Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum Muratora - uwagi

firewall

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Balto, przemyśl koncepcję jeszcze raz.

Robimy zmiany i

a. wywalamy wszelkie konta z zerwą liczbą wypowiedzi...

Wywaliłeś właśnie sporo użytkowników, którzy nie napisali ani jednej wypowiedzi, za to 100 priv messagów, które zaowocowały kilkoma intratnymi kontraktami między zainteresowanymi osobami...

b. wywalamy wszelkie konta nieaktywne dłużej jak pół roku

Tym samym zamknąłeś życiorys dziesiątkom, którzy w tym czasie zarabiali mamonę, by ją spożytkowac na późniejsze ekscesy budowlane, w momencie gdy będą ją mieli w dużym stopniu tu zajrzą ponownie.

c. do kont z zakresu pół roku - dwa miesiące piszemy email o potwierdzenie że człek istnieje - tak / nie

Wbrew pozorom dwa miesiące karencji to bardzo mało, w tym czasie delikwent jest nieaktywny branżowo, nie loguje się, nie odpowiada na maile, bo ma ważniejsze sprawy na głowie - tracisz człowieka i potencjalne źródło pieniędzy

d. likwidujemy wszelką kombinację typu dwa nicki z jednego IP..

Facet z małżonką korzystając z komputera pod jednym dachem intesywnie dokształcają się wieczorami po pracy zawodowej z zakresu budowlanki, właśnie ich ubiłeś... Nie każdy ma czas klepać z pracy.

Pytanie pada: ile kont zostanie? Ja stawiam że w granicach ok 8 - 10 tysięcy, z czego tak naprawdę o aktywności będzie można mówić, jeśli ktoś wchodzi minimum raz na miesiąc i ma więcej jak 50 wypowiedzi... a to to znacznie znacznie mniej... I forum robi się fachowe ale nie największe, a to już jest klops...

O jaką aktywność walczysz?

Mnóstwo ludzi korzysta z tego forum bez konieczności rejestracji, wykorzystuje ludzi-fachowców, którzy tu piszą, do wykonania konkretnych zleceń. Masz przełożenie na pieniądze, niekoniecznie lądujące w kieszeni Muratora. Ale taki jest przecież jeden z celów tego Forum - wymiana doświadczeń budowlanych z całym dobrodziejstwem inwentarza.

Klops jest z prostego powodu: reklamodawca nie płaci za najlepsze a za największe forum, a jak jest nie 200 tysięcy userów a circa 10 tysięcy to kasa jest inna. Bo za gości nie płaci jak za zalogowanych... To tak jakbyś miał do wynajęcia billboard przy krajówce w miejscu gdzie i tak się muszą ludzie zatrzymać vs taki co jest przy powiatowej drodze w scyrym polu... Metry te same tylko to położenie...

To jest samograj. Dobra - założenie - robimy porządek w tym cyrku i jak Herkules na końcu błyszczy się jak coś gdzieś... I tak forum przestaje być największe, a zostaje najbardziej fachowym i rzetelnym, czyli ludzie z zewnątrz nie wchodzą już tak chętnie, bo oni najczęściej nie potrzebują fachowej odpowiedzi tylko przepisu na zupę. Wylatuje ileś userów - bo o pani Marynie dyskusja jest gdzieś indziej - czyli znów nie ma wywołań, bo temat pani Maryna nie wyskakuje FM, dalej - zostają ci co wiedzą że wiedzą i potrafią uciszyć tych firmowych - czyli znów nie można pokazać się z konkretną marką bo zostaną zgaszeni. To wymaga od reklamodawców wysłania kogoś bardziej kompetentnego od zwykłego sprzedawcy. Wszystko to co opisuję to są wywołania - czy to poprzez ściana mi pęka - czyli iksanście tych samych tematów, czy poprzez iksnaście nicków i odnośników do stron i tak dalej.

Poza tym 200 tysięcy userów oznacza, że do tej bazy danych można wysłać, a jakże za opłatą, jakiś pełnopłatny artykuł mówiący że firma X produkuje najlepsze styopiany Y i jeszcze go zamieścić...

Przeczytaj regulamin - według niego będzie to strata - bo straci finansowo właściciel, czyli Murator, a właściwie pewnie jedna z jego spółek córek. Na tym forum od dawna nie chodzi już o fachowość czy sens wypowiedzi, merytorykę, tylko o ilość. Jest to forum, czyli każdy post w googlu się liczy. Jesteśmy najwięksi - czyli każdy na dzień dobry się zaloguje, będzie miał 4 posty ale będzie. Adres też gdzieś tam jest, a to oznacza kolejny legalnie zdobyty rekord w bazie, możliwość wysyłki tego co trzeba - i raz ląduje to w spamie, raz jest wywalane z automatu, ale raz na ileś trafia do głównej skrzynki - ale właściciel ma 200 tysięcy emaili do wysyłania, ludzi, którzy kiedyś byli zainteresowani budowlanką. A to jest znacznie więcej warte niż kupno miliona diabli wiedzą jak wartościowych kont, które diabli wiedzą czy działają... I oni mają w imię porządku i tego co świadczy o jakości zrobić z tym porządek?

Prędzej my wylecimy niż tu nastąpi normalność....

Kszhu i Balto. Dużo mówicie tu reklamie przynoszącej Muratorowi niezłe zyski ,że zapomina się o userach biorących udział w codziennych dyskusjach tych dzięki właśnie którym ta reklama ma sens i jest tak skonstruowana ,że bezpośrednio wpada w świadomość tego użytkownika ,który albo ją oleje albo przeanalizuje.Co innego jak user w bardzo sprytny sposób reklamuje coś co właśnie mod za pośrednictwem zazdrośnika bez PP post link moderuje-usunie.Mówicie także o tych nazwę ich "złych" modach popadających w niełaskę już z automatu.Dlaczego oni są solą w oku tych waszego pokroju walczących o dobre imię FM.Bo to wy zaproponowaliście ich Redakcji odbierając jej wybór na innych zasadach ,które chcecie ugrać. Balto wyobrażasz sobie bycie moderatorem tu na FM?Ja sobie wyobrażam ale jak sobie już wyobraziłem to i ty ze swą wspaniałą elokwencją nic nie zmienisz.Jako wybrany z ludu ,jako nowy mod cóż takiego wprowadzisz by FM ,żyło podobnie jak na innych forach?Żebyś dobrze mnie zrozumiał masz swojego tam konika ,który przynosi ci prywatnie zyski.Tu na FM bronisz kultury wypowiedzi w tematach związanych z w/w.Jako zwykły użytkownik z marszu poddany jesteś próbom dyskusji ,które mogą kończyć się moderowaniem.Nie muszą ale mogą.Jeśli natomiast jesteś moderatorem z takim hobby to sprawa wygląda już nieco inaczej.Będziesz bronił dla sprawy swych racji choćby miało to wywołać chaos publiczny.Tylko ,że teraz masz narzędzie i w odpowiednim momencie to ciachniesz bez podania przyczyny jak niniejszym się tu czyni.No i zostaje jeszcze sprawa PP.Zysk ma Murator ,zysk ma jego właściciel bo za 1200zł ma gotowca ,który to mu spłaci w bardzo szybkim tempie.

Kszhu i Balto. Dużo mówicie tu reklamie przynoszącej Muratorowi niezłe zyski ,że zapomina się o userach biorących udział w codziennych dyskusjach tych dzięki właśnie którym ta reklama ma sens i jest tak skonstruowana ,że bezpośrednio wpada w świadomość tego użytkownika ,który albo ją oleje albo przeanalizuje.Co innego jak user w bardzo sprytny sposób reklamuje coś co właśnie mod za pośrednictwem zazdrośnika bez PP post link moderuje-usunie.Mówicie także o tych nazwę ich "złych" modach popadających w niełaskę już z automatu.Dlaczego oni są solą w oku tych waszego pokroju walczących o dobre imię FM.Bo to wy zaproponowaliście ich Redakcji odbierając jej wybór na innych zasadach ,które chcecie ugrać. Balto wyobrażasz sobie bycie moderatorem tu na FM?Ja sobie wyobrażam ale jak sobie już wyobraziłem to i ty ze swą wspaniałą elokwencją nic nie zmienisz.Jako wybrany z ludu ,jako nowy mod cóż takiego wprowadzisz by FM ,żyło podobnie jak na innych forach?Żebyś dobrze mnie zrozumiał masz swojego tam konika ,który przynosi ci prywatnie zyski.Tu na FM bronisz kultury wypowiedzi w tematach związanych z w/w.Jako zwykły użytkownik z marszu poddany jesteś próbom dyskusji ,które mogą kończyć się moderowaniem.Nie muszą ale mogą.Jeśli natomiast jesteś moderatorem z takim hobby to sprawa wygląda już nieco inaczej.Będziesz bronił dla sprawy swych racji choćby miało to wywołać chaos publiczny.Tylko ,że teraz masz narzędzie i w odpowiednim momencie to ciachniesz bez podania przyczyny jak niniejszym się tu czyni.No i zostaje jeszcze sprawa PP.Zysk ma Murator ,zysk ma jego właściciel bo za 1200zł ma gotowca ,który to mu spłaci w bardzo szybkim tempie.
NS jestem pod wrażeniem! Napisałeś coś z sensem, bez błędów i zwrotów typu "syfiasta patalacha". Nie ten człowiek!

Prędzej my wylecimy niż tu nastąpi normalność....

nic dodać nic ując

FM zarabia kasiorkę na ilości postów a nie na ich jakości, taki np: kszhu ekspresowo produkuje posty o d... maryni, redakcja się cieszy bo wskaźniki w górę lecą, za chwilę kilka osób proponuje żeby zejść na ziemię i wlać trochę merytoryki w dyskusję czyli znowu wskaźniki lecą w górę, wtedy ktoś napisze coś z cyferkami na liczbach wymiernych więc oczywiście kszhu odpisze że on ma rację bo tylko on może mieć rację a tak w ogóle to te cyferki są arabskie a on rozumie tylko rzymskie i pojawia się 10 stron dyskusji jakie powinny być cyferki, oczywiście liczniki szaleją, redakcja się cieszy, a jak wątek przygaśnie to kszhu rozpęta kolejną bez sensowną dyskusję że jednak rzymskie są niedobre, arabskie będą lepsze i tak w koło Macieju

nic dodać nic ując

FM zarabia kasiorkę na ilości postów a nie na ich jakości, taki np: kszhu ekspresowo produkuje posty o d... maryni, redakcja się cieszy bo wskaźniki w górę lecą, za chwilę kilka osób proponuje żeby zejść na ziemię i wlać trochę merytoryki w dyskusję czyli znowu wskaźniki lecą w górę, wtedy ktoś napisze coś z cyferkami na liczbach wymiernych więc oczywiście kszhu odpisze że on ma rację bo tylko on może mieć rację a tak w ogóle to te cyferki są arabskie a on rozumie tylko rzymskie i pojawia się 10 stron dyskusji jakie powinny być cyferki, oczywiście liczniki szaleją, redakcja się cieszy, a jak wątek przygaśnie to kszhu rozpęta kolejną bez sensowną dyskusję że jednak rzymskie są niedobre, arabskie będą lepsze i tak w koło Macieju

Matko córko zapomniałem o tobie.To mi się podoba.Wreszcie konsensus.Brawo!

Nie przeciągaj pożegnania,bo to męczące.Zdecydowałeś się odejść to idź............Mały Książe

Mnie nadal śmieszą usprawiedliwienia moderatorów, że jest bajzel bo użytkownicy nie zgłaszają. Od paru dni przestałem pisać w wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego bo pojawił się tam troll o ksywie apap5, którego jedynym celem jest... właściwie nie wiadomo. W każdym razie przestałem pisać, żeby nie być stroną w sporze z tym trollem (co często tutaj zarzucają moderatorzy jak się zapytać czemu nie interweniują) i móc zgłaszać. Wspomniany użytkownik non-stop generuje offtopiki, prowokuje użytkowników, jątrzy, itd. zamiast skupić się na temacie. Więc ZGŁASZAM tym magicznym trójkącikiem. I co? I G. Jak był, tak jest -- gdy już dawno po tylu zgłoszeniach OT i prywatnych wycieczkach do użytkowników powinien dostać bana. Bo nic w temacie nie napisał sensownego, nikomu nie pomógł swoim słodkim pierdzeniem. W zeszłym roku był podobny oszołom, też zgłaszałem i też było zero reakcji (więc przestałem zgłaszać). Teraz też już przestaję, bo szkoda mojego czasu!

kszhu: z prostego powodu. Jeszcze wczoraj było zarejestrowanych circa 184200 userów. Czyli nicków i ludzi którzy w teorii kiedyś wpadli na pomysł by wpaść tutaj. Pogrzebałem wczoraj w tzw. statystykach i okazało się że według danych statystycznych ze strony użytkownicy ok 84 -85% wszystkich kont to coś co można nazwać martwymi kontami, bo mają do 10 wypowiedzi. Kolejne niemal 10% - to do 50 wpisów. Piszę o niemal martwych kontach bo tak naprawdę oznacza to tyle, że ktoś dowiedział się czegoś... a potem wybył i zagląda od wielkiego dzwonu, albo w ogóle. Użytkowników którzy napisali powyżej 100 postów jest circa 6500... czyli coś koło 3,5%...

Przyjmując do tego, że masa nawet zapisanych starych kont nie działa, i tak dalej - to przy założeniu, że od 2012 zapisało się ok 42 000 userów, tak naprawdę aktywnych (pow. 100 postów) jest circa ok 1500 osób...Inni to zasadniczo mniej lub bardziej części goście - nawet raz na miesiąc lub dwa - a wejścia mają zasadę: Houston mamy problem.

Niestety nie ma możliwości sprawdzenia ile zostało napisanych postów w ciągu ostatniego miesiąca i przez kogo a to dałoby naprawdę fajne wyniki.

Co ciekawe - w części użytkownicy można się dowiedzieć, że jest nas ok 184200 a w części ogólnej forum na samym dole, że ok 200000.... Zaś aktywnych ok 6700 - diabli wiedzą co to znaczy, ale pewnie zależy albo od logowań albo od postów. I jeśli dodasz do tego przełożenie na kasę - to już wiesz czemu nikomu nie zależy tu na jakichkolwiek porządkach, a najprędzej na tym by temat zmarł sam albo żeby przemienić go w zabawę jesteś glupszy - nie bo ty głupszy - nie bo ty....

?????

jaki problem ?????

Internet jest badany przez niezależne firmy. Podam wyniki odsłon i użytkowników dla całego budownictwa w serwisie muratora (badanie Megapanel PBI/Gemius). Forum to tylko część serwisu.

Marzec - 20 038 175 odsłon (1 722 121 real users)

Kwiecień - 15 953 052 odsłon 1 416 513 real users)

Maj - 14 837 179 odsłon (1 448 318 real users)

[TABLE=class: tab_stats]

[TR]

[TH=bgcolor: #F84B00, colspan: 2]Statystyki miesięczne[/TH]

[/TR]

[TR]

[TD]UU:[/TD]

[TD=class: right, align: right]1 313 493[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]PV:[/TD]

[TD=class: right, align: right]9 108 829[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Gemius Traffic, listopad 2012

http://www.budowia.pl/dom/1047

200 tys zarejstrowanych i piszacych tu w skali powiedzmy ostatnich 2-4 lat - bo to mozna uwazac za aktualne jest niczym w skali tego ze czyta to 1,3-1,7 a moze obecnie nawet i 2 mil osob

jak widac nie umiesz wyciagac odpowiednich wnioskow z pokazanych danych

Edytowane przez R&K

200 tys zarejstrowanych i piszacych tu w skali powiedzmy ostatnich 2-4 lat - bo to mozna uwazac za aktualne jest niczym w skali tego ze czyta to 1,3-1,7 a moze obecnie nawet i 2 mil osob

jak widac nie umiesz wyciagac odpowiednich wnioskow z pokazanych danych

Weź przeczytaj ZE ZROZUMIENIEM post Balto, w szczególności do czego konkretnie odnosiło się wyróżnione PRZEZ CIEBIE stwierdzenie (o problemie), a następnie pytanie. Odnosiło się do zupełnie czegoś innego, niż tutaj wpierasz.

Kwestia reklam w odniesieniu do ilości użytkowników czy odwiedzających to inna bajka. Nikt nie daje reklam na konkretną witrynę na podstawie ZAREJESTROWANYCH tam użytkowników, chyba że jest głąbem kapuścianym. Koszty reklam opierają się głównie o statystyki odwiedzin danej strony internetowej, a największy zarobek dla witryny idzie z samych kliknięć reklam a nie z ich wyświetlania.

Za obrazanie szeryfa banana mozesz zarobic i deklaracje ze nigdy nic "wartosciowego" nie napisales ;)

Domyślam się. Burdel tutaj to też moja wina, bo przecież podobno nie zgłaszam. No, już nie zgłaszam.

wypowiedz byla konkretna

.... I jeśli dodasz do tego przełożenie na kasę - to już wiesz czemu nikomu nie zależy tu na jakichkolwiek porządkach,

reklama to odwiedzajacy uzytkownicy

czym wiecej odwiedza tym wieksze szanse ze ktos kliknie

a odwiedzaja nie dla tych co codziennie to sa i pisza o przepisach na zupy

tylko w celu znalezienia konkretnych informacji , porad

a tych w skali ostatnich 2-4 lat jest tu wystarczajaco dla przecietnego budujacego ktory nie musi sie logowac by czytac

edit:

Ci co tu sa codziennie, dla ktorych budownictwo to pasja - ni jak sie przeklada na "przecietnego budujacego Polaka" ... wiem bo mam wielu znajomych ktorzy buduja i dla nich informacje z forum niejednokrotnie sa niedoprzyjecia - wykraczaja poza tradycyjne budownictwo ktore od lat sie zakorzenilo w mysleniu inwestorow, wykonacow czy handlowcow

mimo wszystko 1 300 000 -1700 000 osob tu zaglada , jak widac po liczbie rzegladanych stron znajdue jakies infomacje - 10 000 000 przegladanych/ cztanych stron

sa jeszcze bowiem dane ile min spedza srednio uzytkownik na danej stronie!

oznacza to tez np ile min bedzie patrzyl na reklame - a nie tylko klikal w nia

Edytowane przez R&K

Mnie nadal śmieszą usprawiedliwienia moderatorów, że jest bajzel bo użytkownicy nie zgłaszają. Od paru dni przestałem pisać w wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego bo pojawił się tam troll o ksywie apap5, którego jedynym celem jest... właściwie nie wiadomo. W każdym razie przestałem pisać, żeby nie być stroną w sporze z tym trollem (co często tutaj zarzucają moderatorzy jak się zapytać czemu nie interweniują) i móc zgłaszać. Wspomniany użytkownik non-stop generuje offtopiki, prowokuje użytkowników, jątrzy, itd. zamiast skupić się na temacie. Więc ZGŁASZAM tym magicznym trójkącikiem. I co? I G...

Nie kojarzę Twojego zgłoszenia. Nie dam głowy że go nie było (bo pamietam jakies, jedno nad którym posiedziałem dłuższą chwilę doszukując się niewłaściwego przekazu, ale pewnie nie jestem az tak bystry by przejrzeć wszystkich na wylot, szczególnie sprawdzić historię czy to "nowe wcielenie jakiejś starej zakałaki). Mam prosbę - czy możesz zrobić testowe zgłoszenie - będziemy wyczuleni na Twój raport i zobaczymy czy w ogóle działa?

Dzień długi się nie skończył a wywołali mnie do tablicy...

1. Czym innym są wywołania. Moja strona nie reklamowana nigdzie za pieniądze ma ich iks tysięcy. To mówi tylko tyle, że przy zadaniu pytania "pęka tynk" w pierwszej dziesiątce / dwudziestce wyrzuciło FM. To znaczy tak naprawdę tyle, że wyrzuciło to w googlu...

2. Real userów oznacza tyle, że ktoś wszedł na stronę. Wszedł nie oznacza, że grzebał, czytał, tylko rzucił okiem. Dowolne forum które ma iks tysięcy postów i to tematyczne, będzie tak miało. Będzie multum wywołań i wejść... Pytanie tylko czy to przekłada się na kasę: i tak i nie.

3. Największa kasa to jest posiadanie dość dokładnych adresów email i jakiś bardziej dokładnych namiarów na osobę, własną darmową i pewną (w teorii) która umożliwia wysyłanie artykułów sponsorowanych, można to łączyć z pełnym sponsoringiem tego co pojawia się na forum, pozycjonowane albo jako podrzucanie tego przez redakcję coraz wyżej lub przeklejanie wyżej i wyżej. Brak możliwości dyskusji z tzw. fachowcami którzy je piszą jest tym bardziej atrakcyjne...

Owe iks tysięcy userów to tak naprawdę baza adresowa warta każde pieniądze. Bo dokładnie skorelowana z tymi kto kiedyś budował. To trochę tak jak na porodówce w zamian za darmową wyprawkę młoda mama daje swoje namiary i potem przez kolejne kilka lat otrzymuje jedynie i niepowtarzalne oferty... A wyprawka ze sto kilkadziesiąt złotych kosztuje. Czemu? Bo adres jest celny trafny i konkretny...

kszhu: tak, ale samo zalogowanie się FM oznacza podanie emaila - który należy do osoby zainteresowanej budownictwem, czyli potencjalnego klienta docelowego kogoś tam. Na okna, drzwi, węgiel, dachy, klinkier i co kto jeszcze może wymyślić. Nawet brak danych nie sprawia, że adres jest kiepski - i tak jest lepszy, jak z kupionej na rynku bazy danych - bo nikt się nie przyzna skąd ją dostał - jest baza emailowa i tyle. Z racji że zrobiono ją w 2013 roku płatna jest iks groszy od rekordu...

Balto w Google Analytics powinienes miec posade, lub w AdWords... Btw... dzisiaj rozmawialem z Google ... LOL... okazuje sie ze do nich mozna normalnie zadzownic :) i malo tego - problem z indeksowaniem mojej strony rozwiazali... w 20 minut u siebie :) LOL....

a tak powaznie. Balto zrozumial ile kosztuja dane i pozycjonowanie. I chyba jest w szoku :)