Marian_D 08.10.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Witam, Czy są jakieś gatunki kolczastych krzewów które dają sobie radę w cieniu? (pod drzewami). Wygląd nieistotny. Mam miejsce na działce, gdzie często przechodzą osoby niepowołane - dosłownie: przechodzą mi w poprzek ogrodu. Stawianie tabliczek nic ie daje bo nawet rodzinki z dziećmi nie potrafią tego uszanować i przechodzą przez moją działkę (no bo przecież nie będziemy z dziećmi biegali dookoła! ). Solidnego płotu też się nie da postawić bo plan zabrania a niesolidny przechodzą lub łamią. Szukam po internecie, pytam w centrach ogrodniczych ale jak dotychczas nic sensownego nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.10.2014 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) kolcosił Siebolda - Eleutherococcus (Acanthopanax) sieboldianus.Ale nie jest mistrzem szybkiego wzrostu. Na pewno upierdliwa będzie mahonia, bo ma kłujące liście.Poza tym ostrokrzew, ale to mogą ci ukraść. Edytowane 8 Października 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 09.10.2014 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Dziękuję Ci bardzo. Już zacząłem tracić nadzieję że coś znajdę. Jeden z ogrodników polecił mi, bym zastosował przycinany grab (na tyle, by się zagęścił) i w miarę wzrostu wplatał w niego drut kolczasty lub gałęzie np. głogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts