oszczednyGrześ 17.01.2017 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Mysle, że tak O-RT- 2 funkcja termostatu. A jak to jest z mocą palnika ja mam 24 kw czy zmniejszenie mocy coś da? A blokada palnika? Zmniejszenie mocy może coś dać. Może mniej taktować i poprawić komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.01.2017 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Tryb "termostat" i ciągle grzeje? A masz włączony tryb "automatyczny'? Jeśli tak to kocioł nie reaguje na polecenia sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chudzi 18.01.2017 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Tryb "termostat" i ciągle grzeje? A masz włączony tryb "automatyczny'? Jeśli tak to kocioł nie reaguje na polecenia sterownika. Tak miałem na auto nie reagował na termostat teraz jest na Eko czyli grzeje w zadanym oknie ale i tak grzeje 20- 30 min i 10 min blokada palnika i tak w koło. Chyba, że coś źle rozumiem czy to dobrze chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.01.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) W "eko" będzie chodził cały czas. Za duża moc kotła do zapotrzebowania. Ustaw "termostat" będzie mniejszy komfort ale i mniejsze spalanie. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chudzi 18.01.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) W "eko" będzie chodził cały czas. Za duża moc kotła do zapotrzebowania. Ustaw "termostat" będzie mniejszy komfort ale i mniejsze spalanie. to jak ustawić ten termostat ??? mam calorMATIC 400 ma funkcje 1.tryb auto, 2 Grzanie 3. Obniżenie 4.Eco 5. Off instrukcja http://instalacjeb2b.pl/files/2144,ii_VRC.pdf Edytowane 18 Stycznia 2017 przez chudzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.01.2017 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Masz "eko" więc działa według programów czasowych.Czyli temp. komfortowa i obniżona w przedziałach czasowych. Kocioł będzie chodził cały czas tylko jak zmieni się przedział czasowy na obniżenie to zmieni temp. czynnika grzewczego. Chcesz aby działał "termostat" to musisz dać na tryb automatyczny i w trybie "termostat pokojowy" ustawić na " 2". Instrukcja str. 41. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.01.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 to jak ustawić ten termostat ??? mam calorMATIC 400 ma funkcje 1.tryb auto, 2 Grzanie 3. Obniżenie 4.Eco 5. Off instrukcja http://instalacjeb2b.pl/files/2144,ii_VRC.pdf No właśnie masz w instrukcji napisane. Auto czyli ustawiasz temperatury dla poszczególnych okien czasowych i dla takiej ma grzać. Ale zawsze możesz zadzwonić do vaillanta i opsiać im co chcesz. Widzę, że im nowszy sterownik tym większe komplikacje w nim są i problemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chudzi 18.01.2017 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Masz "eko" więc działa według programów czasowych.Czyli temp. komfortowa i obniżona w przedziałach czasowych. Kocioł będzie chodził cały czas tylko jak zmieni się przedział czasowy na obniżenie to zmieni temp. czynnika grzewczego. Chcesz aby działał "termostat" to musisz dać na tryb automatyczny i w trybie "termostat pokojowy" ustawić na " 2". Instrukcja str. 41. dokładnie tak miałem automat tryb 2 cały czas włączony i cały czas pracował 20-30 min blokada palnika i tak w koło przy zadaniu okien czasowych i tak grzał pomiędzy oknami (ustawiony na 21 w domu 22"C )on i tak grzeje. A może to coś na piecu w kodach jest może nie widzi, że jest ustawiony termostat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.01.2017 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 No to nie wiem. Spróbuj jeszcze go zresetować ( albo przejść na ustawienia fabryczne jest taka opcja) i od nowa ustawić tylko funkcję termostat.. Spróbuj zadzwonić do serwisu to może na telefon powiedzą Ci jak ustawić aby działał w funkcji "termostat" Ja mam CM 430 i działa bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chudzi 18.01.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 No to nie wiem. Spróbuj jeszcze go zresetować ( albo przejść na ustawienia fabryczne jest taka opcja) i od nowa ustawić tylko funkcję termostat.. Spróbuj zadzwonić do serwisu to może na telefon powiedzą Ci jak ustawić aby działał w funkcji "termostat" Ja mam CM 430 i działa bez problemu. już był kasowany i nic to nie dało. A jak u Ciebie się włącza piec na termostacie co jaki czas? zaraz zadzwonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.01.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Na termostacie włącza się tylko w tedy gdy temperatura spadnie poniżej nastawionej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chudzi 18.01.2017 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Na termostacie włącza się tylko w tedy gdy temperatura spadnie poniżej nastawionej. I tak pan z Vallianta stwierdził, że termostat nie działa jak jest źle ustawiona krzywa grzewcza. Jak to było u Ciebie jak zmienisz krzywą to nie działa ci termostat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.01.2017 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 I tak pan z Vallianta stwierdził, że termostat nie działa jak jest źle ustawiona krzywa grzewcza. Jak to było u Ciebie jak zmienisz krzywą to nie działa ci termostat? Co on za pierdoły opowiada?! Co ma krzywa do działania termostatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chudzi 18.01.2017 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Co on za pierdoły opowiada?! Co ma krzywa do działania termostatu? teraz mam ustawienie "" brak"" i chodzi tak samo leci nagrzeje i blokada palnika http://serwis-vaillant.wroclaw.pl/vaillant-jak-ustawic-krzywa-grzewcza.html a to za co odpowiada d.90 statn regulatora cyfrowego 1 = zidentyfikowany, 0 = nie zidentyfikowany (adres złącza eBUS <=10) d.91 stan DCF przy podłączonym czujniku temperatury zewnętrznej z odbiornikiem 0 = brak odbioru, 1 = odbiór, 2 = zsynchronizowany, 3 = prawidłowy Edytowane 18 Stycznia 2017 przez chudzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.01.2017 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 teraz mam ustawienie "" brak"" i chodzi tak samo leci nagrzeje i blokada palnika http://serwis-vaillant.wroclaw.pl/vaillant-jak-ustawic-krzywa-grzewcza.html a to za co odpowiada d.90 statn regulatora cyfrowego 1 = zidentyfikowany, 0 = nie zidentyfikowany (adres złącza eBUS <=10) d.91 stan DCF przy podłączonym czujniku temperatury zewnętrznej z odbiornikiem 0 = brak odbioru, 1 = odbiór, 2 = zsynchronizowany, 3 = prawidłowy U mnie termostat to termostat. Ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 19.01.2017 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 W ustawieniach kotła na razie nie grzeb. Dzwoń dalej na serwis może połączą Cię z innym serwisantem. Moim zdaniem ustawienie KG nie ma w tym przypadku nic wspólnego. Jeśli trafisz na tego samego gostka to nie odpuszczaj i niech Cię kieruje krok po kroku. Możesz też poszukać na miejscu kumatego gościa z serwisu i poprosić aby przyszedł do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 19.01.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Kolego chudzi skąd jesteś? Może blisko mnie to podjade i pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chudzi 19.01.2017 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Kolego chudzi skąd jesteś? Może blisko mnie to podjade i pomogę. Jestem z opolskiego. Nadal testuje jutro dzwonię . A jeszcze mam pytanko jak na termostacie dogrzeje do zadanych np.21 co pojawia się na piecu jaki KOD- S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 19.01.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 U mnie na Termostacie mam nastawione 21C to piec wylacza sie przy 21,5 a włacza ponownie przy 20,5C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.01.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 A jeszcze mam pytanko jak na termostacie dogrzeje do zadanych np.21 co pojawia się na piecu jaki KOD- S??? Nic się nie pojawia tylko kocioł się wyłącza. kody stanów pracy możesz podejrzeć w trybie instalatora na kotle: W większości modeli kotłów Vaillant wyposażonych w wyświetlacz ciekłokrystaliczny dostępne są kody stanów pracy, określające dokładnie w jakiej fazie programu znajduje się kocioł w danym momencie. Najczęściej spotykane to: S.0 - brak żądania grzania S.4 - praca palnika w trybie centralnego ogrzewania S.7 - wybieg pompy w trybie centralnego ogrzewania S.14 - praca palnika w trybie wody użytkowej w trybie dwufunkcyjnym S.24 - praca palnika w trybie podgrzewania zasobnika S.31 - tryb pracy tylko ciepła woda użytkowa - aktualnie brak żadania jej podgrzewania S.33 - nie zadziałał presostat S.36 - centralne ogrzewania wyłączone przez regulator 7-8-9 S.52 - blokada kotła z powodu wykrycia wypływu spalin S.54 - blokada kotła z powodu zbyt gwałtownego wzrostu temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts