autorus 21.12.2016 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Proponuję żeby przestał komukolwiek cokolwiek wybijć. Jakbyś już chciał to możesz proponować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.12.2016 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Proponuję żeby przestał komukolwiek cokolwiek wybijć. Jakbyś już chciał to możesz proponować. Chciałbym sobie kupić sznur żeby się powiesić, jaki proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.12.2016 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Cienki. Żeby się nic złego nie stało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 21.12.2016 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Proponuję żeby przestał komukolwiek cokolwiek wybijć. Jakbyś już chciał to możesz proponować. Dobrze, że tylko próbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.12.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Nie abym się czepiał - czysto edukacyjnie. Wskaż proszę akt prawny, który ją wprowadza do obowiązkowego stosowania. Wcześniejsza norma nie była zharmonizowana z prawem krajowym, obecna norma jest zharmonizowana z prawem krajowym i tu jest różnica Stara wersja normy wymagała badań kotłów o mocach od 10 do 350kW, nowa nie precyzuje dolnej granicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.12.2016 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Czyli, wracając wątek na właściwe tory po zrobieniu zadymy, wszystko rozbija się (znowu) o stosowną moderację, której od lat tutaj brakuje. Tak i tutaj się zgodzę. Można bowiem normalnie i bez obrażania. W każdym razie ja swój post poprawiam, nie czuję się jednak winny, bo to nie ja taką ksywkę jemu wymyśliłem Na pozostałe słownictwo się nie zgadzam, nie robię niczego niezgodnego z prawem i po to się staram i robię badania, aby było zgodnie z wymogami i chciałbym aby inni też tak postępowali. Jest atest, jest wynik, jest norma i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.12.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 (edytowane) Tak i tutaj się zgodzę. Można bowiem normalnie i bez obrażania. W każdym razie ja swój post poprawiam, nie czuję się jednak winny, bo to nie ja taką ksywkę jemu wymyśliłem Na pozostałe słownictwo się nie zgadzam, nie robię niczego niezgodnego z prawem i po to się staram i robię badania, aby było zgodnie z wymogami i chciałbym aby inni też tak postępowali. Jest atest, jest wynik, jest norma i tyle. Tutaj, kontrowersyjnie się odniosę, gdyż mam inne zdanie (tylko w zakresie powtarzania w/w ksywki). Czy ogólnie znane przekleństwo na "k" też jest określeniem negatywnym w ustach tego, co je wymyślił? I czy w związku z tym każdy następny, kto powtarza publicznie jest usprawiedliwiony? Uważam, że nie powinniśmy w swoich wypowiedziach powtarzać dwuznacznych sformułowań, jeśli ich nie popieramy - chyba, że w formie cytatu jako np uzasadnienie zdania. To tylko tak "dla zdrowia" przyszłych dyskusji . Edytowane 21 Grudnia 2016 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.12.2016 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Wcześniejsza norma nie była zharmonizowana z prawem krajowym, obecna norma jest zharmonizowana z prawem krajowym i tu jest różnica A od kiedy "harmonizacja" jest w Polsce prawem (obowiązującym) ? Pokaż akt prawny, przywołujący tą normę - bo tylko w takim przypadku, norma, staje się obligatoryjną. Na tą normę powołują się producenci przy określeniu klasy kotła. Obowiązkowe natomiast będzie od kwietnia 2017r stosowanie Rozporządzenia które podałem wyżej - mam nadzieję, że wprowadzi w tym zakresie ład, bo tam są obowiązujące i dość rygorystyczne wymagania dla kotłów na paliwa stałe (z jednym wyjątkiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 21.12.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Nie będzie zdrowych dyskusji w których jedna strona na swoim zdaniu będzie tworzyć grunt dla zarobku. Szkodliwość spalania węgla pod strzechą jest dobrze udokumentowana, udokumentowane jest też, że gaz czy węglowe elektrownie trują mniej ludzi niż niska emisja z węgla czy drewna. Jednak większość sprzedawców powiązanych z węglem/drewnem, nie tyle próbuje przemilczeć, co to podważa. :| Zdrowa dyskusja więc będzie, jak sprzedawca kotłów na węgiel świeżemu inwestorowi budującemu albo planującemu budowę napisze wprost, aby odpuścił sobie węgiel i wybrał inne rozwiązanie grzewcze. Nie zbiednieje z pewnością, zyska w oczach "oponentów" a i inwestorowi da więcej do myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.12.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Zdrowa dyskusja więc będzie, jak sprzedawca kotłów na węgiel świeżemu inwestorowi budującemu albo planującemu budowę napisze wprost, aby odpuścił sobie węgiel i wybrał inne rozwiązanie grzewcze. Normalnie pojechałeś po bandzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.12.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 W zasadzie to do tego wątku przenoszone są dyskusje o węglu. Bez sensu. Moim zdaniem tolerujemy na forum rodzaj szowinizmu, grupka osób - wszem i wobec - w sposób bezczelny, chamski, impertynencki i pozbawiony tolerancji NARZUCA jedynie słuszne rozwiązanie. NARZUCA używając inwektyw i obraźliwych epitetów. Bez refleksji i poszanowania interlokutora. NIE INFORMUJE tylko NARZUCA. Antagonizuje i wywołuje różne reakcje. Jedni się odwracają i idą w swoją stronę, inni próbują coś tłumaczyć, inni odpowiadają mieczem. A przecież na FM pojawiają się różni ludzie, co oczywiste, jedni są bardziej zorientowani, inni mylą pellety z paletami.Jedni używają kW i kWh zamiennie, nie widząc różnicy. Przychodzą po pomoc, a co dostają? W najlepszym razie połajankę, w najgorszym razie zostaną poczęstowani ciemnogrodem. I nie ma tu znaczenia, czy ktoś chałupę grzeję gazem (bo jest be, bo PC jest lepsza), prądem kablami (po PC z podłogówką są lepsze), czy pelletami (bo ...tak...tak...bo PC jest lepsza). Rozumiem ideę walki z zanieczyszczeniem powietrza, ale nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Ktoś ma taką ochotę to niech się zapisze do Fundacji Zielonych, zakłada zielone stowarzyszenia i przejawia inicjatywy obywatelskie w zakresie zmian prawodawczych. To jest dobra droga. I może być bardzo pożyteczna. A swoją drogą, ilu z tych gorących przeciwników węgla, należy choćby do jednej takiej organizacji? Jakie podjął działania w realnym świecie na rzecz poprawy powietrza w Polsce? Hę? Przed komputerem na forum to łatwo, anonimowo, komuś przywalić. Samemu paląc papierosy i smrodząc bliźniemu w twarz. Albo jeżdżąc starym rozklekotanym dieslem. Nie dziwię się Jareckiemu79, że ma dosyć i czasem mu nerwy puszczają. Jak już pisałem i kamień by się zdenerwował. W pełni popieram kolegę Myjk bez dobrej moderacji w dziale ogrzewanie i pilnowania pisania NA TEMAT, będzie nadal bur...znaczy dom schadzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.12.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Normalnie pojechałeś po bandzie. Faktycznie, poleciał po bandzie. Od razu powiem, tak nie będzie. A przynajmniej do momentu kiedy palenie węglem nie zostanie zakazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 21.12.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Faktycznie, poleciał po bandzie. Od razu powiem, tak nie będzie. A przynajmniej do momentu kiedy palenie węglem nie zostanie zakazane. To jeszcze napisz dlaczego tak być nie może. Twoim zdaniem naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.12.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Bo to utopia. Każdy pewnie marzy o idealnym świecie. Z biegiem latek widzimy , że to nie takie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.12.