Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie są ważne, niezbędne pomieszczenia w domu dla Ciebie

Recommended Posts

Była tu już na forum niejedna dyskusja na ten temat, wg mnie pisuar pasuje do toalety publicznej, w domu wygląda raczej kiepsko (tak, właśnie ordynarnie mi się kojarzy :) ) , ale to rzecz gustu, a są też panowie, dla których kwestia wygodnego sikania na stojąco jest życiowym być albo nie być.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie będzie bidet, ale z pisuaru zrezygnowaliśmy. Z podobnym względów o których piszecie.

Mam toaletę, gdzie będzie kibelek i umywalka i łazienkę, którą mam połączoną z sypialnią na parterze - tam przewiduję prysznic, wannę z hydromasażem, bidet, lustro z umywalką. Zawsze chcieliśmy łazienkę tylko dla siebie, dla relaksu w sypialni. Nie wszystkim się to podoba, ale nam bardzo. Na poddaszu też będzie łazienka połączona z toaletą.

• 3 weeks później...
u mnie niezbędnym pomieszczeniem jest kotłownia w której mogę się zaszyć i wypić w spokoju piwo głaszcząc kota, drugim pomieszczeniem najważnieszym w moim domu jest garaż, potrafię tam siedzieć parę godzin warząc :stirthepot: moje ukochane piwo na amerykńskich chmielach słuchając radia i podpalając cygaro (ogólnie nie palę) pełen relax :D

Szukając domu zwracalam uwagę na kilka detali. Obowiązkowe pomieszczenia w domu:

* salon połączony z jadalnią, w sąsiedztwie kuchnia otwarta lub półotwarta

* dodatkowy pokój na parterze - jako gabinet, a także sypialnia dla gości

* łazienka na parterze z prysznicem - gościnna i rezerwowa, bo czasami jedna łazienka w domu to zbyt mało

* łazienka na poddaszu z wanną i dwiema umywalkami

* spiżarka przy kuchni - nawet najmniejsza jest cenna, na zapasy spożywcze, wypieki, akcesoria kuchenne i inne graty (zabudowę kuchenną będę miała niewielką).

* garderoba przy sypialni (choćby mała)

* pralnia

* 3 sypialnie na poddaszu

* garaż dwustanowiskowy

* kotłownia lub inne pom. gosp.

* schody obowiązkowo ze spocznikiem (wylewane) - zabiegowe są niewygodne i niepraktyczne

• 4 weeks później...

Nikt chyba nie wspomniał o strychu a przecież tam lądują wszystkie nie potrzebne rzeczy: ciuchy (dzieci rosną)książki,zabawki czy choinka wyjmowana raz w roku.Poza tym:

1.Kotłownia 8-12m wygodna,można zrobić mały składzik.

2.Garderoba główna co najmniej 5-6m,dzieci mają szafy w swoich pokojach (15-18m)

3.Osobna pralnia lub duża łazienka 12m

4.Koniecznie mała łazienka z prysznicem,czasem może być zajęty ten na górze,a na starość to już się nie chce łazić po schodach.

5.Koniecznie spora przestrzeń dzienna,gdzie nie trzeba nic przestawiać jak przyjdzie 4-6osób.

6.Spore zadaszenie nad wejściem,pada deszcz a ty szukasz klucza trzymając zakupy.

Nikt chyba nie wspomniał o strychu a przecież tam lądują wszystkie nie potrzebne rzeczy: ciuchy (dzieci rosną)książki,zabawki czy choinka wyjmowana raz w roku.

Zasadniczo ciuchy i zabawki wyrzucaliśmy, jak wyrośliśmy.

Nie czytanie ksiazki oddajemy do antykwariatu.

Choinka miesci się na pawlaczu

:)

Zasadniczo ciuchy i zabawki wyrzucaliśmy, jak wyrośliśmy.

Nie czytanie ksiazki oddajemy do antykwariatu.

Choinka miesci się na pawlaczu

:)

Ten kto ma dzieci wie ile książek,rysunków i tych wszystkich pierdół się uzbiera za jeden rok szkolny nie mówiąc o zabawkach,pluszakach i ciuchach,które ja osobiście chowam bo wiadomo co się trafi za rok czy dwa........rodzinka się może powiększyć :D

Choinka to tez bombki i wszelkie ozdoby które zajmują sporo miejsca.Teraz mam piwnicę i jest cała po brzegi wypełniona,wcześniej mieszkałam w domu i często coś się wynosiło właśnie na strych bo szkoda wyrzucić albo przeszkadzało na widoku.

U nas podstawowe kryteria podczas wyboru projektu były takie:

spiżarka przy kuchni

garderoba przy sypialni

pomieszczenie gdzie będzie mogła stać pralka bo z praniem i tak będę latała na strych

garderoba "zimowa" na stryszku

kotłownia za garażem

i oczywiście garaż na dwa autka z przejściem do domu.

Jeszcze wiele tego typu pomieszczeń bym chciała, ale wiem, że w życiu wszystkiego mieć nie można. Z resztą jak to już ktoś wcześniej napisał, to wszystko po wybudowaniu trzeba urządzić, ogrzać i później sprzątać. Także kierując się zasadą, że budując dom nie chcę być jego niewolnikiem będziemy użytkować 117m2, a nie np. 250m2 - jak to zrobili nasi znajomi.

Pozdrawiam

Minimum pomieszczeń niezbędnych i wygodnych dla domowników to:

- spiżarka przy kuchni

- garderoba na piętrze

- pralnia z suszarnią

- składzik albo graciarnia ogrodowa za garażem, a i można tam warsztacik zrobić jak ktoś lubi np. majsterkować

- garaż na dwa samochody

- kotłownia

- wiatrołap

no i zadaszony taras :)