Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant ecoTEC VC plus 246/3-5 jak oszczednie ustawic?

karolh90

Recommended Posts

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tryb "termostat" i ciągle grzeje? A masz włączony tryb "automatyczny'? Jeśli tak to kocioł nie reaguje na polecenia sterownika.

Tak miałem na auto nie reagował na termostat teraz jest na Eko czyli grzeje w zadanym oknie ale i tak grzeje 20- 30 min i 10 min blokada palnika i tak w koło. Chyba, że coś źle rozumiem czy to dobrze chodzi?

W "eko" będzie chodził cały czas. Za duża moc kotła do zapotrzebowania. Ustaw "termostat" będzie mniejszy komfort ale i mniejsze spalanie.

to jak ustawić ten termostat ??? mam calorMATIC 400 ma funkcje 1.tryb auto, 2 Grzanie 3. Obniżenie 4.Eco 5. Off

instrukcja

http://instalacjeb2b.pl/files/2144,ii_VRC.pdf

Edytowane przez chudzi

Masz "eko" więc działa według programów czasowych.Czyli temp. komfortowa i obniżona w przedziałach czasowych. Kocioł będzie chodził cały czas tylko jak zmieni się przedział czasowy na obniżenie to zmieni temp. czynnika grzewczego. Chcesz aby działał "termostat" to musisz dać na tryb automatyczny i w trybie "termostat pokojowy" ustawić na " 2". Instrukcja str. 41.

to jak ustawić ten termostat ??? mam calorMATIC 400 ma funkcje 1.tryb auto, 2 Grzanie 3. Obniżenie 4.Eco 5. Off

instrukcja

http://instalacjeb2b.pl/files/2144,ii_VRC.pdf

No właśnie masz w instrukcji napisane. Auto czyli ustawiasz temperatury dla poszczególnych okien czasowych i dla takiej ma grzać. Ale zawsze możesz zadzwonić do vaillanta i opsiać im co chcesz. Widzę, że im nowszy sterownik tym większe komplikacje w nim są i problemy...

Masz "eko" więc działa według programów czasowych.Czyli temp. komfortowa i obniżona w przedziałach czasowych. Kocioł będzie chodził cały czas tylko jak zmieni się przedział czasowy na obniżenie to zmieni temp. czynnika grzewczego. Chcesz aby działał "termostat" to musisz dać na tryb automatyczny i w trybie "termostat pokojowy" ustawić na " 2". Instrukcja str. 41.

dokładnie tak miałem automat tryb 2 cały czas włączony i cały czas pracował 20-30 min blokada palnika i tak w koło przy zadaniu okien czasowych i tak grzał pomiędzy oknami (ustawiony na 21 w domu 22"C )on i tak grzeje. A może to coś na piecu w kodach jest może nie widzi, że jest ustawiony termostat?

No to nie wiem. Spróbuj jeszcze go zresetować ( albo przejść na ustawienia fabryczne jest taka opcja) i od nowa ustawić tylko funkcję termostat.. Spróbuj zadzwonić do serwisu to może na telefon powiedzą Ci jak ustawić aby działał w funkcji "termostat"

Ja mam CM 430 i działa bez problemu.

już był kasowany i nic to nie dało. A jak u Ciebie się włącza piec na termostacie co jaki czas? zaraz zadzwonie

Co on za pierdoły opowiada?! Co ma krzywa do działania termostatu?

teraz mam ustawienie "" brak"" i chodzi tak samo leci nagrzeje i blokada palnika

http://serwis-vaillant.wroclaw.pl/vaillant-jak-ustawic-krzywa-grzewcza.html

a to za co odpowiada

d.90 statn regulatora cyfrowego 1 = zidentyfikowany, 0 = nie zidentyfikowany (adres złącza eBUS <=10)

d.91 stan DCF przy podłączonym czujniku temperatury

zewnętrznej z odbiornikiem

0 = brak odbioru, 1 = odbiór, 2 = zsynchronizowany, 3 = prawidłowy

Edytowane przez chudzi

teraz mam ustawienie "" brak"" i chodzi tak samo leci nagrzeje i blokada palnika

http://serwis-vaillant.wroclaw.pl/vaillant-jak-ustawic-krzywa-grzewcza.html

a to za co odpowiada

d.90 statn regulatora cyfrowego 1 = zidentyfikowany, 0 = nie zidentyfikowany (adres złącza eBUS <=10)

d.91 stan DCF przy podłączonym czujniku temperatury

zewnętrznej z odbiornikiem

0 = brak odbioru, 1 = odbiór, 2 = zsynchronizowany, 3 = prawidłowy

U mnie termostat to termostat. Ciekawe.

W ustawieniach kotła na razie nie grzeb. Dzwoń dalej na serwis może połączą Cię z innym serwisantem. Moim zdaniem ustawienie KG nie ma w tym przypadku nic wspólnego. Jeśli trafisz na tego samego gostka to nie odpuszczaj i niech Cię kieruje krok po kroku. Możesz też poszukać na miejscu kumatego gościa z serwisu i poprosić aby przyszedł do Ciebie.

A jeszcze mam pytanko jak na termostacie dogrzeje do zadanych np.21 co pojawia się na piecu jaki KOD- S???

Nic się nie pojawia tylko kocioł się wyłącza. kody stanów pracy możesz podejrzeć w trybie instalatora na kotle:

W większości modeli kotłów Vaillant wyposażonych w wyświetlacz ciekłokrystaliczny dostępne są kody stanów pracy, określające dokładnie w jakiej fazie programu znajduje się kocioł w danym momencie.

Najczęściej spotykane to:

S.0 - brak żądania grzania

S.4 - praca palnika w trybie centralnego ogrzewania

S.7 - wybieg pompy w trybie centralnego ogrzewania

S.14 - praca palnika w trybie wody użytkowej w trybie dwufunkcyjnym

S.24 - praca palnika w trybie podgrzewania zasobnika

S.31 - tryb pracy tylko ciepła woda użytkowa - aktualnie brak żadania jej podgrzewania

S.33 - nie zadziałał presostat

S.36 - centralne ogrzewania wyłączone przez regulator 7-8-9

S.52 - blokada kotła z powodu wykrycia wypływu spalin

S.54 - blokada kotła z powodu zbyt gwałtownego wzrostu temperatury