Elfir 02.03.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Ps.2 Rada dla moderatorów - przeczytajcie dokładnie "kwity" jakie podpisaliście w momencie podjęcia się trudu moderacji. Żaden z nas niczego nie podpisywał. *** Kolejna osoba, która myśli, ze moderowanie wypowiedzi na forum jest jakoś karalne. Skąd wam się to bierze, nie mam pojęcia? Edytowane 2 Marca 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.03.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Żaden z nas niczego nie podpisywał. Tak samo śmieszy mnie pozywanie za moderowanie. Kolejna osoba, która myśli, ze moderowanie wypowiedzi na forum jest jakoś karalne. Skąd wam się to bierze, nie mam pojęcia? Tutaj był bym ostrożny, radził bym zasięgnąć porady prawnika. Pytanie dodatkowe: Czy wycięcie części mojej publicznej wypowiedzi bez mojej zgody n.p. w wywiadzie lub jakiejś dyskusji może podlegać pod paragraf czy nie? Edytowane 2 Marca 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.03.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Czy wycięcie części mojej publicznej wypowiedzi bez mojej zgody n.p. w wywiadzie lub jakiejś dyskusji może podlegać pod paragraf czy nie? Może być - skomplikowane, ale może być. I to zarówno z pozycji Prawa Autorskiego, KK, KC, oraz najważniejszego aktu, Konstytucji RP (wolność słowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.03.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Kolejna osoba, która myśli, ze moderowanie wypowiedzi na forum jest jakoś karalne. Skąd wam się to bierze, nie mam pojęcia? Nie moderowanie, tylko skutek moderacji - np. jeśli moderacja służy do "ukrycia" np. przestępstwa, czynu karalnego, np. ogranicza wolność słowa, itp. Ps. W zasadzie, nie ma możliwości pozwania moderatora za brak moderacji Edytowane 2 Marca 2015 przez sSiwy12 dopisałem Ps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.03.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Widzę że znów się komuś całokształt wypowiedzi Liwko nie spodobał. Choć przejrzałem ostatnie jego wpisy i nic złego tam nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Czy wycięcie części mojej publicznej wypowiedzi bez mojej zgody n.p. w wywiadzie lub jakiejś dyskusji może podlegać pod paragraf czy nie? Nie sadzę, bo wydawca jest zobowiązany do przestrzegania prawa, a wiec nie wolno mu rozpowszechniać treści np. obraźliwych. Tym samym musi moderować wypowiedzi na forach, blogach, w komentarzach do artykułów. Pokaż jeden wyrok sądu w sprawie moderacji forum. Bo tacy, co się odgrażali pozwami, już byli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.03.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Bo tacy, co się odgrażali pozwami, już byli. Bo się wykonawca z nim dogadał i zwrócił pobraną kasę - czyli nie było skutku (prawnego) do pozwania moderatora, który swoimi poczynaniami, naraził inwestora na straty. I dobrze wiem o czym piszę - ale nadrzędnym celem było dobro inwestora (zwrot kasy). Ps. Wydawca nie musi moderować - nie ma takiego obowiązku. Za zamieszczone treści odpowiada ten kto je zamieścił. Co najwyżej wyrok sądu może nakazać na ich usuniecie. Jeśli jednak wydawca ma moderatora, to odpowiada pośrednio, ale tylko jeśli moderator działa wybiórczo - patrz kolejne orzeczenie w sprawie Giertych kontra hejterzy - po raz drugi przegrana Giertycha. W piątek sąd apelacyjny ponownie jednak uznał, że wydawca "Faktu" nie musi przepraszać za hejterskie wpisy internautów. Bo nie ma dowodów na to, że wydawca o nich wiedział, a tylko wtedy mógłby za nie odpowiadać. 27.02.2015. Ps. Dlatego moderatorzy nie są "przedstawicielami" "wydawcy" - nie są. Ps.2. Już pomijam zupełnie to, że ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną znosi odpowiedzialność wydawców za bezprawne wpisy, jeśli o nich nie wiedzieli. Edytowane 2 Marca 2015 przez sSiwy12 dopisałem Ps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 sSiwy - ja piszę o odgrażaniu ludzi, który chcieli pozwać Redakcję, za to, że moderatorzy usunęli mu wpisy. Bo nie ma dowodów na to, że wydawca o nich wiedział, a tylko wtedy mógłby za nie odpowiadać.27.02.2015. A jak ktoś zgłasza przyciskiem trójkąta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.03.