Remiks 23.11.2015 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Obiecane fotki tu:http://blog.kominki-batura.pl/przydasie-ii/ A kto bogatemu zabroni;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 23.11.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 (edytowane) Witam. Jeżeli wtrącić się mogę ... trochę kiepskie te obliczenia ... Z 1-go kg drewna przyjmijmy że te książkowe 4,2 kWh uzyskamy ... ale w labolatorium oczywiście ... a określając sprawność paleniska na nieco zawyżonym (żeby nie było ...) poziomie rzędu 80 %, to wychodzi jak byk te 3,36 kWh. To z całego paleniska ... a spróbujmy podzielić teraz teoretycznie (bo producent nie podaje tego) tą energię na bezpośrednie wypromieniowanie przez szybę i na korpus ... szacuję ostrożnie (bazując na podobnych konstrukcjach innych producentów, że jest to 40 % (przeszklenie boczne dużej powierzchni) do 60 % (reszta korpusu i czopucha wkładu). Pozostaje nam zatem nie 3,36 kWh a raptem 60 % tego, czyli po zaokrągleniu 2,02 kWh. Ile z tych 2,02 kWh energii zdoła pochłonąć 1m2 wymiennika z miedzi oplecoonego wokół 1/4 - 1/3 pozostałej powierzchni korpusu paleniska ... ??? A niech stracę ... przyjmę że wszystko ... choć to bzdurą jest przecież ... I do prostej sprawy dochodzimy ... ile może ważyć załadunek drewna pod sam "sufit" wkładu, którego ilość określiłem w moim ostatnim poście nowo stworzoną na potrzeby tej dyskusji jednostką objętościową mianującą się od dzisiaj określeniem "ło kurva" ... ??? No jak bym był laikiem powiedział bym ... nie wiem ... ale laikiem nie jestem ... tylko leśnikiem z kilkunastoletnim stażem zawodowym ... i wiem że grabina z kawałkiem modrzewia na górze (no dobra ... może to sosna, bo zdjecie przekłamywać może) w tej ilości będzie ważyć 8-10 kg ...suchą będąc i w dodatku nieco popruchniałą (zgnilizna twarda ino przesuszona nieco - vide kawałki w drugim rzędzie i na górze samej ...). Czyli mamy raptem 16 - 20 kWh energii na wejściu do układu ... i to myślę nawet są dane sporo zawyżone mając na uwadze to co wcześniej przyjąłem (całkowity odbiór do wężownicy energii z korpusu wkładu) ... a przecież wiemy że tak nie jest ... Sangoku ... skąd zatem wzięły Ci się te 36,75 kWh energii odzyskanej w buforze samym, skoro prostymi obliczeniami pokazałem właśnie że bajkowym będzie nawet połowa tego ? Nie przeczę - całkowita ilość energii w układzie bęzie dużo większa ... stąd z resztą jak sam zauważyłeś te 27 stopniw salonie ... ale jak sam napisałeś ... ineteresuje nas w tej chwili to co można do wody uzyskać ... Lipa panie ... lipa ... Adam, który ową wężownicę Ci robił ( z tego co się zorientowałem) podobne obliczenia zrobi Ci pewnie od ręki ... lub na kolanie ... Wężownica sama w sobie nie jest rzeczą złą ... jako dodatkowe i okazjonalne raczej źródło ciepla. Ale na względzie mając bufor do jego naładowania błędem jest oparcie go na takiej konstrukcji grzewczej - będzie zawsze za słaba, a jej skutkiem ubocznym też zawsze będzie to że w salonie saharyjskie raczej warunki panują zamiast komfortu cieplnego ... Każde jedno palenisko z płaszczem wodnym ... nawet cieńkie konstrukcyjnie ... było by lepszym od 1-go m2 miedzi w rurkach w Twoich warunkach (rym się nam sam złożył co byś drewna wnet dołożył ... ) Pozdrawiam. Edytowane 23 Listopada 2015 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 24.11.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 A kto bogatemu zabroni;-) Straż Miejska. jest zakaz palenia śmieci i opakowań z całkowitą dowolnością interpretacji tego zakazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.11.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Straż Miejska. jest zakaz palenia śmieci i opakowań z całkowitą dowolnością interpretacji tego zakazu. Racja. Ja bym nawet pod pręgierz postawił jak za dawnych czasów. Pewnie w koncu odniosłoby to skutek...taki jak zabieranie prawka za prędkość Pytanie jak karać tych co bzdury piszą?! Specjalny karton to nie śmieć, tym bardziej sklejony papierową taśmą i z napisami specjalną farbą. To świadome działanie ludzi, którzy mają prawdziwą wiedzę o ekologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 24.11.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 A więc "po uważaniu" czy może masz certyfikat wystawiony przez?. Przepis o paleniu śmieci jest bzdurą jeśli nie przewiduje norm badania spalin. 99% palących wie, że śmiecie które oni palą mogą byś palone, przecież tak powiedział "szwagier" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.11.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 A więc "po uważaniu" czy może masz certyfikat wystawiony przez?. Przepis o paleniu śmieci jest bzdurą jeśli nie przewiduje norm badania spalin. 99% palących wie, że śmiecie które oni palą mogą byś palone, przecież tak powiedział "szwagier" Bredzisz...Papier to rozdrobniona miazga drzewna. Kartony mają atesty niemieckie i skandynawskie...Tylko w Polsce wiedza na temat ekologii jest jeszcze w lesie, stąd różne dziwne protesty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 24.11.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Protesty biorą się z niewiedzy i przeświadczenia o własnej omnipotencyjnej. Właśnie się dowiedziałem: Papier=drzewo na co są atesty niemieckie i skandynawskie. Żartuje, lecz uważam, ze tylko badanie spalin (tu i teraz) może pozwolić na karanie, zakazy. Lecz to wymaga wiedzy a nie własnego przekonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 24.11.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) Forest dziękuję za wpis. Poprawiłeś mi dzisiaj nim humor i piszę bez cienia ironii. Włożyłeś wysiłek i swój czas na merytoryczny wpis, są widać jeszcze ludzie, z którymi można podyskutować merytorycznie Zanim odniosę się do wyliczeń słowem wstępu chciałbym sprostować. Mój kominek nie jest głównym źródłem energii w buforze (ma ich jeszcze 2). I ja i żona bardzo lubimy palić w kominku. Wiedzieliśmy, że będziemy to robić dość często więc powstał pomysł odzyskiwania choć drobnej części energii jaka tam będzie powstawała. Mowa jest o tym od początku, choć niektórzy nie potrafią tego zrozumieć ( nie wiem, może mają na głowie tych 50 uczniów i już nic się tam więcej nie mieści ). Od Adama nie dostałem ( bo i nie prosiłem) żadnych obliczeń z uwagi na to co napisałem powyżej. Obliczenia. Nie ważyłem drewna ze zdjęcia, ale ufam Twojemu doświadczeniu (był to czysty grab, ale różnica 1 kg w tę czy w tamtą stronę nie ma wpływu na Twoje obliczenia). W moich wyliczankach jedynym założeniem była przepustowość pompy - o tym za chwilę. Energia potrzebna do podgrzania 1l wody o 1 st. C to dokładnie 4200 dżuli dalej jest już prosto. Δtemperatury * 4200J * czas pracy pompy * wydajność pompy = energia uzyskana Pierwszą wartości znam (są termometry) - załóżmy mniej, nie 35 a 30 st. C. Brakuje mi tylko wydajności pompy. Mam oczywiście fiszki z wykresami na odpowiednich nastawach. Dla pewności zadzwoniłem nawet do grundfosa i gadałem z product managerem odpowiedzialnym za konkretnie moją pompę. Policzyliśmy opory w instalacji i wyszło nam, że na 1 biegu pompa powinna pompować ok 1 m3 na godzinę. Dla pewności policzyłem czas "wymiany" wody ciepłej na zimną na początku grzania - jest to około 15 sekund. Mając tą daną długość oraz przekrój rurki miedzianej (fi15) również można wyliczyć ile wody pompa wymienia w ciągu tych 15 sekund. Obie wyliczanki pokrywają się. Czyli pompa pompuje ok 1 m3 na godzinę. W swoich obliczeniach przyjąłem dużo mniej bo 0,6 m3 na godzinę. Kurcze dalej nie widzę błędu u siebie, ale ciąć się nie dam. 30 * 4200 J * 1,5h * 0,6m3/h = 113 400 000 J = 31,5 kWh Forest a powiedź mi czy i jak bardzo można by z takiego wkładu drewna ogrzać płaszczem wodnym bufor? Piotr pisze, że tym ze zdjęć (swoją drogą fajny patent z tymi opakowaniami) ogrzał 300m2 i coś tam jeszcze. Nie twierdzę, że moje obliczenia są dobre. Patrząc na Twoje rzeczywiście wyglądają na słabe, ale może to trzeba liczyć jeszcze inaczej. Dlatego pisałem, że nigdzie nie natknąłem się na konkretne obliczenia kominków z PW - miałbym punkt referencyjny. p.s Forest czy przytkanie rusztu u mnie to dobry pomysł? p.s. 2 Dyskusja o opakowaniach jest pasjonująca aczkolwiek nie koniecznie wiąże się z tematem Edytowane 24 Listopada 2015 przez songoku_xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 25.11.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Obiecane fotki tu:http://blog.kominki-batura.pl/przydasie-ii/ taka brudna szyba ... wstyd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.11.2015 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 taka brudna szyba ... wstyd Miałbym Romotopa, byłaby czysta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.11.2015 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 W żabiej woli możesz zawsze kupić. Może i w montażu pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.11.2015 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Musi być z opcją na plasterki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 25.11.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Brak wiedzy = ironia? Zrób przy okazji próbę gdy w kominku zostanie resztka ognia zgarnij żar na środek paleniska i połóż na tym plasterek drewna, obserwuj. Przy innej okazji zrób to samo tylko połóż na żar szczapę, której końce będą sterczały poza żar. I to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.11.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Brak wiedzy = ironia? Zrób przy okazji próbę gdy w kominku zostanie resztka ognia zgarnij żar na środek paleniska i połóż na tym plasterek drewna, obserwuj. Przy innej okazji zrób to samo tylko połóż na żar szczapę, której końce będą sterczały poza żar. I to wszystko. Ironia lub żart...Jak kto woli. Natomiast uwaga o braku wiedzy to zapewne wyraz szacunku po Twojemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 25.11.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Brak wiedzy u mnie = możliwość nauki, rozwoju. Brak wiedzy u innych = ?Chyba przesadzam ze skrótami myślowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 25.11.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Ironia lub żart...Jak kto woli. Natomiast uwaga o braku wiedzy to zapewne wyraz szacunku po Twojemu? umówcie się na flaszeczkę poza forum i zakopcie topór wojenny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 26.11.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Obiecane fotki tu:http://blog.kominki-batura.pl/przydasie-ii/ Na wystawie same piece i zduństwo, a za węgłem we własnej chałupie osmalona skrzynka oblana dookoła wodą, ma to chociaż jakiś dolot i szczelne palenisko ? Nie trzeba było tego wcale publikować, teraz forumowa publika będzie dzwonić z zapytaniami o czarne kominki z płaszczem, kto wie czy nie reaktywują CTM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 26.11.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 PANOWIE! Czy możemy nie robić z kolejnego wątku śmietnika? Wiem, że każdy chce mieć ostatnie słowo, ale.... na wstrzymanie zaaplikować proszę A tym czasem czy mógłby mi ktoś (użytkownik kominka z PW) odpowiedzieć na pytanie ile by był wstanie ogrzać wody wkładem drewna o rozmiarze "ło kurva" pokazanym na zdjęciu? Chodzi mi o Wasze doświadczenia. Chciałbym mieć punkt referencyjny. Z góry dzięki za konstruktywną i rzeczową odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 26.11.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 To będzie zależało od sprawności kominka. Napisz jak dużą masz komorę spalania (długość, szerokość, wysokość) to napiszę Ci z własnego doświadczenia... i udostępnij jeszcze raz zdjęcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 26.11.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Ja włożyłem to: https://goo.gl/photos/qGhfUVp9Hh8N3V4N8 Mi raczej chodzi o Wasze doświadczenia z Waszych kominków. Moje zdjęcje ma tylko obrazować ile drewna zużyłem. Forrest fachowym okiem ocenił na ok 10. kg grabiny. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts