Balto 08.03.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 fighter: w kwestii PP masz rację, jak zostanę zmuszony - pytanie kiedy to się stanie. To wykupię ów profil i jak się uda to co robię, to pewnie cała reszta będzie jak u ciebie. Zachowanie Redakcji (jak zawsze szanownej) w kwestii tego co może a co nie może PP będzie oznaczało, że tak naprawdę w działach gdzie będzie sobie funkcjonował PP bez wiedzy innych forumowiczów będzie mógł on pleść bzdury dowolne, chyba że go inny "wrzód na tyłku" lub PP odstrzeli wiedzą lub pytaniem czy receptura tego co oferuje jest taka (z pomyłką o 0,5%).Tak naprawdę moderator nie musi mieć wiedzy o temacie w jakim się zajmuje, wystarczy że wie co to znaczy moderacja. Jeżeli w jakimś dziale dotyczącym np. kaloryferów byłaby dyskusja o tym czy czarna rurka nagrzewa się szybciej i jak oddaje ciepło to po pyskówce na trzy strony mod powinien wejść między wódkę i zakąskę i powiedzieć: proszę opisać jakie są oszczędności jeśli pomalujemy na czarno. Może być w kW/mc jeśli ktoś napisze że przy mocy pieca 20 kW jest to 0,2kW na miesiąc, to okaże się, że strzelamy się o kwoty wyrażane w złotówkach na sezon grzewczy i temat się zamknie. Sam. Z boku: o ile wiem to czarne / ciemne samochody nagrzewają się od zewnątrz o wiele szybciej, lecz chodzi tu o nagrzanie spowodowane falą świetlną. Czy jak się to tam nazywa. Ale my nie grzejemy naszych kaloryferów falą świetlną tylko ogrzaną wodą. A jasne kolory odbijają światło a nie chłoną je. Coś takiego ew. by mogło zdać egzamin jeśli kaloryfer czy rurka byłyby ogrzewane światłem słonecznym. Gdzieś ktoś opisywał patent jak nagrzać wodę do bojlera wstępnie... Po prostu puścić czarno pomalowane rurki z wodą esami pod dachem i na jakiejś tam długości w lecie od ciepła słonecznego nagrzeją się same i woda będzie wstępnie lub całkowicie ogrzana... Ale tak? Są to moje dywagacje na chłopski rozum bo z fizyki orłem nie byłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.03.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 czyli w praktyce na liczbach wymiernych jak to się przekłada na rachunek za CO dla zwykłego kowalskiego ?? czarny regulus od Bogusława daje bliżej 150% oszczędności czy może bliżej 0,000001% ?? Po mojemu to oszczędności to on nie daje. Żadnych. Bo i skąd niby? No, może może być ciutek mniejszy. O to większe wypromieniowanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 09.03.2015 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Dlatego, mając kaprys posiadania chromowanego grzejnika należy go przewymiarować w stosunku do takiego samego w kolorze ciemnym. nie rozśmieszaj mnie ludziska w praktyce dobierają grzejniki na oko, z co najmniej 100-200% przewymiarowaniem, zamiast brać 30-40W/m2 biorą z głupoty 70-120W/m2 gdzie ty tu jeszcze widzisz miejsce na kolejne przewymiarowania względem koloru ?? To że czegoś nie wiesz to nie znaczy że to nie istnieje Tak naprawdę moderator nie musi mieć wiedzy o temacie w jakim się zajmuje, wystarczy że wie co to znaczy moderacja a jeśli mod (szalona Elfir) ma rozkaz z samiutkiej góry robić dobrze wszystkim PP i pod żadnym pozorem nie pozwalać nawet na łyżeczkę dziegciu do beczki miodku oszukańczego marketingu ?? Po mojemu to oszczędności to on nie daje. Żadnych. Bo i skąd niby? No, może może być ciutek mniejszy. O to większe wypromieniowanie.... dokładnie bo jeśli nawet będzie szybszy o te 0,1sek to automatem oznacza że głowica termostatyczna zamknie się o te 0,1sek szybciej niż na białym grzejniku czyli przełożenie na oszczędności w układzie CO zerowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 mpoplaw - udowodniłam ci kilkakrotnie jak bardzo kłamiesz i naginasz fakty. Zaczynając od tego, że okazało się, że wątki i wpisy, które ty wskazywałeś jako usunięte mają się dobrze i nikt w nich nie ingerował.Nie przeprosiłeś za swoje kłamstwa, trudno. Dobre wychowanie nabywa się w dzieciństwie, teraz już pa późno widocznie. Więc jeśli chodzi o szaleństwo to niestety widzę je w tobie. Masz po prostu kompleks na tle kobiety, która jest moderatorem i nie możesz tego ścierpieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.03.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 nie rozśmieszaj mnie ludziska w praktyce dobierają grzejniki na oko, To przesądza sprawę. Udowodniłeś że zjawisko nie zachodzi. Ok. przyjmuję Twoją wersję. Bogusław nie ma racji. Inni producenci grzejników np Instalprojekt: Porada. Warto wiedzieć iż moc grzejnika chromowanego jest niższa od mocy grzejnika lakierowanego tej samej wielkości o ok. 30%. Jeśli fakty nie pasują do teorii to tym gorzej dla faktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.03.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 http://3.bp.blogspot.com/-z1G5-8-GqBM/VOJR0hSGROI/AAAAAAAAJK0/PUjR7CnZZKY/s1600/Bohemia_3.jpg Grzejnik łazienkowy Terma Dexter1220x500mmlakierowany 582Wchromowany 387W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 09.03.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 eSiwy: jak rozumiem klient kupuje na czuja? Czyli poproszę grzejnik o wymiarach - chromowany, bez informacji o mocy cieplnej? Tuż po tym jak kilka minut wcześniej kupił taką folię aluminiową / posrebrzaną żeby mu się ściana nie nagrzewała? Jeszcze jedna uwaga: ciemny / czarny kolor ulatwia nagrzewanie wewnątrz , srebrny blokuje emisję ciepła "za siebie" i jest to jasno opisane w specyfikacji. Tutaj zaś dyskusja o tym czy w czarnym grzejniku jest błąd w podanej informacji czy nie, kiedy oficjałka mówi o jednej mocy.Jeśli zaś sama góra (tu: Redakcja - jak zawsze szanowna) ustala swoje zasady niezgodne z regulaminem albo wymyślone względem regulaminu to zawsze można trzepnąć drzwiami i powiedzieć bawcie się sami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.03.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Balto mnie tam już niewiele może zdziwić a dobór grzejników na wymiar już najmniej. Ludziska często chyba tak robią. Sam byłem świadkiem takiej rozmowy w sklepie z grzejnikami gdzie praktycznie facet niemal się obraził gdy sprzedawca zaproponował mu o innych wymiarach niż on sobie zaplanował w meblościance. To że on mu nie ogrzeje pomieszczenia miało drugorzędne znaczenie. Przecież musiałby przeprojektować mebelek a to by zburzyło jego wizję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.03.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Przypomnę od czego zaczęła się dyskusja: Kolega, jakże zasłużony dla tego forum i domagajacy się moderacji merytorycznej, wyśmiał teorię innego Kolegi. Przy próbie pokazania że nie ma racji Kolego ma jeden argument "no weź przestań" Mpoplaw - czy dalej uważasz że moderowanie merytoryczne - techniczne jest możliwe? Bo byłeś święcie przekonany że masz rację a okazało się że poślizgnąłeś się na dość prostym zagadnieniu. A na pewno uważasz się za dobrze obeznanego w temacie ogrzewania. Jakim wykształceniem, stopniem naukowym, praktyką powinien dysponować moderator merytoryczny tak aby być NIEOMYLNYM?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 10.03.2015 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 mpoplaw - udowodniłam ci kilkakrotnie jak bardzo kłamiesz i naginasz fakty konkretnie gdzie ?? może po prostu zacytuj zamiast jak zwykle kłamać w żywe oczy Mpoplaw - Bo byłeś święcie przekonany że masz rację a okazało się że poślizgnąłeś się na dość prostym zagadnieniu a konkretnie to co masz na myśli ?? może zacytuj po prostu moje słowa a pod nimi parę cyferek na liczbach wymiernych żeby była jasność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.03.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Że zacytuję klasyka "nie rozśmieszaj mnie" . Nie wiesz co napisałeś? Czy nie wiesz co pomyślałeś? To raczej nie pomogę. Przeczytaj sobie swoje posty to może Ci się rozjaśni. EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 10.03.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Przypomnę od czego zaczęła się dyskusja: Kolega, jakże zasłużony dla tego forum i domagajacy się moderacji merytorycznej, wyśmiał teorię innego Kolegi. Przy próbie pokazania że nie ma racji Kolego ma jeden argument "no weź przestań" Mpoplaw - czy dalej uważasz że moderowanie merytoryczne - techniczne jest możliwe? Bo byłeś święcie przekonany że masz rację a okazało się że poślizgnąłeś się na dość prostym zagadnieniu. A na pewno uważasz się za dobrze obeznanego w temacie ogrzewania. Jakim wykształceniem, stopniem naukowym, praktyką powinien dysponować moderator merytoryczny tak aby być NIEOMYLNYM?? Popieramy w całej rozciągłości zagadnienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.03.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Popieramy w całej rozciągłości zagadnienia... Łapać puki szanowna redakcja obecna Droga redakcjo, proszę mi wyjaśnić za co tym razem zostałem zbanowany? Banan powinien pełnić rolę wychowawczą, ale jak ma pełnić taką rolę, skoro nie wiemy za co nas banujecie? Słowo daję, nie mam zielonego pojęcia za co mnie zbanowano. Podejrzewam że ktoś po drugiej stronie monitora się po prostu dobrze bawi. You have been banned for the following reason: Naruszenie zasad forum - regulamin forum Date the ban will be lifted: 04-03-2015, 21:00 I proszę mi wyjaśnić, co w mojej stopce było nieregulaminowego, skoro oprócz zdania o węglu i prośbie o pomoc w wyłapywaniu osobników nieprzestrzegających regulaminu FM, zawierała właśnie część regulaminu!? To jest kuriozum. Wywala się stopkę zawierającą część regulaminu, za nieprzestrzeganie regulaminu Cyrk na kółkach! O jakich normach piszecie, gdzie mogę je wyczytać? Na forum chyba obowiązuje regulamin a nie jakieś nie wiadomo jakie normy, zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.03.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Mpoplaw - czy dalej uważasz że moderowanie merytoryczne - techniczne jest możliwe? Ja uważam, że jest możliwe w mniejszym lub większym stopniu. Z pewnością w większym niż obecnie. Nawet było podane rozwiązanie paręset postów wcześniej w tym wątku jak to zrobić i przykłady innych for. Moderatorzy nie muszą mieć doktoratów, wystarczy że jedna osoba skupi się na jednym dziale, na bieżąco moderując, kasując z miejsca docinki personalne i OT. Oczywiście działając na podstawie DOKŁADNEGO REGULAMINU który każdy użytkownik znać przecież będzie -- a jak nie, to go pozna. Tak, to wymaga ZAANGAŻOWANIA i PRACY. Ze strony redakcji a później moderatorów. Tyle i aż tyle. Mimo tego przez te paręset (a nawet tysięcy) postów NIC się nie zmieniło. Użytkownicy się wnerwiają, moderatorzy trwają i czekają na zgłoszenia (które ZAWSZE BĘDĄ STRONNICZE), redakcji wszystko pasuje -- bo się całość "kręci". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 10.03.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Nie wiesz co napisałeś? Czy nie wiesz co pomyślałeś? dokładnie, nie wiem co napisałem, nie wiem co pomyślałem, tak sobie tutaj od 10 lat bzdury gadam, możesz po prostu zacytuj czarno na białym na liczbach wymiernych co gdzie i kiedy nie baw się w szaloną Elfir której też się coś tam wydaje ale pytana o dowody uciekła i głupka udaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 10.03.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Myjk: moderowanie merytoryczne jest możliwe, choć takie moderowanie można o kant potłuc. Bo tu nie chodzi o to by moderator zjadł był wszystkie rozumy w kwestii czarny - różowy - biały kaloryfer, tylko by umiał zastopować dyskusję na poziomie: głupi - ty głupszy - nie bo twój tata ma wszy.... i w razie czego dać po łapach obu "dzieciątkom". Problem jest taki, że obecny regulamin nie przewiduje moda, bana i kilku innych "pierdół" a to co się dzieje to prawo Kaduka. Z uwzględnieniem że kto płaci może dużo więcej.Redakcja (jak zawsze szanowna) udaje że jest ok, moderka - że próbuje zaprowadzić porządek, choć w tym wypadku porządek pewnie polegałby na rozmowie: ciszej pod drzewem bo jak będzie tak jak do tej pory to jako mod nie zawaham się użyć pały którą mam, służbowo za pasem zatkniętą... A zgodnie z regulaminem wasza awantura podpada pod punkt i paragraf.... Ale że nic takiego nie istnieje w regulaminie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 10.03.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Panowie, zapraszamy do udziału w wielkiej akcji pomocy na forum. Na tym forum zawsze dobrze wychodzi pomaganie komuś. Zapraszamy: Julka i Karolina chcą chodzić, chcą biegać - pomóżmy im. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.03.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Panowie, zapraszamy do udziału w wielkiej akcji pomocy na forum. Na tym forum zawsze dobrze wychodzi pomaganie komuś. Zapraszamy: Rynce opadają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.03.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Rynce opadają... Masz rację, najpierw ma się nas tam gdzie słonko nie dochodzi, a teraz prosi o wsparcie, żeby FM nabrało bardziej ludzkiej twarzy. W dodatku stawianie nas w takiej sytuacji, jest bardzo niesmaczne. Gdyby nasze postulaty redakcja zauważyła, chciała skomentować i je uwzględniła, byłaby inna rozmowa. Teraz twierdzę, że jest to zwyczajna chamówa. Szkoda że do tego celu wykorzystuje się chore dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiek 11.03.2015 02:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Masz rację, najpierw ma się nas tam gdzie słonko nie dochodzi, a teraz prosi o wsparcie, żeby FM nabrało bardziej ludzkiej twarzy. W dodatku stawianie nas w takiej sytuacji, jest bardzo niesmaczne. Gdyby nasze postulaty redakcja zauważyła, chciała skomentować i je uwzględniła, byłaby inna rozmowa. Teraz twierdzę, że jest to zwyczajna chamówa. Szkoda że do tego celu wykorzystuje się chore dzieci. Panowie, co ma wspolnego aukcja z Waszym sporem z Redakcja:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts