Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena budowlańca dom jednorodzinny

biku11

Recommended Posts

Witam Mam takie pytanie chciałem oddać projekt do wyceny u budowlańca na co zwrócić uwage przy wycenie z jakimi tematami warto się zapoznać i jakie szczegółowe pytania mu zadać czy wogóle są tematy związane z wycenami budowlańców za projekt i na co zwracać uwagę przy wycenie? szukałem w kilku tematach nie wiele znalazłem.. (będę budował systemem gospodarczym)

pozdr

biku

Witam Mam takie pytanie chciałem oddać projekt do wyceny [......] tematy związane z wycenami budowlańców za projekt

Co właściwie chcesz zlecić ? Wycenę budowy wg projektu czy wycenę projektu ?

Witam Mam takie pytanie chciałem oddać projekt do wyceny u budowlańca

Ten budowlaniec to kto ? cieśla, betoniarz, murarz czy może kierownik budowy lub projektant ? Myśle że każdemu z nich powinieneś zadac inne pytania.

. (będę budował systemem gospodarczym)

Tu juz kompletnie nie rozumiem co i od kogo potrzebujesz do tego systemu. Ceny materiałów to w hurtowni dostaniesz, robota to własna to po co koszt.

na co zwrócić uwage [......] z jakimi tematami warto się zapoznać

Proponuje zapoznać się z językiem polskim i zadać pytania w tym języku.

Ech... doświadczenie przychodzi w trakcie prowadzenia własnej budowy... wyceny to jedno a rzeczywiste koszty to zupełnie coś innego... SSO wychodzi ok 1000 - 1300 zł / m2. Faktem jest, że obecne firmy w w większości pseudo-budowlane żeby zyskać klienta oferują najniższą cenę, a resztę dopłaca się w trakcie inwestycji lub też otrzymuje się adekwatna jakość prac do tej niskiej ceny... Ogólnie to mam wrażenie, że w społeczeństwie panuje mit taniego budowania i każdy się licytuje kto mniej zapłacił... czyli kto jest bardziej zaradny... taaa

skoro tak, to przesyłasz mu projekt, ustalasz jakie parametry maja mieć materiały (np. rodzaj i grubośc bloczka, styropianu, parametry okien) itd. i czekasz na wycenę.

Albo prosisz jedynie o podanie wyceny robocizny na konkretny etap a materiały kupujesz sam.

Witam Mam takie pytanie chciałem oddać projekt do wyceny u budowlańca na co zwrócić uwage przy wycenie z jakimi tematami warto się zapoznać i jakie szczegółowe pytania mu zadać czy wogóle są tematy związane z wycenami budowlańców za projekt i na co zwracać uwagę przy wycenie? szukałem w kilku tematach nie wiele znalazłem.. (będę budował systemem gospodarczym)

pozdr

biku

Rozumiem że Twój "system gospodarczy" będzie polegał na zlecaniu małym firmom, rzemieślnikom kolejnych małych etapów robót - dlatego pytasz o wycenę. Otóż jeśli nie wiesz zbyt wiele o budowaniu, to kup sobie przynajmniej jakiś podręcznik do technikum budowlanego albo podręcznik majstra budowlanego i zapoznaj się z tematami. Gwarantuję Ci że wtedy będziesz wiedział o co pytać i czy odpowiadający zna się na tym co mówi czy robi Cię w konia.

Jeżeli poprzestaniesz na zapytaniu o cenę, to wymagaj, żeby poza ceną dokładnie było sprecyzowane za co ta cena. Jakie prace, z jakich materiałów i najważniejsze kto zapewnia narzędzia, sprzęt i materiały. Może się okazać, że panowie bedą chcieli zrobić np. strop no ale deskowania, podpór, stempli etc. to już nie mają. To samo z zagęszczarkami, wibratorami, rusztowaniem, wciągarkami i milionem innych rzeczy.

P.S. Budowanie, a na dodatek prawidłowe budowanie, to nie jest prosty temat do nauki w weekend, jeżeli nie znasz się na tym, znajdź sobie dobrego kierbuda, a może i inspektora nadzoru lub po prostu człowieka który zna się na tym i Ci pomoże. Wierz mi że pieniądze wydane na nich zwrócą Ci się po wielokroć.

Edytowane przez Elfir