Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum Muratora - uwagi

firewall

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma takiej potrzeby - wystarczy, żeby ten świeży inwestor wiedział, że doradza mu sprzedawca (=osoba mająca interes w sprzedaniu). Potem poczyta Twoją opinię, moją, i jeszcze kilka/naście innych i wybierze optymalnie/wg własnych przekonań. A jeśli ten inwestor zdecyduje, że zostaje przy węglu to tu jest rola sprzedawcy kotłów z prawdziwego zdarzenia - ma doradzić konkretne urządzenie, najlepiej wg swojej wiedzy uwzględniając sprawność, czystość spalania i wygodę obsługi (oczywiście na najlepszym poziomie osiąganym w kotłach na paliwo stałe).

Bo zdecydowanie dla świata będzie lepiej, jak ten nieświadomy inwestor, który i tak kupi kociołek na węgiel, bez względu na nasze przekonania, posłucha i pójdzie za radą takiego w/w sprzedawcy, niż zrażony jego i naszym odradzaniem pójdzie do marketu czy "pana Mietka" za rogiem i kupi najtańszy śmieciuch bez żadnych porad (bo np taki ładny, czerwony).

To jest moje rozumienie zdrowia dyskusji:)

Przedstawiona sytuacja nie nosi znamion dyskusji. Aby była dyskusja musi nastąpić wymiana argumentów -- której niektórzy zabraniają, bo RZEKOMO pisze się nie na temat. Pisze się na temat i dla dobra inwestora (pomijam naturalnie formę Arturo). Zakłada się bowiem błędnie, że inwestor tworzący wątek DOBRZE wie czego chce, a to nie do końca jest prawda. I pół bidy gdyby różnica była tylko w kolorach. Problem w tym, że nie jest -- bo ten błędny zakup będzie oddziaływać negatywnie przez wiele kolejnych lat na innych ludzi.

Nie przymykamy oko. Jeśli ktoś prowadzi marketing, reagujemy. Trudno zareagować, jeśli wpisy są natury poradniczej.

ZAWSZE prosimy o zgłoszenie nadużyć, ZAWSZE badamy sprawę.

Było. Zgłoszenia mają być uzupełnieniem pracy moderatorów. Póki co jest zupełnie odwrotnie. Praca jest cedowana na użytkowników, jak również pośrednio odpowiedzialność za bałagan (bo źli użytkownicy nie zgłaszają). Poza tym co z tego że zgłoszę, skoro...

To się IMO nie kwalifikuje.

Sam gdybym miał zamiar kupować taki piec chciałbym dostać taka propozycje aby wpaść i zobaczyć różnicę. A co zrobię na końcu i czy zakupię to już inna kwestia. Dla mnie post jest jak najbardziej ok.

...decyzja moderatora zależy od punktu siedzenia. W takim razie po co te PP, skoro i jeden i drugi może. I dlatego właśnie nie zgłaszam, bo szkoda mojego czasu.

Edytowane przez Myjk

Odpowiadam na zielono:

Przedstawiona sytuacja nie nosi znamion dyskusji. Aby była dyskusja musi nastąpić wymiana argumentów -- której niektórzy zabraniają, bo RZEKOMO pisze się nie na temat. Pisze się na temat i dla dobra inwestora (pomijam naturalnie formę Arturo). Zakłada się bowiem błędnie, że inwestor tworzący wątek DOBRZE wie czego chce, a to nie do końca jest prawda. I pół bidy gdyby różnica była tylko w kolorach. Problem w tym, że nie jest -- bo ten błędny zakup będzie oddziaływać negatywnie przez wiele kolejnych lat na innych ludzi.

Tu się nie zgodzę - można napisać w temacie, np:"..nie kupuj do nowego domu kotła węglowego, będziesz truł siebie i okolicę, więcej roboty z popiołem, problemy z nadwyżką mocy (nie znajdziesz odpowiedniego do powierzchni Twojego domu). Natomiast, jeśli zdecydujesz się świadomie, to "mniejszym złem" będzie wybór kotła xxx bo.... ".

Natomiast (jeśli wystąpi)nachalne i obcesowe krytykowanie czyjegoś wyboru każdego zniechęca i irytuje.

Oczywiście o kolorze czerwonym pisałem przykładowo - chodziło o błahy argument.

...decyzja moderatora zależy od punktu siedzenia. W takim razie po co te PP, skoro i jeden i drugi może. I dlatego właśnie nie zgłaszam, bo szkoda mojego czasu.

A tu się zgadzam - w wypowiedzi polecającej sklep został użyty nick kolegi z forum i adres, gdyby zamiast nicku wpisał nazwę sklepu to ewidentnie była by reklama firmy - dla mnie to samo. Sprzedawcy powinni mieć PP (może powinny być zróżnicowane cenowo: droższe dla tych, co umieszczają w stopce/nagłówku reklamę swojej firmy i tańsze dla tych ,którzy są np polecani przez zadowolonych klientów itp, bez prawa do żadnych reklam itp

Z drugiej strony, będąc na miejscu pytającego inwestora wolę, jak ktoś mi poleci w formie: "odwiedź sklep kolegi "Mariana123" w mieście xxx" niż jak dostanę info "odwiedź sklep z kotłami w mieście xxx" - wiem, że się znają i polecenie może nie do końca być obiektywne

.

Edytowane przez przemo1

To się IMO nie kwalifikuje.

Sam gdybym miał zamiar kupować taki piec chciałbym dostać taka propozycje aby wpaść i zobaczyć różnicę. A co zrobię na końcu i czy zakupię to już inna kwestia. Dla mnie post jest jak najbardziej ok.

Dobra A co z tymi którzy wykupili PP? Oni też chcieliby sprzedawać bez dodatkowych kosztów.

Ja chciałbym wiedzieć kto na forum sprzedaje.

Z PP mam problem bo nie rozumiem tej idei.

Dla mnie czym innym jest np PP kolegi Asolt a czym innym jest PP firm z branży kotłów gazowych. Wypowiedzi i jednego i drugiego to przepaść merytoryczna, w kwestii zapytań inwestora.

Dlatego proponowałem zróżnicować profile PP - na droższe, ewidentnie reklamowe i tańsze (darmowe z oznaczeniem w profilu?) dla branżystów/doradców (których np forumowicze mogą polecać) bez prawa do reklamy.

Tu się nie zgodzę - można napisać w temacie, np:"..nie kupuj do nowego domu kotła węglowego, będziesz truł siebie i okolicę, więcej roboty z popiołem, problemy z nadwyżką mocy (nie znajdziesz odpowiedniego do powierzchni Twojego domu). Natomiast, jeśli zdecydujesz się świadomie, to "mniejszym złem" będzie wybór kotła xxx bo.... ".

Ależ własnie do tego się odnosiłem -- taki wybór to jak między dżumą a cholerą. Nie rozumiem dlaczego trzeba stać i się biernie temu przyglądać. Przecież to niczym się nie różni od patrzenia się na dźganie kogoś plastikowym widelcem. Niby nic się nie dzieje, a jednak.

Natomiast (jeśli wystąpi)nachalne i obcesowe krytykowanie czyjegoś wyboru każdego zniechęca i irytuje.

Oczywiście o kolorze czerwonym pisałem przykładowo - chodziło o błahy argument.

Ja to trochę przemianowałem. Zamontowanie kotła węglowego czy peletowego w nowym energooszczędnym (czy też takim, który może się takim stać w bardzo prosty sposób) domu, zamiast alternatywy w postaci gazu czy prądu, nie jest wcale błahe. Tym bardziej drażni, jak sprzedawca wręcz zachęca do założenia takiego kotła, choć powszechnie wiadomo, że jest to szkodliwe dla ludzi rozwiązanie. Że jest dopuszczalne prawem to już inna inszość, albowiem wiele rzeczy nie było i nadal nie jest zabronione prawem (choć być powinno, vide papierosy w miejscach publicznych wiele lat były dopuszczalne).

A tu się zgadzam - w wypowiedzi polecającej sklep został użyty nick kolegi z forum i adres, gdyby zamiast nicku wpisał nazwę sklepu to ewidentnie była by reklama firmy - dla mnie to samo. Sprzedawcy powinni mieć PP (może powinny być zróżnicowane cenowo dla tych, droższe dla tych, co umieszczają w stopce/nagłówku reklamę swojej firmy i tańsze dla tych ,którzy są np polecani przez zadowolonych klientów itp

Z drugiej strony, będąc na miejscu pytającego inwestora wolę, jak ktoś mi poleci w formie: "odwiedź sklep kolegi "Mariana123" w mieście xxx" niż jak dostanę info "odwiedź sklep z kotłami w mieście xxx" - wiem, że się znają i polecenie może nie do końca być obiektywne

Więc ponownie, wszystko zaczyna się od błędnej idei moderacji. Zgłoszenia, zamiast autonomicznego, acz wg wystosowanych zasad, działania moderatorów na KAŻDYM wpadającym na forum poście. Takie działanie może się wydawać nierealne, ale jest do zrealizowania. Działa to na wielu forach które nie mają takiego przychodu ze swojej działalności -- dałoby się zatem to wprowadzić i tutaj. Trzeba tylko chcieć. Potem przychodzi problem PP i sprzedawców którzy takowych nie posiadają. I nawet jeśli nie polecają się, nie reklamują wprost, to jednak swoimi wypowiedziami wpływają na użytkowników, często błędne utrwalanie zasłyszanych opinii. Patrząc na to co wyprawiają "konsultanci" to ręce zwyczajnie opadają. I choć na początku walczyłem z postami REKLAMOWYMI (głównie z tymi od "czystego ogrzewania"), to też, widząc brak reakcji, w końcu odechciało mi się zgłaszać.

Edytowane przez Myjk

Mnie wkurza bardzo ortodoksyjna i agresywna postawa ekooszołomów antywęglowych.

W ich ciasnych mózgownicach za grosz nie chce się pomieścić, że nie ma dwóch takich samych domów i takich samych sytuacji życiowych, że o zwykłych chciejstwach inwestorów już nie wspomnę...

Panuje spory nacisk na energooszczędność budowanych domów.

I- słusznie!

Pęd do autonomii energetycznej , nie zależenia od jakiegokolwiek monopolisty z łapą na kurku czy bezpieczniku, jest w pełni zrozumiały.

Bardzo sprzyja temu pole PV na dachu czy solary cieczowe lub powietrzne.

Ale...

Tak pozyskaną "darmową" energię trzeba gdzieś gromadzić, przechować na czas , gdy będzie potrzebna.

BARDZO DOBRYM sposobem jest zbudowanie akumulatora wodnego.

Ale jest to TAKŻE urządzenie, które jednocześnie spełnia rolę bufora ciepła dla wielu źródeł ciepła stałopalnych!

ZAKAZAĆ WIĘC ich stosowania? CZEMU?

Przecież w DOBRZE zbudowanym domu potrzebne będą sporadycznie!

Wtedy, gdy długo słoneczka nie ma.

A za wywóz gałęzi zebranych w trakcie porządkowania posesji - płacić?

Za wywóz kartonów i skrzynek drewnianych po zakupach - też?

CZEMU?

Bo banda ekooszołomów tak chce?

Człowiek mieszkający na jakimś obszarze ZAWSZE ma na niego wpływ.

Zwykle - negatywny. Choćby poprzez betonowanie na sztywno trawników...

To... zakazać bytności ludzi na jakimkolwiek terenie?

Może po prostu - odstrzelić nadmiar, tak jak z dzikami się to robi?

Uważam, że to forum i podobne fora pełnią bardzo ważną rolę EDUKACYJNĄ w wielu dziedzinach budowania i utrzymywania domów.

Tak być powinno! Trzeba to wspierać (co staram się robić dzieląc się tym co wiem).

Robienie z forum miejsca walki o to, ze ktoś tu zarobił kilka groszy - przypomina mi ten "Polski Kocioł w Piekle" gdzie diabła na straży nie potrzeba...

Banowałbym za agresję.

Ja - głównie za EKOagresję, bo mam mały uraz do niej.

A co do producentów i sprzedawców...

Nie lekceważyłbym ich wiedzy, często latami gromadzonej w jakiejś dziedzinie.

Byle tylko z jako taka kulturą się tu produkowali...

Inwestor i tak zapłaci tylko temu, komu zechce zapłacić.

Dobrze by było, aby wiedział ZA CO płaci.

Dyletant ekooszołom ma mu doradzić?

Przecież to pakowanie ludzi na minę w imię jakichś idei, często POZORNIE tylko słusznych.

Adam M.

Adaś - dobrze piszesz.

Z jednym wyjątkiem:

A za wywóz gałęzi zebranych w trakcie porządkowania posesji - płacić?

Za wywóz kartonów i skrzynek drewnianych po zakupach - też?

CZEMU?

Są tacy (i jest ich sporo - nawet dużo sporo) co napiszą;

CZEMU nie mogę palić starymi oponami (wywóz kosztuje)?

CZEMU nie mogę palić innymi śmieciami (wywóz kosztuje) ?

Bo duża część naszego społeczeństwa ma domy autonomiczne.

Autonomiczne - czyli (w ich mniemaniu), wszystko co im w domu/mieszkaniu zostaje - jest spalone w kotle/piecu.

To jest forum żeby to działało muszą być zainteresowani. budujący są. Trzeba powiedzieć sobie szczerze że zawsze będą sprzedający. Tylko jak to zrobić żeby budujący miał pełny obraz przy podejmowaniu decyzji. To chyba o budowanie chodzi. Gdy budujący odejdą to sprzedawcy nie będą mieli już co tutaj robić. Trzeba przyznać że jest ich coraz mniej. Nie ma co się dziwić. Te płatne profile wprowadzają więcej zamieszania niż pożytku. Nie wiem ile to kosztuje. Jaki zysk generuje w skali całej firmy ale działa destrukcyjnie na istotę forum.

Każdy powinien zadeklarować się po co przyszedł na forum. Nieodpłatnie wtedy nie będzie pokusy ukrywania. Można karać za sprzedaż bez profilu dostawca sprzedawca, wykonawca itd.

Bardzo trudna sprawa z tymi PP. Nie chcemy nadużywać tej formy "represji", podejrzewając każdego specjalistę, że ma cel komercyjny swej obecności na forum. Czasem dyskusje merytoryczne są związane z podaniem informacji o produktach, markach, adresach - to jeszcze nie jest powód do wykupienia PP.

Świadome i wielokrotne łamanie regulaminu - jest powód. Na takie sygnały reagujemy bezwzględnie.

Edytowane przez Redakcja

To na jakiej podstawie, wg jakiego klucza jedni muszą wykupić PP A inni nie? Wielkość sprzedaży, ilość postów? Zakładam, że każdy jest specjalistą, jedni potrafią kopać doły, inni instalować pompy ciepła czy wykładać towar w marketach.

Kluczem tutaj jest budujący inwestor. To on ma otrzymać pomoc. Czy od innego budującego czy też specjalisty ( według mnie źle to nazywacie- to jest sprzedawca, usług bądź towaru). Sprzedawcy muszą być specjalistami A przynajmniej powinni. Ja jestem specjalistą, a nie szukam klientów na forum. Taką to różnica.

Wniosek jeden. Dla dobra budujących A i dalej tego forum nie powinno być PP. Każdy powinien zadeklarować kim chce być na forum. Może okazać się że niewielu chce tu budować.