Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum Muratora - uwagi

firewall

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oczywiście usuwane są te posty, które są spamem, reklamą, obrażają itd. Niektóre posty sa tylko modyfikowane - usuwane jedynie treści niezgodne z regulaminem, jeśli pozostała częsć wpisu jest na temat.

Chyba nie sugerujesz, że kszhu to notoryczny troll i żaden z jego wpisów nie ma wartości merytorycznej ? :)

Z kszhu mialem swoje wymiany zdan, glownie w watku rozrywkowym... Ale nie bede ocenial jego merytoryki i wiedzy na rozne tematy tu.

Ma valid point odnosnie usuniecia wpisow. Niektore cytowane i tak "zachowuja" sens i ciaglosc dyskusji

kszhu ma 6 tyś postów - ja się nie piszę na to, by przejrzeć każdy i sprawdzić czy ciągłośc dyskusji jest zachowana czy nie. :)

Dlatego po prostu zostawia się je w spokoju.

Tu nie ma żadnych reguł tylko widzimisię takich ludzi, którzy nie potrafią odróżnić nawet powodów od skutków.

Sluchaj, pewnie myslales, ze jestes nietykalnym forumowym "guru". Az tu nagle banan sprowadzil Ci na Ziemie. Nie wiem za co go dostales, ale ladowanie bylo twarde i ucierpiala ambicja. Ja to moge zrozumiec, ale teraz stajesz sie po prostu smieszny z tym swoim fochem i muchami w nosie. Daj spobie spokoj i wstydu oszczedz. Wszyscy w tej "piaskownicy" jestesmy dosyc duzi. Elfir nawet juz piersi urosly. ;)

Tu nie ma żadnych reguł tylko widzimisię takich ludzi, którzy nie potrafią odróżnić nawet powodów od skutków.

Oj, przecież każdy wie dlaczego teraz marudzisz a kilka dni temu nic ci nie przeszkadzało w funkcjonowaniu forum :)

To ty pomyliłes skutki z przyczyną - przyczyną bana był twój wpis, skutkiem - ban dla ciebie na trzy dni.

Pisz kulturalnie, bez wyzwisk wobec forumowiczów a nikt nie będzie się wtrącał w twoje posty i twój status.

Kszhu - bo nie mamy tego robić. Decyzję u usuwaniu całych profili z postami podejmuje wyłącznie Redakcja.

Jak kiedyś majki nie wiedzac o tej zasadzie, usunął pewien profil w całości, razem ze wszytskim postami, to trzeba było przywracać kopię całego forum, bo się wątki posypały.

Usuwam co najwyżej profile z zerowymi postami czy z dwoma nieistotnymi wpisami. Ale nie takie, co mają 6 tyś postów!

Nie bawię się z wami...

I znów rację miał coulignon pisząc o dyskusji na poziomie kilkulatków. Pisałem wcześniej, wspomnę i teraz: regulamin forum jest dziurawy jak szwajcarski ser.

Z podpunktów:

2.3

a) Użytkownik zapewnia, że przysługują mu autorskie prawa majątkowe do blogów i materiałów zamieszczonych przez niego w Serwisie, nieograniczone na rzecz osoby trzeciej, lub że przysługują Użytkownikowi prawa do korzystania z tych materiałów (licencja), obejmujące w szczególności prawo do prezentowania w systemie on-line,

b) Użytkownik oświadcza również, że uzyskał zgodę innych osób na umieszczenie przez niego materiałów przedstawiających lub odnoszących się do tych osób

Komentarz: a cytaty? Przecież pisząc cokolwiek każdy z nas może wykorzystać czyjąś "twórczość" po prostu ją cytując. Czy mamy prawo? Nie - każdy cytat pomijając klasyki ma podane źródło, link, cokolwiek, gdzie można go znaleźć. Można to też opisać swoimi słowami jako swój pogląd. Praw autorskich do niego niego nie mamy - dlatego to jest cytat.

2.4 Usunięcie Profilu – Każdy Użytkownik Serwisu ma prawo do żądania usunięcia swojego Profilu na Serwisie w każdym czasie bez podawania przyczyny.

Komentarz: i co wtedy z wypowiedziami? Znikają czy zostają? Część typu docinki niemal ad personam można wywalić bez większej szkody dla dyskusji, ale wypowiedzi merytoryczne? Co z nimi? Użytkownika nie ma bo zlikwidował profil i naciskam podgląd i co widzę? Pisze użytkownik były to znaczy że są jego dane jakieś tam, choćby nick czyli nie zostały one usunięte, co było życzeniem usuwającego. Dalej - może stworzyć fikcyjny profil. UO lub coś podobnego, który automatycznie przejmowałby wszelkie merytoryczne i zakłócające sens i merytorykę dyskusji posty? Najazd na linka: wypowiedzi tych ktorzy zlikwidowali swoje profile. Profilu nie ma ale sens wypowiedzi i dyskusji jest zachowany...

Kolejne podpunkty 3 coś tam - Właściciel może zrobić co mu się żywnie podoba z postami, czyli usunąć aż do końca. Albo - albo. Albo każdy czyli użytkownik i właściciel może wejść i zmodyfikować posta aż do linijki pt. tu był post po czym autorowi wytłumaczyć, że tu był błąd albo autor ma 24 h, moderatorzy i właściciel ze siedem dni maks albo i mniej na korektę postów (od czego są w końcu moderatorzy?) a to co już padło zostaje. Przy okazji sformułowanie w regulaminie oznacza tyle, że właściciel z postami może robić co mu się żywnie podoba. Wyrażenie "w szczególności" tym się różni od "ogólności" co wróbel od zwłaszczy.

Reszta punktów to tak naprawdę zestaw ogólników które ma każde forum, a które to można ściągnąć z całej masy wzorów ogólnych regulaminów zawartych na necie.

Przy okazji: usuwanie postów lub ich modyfikacja przez kogokolwiek nie może zaburzać dyskusji. To, że ktoś wyleciał, nie oznacza że jego wypowiedzi są bezwartościowe a nikt w całym temacie do nich "nie pił". Całą zabawa modów i właścicieli musi być tak zrobiona by o scysjach na linii użytkownik - mod i sprzątaniu po zadymie nie wiedział nikt, żeby na ścianach forum nie zbyło rozbryzgów krwi i błota.....

Masz jakieś schizy z tym wiecznym fantazjowaniem i zmyślaniem? Z czym masz tak naprawdę problem? Zdradzisz?

Bo ja mam prosty wniosek i chcę aby go zrealizowano lub powiedziano dlaczego nie. Pojął?

Co Ty chcesz, to ja wiem. Mnie bardziej interesuja motywy ludzkich dzialan - nawet tak irracjonalnych. :)

A odpowiedz na pytanie "dlaczego nie" padla tu juz kilkukrotnie, tylko sie w tym swoim "fochu" zaimpregonowales na argumenty. Teraz dla Ciebie wszyscy sa "be", tylko Ty jedn dobry i wspanialy.

Powodzenia w kopaniu sie z koniem. ;)