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Nie będzie zdrowych dyskusji w których jedna strona na swoim zdaniu będzie tworzyć grunt dla zarobku. Szkodliwość spalania węgla pod strzechą jest dobrze udokumentowana, udokumentowane jest też, że gaz czy węglowe elektrownie trują mniej ludzi niż niska emisja z węgla czy drewna. Jednak większość sprzedawców powiązanych z węglem/drewnem, nie tyle próbuje przemilczeć, co to podważa. :| Zdrowa dyskusja więc będzie, jak sprzedawca kotłów na węgiel świeżemu inwestorowi budującemu albo planującemu budowę napisze wprost, aby odpuścił sobie węgiel i wybrał inne rozwiązanie grzewcze. Nie zbiednieje z pewnością, zyska w oczach "oponentów" a i inwestorowi da więcej do myślenia. Nie ma takiej potrzeby - wystarczy, żeby ten świeży inwestor wiedział, że doradza mu sprzedawca (=osoba mająca interes w sprzedaniu). Potem poczyta Twoją opinię, moją, i jeszcze kilka/naście innych i wybierze optymalnie/wg własnych przekonań. A jeśli ten inwestor zdecyduje, że zostaje przy węglu to tu jest rola sprzedawcy kotłów z prawdziwego zdarzenia - ma doradzić konkretne urządzenie, najlepiej wg swojej wiedzy uwzględniając sprawność, czystość spalania i wygodę obsługi (oczywiście na najlepszym poziomie osiąganym w kotłach na paliwo stałe). Bo zdecydowanie dla świata będzie lepiej, jak ten nieświadomy inwestor, który i tak kupi kociołek na węgiel, bez względu na nasze przekonania, posłucha i pójdzie za radą takiego w/w sprzedawcy, niż zrażony jego i naszym odradzaniem pójdzie do marketu czy "pana Mietka" za rogiem i kupi najtańszy śmieciuch bez żadnych porad (bo np taki ładny, czerwony). To jest moje rozumienie zdrowia dyskusji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.12.2016 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 4. Nie slyszalem o przypadku gdzie Straz Miejska sie zainteresowala domem ktory ewidetnie smrodzi na cala okolice... przypuszczalnie pali nie tylko eko wegiel ( ten drobniejszy od tego mniej eko ) gdzieniegdzie są już ekopatrole, które jeżdzą i interweniują, reagują także na zgłoszenia (większość interwencji to donosy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.12.2016 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Tak i tutaj się zgodzę. Można bowiem normalnie i bez obrażania. W każdym razie ja swój post poprawiam, nie czuję się jednak winny, bo to nie ja taką ksywkę jemu wymyśliłem nawet jakbyś napisał xxxxxx72 to i tak byłoby to potraktowane jako obraźliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.12.2016 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 W zasadzie to do tego wątku przenoszone są dyskusje o węglu. Bez sensu. ............................................ podpisuje się pod całym tym postem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.12.2016 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 gdzieniegdzie są już ekopatrole, które jeżdzą i interweniują, reagują także na zgłoszenia (większość interwencji to donosy ) To problem mentalnosci wyniesiony z czasow glebokiej komuny. OCHRONA WLASNEGO ZDROWIA ( i nie tylko ) to nie donos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 22.12.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Nie ma takiej potrzeby - wystarczy, żeby ten świeży inwestor wiedział, że doradza mu sprzedawca (=osoba mająca interes w sprzedaniu). Potem poczyta Twoją opinię, moją, i jeszcze kilka/naście innych i wybierze optymalnie/wg własnych przekonań. A jeśli ten inwestor zdecyduje, że zostaje przy węglu to tu jest rola sprzedawcy kotłów z prawdziwego zdarzenia - ma doradzić konkretne urządzenie, najlepiej wg swojej wiedzy uwzględniając sprawność, czystość spalania i wygodę obsługi (oczywiście na najlepszym poziomie osiąganym w kotłach na paliwo stałe). Bo zdecydowanie dla świata będzie lepiej, jak ten nieświadomy inwestor, który i tak kupi kociołek na węgiel, bez względu na nasze przekonania, posłucha i pójdzie za radą takiego w/w sprzedawcy, niż zrażony jego i naszym odradzaniem pójdzie do marketu czy "pana Mietka" za rogiem i kupi najtańszy śmieciuch bez żadnych porad (bo np taki ładny, czerwony). To jest moje rozumienie zdrowia dyskusji:) Jestem tego samego zdania. Czytelnik powinien wiedzieć, czy doradza mu sprzedawca czy użytkownik. Powinno być to jednoznacznie określone. Są na forum PP to wprowadza w błąd. Bo przecież każdy sprzedawca powinien go mieć. Jeżeli ktoś go nie ma A redakcja przymyka oko znaczy, że toleruje marketing szeptany. Najgorszy z możliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts