Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum Muratora - uwagi

firewall

Recommended Posts

Tam jakiś nadgorliwy wykasował mój post, ale poczytajcie sobie kilka początkowych stron tamtego tematu, baaaardzo ciekawa lektura :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK

Nikt sobie nie zawracał głowy m2, nikt sobie nie zawracał głowy ociepleniem, nikt nawet nie słyszał o OZC, wszyscy brali kotły 25kW. A to było raptem tylko 9 at temu... Niestety, oprócz nielicznych przypadków tak jest do dzisiaj, wystarczy popytać instalatorów lub podzwonić po sklepach. Nawet producenci kotłów podają do jakiego metrażu dany kocioł pasuje :bash:

I tak właśnie wygląda ta cała branża węglowa. Tutaj udają baranków i nawracają kroplę w morzu, a całą prawdę widzimy za swoimi oknami.

A jak piszę, że powinni zacząć od siebie to się moje posty wypier... :p

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bo moderator = władza.

Nie każdy jednak dorasta do pełnienia takiej funkcji (zakresem wiedzy, taktem, itp.).

Stąd równanie: moderator (zwłaszcza admin) = Bóg (niestety).

A jak woda jest mętna ........... - też niestety.

Rozumiem że ktoś uczestniczy w budowie forum od początku, zaangażował się i chce dobrze. Został adminem i ma pilnować KULTURY WYPOWIEDZI I PORZĄDKU. Ale widząc niesprawiedliwe zachowania szefostwa powinien ładnie odmówić współpracy, a w razie nacisków zrezygnować z administrowania..

Tak by zrobił człek porządny. Ale dla mnie ktoś, kto bezmyślnie kasuje posty, bo tak chce "góra", to zwykła menda.

Ja przez FM i szalejącego tu bezkarnie mikiego jestem parę tysi w plecy i nie liczcie admini na to że kiedykolwiek wam odpuszczę czynne ratowanie skóry oszusta.

Edytowane przez Rotan

animuss,jestem pod wrażeniem Twojej stopki.

Toć to sama prawda :)

poza tym linkiem ze stopki !

a w nim czytamy

"Orientacyjny koszt ogrzewania węglem domu o powierzchni 120 m² może wynieść od ok. 1 800 zł w przypadku budynku o bardzo dobrej izolacji termicznej, poprzez ok. 2 300 zł (dom o dobrej izolacji) – do ok. 2 900 zł – dla budynku bez izolacji."

to jest tanie !??!?!?!?!?!

Tak patrzac na te cale zadymy to chyba trzeba po prostu wrocic do tematu platnych profili. Bo to od tego momentu w zasadzie chyba zaczela sie awantura.

Generalnie 1200netto/rok nie jest to jakis majatek, trudno - byc moze trzeba zrobic jedna instalacje/sprzedac pompe, czy 2, zrobic cokolwiek i ta $ przeznaczyc na PP. I tyle w temacie.

Murator nie zrezygnuje z PP a tu beda dalej trwaly wojny

Mam propozycje, zeby zamiast "elit, olimpow," itd wstawiac informacje: firma lub osoba prywatna pod nickiem. A PP dodatkowo - jak ktos chce. Tylko po co Redakcja mialaby to robic... skoro wg nich wszystko jest ok.

Posegregowac uzytkownikow: firma / prywatny i juz....

a jak firma chce podawac nr telefonu/www/mail itd to PP - jezeli nie chce to nie... ale za namiary kontaktowe: moderacja, ostrzezenie 1,2,3 ban na 48h ostrzezenie ban na tydzien, ostrzezenie ban na 30dni itd.

Sama idea PP jest OK i ma swoje uzasadnienie.

Tępienie "ukrytych" i nie płatnych wykonawców, którzy za friko "pozyskują" tu inwestorów - też jest OK.

Natomiast ktoś musi powiedzieć Redakcji, że co prawda nie ponosi odpowiedzialności za treści nawet "faworyzowanych" forumowiczów, ale za ukrywanie i przeszkadzanie w piętnowaniu oszustów, naciągaczy, itp. - i owszem, jest odpowiedzialność karna .

Warto również wspomnieć, że moderowanie postów już czyni moderatora, odpowiedzialnym za umieszczone treści.

I ostatnia uwaga - dobrze by było aby Regulamin przestrzegali także moderatorzy i Redakcja.

Tak patrzac na te cale zadymy to chyba trzeba po prostu wrocic do tematu platnych profili. Bo to od tego momentu w zasadzie chyba zaczela sie awantura.

Generalnie 1200netto/rok nie jest to jakis majatek, trudno - byc moze trzeba zrobic jedna instalacje/sprzedac pompe, czy 2, zrobic cokolwiek i ta $ przeznaczyc na PP. I tyle w temacie.

Murator nie zrezygnuje z PP a tu beda dalej trwaly wojny

Mam propozycje, zeby zamiast "elit, olimpow," itd wstawiac informacje: firma lub osoba prywatna pod nickiem. A PP dodatkowo - jak ktos chce. Tylko po co Redakcja mialaby to robic... skoro wg nich wszystko jest ok.

Posegregowac uzytkownikow: firma / prywatny i juz....

a jak firma chce podawac nr telefonu/www/mail itd to PP - jezeli nie chce to nie... ale za namiary kontaktowe: moderacja, ostrzezenie 1,2,3 ban na 48h ostrzezenie ban na tydzien, ostrzezenie ban na 30dni itd.

Pamiętasz jak niedawno toczyłeś wojny z Redakcją o PP ?

Najpierw plujesz, później chwalisz.

k: figher ma płatny profil wykupiony i tyle. A racje ma i to świętą. Po prostu. Jeśli jest firma to wiadomo, że mówi i chwali to co sprzedaje, z wiedzą i technologią już może być i bywa - różnie, ale przynajmniej by się sprawdzało i oceniało co pisze i jak mówi i byłoby jasne. Cywilny to cywilny - żadna głupota nie jest niemożliwa. Poza tym - od firmy można i trzeba by wymagać nieco większego profesjonalizmu i wiedzy i oczywiście można by oceniać to co pisze i mówi. To jedno. Wtóre pisanie pod firmą to odpowiedzialność za słowa bo jeśli napiszę firmą a ktoś napisze że jestem ćwok i sierotka Marysia to mogę uznać, że mając tysiąc iks postów, mogę poczuć się dotknięty jeśli ktoś mi zarzuci, że plotę głupoty. To jest odpowiedzialność za słowo.

Płatny profil, zwykły - czyli kilka stów, namiar strona netowa czy lepszy - jakieś reklamy - oznaczają, że profil jest moją reklamą i mam prawo podawać nazwy produktów gdyż jest to moja reklama i za nią zapłaciłem. To oznacza, że jeśli nie przekonam swoją fachowością to cały ten bardak będzie można traktować jak zwykły plakat z napisem a mój szmelc jest najlepszy bo najtańszy. Nie zwalnia mnie to oczywiście od posiadania wiedzy bo automatycznie będzie oznaczało to grubsze dyskusje.

Braku wiedzy fighterowi czy ewbuxxxo nikt nie zarzuci.

Problem jest gdzieś indziej - że redakcja zbyt często traktuje bzdety pisane w art sponsorowanych za świętość nie do podważenia i nie do zkrytykowania, a zachowania osób z płatnym profilem jako "wszystko dozwolone" byle by nie mordowali. Oznacza to, że coś co ma pozwalać na nieco więcej niż darmowemu użytkownikowi, sprawia, że zwykły user jest kopany za byle bzdure, a jak ktoś zapłaci to robi co chce. Coś takiego nazywa się bałaganem...

KarokA To nie tak ze pluje a teraz chwale. Po prostu lekki szok przezylem ze podwyżka z 400 na 4000 poszła. Samo pp średnio mi się podoba z powodu tego ze podpisuje mnie pod każda wypowiedzią. W moimoim przypadku pp jest opłacalne po prostu przy aktualnej cenie za ta usługę.

BTW w dziale podłogi tarapodłogi tarasy jest właśnie wątek o grubości kleju. Firumowicz rafaljezys szuka kleju od miesiąca? Na Jastrychy anhydrytowe w większej grubości. Jakoś nikt się nie pofatygowal. Poruszony i zaproponowany przeze mnie atlas mega bądź Mapei z Casto miałem wątpliwości co do zastosowania na anhydryt. I po 3 stronach gdzie w zasadzie dobralismy z inwestorem h40 no limit plus grunt na anhydryt wbija zygmuntrolicz wykonawca bez pp ze po co u mnie ma zapłacić 49,50 za h40 jak e Casto jest klej za 45 ! No masakra... Gdzie był PAN Zygmunt jak trzeba było doradzać i zaglebiac się w karty techniczne... Teraz sue pojawił jako wujek dobra rada reklamując castorame i atlasa które to nie maja na fm pp. No bardzo w porządku zachowanie zachowanie. Szkoda gadac. Przepraszam za błędy w poście ale z tel nie igarmiam tego do końca

KarokA To nie tak ze pluje a teraz chwale. Po prostu lekki szok przezylem ze podwyżka z 400 na 4000 poszła. Samo pp średnio mi się podoba z powodu tego ze podpisuje mnie pod każda wypowiedzią. W moimoim przypadku pp jest opłacalne po prostu przy aktualnej cenie za ta usługę.

BTW w dziale podłogi tarapodłogi tarasy jest właśnie wątek o grubości kleju. Firumowicz rafaljezys szuka kleju od miesiąca? Na Jastrychy anhydrytowe w większej grubości. Jakoś nikt się nie pofatygowal. Poruszony i zaproponowany przeze mnie atlas mega bądź Mapei z Casto miałem wątpliwości co do zastosowania na anhydryt. I po 3 stronach gdzie w zasadzie dobralismy z inwestorem h40 no limit plus grunt na anhydryt wbija zygmuntrolicz wykonawca bez pp ze po co u mnie ma zapłacić 49,50 za h40 jak e Casto jest klej za 45 ! No masakra... Gdzie był PAN Zygmunt jak trzeba było doradzać i zaglebiac się w karty techniczne... Teraz sue pojawił jako wujek dobra rada reklamując castorame i atlasa które to nie maja na fm pp. No bardzo w porządku zachowanie zachowanie. Szkoda gadac. Przepraszam za błędy w poście ale z tel nie igarmiam tego do końca

Dobrze ,że przeprosiłeś bo ta składnia wygląda ohydnie.Czytam ten słowotok i nic w nim nie odbieram.Tylko wieczne roszczenia do błędów obcych bez skruchy do swoich.:mad:

Ty koniecznie chcesz mnie sprowokować do reakcji. Jedyne co Ci się udało właśnie to totalne uzyskanie transparentnosci i to do czasu kiedy nie staniesz mi na odcisk. Doczekasz się wtedy reakcji. I nie mów o mnie w 3 osobie, jak masz mi cos konkretnego do powiedzenia stan face to face jak facet a nie jakiś wylinialy gryzon za plecami

Płatny profil ma prawo brać udział w dyskusji jak każdy inny forumowicz. Korzyść to ramka z danymi firmami, informacjami komercyjnymi w każdym poście. Płatny profil nie służy do zamieszczania postów reklamowych. Prosimy takie zgłaszać.

Ktoś już tu w ub. tygodniu przytoczył ten post. Dobrze że znowu został powtórzony. Żeby jeszcze wszyscy rozumieli zasady działania PP. Wszyscy, czyli zwykli użytkownicy i reklamodawcy.

Jeśli tak jest, że nawet PP nie pozwala na post z przekazem reklamowym to otwiera nam wszystkim pole do działania. Wam do zgłaszania, nam /moderatorom/ do działania. Mi się bardzo podoba to założenie, że PP daje tylko możliwość podpisania "firmą" postów napisanych w zakresie takim jak inni forumowicze.

Nie bardzo widzę opcji, by wszystkich skatalogować "firma" lub "osoba prywatna".

Natomiast zmieniam zdanie co do kosztów PP. Nie sprawdzałem tego nigdy, ale 100zł /miesięcznie to jak za darmo i stać na to każdego. Tylko pytanie inne: czy osoba/firma tu się udzielająca stawia na klientów z forum. Bo ja widzę że to nie zawsze jest celem.

finlandia: w kwestii PP - dobrze ja się pośmiałem a ty udasz że nie wiesz o co chodzi. Reklama reklamą. Wykupuje płatny profil i mam prawo napisać w stopce a moje najlepsze, mam prawo napisać, że system (niech będzie S*ka) jest najlepsiejszy pod słońcem i składa się z tego czy owego... Ale do ciężkiej anielki - to co wypisują nieraz ludzie z PP czy art sponsorowanym przypomina mi jako żywo reklamówkę pisaną dla idioty który ledwo odróżnia cegłę od pustaka i każdego budowlańca uważa za wyrocznię. Zero dyskusji, szaraczki nic nie wiedzą.

o fighterze: ja nie mam płatnego profilu, z różnych powodów, co wcale nie oznacza, że nie w swoim temacie kilku "mundrych" już nie uciszyłem. Poza tym jeśli ktoś się pyta i chce odpowiedzi to czemu mu jej nie udzielić. Są takie i śmakie systemy. Założenia dla typowego są takie a nie inne. Musi być to czy tamto. Ja o izolacjach nie powiem nic markowego, ale o tynkach, zaprawach i klejach - to ci z tzw. tylej części ciała w nocy o północy przepis wyciągnę. Machnę się o 2 proc na składnikach zasadniczych... a chemię wskażę jaka ma być. Czy to źle?

Problem nie jest że fighter mówi to czy tamto, problem jest, że góra przestaje panować nad porządkiem i na dobrą sprawę nie do końca wie co zrobić. Bo tu jest iks firm i ja się przyznaję: mam działalność. Napisałem 150 stron o cemencie a ileś osób te strony uznało za podręcznik wiedzy w kwestiach cement i to co z nim związane. I co ze mną. Ktoś mnie wyzywa - to mam prawo go na p.w. obsobaczyć, a na publiku pokazać mniej lub bardziej kulturnie, że wiedzy ma tyle co kot napłakał. Ale ja piszę w swoim imieniu. Nire piszę w sieci na c. może kupić produkty firmy na a. i m. i one są najlepsze. Chyba że to udowodnię i wdam się w dyskusję i nie polegnę. A nad tym nikt nie panuje.Bo w poszczególnych działach porządek zapewniają userzy, którzy narwańców takich jak ten od atlasa zajadają na śniadanie. Moda tam nikt nie widział. A to mod powinien robić porządek. Nie my.