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Widzę że znów się komuś całokształt wypowiedzi Liwko nie spodobał. Choć przejrzałem ostatnie jego wpisy i nic złego tam nie widzę. Ja też nie widzę - ale ten moder (na pewno z bardzo małego m, czuje sie teraz jak Bóg tego forum - i poniekąd słusznie, bo jest anonimem i mogą mu skoczyć na małego fiuta, albo wielkie cycki. I nie obrażam nikogo personalnie, tylko ubarwiam wypowiedź - będzie pokarm dla małp ? Ps. I nie piszę tego bo jakoś szczególnie lubię Liwko - raczej pisze tak dlatego, że nie cierpie anonimowych i zakulisowych poczynań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.03.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 A jak ktoś zgłasza przyciskiem trójkąta? A jesteś przedstawicielem Redakcji, a może udziałowcem, a może właścicielem ? A może masz coś na piśmie ? Może coś podpisałaś ? Jak pamiętam, to jesteś przedstawicielem forum, bo to forowicze Cię "wskazali". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Zgłoszenia trójkątem zostają wysłane do moderacji i Redakcji. Więc w przypadku, gdy ktoś tak zgłosi post, nie można bronić się, że Redakcja nie wiedziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.03.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Zgłoszenia trójkątem zostają wysłane do moderacji i Redakcji. Więc w przypadku, gdy ktoś tak zgłosi post, nie można bronić się, że Redakcja nie wiedziała. Redakcja, pod takim pojęciem, nie jest wydawcą i jako taka nie ponosi winy za treści (patrz Regulamin). To ją zabezpiecza w całości. (jak widać na przykładzie Giertycha - ustawa o przesyłaniu.....) I jeszcze raz - sprawdź swój rodowód, czy jest z Redakcji, czy jest z Forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 odnosiłam się do tego wpisu: Już pomijam zupełnie to, że ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną znosi odpowiedzialność wydawców za bezprawne wpisy, jeśli o nich nie wiedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.03.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Sprawdź znaczenie "wydawca". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 No to nie rozumiem po co o tym piszesz w kontekscie wymiany zdań między mną a plusfoto? Myślałam, że to miał być wkład w dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.03.2015 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 No to nie rozumiem po co o tym piszesz w kontekscie wymiany zdań między mną a plusfoto? Myślałam, że to miał być wkład w dyskusję. Bo tak jest - w kontekstcie "odpowiedzialności" moderatora. Pozwany nie byłby wydawca, tylko moderator - patrz #1386. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.03.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 No to nie rozumiem po co o tym piszesz w kontekscie wymiany zdań między mną a plusfoto? Myślałam, że to miał być wkład w dyskusję. Elfir nie wtrącałem się dalej bo sSiwy mniej więcej wyartykułował to co miałem na myśli. Co do moderacji to uważałem i nadal uważam iż musi ona być robiona z głową i zgodnie z regulaminem a regulamin zgodny z naszym prawem. To czy ktoś zgłosi jakiś post trójkątem czy w inny sposób nie ma tutaj znaczenia. Ten który moderuje odpowiada za to co zrobił. A swoją już drogą i biorąc pod uwagę moje poprzednie zdanie taka moderacja nie powinna mieć formy bezosobowej jak i powinna być umotywowana. Wystarczył by dopisek "moderowano, mod xxxxxx, forma obraźliwa dla przedmówcy" czy " reklama zabroniona, mod xxxxxx. Było by jasno, czysto i przejrzyście. Jeśli nie chcecie tego robić swoim nickiem niech redakcja nada wam jakieś numery i będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.03.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Powiem więcej, jak moderacja nie pozostawia śladu, to skutkuje tym, że inny moderator, moderuje już zmoderowanego delikwenta, a jak będzie miał pecha (bo np. delikwent jest nielubiany), to przyjdzie trzeci i też swoje dołoży.Na takie działanie już podano przykład. Ps. Liwko ma bana, od kogo i za co ? Gdyby obowiązywały standardy europejskie a nie ruskie, to przy banie, byłoby kto nakarmił małpę i za co. Ps.2. Powtórzę - nawet za komuny, każdy cenzor sygnował wynik swojej pracy. Edytowane 2 Marca 2015 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Bo tak jest - w kontekstcie "odpowiedzialności" moderatora. Pozwany nie byłby wydawca, tylko moderator - patrz #1386. Ale to jest w kontekście ukrywania przestępstw, a nie z okazji wywalania pyskówek. Pod każdym postem, w którym była ingerencja jest podpis z jakiego powodu ingerowano. Nie ma tylko oznaczenia postów usuniętych (bo one też są opisywane) Edytowane 2 Marca 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.03.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Odpadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts