruchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 02.10.2014 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Znalazłem coś takiego: http://www.cyrkulacjacwu.pl/sterownik-csc-eko/ Ma to sens? Sprawdzi się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 02.10.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Takie co jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 02.10.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Znalazłem coś takiego: http://www.cyrkulacjacwu.pl/sterownik-csc-eko/ Ma to sens? Sprawdzi się? To coś takiego jak Pyxisa pilot - odkręcasz , zakręcasz, czekasz. A jak masz typowa pomkę do cwu a nie potwora jak Pyxis to możesz sobie usiąść bo to trochę potrwa. To już lepiej czujka ruchu . Jak ktoś się kreci po domu to ciepła woda w kranie zawsze potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 02.10.2014 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 mam grudfossa , moc 25W. Potwór czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 02.10.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 mam grudfossa , moc 25W. Potwór czy nie? Sprawdź jak długo musisz czekać na ciepłą wodę najlepiej rano i czy jest we wszystkich kranach. Ja mam wilo 4,5W i kilka minut to trwa. Tu o mojej http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=6622927&viewfull=1#post6622927 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 06.10.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Odkrycie ostatnio jak bardzo energożerna jest cyrkulacja cwu skłoniło mnie do szukania rozwazania problemu. Nie chcę zaśmiecać innego watku, dlatego zakładam nowy. Z dyskusji w innym wątku wynika, że stosujecie: - programatory czasowa - wyłączniki na pilota. Czy coś jeszcze czego nie wymieniłem? to ile wychodzi Ci ta cyrkluacja w skali miesiaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 06.10.2014 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 W skali miesiąca dużo. Generalnie koszt przygotowania cwu z cyrkulacja jest 3x droższy niż bez cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 06.10.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 (edytowane) U mnie odległości do odbiorników 5m i 6m umywalki, 7m kabina , 9m kuchnia, rurki pex do cyrkulacji mam w piance i zalane w płycie podwieszane pod górne Edytowane 6 Października 2014 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 07.10.2014 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 U mnie odległości do odbiorników 5m i 6m umywalki, 7m kabina , 9m kuchnia, rurki pex do cyrkulacji mam w piance i zalane w płycie podwieszane pod górne zbrojenie i cały czas zastanawiam się czy robić cyrkulację a może w kuchni podłączyć ogrzewacz przepływowy. Co byście poradzili jest sens robić instalację na rozdzielaczu przy takim rozmieszczeniu pomieszczeń ? Jasne że rób, zakręcić zawór zawsze się da, a obiegu później już nie dorobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 07.10.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 W skali miesiąca dużo. Generalnie koszt przygotowania cwu z cyrkulacja jest 3x droższy niż bez cyrkulacji. jakiego rzedu sa to kwoty ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 07.10.2014 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Bez cyrkulacji 50-60zł. Z cyrkulacją włączoną przez cały dzień (od 6 rano do 24 w nocy) 150-160zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 09.10.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 (edytowane) Bez cyrkulacji 50-60zł. Z cyrkulacją włączoną przez cały dzień (od 6 rano do 24 w nocy) 150-160zł. Nie przesadzaj u mnie przy zużyciu ok. 8m3 CWU wyszło średnio ok. 40zł/mies. oczywiście z cyrkulacją. Dla ciekawych dodam że np w styczniu było ok. 60 zł a we wrześniu niecałe 20zł przy podobnym zużyciu i tak samo pracującej cyrkulacji. Edycja. Kiedyś robiłem pomiary i wychodziło mi że bez cyrkulacji było o ok 25 % taniej, tylko nie pamiętam jaki to był miesiąc bo to również bardzo ważne. Edytowane 9 Października 2014 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 09.10.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Nie przesadzaj u mnie przy zużyciu ok. 8m3 CWU wyszło średnio ok. 40zł/mies. oczywiście z cyrkulacją. Dla ciekawych dodam że np w styczniu było ok. 60 zł a we wrześniu niecałe 20zł przy podobnym zużyciu i tak samo pracującej cyrkulacji. Edycja. Kiedyś robiłem pomiary i wychodziło mi że bez cyrkulacji było o ok 25 % taniej, tylko nie pamiętam jaki to był miesiąc bo to również bardzo ważne. przy bardzo podobnym zuzyciu CWU koszty miesięczne trochę wyższe, cyrkulacja okresowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 09.10.2014 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Pomiar robiony w sierpniu, więc teoretycznie pompa grzała tylko cwu. Cyrkulacja włączona od 6 rani do 24 wieczorem. Grzanie cwu z histerez z histerezą 6 stopni. Zużycie dobowe prądu przez pompę bez cyrkulacji 3,7kwh, z cyrkulacją 9,6kwh. Może pompa dogrzewała nocą dom? Może to kwestia ustawienia pompy, histerezy, czasu grzania? Nie wiem. Ale tak to u mnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 26.05.2017 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 wiem ze stary wątek ale zajeło mi pół roku aby to ogarnąć sensownie. Używałem najpierw cyrkulacji cały czas , potem ze względu na koszty włącznika czasowego (który mnie irytował - bo jak funkcjonowałem codziennie w takich samych porach to było ok , ale lekka zmiana i musiałem czekać na wodę). I znalazłem sterownik bazujący na temperaturze rury tuż przy zbiorniku wody (model INSEL CWU-01) . Mechanizm jest banalnie prosty , spuszczenie wody powoduje ogrzewanie rury tuż za i to steruje włączeniem pompy. Sterowanie jest mikropocesorowe i można je ustawiać, ja u siebie mam ustawione aby po stwierdzeniu użycia wody sterownik włączal się na 30 min i włącza wodę na 3 minuty co każde 9 min. Te parametry można zmieniac ale dla mnie póki co to jest wystarczające. NIestety sterownik jest droższy od sterownika czasowego ale nie żałuje wydanych złotowek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts