Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam wąską działkę ze spadkiem na południe i chciałbym mieć w budynku miejsce na 2 samochody. Jeden garaż w piwnicy na dwa samochody zaprojektowany przez architekta wydaje mi się mały (5 metrów szerokości, szerszy wiązałby się z utratą funkcjonalności, którą potrzebuję). Wymyśliłem aby zrobić garaż na jedno auto w piwnicy i drugi przytulony z tyłu budynku. Architekt kręci nosem, że nie dzieli się funkcji, że to dodatkowy koszt 2 bram. Czy ktoś ma jakieś argumenty za albo przeciw takiemu rozwiązaniu. Nawet zmobilizowałem się narysować taki dom w programie Sweet Home 3D i jak dla mnie wygląda to dobrze pod względem wizualnym i funkcjonalnym.

prócz tego, co sugeruje architekt (czyli koszty) dochodzi ci :

- dodatkowy korytarz do połączenia garażu z domem

- dłuższa droga dojazdowa (koszt kostki, odsnieżanie)

Kompletnie nie rozumiem sformułowania, że szerszy garaż będzie niefunkcjonalny?

Jeżeli zrobię szerszy garaż, na dwa stanowiska (powiększę go o 1,2-1,5 metra) to utracę możliwość umieszczenia dodatkowego pomieszczenia, z którego nie chcę zrezygnować.W obecnej wersji projektu dom jest na całej szerokości działki, więc o poszerzaniu domu nie ma mowy, muszę się zmieścić na tych metrach co teraz mam.

A co do kosztów:

Garaż na dwa stanowiska wiąże się z wykonaniem podciągów, co jest dodatkowym kosztem.

Jeżeli zmniejszę garaż na jedno stanowisko o 1 metr to również chcę zmniejszyć cały dom o ten 1 metr (przez co pomieszczenia na pozostałych kondygnacjach bardziej będą mi odpowiadać)i koszty budowy też się zmniejszą. To powinno zrekompensować ten dodatkowy garaż z tyłu domu, również dłuższej drogi dojazdowej, korytarza, bramy.

Architekt wspominał też, że konstruktorzy niechętnie taki projekt chcieliby liczyć i że będzie trzeba wykonać dodatkowe zbrojenia przy budowie tego garażu z tyłu domu. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć?

Za garażem nie ma miejsca na takie pomieszczenie, a nie chcę jeszcze bardziej powiększać domu.

A co do zmniejszenia kolejnych kondygnacji, to nie chcę się martwić, że za rok, dwa, pięć zacznie mi tam przeciekać. Chcę mieć jak najprostszą bryłę, cztery ściany w prostokącie i dach dwuspadowy.

A co do zmniejszenia kolejnych kondygnacji, to nie chcę się martwić, że za rok, dwa, pięć zacznie mi tam przeciekać. Chcę mieć jak najprostszą bryłę, cztery ściany w prostokącie i dach dwuspadowy.

I dlatego dobudowujesz wystający garaż?

Nic ci nie będzie przeciekać. Jesli zakładasz przeciekanie, to przecieknie nawet jak piwnica ma być w obrysie domu. Inaczej naprawdę nie widzę związku. Papa na ścianie bocznej będzie inna od papy na stropie?

Ale uwazasz, ze architekt się myli, to rób po swojemu, na zasadzie "po **j mi architekt?".

Swoją drogą czy ten garaż nie jest za krótki? model samochodu ledwie się mieści między bramą garażową a ścianą.